Jump to content

Προεκλογική απόφαση διώχνει ειδικευόμενους και απειλεί τις εφημερίες του ΕΣΥ


Anakin Skywalker

Recommended Posts

Δημοσίευση: 30 Ιαν. 2015, 18:16

Ζητείται παρέμβαση του νέου υπουργού Υγείας

Προεκλογική απόφαση διώχνει ειδικευόμενους και απειλεί τις εφημερίες του ΕΣΥ

E333F5B0211B2FC30C8C54F44E5447D3.jpg

Αθήνα
Αθρόες αποχωρήσεις ειδικευόμενων γιατρών φέρνει απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία καταργεί την παράταση εργασίας για όσους τελειώνουν την ειδικότητα και μέχρι σήμερα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους ωσότου αυτή καλυφθεί από άλλο ειδικευόμενο. Οι ιατρικές ενώσεις ζητούν άμεση λύση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι απειλούνται οι εφημερίες όλων των μεγάλων νοσοκομείων, που βασίζονται κυρίως στους ειδικευόμενους.

Μέχρι σήμερα, κάθε ειδικευόμενος που ολοκλήρωνε την ειδικότητα μπορούσε να ζητήσει δύο εξάμηνες παρατάσεις και να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής νέου ειδικευόμενου.

Με τον τρόπο αυτό και οι νέοι γιατροί είχαν δουλειά και τα νοσοκομεία κάλυπταν τις ανάγκες τους. Όμως υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου, καταργεί το δικαίωμα παράτασης σε όσους ειδικευόμενους περνούν με επιτυχία τις εξετάσεις της ειδικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες γιατροί θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ και οι θέσεις τους θα μείνουν κενές μέχρι να επαναπροκηρυχθούν και να τοποθετηθούν νέοι ειδικευόμενοι (διαδικασία που, στις περισσότερες περιπτώσεις, καθυστερεί έως και ένα χρόνο).

Δεν θα μπορεί να εφημερεύσει ούτε ο Ευαγγελισμός

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εάν εφαρμοστεί η απόφαση θα προκύψουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό γιατί οι ειδικευόμενοι καλύπτουν βασικές ανάγκες των κλινικών και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εφημεριών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού: Με τη συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να αποχωρήσουν 50 από τους 60 ειδικευόμενους που έχουν παρατείνει την υπηρεσία τους.

Με δεδομένο ότι είναι ήδη κενές τουλάχιστον 200 θέσεις ειδικών και ειδικευόμενων στο νοσοκομείο, θεωρείται βέβαιο ότι πολλές κλινικές δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις εφημερίες τους.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Το ζήτημα έχουν καταγγείλει οι ιατρικοί σύλλογοι και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να τροποποιηθεί η διάταξη ώστε να μην πληγεί η λειτουργία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, από το υπουργείο διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν άμεσα το θέμα.

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην πραγματικότητα το γραφείο προσωπικού σε ενημερώνει πως έχεις ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσης και διαγράφεσαι από τη δύναμη του Νοσοκομείου και όχι το αντίστροφο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην πραγματικότητα το γραφείο προσωπικού σε ενημερώνει πως έχεις ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσης και διαγράφεσαι από τη δύναμη του Νοσοκομείου και όχι το αντίστροφο.

μιλαμε για διαγραφη οχι λογω ληξης της παρατασης αλλα ΕΠΕΙΔΗ πηρες το τιτλο της ειδικοτητας.

το γραφειο προσωπικου πως θα μαθεις οτι πηρες την ειδικοτητα (ωστε με τη σειρα του να σε διαγραψει) αν δεν τους ενημερωσεις εσυ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

http://www.protothema.gr/greece/article/451345/kouroublis-luthike-to-provlima-me-tous- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -keuomenous/

Την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών ακόμα και όταν λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με το επίμαχο θέμα, που απειλούσε με «αιμορραγία» γιατρών το ΕΣΥ, προβλέπεται πλέον το εξής: «Ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία της λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παράτασής τους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας. Ιατρός που συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής του και επιθυμεί την έγκριση της αίτησής του για παράταση παραμονής ενός εξαμήνου ακόμη, υποχρεούται να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνει ότι δεν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».

Ο υπουργός Υγείας έδωσε την τροποποίηση αναδρομική ισχύ από 14 Ιανουαρίου 2015.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΙΝΑΠ Σχετικά με τη νέα υπ. απόφαση για τους παρατασιακούς ειδικευόμενους

υπερβολικη η ΕΙΝΑΠ οπως παντα. 8-12 μηνες η διαδικασια διορισμου? ελεος.....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.