Jump to content

Ιατρικοί Μύθοι και Αλήθειες


sjjggst

Recommended Posts

Παρά τη σαφέστατη πρόοδο της Ιατρικής και Γενετικής Τεχνολογίας στις μέρες μας και παρότι η ιατρική πληροφορία είναι πλέον πανεύκολη μέσω των on line συνδέσεων, η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες Ιατροί δεν τα πάνε πολύ καλά με το διάβασμα και πως δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να εντάξουν στην κλινική τους πράξη τις σύγχρονες ιατρικές αντιλήψεις που επικρατούν στη διεθνή ιατρική πρακτική.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πως ένα τεράστιο πλήθος Ιατρικών Μύθων που έχουν από χρόνια καταρριφθεί διεθνώς, να συνεχίζουν να επικρατούν στο μυαλό και στη σκέψη τη δική μας, πολλών συναδέλφων μας αλλά και των πολιτών με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά, στην προσπάθεια να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε το ιατρικό πρόβλημα που τους απασχολεί.

Σε αυτό το νήμα, λοιπόν, μπορεί ο οποιοσδήποτε συνάδελφος να αναφέρει ή και να καταρρίπτει Ιατρικούς Μύθους που επικρατούν στο μυαλό μας εδώ και δεκαετίες, κάνοντάς μας όλους λίγο "σοφότερους" στο δύσκολο επάγγελμα που επιλέξαμε να ασκήσουμε!

Αναφέρω απλά μερικά παραδείγματα καταστάσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία "Ιατρικός Μύθος ή Αλήθεια" και μπορούμε να συζητήσουμε στο παρόν νήμα, μαζί με άλλα θέματα που θα προτείνετε εσείς:

Μύθος ή Αλήθεια?: Τα παλιά κατάγματα και οι χειρουργικές ουλές πονάνε όταν πλησιάζει αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Μύθος ή Αλήθεια?: Οι τηλεοπτικές οθόνες/οθόνες υπολογιστών μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μυωπίας ή να επιδεινώσουν το βαθμό της, ανάλογα με την απόσταση που κάθεται ο θεατής από αυτές.

Μύθος ή Αλήθεια?: Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί συχνά να είναι υπεύθυνο για την παρουσία περιστροφικού ιλίγγου ή αστάθειας.

Μύθος ή Αλήθεια?: οι στοματικές άφθες οφείλονται σε λοίμωξη από ιούς.

Μύθος ή Αλήθεια?: η πάρεση του προσωπικού νεύρου συνδυάζεται ή πυροδοτείται από την παρουσία κρύου αέρα/κρύου νερού στο πρόσωπο.

Μύθος ή Αλήθεια?: η θέρμανση του ασθενούς και η προκαλούμενη σωματική εφίδρωση είναι ικανά να ρίξουν τα επίπεδα της πυρετικής κίνησης.

Μύθος ή Αλήθεια?: το "ροχαλητό" διορθώνεται ή βελτιώνεται σημαντικά αν επιτευχθεί χειρουργικά ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος.

Μύθος ή Αλήθεια?: η υπνική άπνοια προκαλεί παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Μύθος ή Αλήθεια?: η υπνική άπνοια προκαλεί παχυσαρκία στους πάσχοντες.

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου αντενδείκνυται σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση κορτικοστεροειδών αντενδείκνυται σε άτομα με προηγούμενες καρδιακές παθήσεις.

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής είναι απαραίτητη σε άτομα με γνωστή βαλβιδοπάθεια, πριν από προγραμματισμένες οδοντιατρικές ή χ/κες επεμβάσεις.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο ιός HIV μεταδίδεται δυσκολότερα/ευκολότερα από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος και τα ΜΜΕ.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο ιός HIV φτιάχτηκε σε εργαστήριο κι εξαπλώθηκε εσκεμμένα στον κόσμο.

Μύθος ή Αλήθεια?: η κατανάλωση γιαουρτιού προστατεύει τις γυναίκες από την ανάπτυξη κολπίτιδας που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών.

Μύθος ή Αλήθεια?: η συνήθης υπερτασική κρίση είναι ικανή να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιοαναπνευστική ανακοπή, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μύθος ή Αλήθεια?: τα παρατεταμένα επίπεδα υπεργλυκαιμίας είναι περισσότερο επικίνδυνα από τα αιφνίδια επεισόδια υπογλυκαιμίας που εμφανίζονται σε αρκετά από τα άτομα που βρίσκονται υπό αντιδιαβητική αγωγή.

Μύθος ή Αλήθεια?: σε περίπτωση υπερτασικής κρίσης και ταυτόχρονης ρινορραγίας επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται πρώτα η υπέρταση/η ρινορραγία (επιλέξτε ελεύθερα...).

Μύθος ή Αλήθεια?: η κεφαλαλγία οφείλεται συνήθως σε αγγειοδιαστολή/αγγειοσύσπαση (επιλέξτε ελεύθερα...)

Μύθος ή Αλήθεια?: οι ωτικές εμβοές και ο χρόνιος ίλιγγος βελτιώνονται με τη μακροχρόνια χρήση σκευασμάτων τύπου Τριμεταζιδίνης (Vastarel) κλπ.

Μύθος ή Αλήθεια?: η σχιζοφρένεια είναι/δεν είναι αποκλειστικά κληρονομική νόσος.

Μύθος ή Αλήθεια?: οι δοκιμασίες στάσης-βάδισης (Romberg, Unterberger, Fukuda κλπ) είναι πολύτιμες στη διάγνωση και πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνουν τον αδρό νευρολογικό έλεγχο.

Μύθος ή Αλήθεια?: το θήλυ φύλο προστατεύεται από την εμφάνιση θρομβωτικών αγγειακών επεισοδίων εξαιτίας της μηνιαίας εμμήνου ρύσεως.

Μύθος ή Αλήθεια?: το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο/ ή, αντίθετα, η αιφνίδια διακοπή του καπνίσματος σε βαρείς καπνιστές προδιαθέτει σε εμφάνιση καρκίνου λόγω άκρατου κυτταρικού πολλαπλασιασμού (επιλέξτε ελεύθερα, χωρίς να βαράτε...).

Μύθος ή Αλήθεια?: η χρήση κινητών τηλεφώνων προδιαθέτει σε ανάπτυξη ενδοκρανιακών όγκων.

Μύθος ή Αλήθεια?: η γενική/ραχιαία/στελεχιαία/τοπική αναισθησία είναι η πιο ακίνδυνη και προτιμότερη απ' όλες (επιλέξτε ελεύθερα...).

Μύθος ή Αλήθεια?: ο καρκίνος οφείλεται σε ιούς, οπότε μπορούμε να τον αποφύγουμε/αντιμετωπίσουμε.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο καρκίνος οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις, με τις οποίες γεννιόμαστε, οπότε δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε.

Μύθος ή Αλήθεια?: υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά κάποια παγκόσμια συνωμοσία το κρατά μακριά από το κοινούς ανθρώπους.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο εμβολιασμός των βρεφών/μικρών παιδιών είναι ωφέλιμη/επιβλαβής πρακτική (υπάρχει και ξεχωριστό νήμα).

Μύθος ή Αλήθεια?: η λήψη βλαστικών κυττάρων κατά τη γέννηση και η διατήρησή τους σε ειδικές "τράπεζες" είναι τεράστιο ιατρικό θαύμα που σώζει ή θα σώσει στο μέλλον ζωές/τεράστια οικονομική απάτη που κάνει κάποιους μάγκες πλούσιους (επιλέξτε ελεύθερα...).

Μύθος ή Αλήθεια?: η κατανάλωση φρούτων/λαχανικών/κρεάτων/άλλων τροφίμων που περιέχουν πρόσθετες ορμόνες κατά την καλλιέργειά τους/διατροφή τους μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ή υποτροπή καρκίνων στον άνθρωπο που τα καταναλώνει.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε τον κλινικό θάνατο είναι λανθασμένος και πολλοί άνθρωποι θάφτηκαν ενώ πρακτικά ήταν ακόμα εν ζωή.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο τρόπος με τον ορίζουμε τον εγκεφαλικό θάνατο είναι λανθασμένος και πολλοί άνθρωποι αποσυνδέθηκαν από τα μηχανήματα υποστήριξης ή τα όργανά τους δόθηκαν για μεταμόσχευση ενώ είχαν ακόμα καλές πιθανότητες αφύπνισης και ανάνηψης.

Θα μπορούσα να συνεχίσω επ' άπειρον την ατέλειωτη αυτή λίστα, μιας και είναι χιλιάδες τα αμφιλεγόμενα ιατρικά ζητήματα τα οποία χρήζουν ανάλυσης και συζήτησης. Περιμένω με αγωνία τα δικά σας σχόλια!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εθεσες παρα πολλα θεματα. Τι να πρωτοσχολιασει κανεις.

Δωσε μας και τις απαντήσεις. Evidence Based παντα.

Επισης βαλε αρίθμηση!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για να δώσω απαντήσεις πρέπει να ψάχνω 6 μήνες. Αν τα γνώριζα όλα αυτά θα ήμουν ο κινηματογραφικός και πάνω απ' όλα ψεύτικος Dr. House!

Πολλά από τα παραπάνω τα ακούω καθημερινά από συναδέλφους και αναρωτιέμαι πού διάολο τα διάβασαν/τα άκουσαν κι αν όντως ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή πρόκειται για υποθέσεις που έχουν καταρριφθεί ή επιβεβαιωθεί επιδημιολογικά, πειραματικά ή κλινικά κι αν ανταποκρίνονται σε λογικά συμπεράσματα με βάση τη φυσιολογία και την ανατομία του ανθρώπου.

Γι' αυτό τα πέταξα όλα εδώ, για να απαντήσουμε όλοι μαζί, με βάση τη σύγχρονη ιατρική αρθρογραφία ή και την προσωπική εμπειρία όσων έχουν μεγάλη σειρά ασθενών που ανταποκρίνονται σε κάποιο από τα ερωτήματα ή σε καινούρια ερωτήματα που θα θέσετε εσείς. Ας πιάσει ο καθένας ότι γνωρίζει καλύτερα, με βάση τη ειδικότητά του, για να τα συζητάμε όλα σιγά-σιγά.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως με βάση τη δίκη μου εμπειρία, τη σύγχρονη θεώρηση της Ακοολογίας αλλά και τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΦ, το Vastarel δεν έχει το παραμικρό όφελος σε άτομα με εμβοές ή χρόνια αστάθεια. Αν έχετε ασθενείς που το λαμβάνουν γι' αυτό το λόγο εδώ και χρόνια (πρόκειται για χιλιάδες κόσμο), επειδή έτσι τους συμβούλευσε κάποτε, κάποιος Παθολόγος, διακόψτε το άμεσα στους ασθενείς σας, μιας και πρόκειται για τεράστιο κι επικίνδυνο μύθο.

http://www.fsk.gr/wordpress/?p=6798

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: Οι τηλεοπτικές οθόνες/οθόνες υπολογιστών μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μυωπίας ή να επιδεινώσουν το βαθμό της, ανάλογα με την απόσταση που κάθεται ο θεατής από αυτές.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3930282/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η υπνική άπνοια προκαλεί παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Hypertension OSAHS can raise blood pressure to prehypertensive
and hypertensive ranges, increase the prevalence of a non-dipping
overnight blood pressure pattern, and increase the risk of resistant
hypertension. Elevations in blood pressure are due to augmented
sympathetic nervous system activation as well as alterations in the
rennin–angiotensin–aldosterone system and fluid balance. Treatment
of OSAHS with nocturnal continuous positive airway pressure (CPAP)
has been shown to reduce 24-h ambulatory blood pressure. Although
the overall impact of CPAP on blood pressure levels is relatively mod-
est (averaging 2–4 mmHg), larger improvements are observed among
patients with high AHIs and sleepiness.

Cardiovascular, cerebrovascular, and metabolic diseases Among the
most serious health consequences of OSAHS is its impact on cardiac
and metabolic functions. Strong epidemiologic evidence indicates that
OSAHS significantly increases the risk of coronary artery disease, heart
failure with and without reduced ejection fraction, atrial and ventricu-
lar arrhythmias, atherosclerosis and coronary artery disease, stroke,
and diabetes. Treatment of OSAHS has been shown to reduce several
markers of cardiovascular risk, improve insulin resistance, decrease the
recurrence rate of atrial fibrillation, and improve various outcomes in
patients with active cardiovascular disease. Large-scale trials are under
way to evaluate the role of OSAHS treatment in reducing cardiac event
rates and in prolonging the survival of patients with cardiac disease.

Από την τελευταία έκδοση του Harrison.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η χρήση κινητών τηλεφώνων προδιαθέτει σε ανάπτυξη ενδοκρανιακών όγκων.

http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/cell-phones-fact-sheet

The International Agency for Research on CancerExit Disclaimer (IARC), a component of the World Health Organization, has recently classified radiofrequency fields as “possibly carcinogenic to humans,” based on limited evidence from human studies, limited evidence from studies of radiofrequency energy and cancer in rodents, and weak mechanistic evidence (from studies of genotoxicity, effects on immune system function, gene and protein expression, cell signaling, oxidative stress, and apoptosis, along with studies of the possible effects of radiofrequency energy on the blood-brain barrier).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: ο καρκίνος οφείλεται σε ιούς, οπότε μπορούμε να τον αποφύγουμε/αντιμετωπίσουμε.

Συγκεκριμένοι καρκίνοι, προφανώς: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/infectiousagents/infectiousagentsandcancer/infectious-agents-and-cancer-viruses

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής είναι απαραίτητη σε άτομα με γνωστή βαλβιδοπάθεια, πριν από προγραμματισμένες οδοντιατρικές ή χ/κες επεμβάσεις.

Until recently, antibiotic prophylaxis was routinely
given to people at risk of infective endocarditis undergo-
ing interventional procedures. However, as this has
not been proven to be effective and the link between

episodes of infective endocarditis and interventional
procedures has not been demonstrated, antibiotic
prophylaxis is no longer offered routinely for defined
interventional procedures.

Από την τελευταία έκδοση του Davidson.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: το "ροχαλητό" διορθώνεται ή βελτιώνεται σημαντικά αν επιτευχθεί χειρουργικά ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος.

Το ροχαλητό δεν έχει να κάνει με το ρινικό διάφραγμα, αλλά με την μαλακή υπερώα και το φάρυγγα.

Αν με τον όρο ροχαλητό υπονοείται η υπνική άπνοια, ισχύουν τα παρακάτω:

Upper airway surgery for OSAHS is less effective than CPAP and
is mostly reserved for the treatment of patients who snore, have
mild OSAHS, and cannot tolerate CPAP. Uvulopalatopharyngoplasty
(removal of the uvula and the margin of the soft palate) is the most
common surgery and, although results vary greatly, has a success

rate similar to or slightly lower than treatment with oral appliances. 1727
Upper airway surgery is less effective in severe OSAHS and in obese
patients. Success rates may be higher for multilevel surgery (involv-
ing more than one site/structure) performed by an experienced
surgeon, but the selection of patients is an important factor and
relies on careful targeting of culprit areas for surgical resection.
Bariatric surgery is an option for obese patients with OSAHS and
can improve not only OSAHS but also other obesity-associated
health conditions. Other procedures that can decrease snoring but
have minimal effects on OSAHS include injection of the soft palate
(resulting in stiffening), radiofrequency ablation, laser-assisted uvu-
lopalatoplasty, and palatal implants.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε τον κλινικό θάνατο είναι λανθασμένος και πολλοί άνθρωποι θάφτηκαν ενώ πρακτικά ήταν ακόμα εν ζωή.

Μύθος ή Αλήθεια?: ο τρόπος με τον ορίζουμε τον εγκεφαλικό θάνατο είναι λανθασμένος και πολλοί άνθρωποι αποσυνδέθηκαν από τα μηχανήματα υποστήριξης ή τα όργανά τους δόθηκαν για μεταμόσχευση ενώ είχαν ακόμα καλές πιθανότητες αφύπνισης και ανάνηψης.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777223/

Current clinical guidelines for determining brain death do not require the confirmatory presence of structural disruption and ischemic injury of the brain stem on autopsy; therefore, the guidelines do not completely exclude reversible loss of integrated neurological functions.

Ότι πολλοί είχαν καλές πιθανότητες αφύπνισης και ανάνηψης δεν συνάγεται από τα παραπάνω.

Επίσης δεν έχω υπόψη μου κάποιο καλύτερο ορισμό του εγκεφαλικού θανάτου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η συνήθης υπερτασική κρίση είναι ικανή να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιοαναπνευστική ανακοπή, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Εξ ορισμού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου αντενδείκνυται σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση κορτικοστεροειδών αντενδείκνυται σε άτομα με προηγούμενες καρδιακές παθήσεις.

Αρκεί ανάγνωση του SPC του φαρμάκου...


Μύθος ή Αλήθεια?: η υπνική άπνοια προκαλεί παχυσαρκία στους πάσχοντες.

Η παχυσαρκία προκαλεί υπνική άπνοια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η γενική/ραχιαία/στελεχιαία/τοπική αναισθησία είναι η πιο ακίνδυνη και προτιμότερη απ' όλες (επιλέξτε ελεύθερα...).

Η προτιμότερη είναι αυτή που θα διαλέξει ο αναισθησιολόγος, γιατί η απόφασή του στηρίζεται σε ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις / κατευθυντήριες οδηγίες, αφού λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η κατανάλωση φρούτων/λαχανικών/κρεάτων/άλλων τροφίμων που περιέχουν πρόσθετες ορμόνες κατά την καλλιέργειά τους/διατροφή τους μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ή υποτροπή καρκίνων στον άνθρωπο που τα καταναλώνει.

Για να το ισχυριστεί κανείς με βεβαιότητα πρέπει να έχει κάνει διπλά τυφλή μελέτη με τρόφιμα που περιέχουν και τρόφιμα που δεν περιέχουν "πρόσθετες ορμόνες", η οποία προφανώς δεν υπάρχει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: ο καρκίνος οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις, με τις οποίες γεννιόμαστε, οπότε δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε.

Ενδεικτικά:

Based on results of published studies, the life  time breast cancer risk for a healthy identical twin of a breast cancer nonBRCA woman is around 20- 30 %. Other nonhereditary risk factors must exist to explain the discordant phenotype. This highlights that environmental factors play an important role in breast cancer development.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23763326

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η κεφαλαλγία οφείλεται συνήθως σε αγγειοδιαστολή/αγγειοσύσπαση (επιλέξτε ελεύθερα...)

Η πιο συχνή πρωτοπαθής κεφαλαλγία είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσης, η οποία δεν οφείλεται σε αγγειοδιαστολή ούτε αγγειοσύσπαση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: η υπνική άπνοια προκαλεί παχυσαρκία στους πάσχοντες.

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια αλλά μπορεί και η υπνική άπνοια να προκαλέσει παχυσαρκία.

Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια λόγο της άκρατης κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του ύπνου (επιβάρυνση καρδιαγγειακού, αναπνευστικού κλπ) κατά τις ώρες της εγρήγορσης προσπαθούν να αναπληρώσουν τις "αποθήκες" με τη λήψη τροφής που οδηγεί πιθανών και σε παχυσαρκία.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021364/

(διάβασα σε κάποια μελέτη την, οποία δε μπορώ να βρω τώρα, πως το 40-50% των ασθενών με OSA που μελετήθηκαν δεν ήταν παχύσαρκοι)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθος ή Αλήθεια?: οι στοματικές άφθες οφείλονται σε λοίμωξη από ιούς.

Μύθος. Οι τρεχουσες αποψεις μιλουν για ανοσο-σχετιζομενη νοσο και πληθωρα -εικαζομενων ως- εκλυτικων παραγοντων (μεταξυ αυτων και ιοι).

"it is the clinician’s responsibility to distinguish RAS from herpes infections, reassure RAS patients that they do not have an infectious disease and that antiviral therapy is neither necessary nor effective."

(Πηγη: O εξαιρετικος S. Akintoye http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964366/ )

Μύθος ή Αλήθεια?: η πάρεση του προσωπικού νεύρου συνδυάζεται ή πυροδοτείται από την παρουσία κρύου αέρα/κρύου νερού στο πρόσωπο.

Αλήθεια (?) Δε βρηκα κατι σχετικο, ωστοσο θα μπορουσε να υπαρχει μια συσχετηση ως εξης: ο HSV θεωρειται ο πιο συχνος αιτιολογικος παραγων. Οι HSV λοιμωξεις (πχ δευτεροπαθης ερπητικη ουλοστοματιτιδα) εχουν ως εκλυτικο παραγοντα την εκθεση σε εντονο ψυχος/ ζεστη. Η παραλυση Bell κατα κανονα προκυπτει 2οπαθως με ηδη παροντα τον HSV στον οργανισμο.

(Πηγη: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3907546/)

Μύθος ή Αλήθεια?: η χορήγηση προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής είναι απαραίτητη σε άτομα με γνωστή βαλβιδοπάθεια, πριν από προγραμματισμένες οδοντιατρικές ή χ/κες επεμβάσεις.

Μύθος. Οι τρεχουσες οδηγιες για οδοντιατρικες επεμβασεις (ΕΦΟΣΟΝ αφορουν χειρισμους ουλικων ή περιακρορριζικων ιστων ή διηθηση στοματικου βλενογοννου- τοπικη αναισθησια και μονο) αναφερουν μονο 4 καρδιολογικες καταστασεις που συνισταται χημειοπροφυλαξη:

1. Προηγουμενο επεισοδιο Λοιμωδους ενδοκαρδιτιδας

2. Προσθετικες βαλβιδες (ΜΟΝΟ, οχι παλινδρομισεις κλπ οπως στο παρελθον)

3. Μεταμοσχευση καρδιας

4 CHD MONON εφοσον

α) Υπαρχει μη αντιμετωπισμενη κυανωτικη CHD

β) Υπαρχει αντιμετωπισμενη κυανωτικη CHD με προσθετικο υλικο <6mo

γ) Υπαρχει αντιμετωπισμενη κυανωτικη CHD με προσθετικο υλικο >6mo αλλα παρατηρειται υπολειματικη επικοινωνια

(Πηγη: http://circ.ahajournals.org/content/116/15/1736.abstract )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.