Jump to content

2η ειδικότητα όταν η 1η αποκτηθεί στην Ελλάδα με εμπειρία εξωτερικου


SleepWalker

Recommended Posts

Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.

Συνάδελφος θέλει να κάνει πλαστικη χειρουργική.

Έκανε 3 χρόνια ειδικότητα στην Ελλάδα Γ/Χ σε νοσοκομείο που δίνει 4 χρόνια Γ/Χ (τα 2 χρόνια που ηταν υποχρεωτικα και 1 χρόνο υπεράριθμος).

Εδω και 2,5 χρονια κανει ειδικότητα Γ/Χ στη Γερμανία (ασχετο αλλα η προυπηρεσία της Ελλάδας του αναγνωρίστηκε όλη).

Του χρόνου ανοίγει η θέση του για πλαστική στην Αθήνα. το κονσεπτ ειναι ότι θέλει να μαζέψει τα 6 χρονια απο τις 2 χωρες και να δώσει τις εξετάσεις για να γινει ειδικευμένος γενικος χειρουργός κατ 'αρχην και πλαστικός αργότερα.

τα ερωτήματα είναι τα εξής 3:

1. τα 3 χρόνια της Ελλάδας θα του αναγνωριστούν εξ ολοκλήρου, δεδομένου οτι το νοσοκομείο δίνει 4 χρόνια; ή μόνο τα 2, δεδομένου ότι αυτός για τα 2 του γενικου μέρους είχε δηλώσει;

2. αν δώσει εξετάσεις και τις περάσει, μπορει να συνεχίσει να ειναι γραμμενος στη λίστα της πλαστικης και να πάει μόλις ανοίξει η θέση του; ή πρέπει να διαγραφεί;

3. αν ξεκινήσει πλαστική στην Ελλάδα θα την κάνει άμισθος σα δεύτερη ειδικότητα;

Αυτα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο, αλλά δεν νομίζω να πιάσει. Γουστάρω πάντως όταν συνάδελφοι βάζουν τρελούς γρίφους στις υπαλλήλους του Υπουργείου, έστω κι αν ξέρουν πως τελικά ο μλκς είναι ανίκητος και το σύστημα θα επικρατήσει :)

Επειδή οι "εδώ" αρέσκονται σε μεσοβέζικες λύσεις, η λογική λέει πως το πιθανότερο είναι να αναγνωρισθούν τα 2 από τα 3 χρόνια της "Ελληνικής" ΓΧ (όχι το έτος που υπηρετείς σαν υπεράριθμος). Επίσης να αναγνωρισθεί κάποιο κομμάτι από τα 2,5 χρόνια της "Γερμανικής" ΓΧ, ώστε συνολικά να βρεθείς με 3,5-4,5 χρόνια "γραμμένης" ΓΧ σαν training. Στη συνέχεια θα ζητηθεί να επιλέξεις να διαγραφείς από τη λίστα της Πλαστικής και να μπεις σε λίστα ΓΧ ώστε να κάνεις τα π.χ. 2 χρόνια που θα λείπουν από τη "σούμα" που θα σου αναγνωρίσουν, ώστε να δώσεις εξετάσεις ειδικότητας.

Μακάρι να πετύχεις κάτι καλύτερο από το πιο πάνω υποθετικό σενάριο και να βρεθείς "καβάλα στο άλογο".

Να σου αναγνωρίσουν πάντως "με τη μία" 6 χρόνια εκπαίδευσης ΓΧ που έχει γίνει "σπαστή" σε 2 χώρες και να σου επιτρέψουν να δώσεις απευθείας εξετάσεις το θεωρώ πολύ δύσκολο, έως αδύνατον. Κάποιο διάστημα θα χρειασθεί να υπηρετήσεις ξανά στην Ελλάδα και η προσπάθεια θα είναι να πεισθούν αυτό το χρονικό κομμάτι να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο (θα χρειασθεί θεωρητικά να διαγραφείς από την αναμονή της Πλαστικής).

ΥΓ. Μα καλά ρε φιλαράκι πώς τα έμπλεξες έτσι? :)

ΥΓ2. Μήπως προλαβαίνει να καθυστερήσει το διορισμό στην Πλαστική μέχρι να ολοκληρώσει ΓΧ στη Γερμανία και να έλθει σαν ειδικός? Τότε αλλάζει το πράγμα και μπορεί να κάνει και Πλαστική, χωρίς να μπλέκει με τη ΓΧ (στην οποία θα του αναγνωρίσουν εδώ το Γερμανικό τίτλο ειδικότητας)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εμενα θαμενδιεφερε πιο πολυ η απαντηση στην τριτη ερωτηση,αν δλδ θα πληρωνεται η οχι κανονικο μισθο και ουχι μονο τις εφημεριες,σε περιπτωση που τελικα ευδοκιμησει το σεναριο αυτο και κανει δευτερη ειδικοτητα στην Ελλαδα.

Παλια,τωρα δεν γνωριζω αν εχει αλλαξει το καθεστως,υπηρχε τροπος να κανεις εμμισθα την δευτερη ειδικοτητα εφοσον ειχες ηδη διοριστει στο ΕΣΥ ως επιμελητης με βαση την πρωτη σου ειδικοτητα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://metanastesgiatroi.blogspot.se/2011/12/blog-post_19.html

Γιατι καποιος που κανει ειδικοτητα στη Γερμανια η στην Αγγλια τρεχει να προσμετρησει το χρονο εξασκησης της ειδικοτητας του στην Ελλαδα και δεν δινει τις εκει τελικες εξετασεις ?

Εγω ξερω την απαντηση....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://metanastesgiatroi.blogspot.se/2011/12/blog-post_19.html

Γιατι καποιος που κανει ειδικοτητα στη Γερμανια η στην Αγγλια τρεχει να προσμετρησει το χρονο εξασκησης της ειδικοτητας του στην Ελλαδα και δεν δινει τις εκει τελικες εξετασεις ?

Εγω ξερω την απαντηση....

ούτε εγώ το καταλαβαίνω παρόλο που είμαι σε ακριβως την ιδια φαση (3 χρονια Γ/Χ Ελλαδα,1,5 χρονο Γ/Χ Γερμανια, αναμονή για πλαστικη, οπότε θεωρητικά οι απαντήσεις ενδιαφέρουν και μένα). ειδικά στη Γερμανία, οι εξετάσεις είναι πολύ εύκολες.

όταν τον ρώτησα, το επιχείρημά του ήτανε "να παρω το χαρτί γρήγορα, να συνεχίσω να δουλευω στη Γερμανία σαν ειδικευμένος, να παίρνω περισσότερα λεφτα, μεχρι να ανοιξει η θέση μου για πλαστική στην Ελλάδα".

στην επόμενη μου ερώτηση: "γιατί δε δίνεις τότε εξετασεις στη Γερμανια;" η απάντηση του ηταν οτι επειδη δεν εχει χειρουργησει πολύ, πιστευει ότι ο διευθυντής δε θα του υπογράψει το Logbook.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η απαντηση δοθηκε.Με την παροδο του χρονου και με την εμπειρια που θα αποκτησει θα γινει καλος πλαστικος.Μπορει για παραδειγμα σε προσθετικη πλαστικη επεμβαση να μεταμορφωσει τσουτσουνακι σε βγαλμενη χειρα.Το θεμα ειναι μεχρι να την αποκτησει , τι παιζει.Αν ο ασθενης σταθει ατυχος,μπορει να βγει και με καραφλα αλα γιουλ μπρινερ και με φιφα αλα μαρινος.Περαστικα μας,εκπαιδευση im deutschland,vorsprung durch technik...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λογικά δεν θα του αναγνωριστεί ο πρόσθετος χρόνος που δούλευε σε παράταση, εξ' όσων γνωρίζω μετράει ο χρόνος που έχεις δηλώσει (και ολοκληρώσει).

Απ' την άλλη, αν έρθει Ελλάδα και πάει να δηλώσει το υπόλοιπο Γ/Χ που θα του έχει μείνει, θα πρέπει να διαγραφεί απ την λίστα της Πλαστικής στην οποία περίμενε τόσα χρόνια, πράγμα που δεν νομίζω να επιθυμεί. Διαφορετικά (αν επιμείνει να τελειώσει Γ/Χ στην Ελλάδα), θα πρέπει να κάνει άμισθα την Πλαστική.

Είναι απ' τις περιπτώσεις που δεν χωρούν 2 καρπούζια σε μία μασχάλη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

προφανώς και αν δεν του αναγνωριστούν τα 3 χρονια, θα κατσει 4 χρονια στη Γερμανια για να κανει το 2+4. σ' αυτη την περίπτωση; μπορει να αναγνωρίσει το χρόνο μόνο για τις εξετάσεις και να συνεχίσει να ειναι δηλωμενος για πλαστικη;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην Ελλάδα, επιτρέπεται να δηλώσεις στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και στην Περιφέρεια μία μονάχα Ειδικότητα.

Αν έχει κάποιος δύο, αποποιείται εντελώς κι οριστικά τη μία από τις δύο, και στην ταμπέλα του Ιατρείου του γράφει μονάχα την επιλεγείσα Ειδικότητα.

Δεν έχει σημασία σε ποια Ευρωπαϊκή Χώρα έχει αποκτηθεί η/οι Ειδικότητα/Ειδικότητες, η ουσία είναι πως στο τέλος θα διαλέξεις μονάχα μία.

Όποιος τολμήσει να δηλώσει δύο Ειδικότητες, μετεκπαιδεύσεις που δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, κτλ, θα πάει καρφωτός στον Ιατρικό Σύλλογο και στα Δικαστήρια, από γείτονες ανταγωνιστές γιατρούς της ιδίας Ειδικότητος, και θα κληθεί να πληρώσει παχυλές αποζημιώσεις. emfear

Η δεύτερη Ειδικότητα στην Ελλάδα, γίνεται αμισθί, εκτός λίστας αναμονής, σε συμφωνία με τους σχετικούς Συντονιστές Διευθυντές, με νομικό πλαίσιο ρευστό κι αβέβαιο. Δε θα συνιστούσα σε κανέναν να ρισκάρει τόσο κόπο και χρόνια της ζωής του χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγκεκριμένα, για τον φίλο σου, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εκπαιδεύεται στην Πλαστική Χειρουργική στη Γερμανία, εφόσον αυτή την Ειδικότητα θέλει.

Επιπρόσθετα, θεωρώ ανόητο για τον οποιονδήποτε να κάνει ιατρική εκπαίδευση στα ρημαγμένα κι ελλειπή δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος, ενώ έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, ή αλλού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγκεκριμένα, για τον φίλο σου, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εκπαιδεύεται στην Πλαστική Χειρουργική στη Γερμανία, εφόσον αυτή την Ειδικότητα θέλει.

γιατί δε βρίσκει θέση!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ερώτημα εδώ δεν είναι στο τέλος ποια ειδικότητα θα επιλέξει να ασκήσει (και ποιον τίτλο θα κρεμάσει στην πόρτα), αλλά αν έχει τη δυνατότητα, στην Ελλάδα, να δώσει εξετάσεις για περισσότερες από μία ειδικότητες.

Στις χώρες του εξωτερικού όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός της αναμονής πολλοί συνάδελφοι ασκούνται σε περισσότερες από μία ειδικότητες.

Το πρόβλημα με το να δώσει κανείς εξετάσεις στο εξωτερικό είναι συνήθως ότι απαιτούνται περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης (πχ Αγγλία) ή τα χρόνια προηγούμενης άσκησης στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται.

Οι συνθήκες από την άλλη μπορεί να αλλάζουν και ίσως κάποιος να θέλει να γυρίσει - οι πιο πολλοί θα προτιμούσαν να γυρίσουν και να κάνουν λίγο ειδικότητα / εξειδίκευση πριν ανοίξουν ιατρείο για να δουν πώς δουλεύει το σύστημα.

Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο με την περιγραφή του πρώτου ποστ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θεωρητικά καταθέτεις όλα τα έγγραφα της προϋπηρεσίας και του training που έχεις από το εξωτερικό μαζί με τα log-books etc και οι "εδώ" αποφασίζουν αν σε κάθε έτος εκπαιδεύτηκες τόσο φανταστικά και τέλεια όσο και οι αντίστοιχοι ειδικευόμενοι στην Ελλάδα (πολύ γέλιο, έτσι?).

Προφανώς αν είσαι πχ στην Αγγλία 2 χρόνια SHO και 3 χρόνια ΕΝΤ SpR έχεις καλύψει με το παραπάνω αυτά που μαθαίνουν οι εδώ ειδικευόμενοι στην ΩΡΛ και έρχεσαι με ένα log book που δεν έχουν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Στην πράξη όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διοικητικοί να σου πουν πως σου λείπουν 1-2 εξάμηνα από το θεσπέσιο ελληνικό higher training και να σε βάλουν να τα υπηρετήσεις πριν δώσεις εξετάσεις, έτσι για "το γαμώτο"...

Νομίζω πως όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να φροντίσει να πάρει από τη χώρα όπου εκπαιδεύεται πολύ αναλυτικά το τι ακριβώς έκανε σε κάθε έτος και τι υποχρεώσεις είχε (ειδικά από UK όπου οι τίτλοι των posts δεν αντιστοιχούν ακριβώς στο ελληνικό σύστημα και η τοποθέτηση δεν είναι ενιαία), ώστε επιστρέφοντας να μπορεί να τους τα "τρίψει στη μούρη".

Απευθείας εξετάσεις χωρίς να υπηρετήσει καθόλου στην Ελλάδα και χωρίς τίτλο ειδικότητας από το εξωτερικό μόνο μια περίπτωση γνωρίζω, από φίλο που ήλθε από Αμερική έχοντας κάνει πλήρες ενιαίο πρόγραμμα από PG1 έως PG5 κι έδωσε απευθείας τις ελληνικές εξετάσεις πριν καν να δώσει τα Boards. Από UK είναι γενικά πιο δύσκολα τα πράγματα, αναγνωρίζουν βέβαια μεγάλα κομμάτια από αυτά που έχουν κάνει οι συνάδελφοι αλλά συνήθως 1 έτος minimum το υπηρετείς και στην Ελλάδα. Από Γερμανία, ειλικρινά δεν γνωρίζω.

ΥΓ. Κάποιος έχει "γονατίσει" το coursera. Μα πώς τα προλαβαίνεις? :):):)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.