Jump to content

ΓΕΝΙΚΟ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ?


petant

Recommended Posts

Ψαχνωντας για ειδικοτητα παρατηρω οτι τα Γενικα νοσοκομεια εχουν πολυ λιγοτερη αναμονη και λιγοτερες αιτησεις απ τα Πανεπιστημιακα. Γιατι συμβαινει αυτο? Γιατι πχ καποιος να αγνοησει ενα γενικο νοσοκομειο σε καποια επαρχιακη πολη που δεν εχει αναμονη και να προτιμησει να μπει σε μια μακρα λιστα καποιου Πανεπιστημιακου και να περιμενει? Ειναι τοσο χαλια τα γενικα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χωρίς να είναι τίποτα απόλυτο, σε γενικές γραμμές:

- Κεντρικό Πανεπιστημιακό: μεγαλύτερη αναμονή, περισσότερη λάντζα (μεγαλύτερες κλινικές, περισσότερα κρεββάτια, περισσότερα πελατάκια των ΔΕΠ), περισσότεροι ειδικευόμενοι (άρα λιγότερο hands-on/ειδικευόμενο) αλλά και μεγαλύτερη γκάμα περιστατικών, περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα/εργασίες, περισσότερα και καλύτερα κονέ, πιθανόν διδακτορικό.

- Περιφερειακό Γενικό: μικρότερη γκάμα περιστατικών, μικρότερη αναμονή, έρευνα +/-, περισσότερη "μάχιμη" ιατρική, περισσότερο hands on practice ειδικά στις χ/κες ειδικότητες αφού θα λείπουν "χέρια".

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει γρήγορα τα βασικά της ειδικότητας και να ανοίξει άμεσα στη συνέχεια το ιδιωτικό του ιατρείο, μάλλον καλύτερα να επιλέξει Περιφερειακό Γενικό.

Όποιος ενδιαφέρεται για παραπάνω πράγματα (που σπανίως χρειάζονται σε ιδιωτικό ιατρείο) και μπορεί να αντέξει την αναμονή για χάρη της "επιστημοσύνης" και κάποιου καλύτερου βιογραφικού, τότε ίσως κεντρικό Πανεπιστημιακό.

Όποιος ενδιαφέρεται να φύγει για έξω, τότε δεν επιλέγει κανένα από τα δύο και φεύγει γρήγορα για έξω.

Κάπως έτσι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή όμως ποτέ κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το πράγμα στο εξωτερικό κι αν θα καταφέρει τελικά να κάνει αυτό για το οποίο ξεκινά να ξενιτευθεί, πιστεύω πως καλό είναι πρώτα να έχει εξασφαλίσει πως "τρέχει" στην Ελλάδα η αναμονή του για την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια να δοκιμάσει την τύχη του έξω. Να υπάρχει δηλαδή και μια διέξοδος στην πατρίδα, σε περίπτωση που τα πράγματα στο εξωτερικό δεν εξελιχθούν τελικά έτσι όπως τα φαντάζεται (χωρίς να φταίει πάντα ο ίδιος).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγκεκριμενα για καρδιολογια που ψαχνω εγω... Αθηνα,Θεσ/νικη πανεπιστημιακα,πολλες αιτησεις και αναμονη 7 κ πανω χρονια, Πατρα,Σερρες,Καλαματα οι αιτησεις ειναι λιγοτερες απ τις θεσεις που δινονται, αρα αναμονη 0 !!! Απλα προσπαθω να μπω και στο μυαλο ενος τελειοφοιτου που ψαχνεται και λεει οτι οι αναμονες ειναι τεραστιες,δεν υπαρχει τιποτα κτλ κτλ Να που υπαρχουν επιλογες... Γιατι δεν τις λογαριαζουν?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εδώ πρέπει να σχολιάσουν και να μας δώσουν τα φώτα τους οι συνάδελφοι που κάνουν ή έκαναν καρδιολογία σχετικά με τα υπέρ και τα κατά....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτό το ερώτημα θα το θέσεις στον εαυτό σου ακόμα και αν πας εξω. Η καρδιολογία είναι πλεον συγκρίσιμη με τη χειρουργική. Τι είδους καρδιολόγος θέλεις να γίνεις; Αν ενδιαφέρεσαι π.χ. να έχεις το ιδιωτικό σου ιατρείο και να ασχολείσαι με εξωτερικούς ασθενείς, απλό υπέρηχο, δοκιμασίες κοπώσεως και Holter, τότε ενα μικρό νοσοκομείο συνήθως σου τα δίνει αυτά. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η καρδιολογία είναι στη πραγματικότητα μια "τεχνολογική" ειδικότητα...στεφανιογραφίες, διοισοφάγειο, stress echo, εμφύτευση και προγραμματισμός βηματοδοτών (καθώς και ICD, CRT), ablations, renal denervation procedures (αυτό ισως να το θάψουν πριν καλά ξεκινήσει), MRT καρδιάς, πρόσβαση σε καρδιοχειρουγούς για κλασσικές ανοιχτές επεμβάσεις, LVAD αλλά πλεον και TAVI, MitralClip κοκ. Αυτά τα βρίσκεις κατά κανόνα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι αν θες όντως να μπεις σε αυτή τη πανεπιστημιακή ζούγκλα και εν τέλει να καταλήξεις να κάνεις non-stop λάντζα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

εξαρτάται όπως είπαν και οι συναδελφοι από το τι θες να κάνεις μετά.

Πανεπηστημιακό:

1 λάντζα

2 ελιτιστικες συμπεριφορές από τους καθηγητές

3 λιγότερη πρακτική εκπαίδευση

4 ασχημα ωράρια

5 αρκετοί κομπεξικοί συναδελφοι

6 λιγότερο μάχημη ιατρική

ΑΛΛΑ

1 θα κάνεις καλύτερες γνωριμίες

2 πιο δυνατές συστατικές

3 ερευνα- δημοσιεύσεις

4 ισως πάρεις διδακτορικό

5 γινονται μαθήματα

Από εκεί και ύστερα τα ζυγίζεις και παίρνεις. οτι ταιριάζει καλύτερα στα σχέδιά σου για το μέλλον. Και δυστυχώς, και το λέω με κάθε επιφύλαξη , την καρδιολογία δεν μπορείς να τη σπάσεις, γιατί τα επαρχιακά είναι ψιλοφρίκη. Το λέω αυτό με κάθε επιφύλαξη. Ψαξε το και με άλλους συναδέλφους.

Η αναμονή δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.