Jump to content

Επιπτώσεις μέτρων λιτότητας στη δημόσια υγεία


aplafoithths

Recommended Posts

To περιοδικό Lancet σε ένα προηγούμενο τεύχος του είχε αφιερωματάκι στην ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις στην υγεία.

εσείς οι σφόδρα μνημονιακοί διαβάστε τα, σας διαβεβαιώ, δεν τα γράφει ο Τσίπρας...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η τεραστια αυξηση του HIV στους χρηστες εξηγειται απο το γεγονος οτι πολλοι κολλανε επιτηδες για να παιρνουν το επιδομα.

http://www.hivaids.gr/homepage.php?id=koinonia/welfare03

με λιγα λογια, το κρατος πληρωνει τους εμπορους καθε μηνα (γιατι τα χρηματα εκει πανε).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ το έχω ξαναπεί και κάποιοι γελούσαν. Για 20 χρόνια απολαύσαμε το αρτιότερο, δημοκρατικότερο και φιλικότερο προς τον πολίτη Εθνικό Σύστημα Υγείας, ίσως παγκοσμίως, αλλά κανένας μας δεν το εκτίμησε και τα θεωρούσαμε όλα δεδομένα.

Παρά το ότι υπολειπόμασταν ίσως τεχνολογικά από άλλες χώρες, είχαμε καταφέρει όλοι οι δείκτες και τα αποτελέσματά μας να είναι απολύτως συγκρίσιμα με αυτά των προηγμένων Δυτικών χωρών, λόγω των υπολοίπων παραγόντων στους οποίους τα καταφέρναμε καλύτερα (πχ. η Ελλάδα για 10 συνεχή χρόνια ήταν η Νο 1 χώρα σε ευκολία και ταχύτητα πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία στη λίστα του WHO, ναι συνάδελφοι ήμασταν και κάπου οι πρώτοι και καλύτεροι στον κόσμο).

Δυστυχώς κανένας δεν εκτίμησε αυτό που είχαμε. Από τους Υπουργούς, τους Διοικητές, τους Διευθυντές, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ειδικευόμενους, τους αγροτικούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, αλλά και τον απλό κόσμο που επισκεπτόταν τα Νοσοκομεία, όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης μας για την απαξίωση του ΕΣΥ, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Κανένας δεν προστάτευσε το χώρο εργασίας του, κανένας δεν τον σεβάστηκε, ούτε και οι πολίτες σεβάσθηκαν ποτέ τη δωρεάν Δημόσια Υγεία και τους λειτουργούς της. Μια δημόσια Υγεία την οποία οι Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

Ρωτήστε τους Αμερικανούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν από την τσέπη τους τη χημειοθεραπεία τους, πουλάνε τα σπίτια τους μόλις διαγνωσθούν με καρκίνο και λαμβάνουν θεραπεία μόνο για όσο χρονικό διάστημα τους φθάσουν τα χρήματα από το ξεπούλημα της περιουσίας τους, από εκεί και πέρα αφήνονται στην τύχη τους. Τότε θα καταλάβατε τι είχαμε και τι πρόκειται να χάσουμε, αν δεν το χάσαμε ήδη.

Τα ίδια και στην Παιδεία. Είχαμε το πιο τίμιο, δίκαιο, δημοκρατικό και εύκολα προσβάσιμο σε ΟΛΕΣ τις λαϊκές ομάδες δημόσιο και δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου δεν είχε σημασία αν πήγες σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο ή μεγάλωσες σαν βοσκός σε ένα βουνό, αν ήσουν λευκός ή μαύρος, "λαϊκός" ή Ρομά, άνδρας ή γυναίκα, πλούσιος ή φτωχός. Οι πόρτες των Πανεπιστημίων ήταν ανοικτές σε όσους ήταν ικανοί και επιθυμούσαν να μορφωθούν χωρίς διακρίσεις και ΔΩΡΕΑΝ. Κι αυτό επίσης οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν το είχαν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

Ούτε το δημόσιο Πανεπιστήμιο το σεβάστηκε και το αγάπησε κανείς, όλοι το θεωρούσαμε δεδομένο. Υπουργείο, Πρυτάνεις, Καθηγητές, φοιτητές, παρατάξεις, όλοι με τον τρόπο τους το απαξίωσαν και κανείς δεν δικαιούται να το παίζει "αθώα περιστερά", όλοι οι νεο-Έλληνες με τη βλακεία μας, τον ωχαδερφισμό μας, τη νοοτροπία του κοπαδιού και του βολέματος, τη σκέψη "είναι Δημόσιο και Δωρεάν, άρα το σκίζω-το καίω-το σπάω-το λερώνω-το κλέβω- το....το...το η λίστα δεν τελειώνει, ρίξαμε μια κλωτσιά και στείλαμε στο γκρεμό το δημόσιο, δωρεάν ΕΣΥ και τη δημόσια, δωρεάν Ανώτατη Παιδεία.

Θα μας λείψουν και τα δύο, αλλά τώρα είναι αργά για δάκρυα. Τα είπα και ξεθύμανα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.