Jump to content

Σε ισχύ το «καπέλο» του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή


V for Vendetta

Recommended Posts

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε ισχύ το «καπέλο» του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή
Αύριο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Με την είσπραξη του χαρατσιού του ενός ευρώ ανά συνταγή στα φάρμακα από χτες και την αναμενόμενη, αύριο, κατάθεση του νομοσχεδίου που θα μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση στο χώρο της Υγείας.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επισήμανση του ΚΚΕ ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός μετά την αντικατάσταση του χαρατσιού των 25 ευρώ με το «ισοδύναμο» του φόρου των πέντε λεπτών στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού. Μόνο η εφαρμογή του «μονόευρω» για κάθε συνταγή, θα αφαιρέσει απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων 70 εκ. ευρώ («υπέρ του ΕΟΠΥΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση), πέρα απ' τη μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα που εκτινάχτηκε απ' το 9% το 2010 σε 24% το 2013.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των «συστάσεων» του ΟΟΣΑ, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα επίθεση στους αρρώστους και στους μικρομεσαίους φαρμακοποιούς. Σχεδιάζει να μετατρέψει σε Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) όλα τα φάρμακα που είναι στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» (φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός, αλλά τα πληρώνει ο ασθενής εξολοκλήρου από την τσέπη του) και κάποια ακόμα, που θα φτάνουν συνολικά τα 1.200. Στο εξής, τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης στο χώρο του Φαρμάκου αποτέλεσαν αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το οποίο αποφάσισε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών τόνισε ότι στη συνέλευση πρέπει να αναδειχτεί η συνολική επίθεση της συγκυβέρνησης στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που χτυπά τους αρρώστους με τα άγρια χαράτσια και απειλεί με αφανισμό τα μικρομεσαία φαρμακεία. Πρέπει -τόνισε η ΔΗΠΑΚ- να τεθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, της φαρμακοβιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα φέρνει σε αγωνιστική συνάντηση αυτούς που θίγονται: Τους αρρώστους και τους φαρμακοποιούς.
Την κατάργηση του χαρατσιού του ενός ευρώ ζητά, με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), συμμετέχοντας όμως στη συζήτηση για τα ισοδύναμα, καθώς προτείνει κι αυτός νέα φορολογία στον καπνό και τα ποτά. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την κατάργηση του ενός ευρώ, χωρίς όμως να εναντιώνεται στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Ο ΙΣΑ προτείνει συμμετοχή 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

Αύριο το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκτός απ' τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, θα προβλέπει και την έναρξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας και κινητικότητας για το 75% του προσωπικού του Οργανισμού. Από τους 9.400 εργαζόμενους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι 7.920 θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες, που στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.
Μιλώντας χτες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, είπε ότι όσοι γιατροί, που ανήκουν τώρα στον ΕΟΠΥΥ, επιλέξουν το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ενταχθούν ως Γιατροί ΠΕ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στις ίδιες θέσεις οι εργαζόμενοι συνολικά στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και μετά την υπαγωγή τους στις ΥΠΕ. Ομως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που μπορεί να διαρκέσει από 15 μέρες μέχρι και οχτώ μήνες, οι 7.920 γιατροί και εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα», όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Δηλαδή, για το διάστημα αυτό, τίθεται θέμα για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Ηδη, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε παράταση των απεργιών μέχρι και τις 17 Γενάρη και τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα.

Ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη βάζουν από χτες το χέρι τους οι ασφαλισμένοι για να αγοράσουν τα φάρμακά τους
Από τη συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος», στη Θεσσαλονίκη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.