Jump to content

Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική (Καθηγητής κ. Βλάχος)


Comfortably Numb

Recommended Posts

Topic ενημέρωσης για τη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική (Νοσοκομείο Αρεταίειο)

Προς τους εκτοετείς φοιτητές :

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να μεταφέρετε πληροφορίες και τα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση στην κλινική (παρουσίες, ύλη, συγγράμματα, αναπληρώσεις, μετεκπαιδευτικά μαθήματα κ.λ.π. ) Τις ανακοινώσεις για τις προαιρετικές και κανονικές εξετάσεις.

Προς τους επί πτυχίω φοιτητές :

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να μεταφέρετε τις ανακοινώσεις και τα ερωτήματά σας για τις επί πτυχίω εξετάσεις.

Μεταφέρω εντυπώσεις για την Κλινική από πρόσφατη σχετική ανάρτηση του μέλους mad cow

Κλινικές και Αμφιθέατρα:
Κατ' αρχάς χωρίζεστε σε ομάδες των 3-5 ατόμων και στην διάρκεια των 7 εβδομάδων κάνετε rotation σε διάφορα τμήματα (α' μαιευτικό (τοκετοί χωρίς προβλήματα), β μαιευτικό(τοκετοί με κάποιο πρόβλημα), αίθουσα τοκετών, θάλαμος "Ελένη" (?) (διάφορα γυναικολογικά). Επιπλέον κάποιες μέρες έχετε εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Στην αρχή της κλινικής θα σας πουν πότε τα έχετε.
Θεωρητικά στις 7:30 πρέπει να είστε στις κλινικές σας για να διαβάσετε τους φακέλους των ασθενών σας και να δείτε τι έγινε το προηγούμενο απόγευμα/βράδυ ώστε να το παρουσιάσετε στην επίσκεψη στον καθηγητή.
Στις 8 πηγαίνετε στο αμφιθέατρο όπου όλη η κλινική (καθηγητές, ειδικ. κλπ) κάνουν ενημέρωση/συζήτηση σχετικά με τους ασθενείς των κλινικών. Την ενημέρωση "κάνει" ένας φοιτητής μαζί με εναν ειδικευόμενο που εφημέρευε. (Μπορεί να σας φοβήσει αυτό λίγο στην αρχή αλλά coooool, πηγαίνετε το προηγούμενο απόγευμα στην κλινικη και με το ειδικευόμενο γράφετε τι θα πείτε και το πρωι κάνετε ψιλοπροσθηκές και είστε κομπλε ) Υπάρχει μια πιθανότητα να σας ρωτήσει και κάτι ο καθηγήτης αλλά συμβαίνει σπάνια και δεν ζητάει κάτι εξηζητημένο ούτε παίρνει κεφάλια αν δεν το ξέρετε.
Αν δεν παρουσιάζετε... α) κοιμάστε, β) ακούτε ειδικά αν είστε στο β μαιευτικό/θάλαμο ελένη για τα περιστατικά σας, γ) ρωτάτε ελευθέρα οτι θέλετε, δ) παίρνετε ποπ κορν και απολαμβάνετε συζητήσεις- τσακωμούς καθηγητών (σαν rap battle ενα πράγμα :P)
Κάποιες φορές καλούν κάποιον ομιλητή και κάνει μια μικρή παρουσίαση.

Αμέσως μετά την συζήτηση ξεκινάει η επίσκεψη (θάλαμος ελένης->τοκετοί->α' μαιευτικό <-> β' μαιευτικό, όσοι είστε στο ελένης μην καθυστερείτε μετά την λήξη της συζήτησης εκτός αν θέλετε να στήσετε τον καθηγητή...). Η επίσκεψη τώρα:
α) α' μαιευτικό (τοκετοί χωρίς προβλήματα): κάθε ένας από εσάς έχει 1-2 δωμάτια (3-4 ασθενείς), συνήθως δεν έχουν κάποιο πρόβλημα οπότε η επίσκεψη συνήθως είναι ένα βλέμμα στους ασθενείς και τέλος. Αν χρειαστεί να παρουσιάσετε απλά πράγματα χρειάζεται να ξέρετε (πχ ηλικία/ αριθμός πρ. τοκετών/ τρόπος τοκ. κλπ)
β) β' μαιευτικό(τοκετοί/εγκυμοσύνες με κάποιο πρόβλημα): κάθε ένας από εσάς έχει 1-2 δωμάτια (4-6 ασθενείς max) και τα παρουσιάζετε στον καθηγητή. Καλό είναι να ξέρετε ότι και στο 'α μαιευτικό + πρόβλημα που έχει + κανένα εργαστηριακό.

γ) αίθουσα τοκετών: συνήθως δεν έχετε καμία ασθενή εκείνη την ώρα οπότε χαιρετάτε χαρωπά τον καθηγητή και τελειώσατε την ενημέρωση. Στην περίπτωση που τύχει να έχετε κάποιο περιστατικό θα σας πουν δυο λόγια πριν οι ειδικευόμενοι του τμήματος και είστε μια χαρά
δ) θάλαμος "ελένη" : κάθε ένας από εσάς έχει 1-2 δωμάτια (4-6 ασθενείς max) και τα παρουσιάζετε στον καθηγητή (όχι τίποτα τρομερό, γιατί μπήκε, τι εγχείρηση έκανε (καλό είναι να ξέρετε και 1-2 πράγματα για την εγχείρηση και κανένα απλό εργαστηριακό π.χ. αιματοκρίτης )

Μετά την επίσκεψη συνεχίζετε με την "άσκηση" στην κλινική που περιλαμβάνει καμιά αιμοληψία, καμιά εισαγωγή ασθενούς, διάβασμα κάποιου φακέλου, ύπνος.... Γενικά μην περιμένετε να κάνετε τίποτα τρομερό στην άσκηση ειδικά όταν θα είστε στο α' μαιευτικό και στην αίθουσα τοκετών.
Αν τυχόν έχετε εξωτερικά/ χερουργεία πηγαίνετε εκεί μετά την επίσκεψη. Και τα δυο είναι αρκετά καλά. Στα εξωτερικά θα δείτε/κάνετε κυρίως τεστ ΠΑΠ, στα χειρουργεία υπάρχει ποικιλία (σε κάποια θα σας αφήσουν να βοηθήσετε ειδικά αν είστε συνεπείς στην κλινική και δείχνετε ενδιαφέρον/ στα περισσότερα θα σας εξηγούν αρκετά πράγματα) Αναμφίβολα το καλύτερο κομμάτι της κλινικής. Θα σας δώσουν και μια κάρτα στην αρχή της κλινικής που θα πρέπει να πάρετε υπογραφές για τα χειρουργεία/τοκετούς που παρακολουθήσετε αλλά σπάνια την κοιτουν.

Μετά (ή και πριν κάποιες μέρες) από την "άσκηση" έχετε 2 αμφιθέατρα και τελειώνετε στις 1.30. Γενικά τα περισσότερα αμφιθέατρα αξίζουν.

Κάποιες Τετάρτες 12-13:30 παρακολουθείτε το ογκολογικό συμβούλιο μαζί με την υπόλοιπη κλινική. Το πόσο συχνά γίνονται αυτά τα συμβούλια εξαρτάται από τα περιστατικά που θα έχει η κλινική
Τις Παρασκευές 12-13:30 έχει "βιβλιογραφική ενημέρωση" αλλά δεν γίνεται πάντα ειδικά στην αρχή και στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς

Τέλος η ομάδα σας θα φτιάξει μια εργασία που θα παρουσιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Χωρίζεστε σε 4-5 υποομάδες των 3-5 ατόμων και κάθε υποομάδα αναλαμβάνει μια ενότητα του θέματος. Υπάρχει κάθε φορά ένας καθηγητής και ένας ειδικευόμενους σας δίνουν το θέμα και σας βοηθούν με την εργασία. Το θέμα μπορεί να είναι από κάτι τελείως θεωρητικό/ανουσιο έως κάτι αρκετά ενδιαφέρον/χρησιμο. Στην αρχή ίσως φανεί δύσκολο αλλά μην τρελαίνεστε είναι πολύ απλό και βγαίνει πολύ πιο ανετα από οτι φαντάζεστε.


Απουσίες:
Υπογράφετε στην αρχή και στο τέλος. Δεν θυμάμαι πόσες απουσίες δικαιούμαστε αλλά δεν είναι πολύ αυστηροί ...
Δέχονται τις αποφάσεις του ΣΦΙΑ

Εξετάσεις:
Η κλινική βγάζει προαιρετική μετά το τέλος της άσκησης κάθε ομάδας.
Οι εξετάσεις είναι προφορικές. Ο κ. Πανούλης θα σας πει που να επικεντρωθείτε στο βιβλίο. Εννοείτε πως διαβάζετε τις καταπληκτικές σημειώσεις του Ερμογένους Οι σημειώσεις σχεδόν πάντα σε καλύπτουν για να περάσεις το μάθημα.
Ως προς τους βαθμούς τελευταία αν ήξερες αρκετά έπαιρνες 6, αν ήξερες λίγα/τίποτα έπαιρνες 5. Αναλόγως τα κέφια/εξεταστή βάζουν και βαθμούς κάποιες φορές πάντως σπάνια κόβουν κάποιον. Εξετάζουν συνήθως ο κ Λιάπης ή ο κ Βιτωράτος και μετά (κάποιες φορές) ο κ. Κρεατσάς.

Γενικά:
Είναι αρκετά καλή κλινική, σχετικά χαλαρή, καλό κλίμα και από τους καθηγητές και από τους περισσότερους ειδικευόμενους. Θα μάθετε αρκετά πράγματα, αν δεν σας ενδιαφέρει η γυναικολογία θα βαρεθείτε λιγότερο από ότι περιμένετε, αν σας ενδιαφέρει και δείξετε ενδιαφέρον σίγουρα θα προθυμοποιηθούν να σας μάθουν πράγματα (θεωρητικά και πρακτικά).

Dressing code: γενικά προσέχουν στην επίσκεψη την εμφάνιση σας οπότε κλείστε τις ρόμπες σας/ μην φοράτε βερμούδες οι άντρες κ.λ.π. (σε εμάς είχε τύχει να την πουν ακόμα και σε ειδικευόμενο για την ρόμπα του στην επίσκεψη :P)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook οι αυριανές πτυχιακές εξετάσεις  θα διεξαχθούν τελικά στις 11:00, με εξεταστή τον κ. Δεληγεώρογλου. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Πτυχιακές εξετάσεις Δεκεμβρίου 2016

Οι πτυχιακές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβριου 2016 και ώρα 09:00.

(Από ανάρτηση συμφοιτητή στο group των επί πτυχίω)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.