Jump to content

Περί μεγάλων προσόντων...


Leviathan

Recommended Posts

Ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας: Μια χαμένη κοινωνία υπερεξειδικευμένων επιστημόνων
Η χώρα συγκέντρωσε πρωτοφανές ανθρώπινο κεφάλαιο και διαμόρφωσε ένα μοναδικό απόθεμα γνώσης ικανό να την απογειώσει αν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις
news247, Ιανουάριος 26 2014 17:10

Μόνο από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) την τελευταία πενταετία αναγνωρίστηκαν 15.902 τίτλοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών (διδακτορικοί τίτλοι 2.439 και μεταπτυχιακοί τίτλοι 13.463).

Τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δίνουν τη συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας: 8.045 διδακτορικά διπλώματα κατατέθηκαν από το 2009 ως σήμερα στις υπηρεσίες του, στις οποίες και καταγράφονται όλα τα σχετικά στοιχεία.

Από αυτές, οι 833 κατατέθηκαν μέσα στο 2013. Πρώτη δύναμη η Ιατρική σχολή αφού τα περισσότερα διδακτορικά (2.336) έχουν εκδοθεί από φοιτητές των επιστημών υγείας, ενώ ακολουθούν οι επιστήμες μηχανικής και τεχνολογίας που την τελευταία πενταετία είναι 1.329.

Μια άλλη κοινωνία υπερεξειδικευμένων επιστημόνων αποτελεί την παράλληλη εικόνα της αθηναϊκής πραγματικότητας και τα μέλη της αναζητούνται και συχνά προσλαμβάνονται από διεθνείς εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπρόσωπος μεγάλης διεθνούς εταιρείας έλεγε ότι την περίοδο της κρίσης σχεδόν διπλασίασε το προσωπικό του.

Στην Ελλάδα, σε έρευνες που έχουν γίνει από τράπεζες αλλά και εκπαιδευτικούς οργανισμούς προκύπτει χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις και εκείνες που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.

Τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μας ωστόσο προσφέρουν υψηλό επίπεδο γνώσεων υποδομής.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Θάνος Δημόπουλος λέει ότι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται δεκάδες ικανοί επιστήμονες στη χώρα μας, αλλά ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό που αγγίζει το 20% επιλέγει να κάνει την ειδικότητά του στο εξωτερικό.

Για περισσότερους από 250 νέους δικηγόρους με εξειδικευμένους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών που βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, τονίζοντας πως ένας μεγάλος αριθμός αποφασίζει να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό.

Μόνιμα κερδισμένοι μοιάζουν οι απόφοιτοι των οικονομικών σπουδών και των περίφημων MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Εταιρείας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57,2%), σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (15,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,8%).

Πηγή : Το Βήμα

ΠΗΓΗ : news247.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το πιο τραγικό από όλα είναι πως η δική μας -κατεστραμμένη πλέον γενιά- είναι η κατά τεκμήριο πιο λαμπρή γενιά της νεώτερης Ελλάδας, με βάση τη μόρφωση της, τις ατομικές και ομαδικές ικανότητες και δεξιότητες (ανώτερες και ανώτατες σπουδές, μεταπτυχιακές σπουδές, ξένες γλώσσες, μοντέρνες τεχνολογίες και χρήση υπολογιστών, μόρφωση και συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο κτλ) ενώ θεωρητικά οι δυνατότητες της γενιάς μας θα έπρεπε σε κανονικές συνθήκες να εκτοξεύσουν το ΑΕΠ της χώρας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Επιπλέον, οι δυνατότητες της γενιάς μας δεν είναι απλώς πολύ εντυπωσιακές σε σχέση με τις δυνατότητες των προηγούμενων γενεών της Ελλάδας, αλλά είναι απολύτως συγκρίσιμες και πιθανόν καλύτερες από τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις αντίστοιχες παρούσες γενιές των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

Το ακόμα πιο λυπηρό, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Αργεντινής (όπου πχ οι παππούδες και οι μεσήλικες γονείς μιλούν πολύ καλύτερα αγγλικά και χειρίζονται καλύτερα τους υπολογιστές σε σχέση με τους σημερινούς 20χρονους!!!) είναι πως αντί να αποτελέσουμε τη βάση ώστε οι επόμενες γενιές (δηλαδή τα παιδιά μας) να είναι ακόμα πιο ικανές και επιτυχημένες από εμάς, η κρίση θα φέρει την οπισθοδρόμηση και το "πισωγύρισμα" στα γνωστά επίπεδα της Ψωροκώσταινας που αποτελούσε το κλωτσοσκούφι δίνοντας φθηνά εργατικά χέρια στους υπόλοιπους.

Μπορεί λοιπόν εμείς να βγαίνουμε σήμερα στο εξωτερικό για να δουλέψουμε σαν μεταδιδακτορικοί επιστήμονες, εξειδικευμένοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.α με καλές σπουδές, ξένες γλώσσες κτλ, τα παιδιά και τα εγγόνια μας όπως πιθανόν θα αναγκαστούν να ξενιτευθούν για να δουλέψουν σαν εργάτες στα εργοστάσια, οικιακοί βοηθοί, να πλένουν πιάτα κτλ, όπως πάλι πίσω στο 1960.

Οι διάφοροι Σημιτο-Παπανδρεο-Σαμαράδες και Σια έφεραν την αποστολή που τους ανατέθηκε εις πέρας με τεράστια επιτυχία, πράγματι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διαφωνώ κάθετα!

Οι νέοι της Ελλάδος είναι άεργοι, τεμπέληδες, απαίδευτοι, χωρίς δεξιότητες.

Αναφορές:

http://www.capital.gr/News.asp?id=1938252

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1926906

http://www.capital.gr/News.asp?id=1926785

http://www.capital.gr/News.asp?id=1733300

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτά που γράφει ο Capital είναι μπούρδες. Για να μην πω πολλά, αρκεί να σκεφθεί κανείς πως ενώ στις προηγούμενες γενιές κατά κανόνα οι γυναίκες στην καλύτερη περίπτωση έβγαζαν το εξατάξιο Γυμνάσιο και στη συνέχεια έμεναν στο σπίτι δηλώνοντας επάγγελμα "Οικιακά", στη σημερινή εποχή μορφώνονται, μετεκπαιδεύονται και προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία σχεδόν όσο και οι άνδρες.

Αυτό και μόνο αρκεί για να σκεφθεί κανείς τις πολλαπλάσιες δυνατότητες που είχε η γενιά μας να εκτοξεύσει το εθνικό ΑΕΠ (άρα και το βιοτικό μας επίπεδο) σε σχέση με τις προηγούμενες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.