Jump to content

Μηνιαία δαπάνη ΕΟΠΥΥ - περιορισμός συνταγογράφησης.


map031

Recommended Posts

Από προχθές τέθηκε σε λειτουργία το ανώτατο όριο συνταγογράφησης ανά γιατρό που είχε προαναγγείλει ο Άδωνις στις αρχές Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι το όριο έχει μπει αρκετά χαμηλά, πολλοί συνάδελφοι θα το φτάσουν πολύ γρήγορα και θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο μήνα για να συνταγογραφήσουν ξανά. Από την άλλη, οι ασφαλισμένοι που ως τώρα έψαχναν γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να ψάχνουν και γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν του. Συμπέρασμα: Οι ασφαλισμένοι ας σπεύδουν για συνταγογράφηση στην αρχή του μήνα γιατί αργότερα θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Πρόβλεψη: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα κλείσει σύντομα στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.This post has been promoted to an article
Link to comment
Share on other sites

αποτι ειδα ο περιορισμος ισχυει και για τους νοσοκομειακους ιατρους.

εκει θα πεσει πολυ γελιο. οταν θα τελειωνει ο μηνας θα ψαχνουμε ποιος γιατρος εχει υπολοιπο για να συνταγογραφησουμε φαρμακα στους ασθενεις μας

Link to comment
Share on other sites

Επίσης η προσπάθεια των γιατρών να τηρήσουν το πλαφόν τους θα αναγκάσει τους ασθενείς να κάνουν βόλτες από γιατρό σε γιατρό. Σε τυπική γιαγιά το Plavix θα το γράφει ο καρδιολόγος, το Vastarel ο ΩΡΛ, Avandia ο ενδοκρινολόγος* και πάει λέγοντας, προσθέτοντας στη ζημία του ασθενή και το ένα ευρώ για κάθε συνταγή.

*Την πραζόλη ποιος;

Link to comment
Share on other sites

ανακοινωση του Ιατρικου συλλογου Αθηνων

http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3654-anti-alitheia- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika --plirwmi-iatrwn-eopyy-kourevei- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika --farmaka-asfalismenwn.html

............

Το τραγικότερο όλων είναι ότι ενώ στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται το πλαφόν ΜΟΝΟ για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ κουρεύουν αυθαίρετα και ακρωτηριαστικά τη συνταγογραφηση ΟΛΩΝ των γιατρών συλλήβδην, παραβλέποντας τους χιλιάδες των ασθενών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία και στους θεράποντες γιατρούς τους και φεύγουν άπρακτοι χωρίς συνταγή από νοσοκομεία και ιατρεία.

...........

Link to comment
Share on other sites

"Όσον αφορά δε τους νεοεισαχθέντες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ επιτρέπει σε πολλούς εξ’ αυτών μόνο 300 - 700 ευρώ ταμειακό πλαφόν, ως επιτρεπόμενη δαπάνη στη μηνιαία συνταγογράφηση!!!"

Η μεγαλύτερη αδικία μέσα σε αυτό τον παραλογισμό. Ουσιαστικά στους νέους ιδιώτες η συνταγογράφηση έχει απαγορευτεί.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν ανόητο και ανέφικτο να βάλουν πλαφόν στους αγροτικούς !

Υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μόνο στον αγροτικό, αν του βάλουν πλαφόν θα είναι σαν να αναγκάζουν παπούδες και γιαγιάδες που με δυσκολία σέρνουν τα πόδια τους έως το Περιφερειακό Ιατρείο, να πηγαίνουν στην πλησιέστερη μεγαλύτερη πόλη ή στο κοντινότερο μεγαλύτερο νησί...

Όσον αφορά την αξία των συνταγών, σε νησάκι 300 κατοίκων που υπηρετούσα εγώ, είχα 2-3 ασθενείς στους οποίους έγραφα φάρμακα συνολικής αξίας 400€ έκαστος (Ca, ινσουλινοεξαρτώμενοι, ΑΥ κτλ.)

Επίσης, με θυμάμαι να γράφω κορτιζόνες συνολικής αξίας 800€ σε καρκινοπαθή τελικού σταδίου, Innohep με το τσουβάλι σε εγκύους κ.α

Όλα τα παραπάνω ήταν αντιγραφή αγωγών απ' τους αντίστοιχους ειδικούς, οι οποίοι ευρίσκοντο στην Αθήνα ή στο μεγαλύτερο νησί, η συγκοινωνία με το οποίο συχνά διακόπτετο τον χειμώνα.

Ελπίζω να καταννοούν κάποιοι τις ιδιόμορφες γεωγραφικές συνθήκες της πατρίδας μας...

Edited by kopritis
Link to comment
Share on other sites

και στους νοσοκομειακους ειναι βλακεια αλλα βαλανε πλαφον.

Παραπάνω εξηγώ ότι στον αγροτικό δεν έχεις εναλλακτική, ενώ αντιγράφει συνταγές απ΄όλες τις ειδικότητες.

Edited by kopritis
Link to comment
Share on other sites

και στους νοσοκομειακους ειναι βλακεια αλλα βαλανε πλαφον.

Παραπάνω εξηγώ ότι στον αγροτικό δεν έχεις εναλλακτική, ενώ αντιγράφει συνταγές απ΄όλες τις ειδικότητες.

ε οταν φτασει 20 ο μηνας και εχει φτασει το πλαφον θα λεει στα παππουδια οτι ο υπουργος δεν τον αφηνει να γραψει αλλες συνταγες!!!!

κωμικοτραγικες καταστασεις!!!!

Link to comment
Share on other sites

Υπολόγισα πως με ένα μονάχα αντικαρκινικό σκεύασμα τελευταίας γενιάς οι γιατροί θα πιάνουν το πλαφόν τους!

Δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν πια, εκείνο το μήνα, σε κάποιον άλλον ασθενή!

Θα καταλήξουμε να διώχνονται άρον άρον οι καρκινοπαθείς από όλους τους γιατρούς!

Τα ανώτατα όρια πρέπει τουλάχιστον να εικοσαπλασιαστούν, αν δε θέλουν να υπάρχουν χιλιάδες θύματα από έλλειψη θεραπείας!

Όσο αφορά την εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση αγροτικών ή νοσοκομειακών ιατρών, δεν επιτρέπεται από την Ιατρική Δεοντολογία και τους Νόμους. Θα καταπέσει σύντομα σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ελληνικό, εργασιακό, ή Ευρωπαϊκό.

Link to comment
Share on other sites

Θεσσαλονίκη 16/1/2014
Αρ. Πρωτ. : 493/Γ
Προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
Μας κοινοποιήθηκε η απόφαση σας σχετικά με τον περιορισμό κατά 20% της μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης των ιατρών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν.4213/2013 και την υπουργική απόφαση 113429/2013.
Η εφαρμογή της απόφασης αυτής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα στην άσκηση της ιατρικής καθώς επιβάλλει ατομικούς περιορισμούς ανεξάρτητα από το μέσο όρο της δαπάνης συνταγογράφησης της ειδικότητας και «αδικεί» εκείνους που είχαν χαμηλή δαπάνη ενώ επηρεάζει δυσμενέστατα την επιστημονική αυτοτέλειά , την επαγγελματική υπόσταση των ιατρών .
Πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξετάσετε την παραπάνω απόφαση σας, λαμβάνοντας υπ όψιν τις παρατηρήσεις μας και επιφέροντας τις αναγκαίες αλλαγές.
Edited by karanti_maria
Link to comment
Share on other sites

βγαλανε ανακοινωση στο site της συνταγογραφησης

Όσοι ιατροί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το όριο δαπάνης συνταγογράφησης που τους έχει τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να απευθύνονται στο e-mail : plafoniatroi@eopyy.gov.gr
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο για άλλη μια φορά στο υπουργείο που τιμωρεί όσους δεν υπερσυνταγογραφούσαν, ή μάλλον χειρότερα, επιβραβεύει όσους το έκαναν! Στον καιάδα και οι νέοι ιδιώτες που δεν πρόλαβαν να αυξήσουν τους ασθενείς τους μέσα στο '13!

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί συνάδελφοι έχουμε στείλει αίτημα αύξησης του ορίου συνταγογράφησης μέσω του mail που δώθηκε. Ακόμα περιμένουμε emfurious παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών. Αν υπάρχει κάποιος στον οποίο ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκε ανεβάζοντας το πλαφόν του, ας γράψει.

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί συνάδελφοι έχουμε στείλει αίτημα αύξησης του ορίου συνταγογράφησης μέσω του mail που δώθηκε. Ακόμα περιμένουμε emfurious παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών. Αν υπάρχει κάποιος στον οποίο ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκε ανεβάζοντας το πλαφόν του, ας γράψει.

εστειλα και γω αιτημα στον ΕοπΥΥ και περιμενω απαντηση. με 200 ευρω οριο δεν βγαινει ουτε ο μισος μηνας.

Link to comment
Share on other sites

http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/2174-synanthsh-toy-yfypoyrgoy-ygeias-k-antwnh-mpeza-me-ton-panellhnio-iatriko-syllogo-pis

..........................Η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς δεν συνυπολογίζεται στο όριο συνταγογράφησης...............................

Edited by iceman
Link to comment
Share on other sites

http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3686-plafon-isa-odigies-asfalistika-iatroi-isa.html

Κερδήθηκε η Πρώτη Μάχη Τροποποίησης ΠΛΑΦΟΝ για Νέους Γιατρούς

Ευθύς μόλις κοινοποιήθηκε από το δικαστικό επιμελητή η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του ΙΣΑ κατά του ΕΟΠΥΥ για το όριο του πλαφόν συνταγογράφησης νεοεισερχόμενου αιτούντος μέλους του ΙΣΑ, μετά από αίτηση του ίδιου του γιατρού, και ενόψει της βασιμότητας και νομιμότητας του δικογράφου μας, ο ΕΟΠΥΥ συμμορφώθηκε με το αίτημά μας και αύξησε το πλαφόν συνταγογράφησης του.

1. Κανένα Πλαφόν- Καλούμε τους Γιατρούς μας να προβούν σε Ασφαλιστικά Μέτρα

Σε αυτή τη μάχη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ασθενών μας στη φαρμακευτική τους αγωγή, καλούμε όλους τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ να απευθύνονται στη Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ για να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα ώσπου ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος για τη Δημόσια Υγεία. Όσοι συνάδελφοι, έχουν υπερβεί το πλαφόν πριν το τέλος του μήνα, ή επίκειται να το υπερβούν, μπορούν να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, προκείμενου η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποφασίσει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Επίσης, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να εισηγηθεί τη νομοθετική ρύθμιση και την αίτηση ακύρωσης του πλαφόν και να θέσει το πλαίσιο της κλινικής συνταγογραφίας μέσα από επιστημονικά κριτήρια και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

2. Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να στείλουν email για τη νομική τους κατοχύρωση

Ενόψει της ως άνω εξέλιξης, καλούμε όλα τα μέλη μας να στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα (email)τους ισχυρισμούς τους στο plafoniatroi@eopyy.gov.gr, προκειμένου άμεσα να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα.

Η Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς μέλη του να αποστέλλουν email στοplafoniatroi@eopyy.gov.gr για τις ενστάσεις τους σχετικά με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης για δύο λόγους: 1) για να δηλώσουν τα αιτήματα τροποποίησης του πλαφόν τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και 2) διότι η ενέργεια αυτή πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα, έχει νομική αξία.

Σε περίπτωση που, εξαιτίας αυτού του αδόκιμου μέτρου, κάποιος γιατρός αντιμετωπίσει ποινικές, αστικές ή πειθαρχικές ευθύνες, για επιδείνωση της υγείας αρρώστου λόγω έλλειψης δυνατότητας συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων , με την αποστολή του ως ανωτέρω υποδεικνυόμενουemail, θα υπάρχει η έμπρακτη απόδειξη ότι ο γιατρός είχε ήδη επισημάνει στον ΕΟΠΥΥ τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Edited by iceman
Link to comment
Share on other sites

"Σε αναθεώρηση του οριζόντιου χαρακτήρα του μέτρου του πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από τους γιατρούς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία παραδέχθηκε ότι «ο οριζόντιος χαρακτήρας του μέτρου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, κυρίως σε γιατρούς νοσοκομείων» τα οποία ήδη συζητήθηκαν στο υπουργείο Υγείας."
Link to comment
Share on other sites

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231290842

Σε τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικό το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Από το πλαφόν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εξαιρούνται τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί, «ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης».
............................

............................

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.