Jump to content

Σοκ στην Υγεία: «Επιδημία» πλαστών πτυχίων τινάζει στον αέρα τα νοσοκομεία


Sunny

Recommended Posts

Της Ελένης Πετροπούλου

Μπροστά σε μία επαπειλούμενη «επιδημία» πλαστών πτυχίων κινδυνεύει να βρεθεί το ΕΣΥ, με την ολοκλήρωση του ελέγχου των τίτλων γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων με πλαστούς τίτλους ξένων γλωσσών, για τους οποίους μάλιστα λάμβαναν και ειδικά επιδόματα.

Στα «δίχτυα» βρίσκονται και πολλοί γιατροί οι οποίοι, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έχουν παρουσιάσει το πτυχίο τους, καθώς και γιατροί των οποίων οι τίτλοι σπουδών ελέγχονται για τη γνησιότητά τους. Μάλιστα, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταθέσει πτυχία από Ιταλία και Ρουμανία και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν είναι γνήσια.

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς κάποιες καταγγελίες μπαίνουν στο συρτάρι! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου φορέα του οποίου ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν προσκομίσει τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Μάλιστα, εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο φορέα υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες με την τρόικα γίνονται με τη βοήθεια παλαιότερου μέλους του Δ.Σ., ενώ τα κείμενα στην αγγλική γλώσσα τα έχουν αναλάβει δύο υπάλληλοι.

Από τον Απρίλιο
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, αρχικά για τις διοικήσεις του ΕΣΥ και στη συνέχεια για γιατρούς και εργαζομένους. Τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκε και στους γιατρούς των πρώην μονάδων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε με συναδελφικές καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας ή στους «Ράμπο» της Υγείας.

Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό. Μάλιστα, ένας καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής αρνήθηκε να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει από ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε άλλη περίπτωση δειγματοληπτικός έλεγχος του γραφείου προσωπικού παιδιατρικού νοσοκομείου αποκάλυψε εργαστηριακό γιατρό με άδειο υπηρεσιακό φάκελο. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντοπίστηκε νοσηλεύτρια με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.

Για την ακρίβεια, το πτυχίο δεν ήταν πλαστό, αλλά ανήκει σε άλλο συγγενικό της πρόσωπο. Αλλά και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν λίγοι οι νοσηλευτές οι οποίοι είχαν παραποιήσει το πτυχίο τους, «αυξάνοντας» τη βαθμολογία ώστε να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο προαγωγή.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ. Όπως προέκυψε, μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων διέθετε τουλάχιστον δύο «μαϊμού» πτυχία ξένων γλωσσών, προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους με τα σχετικά επιδόματα. Βρέθηκαν και περιπτώσεις με τρία πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών.

Σε απολογία
Πλαστό τίτλο ECDL (βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών) αποκαλύφθηκε ότι διαθέτουν αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί σε απολογία, καθώς και να υποβάλουν υπομνήματα. Τα σχετικά ευρήματα έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων κινεί τις διαδικασίες κυρώσεων. Έτσι, σε περιπτώσεις πλαστού πτυχίου που συνδέεται με την πρόσληψη υπογράφεται η απόλυση του υπαλλήλου και η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία, καθώς υπάρχει και ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία). Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί. Η τελευταία διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που έχουν λάβει οι υπάλληλοι για τη γλωσσομάθειά τους ή τον χειρισμό Η/Υ.

Στο στόχαστρο και διοικητές νοσοκομείων

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών Υγείας βρίσκονται και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μετά τα πρόσφατα «κρούσματα» πλαστών πτυχίων πανεπιστημιακής σχολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «αποπομπή» αναπληρώτριας διοικήτριας δημόσιου μαιευτηρίου για πλαστό τίτλο σπουδών και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, τον περασμένο Απρίλιο.

Ενας ακόμη διοικητής δημόσιου νοσοκομείου χωρίς νόμιμο τίτλο σπουδών εντοπίστηκε από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας. Τότε, μάλιστα, η Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διοικητών του ΕΣΥ με πλαστούς ή ανύπαρκτους τίτλους σπουδών και είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στους σχετικούς ελέγχους και την απομάκρυνση των αξιωματούχων.

Ακολούθησε διοικητής Γενικού Νοσοκομείου της Περιφέρειας, ο διορισμός του οποίου ανακλήθηκε από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η «παθογένεια» των τυπικών προσόντων του.

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

Στα «δίχτυα» βρίσκονται και πολλοί γιατροί οι οποίοι, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έχουν παρουσιάσει το πτυχίο τους, καθώς και γιατροί των οποίων οι τίτλοι σπουδών ελέγχονται για τη γνησιότητά τους.

[...]

Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό.

Δηλαδή δε χρειάζεται το πτυχίο ιατρικής για να δουλέψεις ως γιατρός; Και το μαθαίνουμε τώρα;!

ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε με συναδελφικές καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας ή στους «Ράμπο» της Υγείας.

Και γιατί δεν έφταναν τόσα χρόνια;

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντοπίστηκε νοσηλεύτρια με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.

Για την ακρίβεια, το πτυχίο δεν ήταν πλαστό, αλλά ανήκει σε άλλο συγγενικό της πρόσωπο.

Είναι η γνωστή μέθοδος μετάδοσης της γνώσης με διαπίδυση :splaaaats: .

Βρέθηκαν και περιπτώσεις με τρία πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών.

Ε, η πρώτη φορά είναι δύσκολη. Μετά παίρνεις το κολλάι.

Πλαστό τίτλο ECDL (βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών) αποκαλύφθηκε ότι διαθέτουν αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί σε απολογία, καθώς και να υποβάλουν υπομνήματα.

Υπερβολές. Ποιος χρειάζεται γνώσεις υπολογιστών; Εξάλλου, η λύση είναι αυτή.

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών Υγείας βρίσκονται και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μετά τα πρόσφατα «κρούσματα» πλαστών πτυχίων πανεπιστημιακής σχολής.

Μήπως να μαθαίναμε και ποιοι στήριξαν τους συγκεκριμένους; emdots

Link to comment
Share on other sites

Όταν καταθέτεις οποιοδήποτε ξενόγλωσσο Τίτλο Σπουδών στο ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, τότε ο Οργανισμός επικοινωνεί εγγράφως με το Πανεπιστήμιο που τον εξέδωσε ώστε να πάρει το confirmation πως πρόκειται για έγκυρο πτυχίο/μεταπτυχιακό τίτλο.

Άνετα θα μπορούσε οποιαδήποτε Υπηρεσία πριν διορίσει τελεσίδικα κάποιον να επικοινωνήσει με το ΔΟΑΤΑΠ για τους ξενόγλωσσους τίτλους και με τις γραμματείες των Ελληνικών Πανεπιστημίων για τους Ελληνικούς Τίτλους.

Απλά πράγματα στα χρόνια του internet, ούτε τηλέφωνο δεν χρειάζεται να πάρεις, με ένα απλό e-mail ζητάς το confirmation και τέλος. Αν είσαι σοβαρή Υπηρεσία σοβαρού Κράτους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/65Γ9465ΦΥΟ-ΑΚΓ

 

Ανακαλούμε την υπ’ αριθ. Δ/21972/13-06-1991 απόφαση κατά το μέρος που αφορά στην πρόσληψη του ιατρού ΓΡΙΒΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ, ως ιατρού υπόχρεου για την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, στο Περιφερειακό Ιατρείο Λεκάνης του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, καθώς και την υπ’ αριθ. Δ/23351/14-05-1992 απόφαση κατά το μέρος που αφορά στην παράταση παραμονής του στον εν λόγω Περιφερειακό Ιατρείο, επειδή όπως προκύπτει από τα ανωτέρω (5) και (6) σχετικά έγγραφα, δεν διαθέτει πτυχίο ιατρικής. (:antegeia:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.