Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] Πνευμονολογία


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω αντιληφθεί οτι εάν στο Αττικόν δηλώσεις ΤΩΡΑ Πνευμονολογία, παίζει να ξεκινήσεις άμεσα γιατί η λίστα είναι μικρή και όσοι μπαίνουν "υπό διορισμό" μετά διαγράφονται!!! Στη χειρότερη περίπτωση 2 χρόνια αναμονή.Οι ενδιαφερόμενοι ψάξτε το λίγο για λεπτομέρειες, Καλή ευκαιρία φαίνεται. Είπα να ειδοποιήσω αφού έπεσε στην αντίληψή μου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

Πως σας φαινεται σαν ειδικοτητα? Δινεται σε αρκετα νοσοκομεια κ με μικρη αναμονη (ειδικα επαρχια μπαινεις σχεδον αμεσως)... Συμαντικη κατα την γνωμη μου ειδικοτητα (τσιγαρο,ασθμα,βροχιτιδες κτλ) και με μονο 4 χρονια ασκησης (με λιγα λογια πριν μπεις στα 30 θα χεις τελειωσει ειδικοτητα !!!)

Link to comment
Share on other sites

Kαι μετα την ειδικοτητα ποση δουλεια να χεις πια;

Οκ,τελειωνεις νωρις αλλα δεν ειναι απο τις ειδικοτητες που σχηματιζει ουρες ο κοσμος στην περιπτωση που ανοιξεις ιατρειο(χωρις παρεξηγηση πιστευω).Στην επαρχια δε, πιστευω οτι ειναι ακομα δυσκολοτερα.

Σε επιπεδο νοσοκομειου,νομιζω οτι οι πνευμονολογοι αρκετα συχνα επιλεγονται στις ΜΕΘ.Αυτο νομιζω οτι καθιστα δυσκολο το να δημιουργησεις ενα προγραμμα σταθερο στη ζωη σου,καθως τα ωραρια ειναι τρελα.

Καθε ειδικοτητα εχει τα + και τα -,και καθε ειδικοτητα ειναι σημαντικη.Καλυτερα να μιλησεις απο κοντα με εναν ειδικευομενο.

Edited by Nefelim22
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπερα! Ηθελα να ρωτησω αρχικα αν εχετε καμια ιδεα για τις πνευμονολογικες κλινικες του σωτηρια (ποια θεωρειται καλυτερη-χειροτερη κλπ) και κατα δευτερον αν εχετε να προτεινετε καποιο βιβλιο για ειδικοτητα (για ξεκινημα κυριως!).

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πανεπιστημιακη και 7η πνευμονολογικη ξεχωριζουν. Μετα το ΚΑΑ. Οι υπολοιπες ειναι πανω κατω τα ιδια.

Βιβλιο και για αρχη και για μετα, clinical respiratory medicine, Spiro 2012-13. Επισης καλες επιλογες ο Fishman του 2015 και ο Murray παλι 2015 αν δεν κανω λαθος. Απαραιτητο κατα τη διαρκεια της ειδικοτητας το ευαγγελιο για να νοσηματα του υπεζωκοτα, Pleural Diseases, R. Light 6th edition. Στην πορεια θα χρειαστεις ξεχωριστο βιβλιο για σπιρομετρηση (Nakamura). Φυσιολογια και παθοφυσιολογια West, υπαρχει και του Levitzky αλλα τα δυο βιβλια του West σε καλυπτουν με το παραπανω.

Eλληνικο βιβλιο συγχρονο δεν υπαρχει. Το τελευταιο αξιολογο ελληνικο συγγραμα πνευμονολογιας (πολυζωγοπουλος-πολυχρονοπουλος) εχει σχεδον μουσειακη αξια πλεον, καθως γραφτηκε το 2004.

Καλη τυχη! (ειδικα τις νυχτες με τις bipap).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Ελπίζω σε όποια κλινική και να βρεθώ να γίνεται δουλειά. Όσο για τα βιβλία, απογοητεύτηκα που δεν υπάρχει κάποιο σύγχρονο ελληνικό σύγγραμμα. Μου είναι δύσκολη η αφομοίωση με αγγλικά βιβλία. Τελοσπάντων,όλα θέμα συνήθειας είναι. Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καθυστερημενη απαντηση, αλλα τωρα το ειδα. Μια συνηθεια ειναι τα αγγλικα, λιγο δυσκολο ισως στην αρχη, μετα πολυ ανετα. Συγχρονη ιατρικη =  ιντερνετ πλεον, οποτε τα αγγλικα ειναι απαραιτητα. Reviews, μελετες, guidelines  ολα ειναι στα αγγλικα. Δε νοειται συγχρονος γιατρος που θελει να ειναι ενημερωμενος χωρις αριστη κατανοηση αγγλικων.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 2 years later...
  • 1 year later...
On 19/7/2021 at 5:01 ΜΜ, doctor anonymous said:

Καλησπέρα,

τι πληροφορίες θα ήθελες;

Γνωρίζουμε κάποιο νοσοκομείο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη που θεωρείται καλό εκπαιδευτικά για τη συγκεκριμένη ειδικότητα και τι αναμονή υπάρχει? Επίσης, η τοποθέτηση είναι ενιαία? Και μετά την ειδικότητα τι ευκαιρίες υπάρχουν εντός Ελλάδας? Η επεμβατική πνευμονολογία είναι ξεχωριστή εξειδίκευση μετέπειτα? 
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

-Γνωρίζουμε κάποιο νοσοκομείο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη που θεωρείται καλό εκπαιδευτικά για τη συγκεκριμένη ειδικότητα και τι αναμονή υπάρχει?

Αυτή την περίοδο λόγω του covid η πνευμονολογία έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εκπαιδευτικά, καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία οι πνευμονολόγοι έχουν αναλάβει μεγάλο τμήμα αυτού του βάρους... Στην Αθήνα (για την οποία ξέρω) ενώ το σωτηρία θα ήταν μια καλή λύση (είναι το κέντρο το νοσημάτων θώρακος, έχει απίστευτη ποικιλία και όγκο περιστατικών με μηδενική αναμονή), τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει νοσοκομείο μίας νόσου... Το Αττικό είναι επίσης καλό και είναι και το μόνο που εγγυάται ότι θα είσαι σε πανεπιστημιακή κλινική (είναι άλλη κουβέντα αν και γιατί αξίζει κάποιος να το επιδιώξει) καθώς και ο Ευαγγελισμός που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων και με τη σειρά του εγγυάται ότι σίγουρα θα δεις πολλά περιστατικά και μεγάλη ποικιλία. Βέβαια και τα δύο έχουν αναμονή. Για τη Θεσσαλονίκη δεν έχω άποψη δυστυχώς. Δύσκολη η επιλογή... Καλή τύχη!
 
-Επίσης, η τοποθέτηση είναι ενιαία?
 
Είναι ενιαία η τοποθέτηση ναι.
 
-Και μετά την ειδικότητα τι ευκαιρίες υπάρχουν εντός Ελλάδας?
 
Η πνευμονολογία έχει πάρα πολλές επιλογές. Μπορείς να ανοίξεις ιατρείο, να ασχοληθείς με τον ύπνο, να κάνεις εξειδίκευση στη ΜΕΘ, να ασχοληθείς με την επεμβατική πνευμονολογία, να δουλέψεις σε νοσοκομείο (ιδιωτικό ή δημόσιο), κλπ κλπ Το πόσο εύκολο είναι το καθένα νομίζω ότι είναι κάτι που δε πρέπει να σε απασχολεί αυτή τη στιγμή (δική μου γνώμη) αλλά να βρεις ποια ειδικότητα σου αρέσει κι από εκεί και πέρα με προσπάθεια και μερικές φορές λίγη τύχη όλα γίνονται.
 
-Η επεμβατική πνευμονολογία είναι ξεχωριστή εξειδίκευση μετέπειτα? 
 
Δεν υπάρχει επίσημη εξειδίκευση προς το παρόν στην Ελλάδα για επεμβατική πνευμονολογία. Η European Respiratory Society έχει προσπαθήσει να θέσει κάποια standrard για το EBUS και από φέτος έχει κι η Αθήνα ένα από τα κέντρα πιστοποίησης. Αλλά αυτό δεν είναι επεμβατική πνευμονολογία, παρά ένα από τα πρώτα βασικά προαπαιτούμενα.
 
Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι άλλο θα είναι μεγάλη μου χαρά :)
 
Καλή συνέχεια!
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα, 

θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει κάνει ένα χρόνο παθολογίας σε νοσοκομείο που δίνει πλήρη με σκοπό να κάνει καρδιολογία και μόλις τελείωσε τον ένα χρόνο παθολογίας θέλει να αλλάξει σε πνευμονολογία (που είναι ενιαίας τοποθέτησης και περιλαμβάνει ένα χρόνο παθολογίας υποχρεωτικά σε κλινική που δίνει πλήρη όπως λεει το φεκ του 2018) , μπορεί να αναγνωρίσει την παθολογία και να δηλώσει συνέχιση σε νοσοκομείο που δίνει πλήρη πνευμονολογία?

Μπορεί κάποιος να μου πει πως αναγνωρίζεται ο ένας χρόνος παθολογίας?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα,

υπάρχει κάποιος που να κάνει ειδικότητα Πνευμονολογίας στο Σωτηρία αυτό το διάστημα?

Θα ήθελα λίγες παραπάνω πληροφορίες απ'ότι διάβασα στα προηγούμενα ποστ για τις κλινικές, τους επιμελητές, το κλίμα συνεργασίας, αν υπάρχει καλή εκπαίδευση και γίνονται μαθήματα και πως λειτουργούν τα ΤΕΠ. 

Ευχαριστώ πολύ όποιον κάνει τον κόπο να μου απαντήσει !

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Θα ήθελα να μάθω γενικες πληροφορίες για όσα έγραψα παραπάνω 😊 

1. Όλες οι κλινικές δέχονται τον ίδιο αριθμό ασθενών ή σε κάποιες θα δεις περισσότερα περιστατικά από άλλες; 

2.Αν γίνονται μαθήματα και κάθε πότε; 

3.Αν το κλίμα με τους επιμελητές είναι καλό και αν σου μαθαίνουν πράγματα; το επίπεδο των επιμελητων γενικά είναι καλό; 

4.Το ΤΕΠ δέχεται μόνο πνευμονολογικα περιστατικά; εφημερευουν κανονικα στο ΤΕΠ οι ειδικευομενοι; το ΤΕΠ καλύπτεται από ειδικό; 

5.Υπαρχει η δυνατότητα για κάποιον να εκπονησει διδακτορικό; 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ή σχεδόν καλημέρα.

Δυστυχώς το νοσοκομείο είναι και πάλι αποκλειστικά covid ως προς τα πνευμονολογικά τμήματα. Θα απαντήσω τις ερωτήσεις βάση της τωρινής κατάστασης. Μην απογοητευτείς.

1. Όλες οι κλινικές (πλην της πανεπιστημιακής που έχει δύο τμήματα covid & non-covid) έχουν μόνο covid ασθενείς. Επομένως αντίστοιχα θα δεις παντού. Προ πανδημίας ναι υπήρχαν διαφορές με κάποιες κλινικές να υπερέχουν άλλων ως προς αυτό.

2. Μαθήματα κάνει η ΕΠΕ διαδικτυακά (https://www.youtube.com/channel/UCznfS2c1OJgSP5Fj4rxEtqg). Αναλόγως η κάθε κλινική μπορεί να κάνει ή να μην κάνει επιπλέον μαθήματα.

3. Εξαρτάται πολύ. Σε γενικές γραμμές είναι καλό το κλίμα.

4. Το ΤΕΠ δέχεται μόνο covid τώρα για τους πνευμονολόγους τα οποία καλύπτουν οι παθολόγοι και οι ΤΕΠογιατροί. Εκτός πανδημίας το νοσοκομείο έχει γενικές εφημερίες με Π/Θ, Κ/Δ, ΩΡΛ, Γ/Χ, Θ/Χ, Ψ/Χ και πνευμονολογικό τμήμα. Κλασικά κατέβαιναν ειδικευόμενοι και ειδικοί.

5. Η ειδικότητα και το διδακτορικό είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Όπου και να είσαι θεωρητικά μπορείς να εκπονήσεις. Στην Πανεπιστημιακή είναι θετικοί στο να δώσουν ευκαιρίες.

 

Εάν χρειάζεσαι πιο ειδικές πληροφορίες μπορείς να μου στείλεις pm.

Καλή επιτυχία ό,τι και να επιλέξεις!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Θα ήθελα να ρωτήσω και γω κάποια πράγματα :)

1)Στο γενικό μέρος, όταν κάνεις παθολογία, τα περιστατικά που βλέπεις είναι από όλο το φάσμα της παθολογίας ή κυρίως πνευμονολογια, μιας που το νοσοκομείο είναι κέντρο νοσημάτων θωρακα;

2)Όταν είσαι στα ΤΕΠ ως ειδικευόμενος, υπάρχει κάλυψη από ειδικούς; 

3)Σε αυτή τη φάση, οι περισσότερες κλινικες είναι ακόμη μόνο Covid ή βλέπεις γκάμα περιστατικών; Δεν σπουδάζω Αθήνα και δεν έχω ιδέα τι παίζει ως προς αυτό. 

4)Και κάτι τελευταίο, ίσως χαζό. Μπορώ να επιλέξω μόνος μου σε ποια κλινικη του νοσοκομείου θα μπω; γιατί από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι άλλες είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες, οπότε είναι σημαντικό το που θα τοποθετηθεί κανείς. Επίσης, η πανεπιστημιακη ειναι πράγματι η κλινική που έχει τα περισσότερα μαθήματα; γιατί κάτι τέτοιο είχα ακούσει, αλλά όχι από πολύ έγκυρες πηγές 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Γεια σας!!

Θα ηθελα μερικες πληροφοριες για ειδικοτητα Πνευμονολογιας στο Σωτηρια...

Μπορεις να ξερεις σε ποια κλινική θα σε βάλουν;

Πως είναι η εκπαιδευση γενικά και ο φόρτος εργασίας;; 

Πιστεύετε πως υπάρχει αποκατάσταση αν κάποιος θέλει να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στο μέλλον;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας! Απαντώ και στα δύο προηγούμενα σχόλια.

"Μπορεις να ξερεις σε ποια κλινική θα σε βάλουν;"

Δε μπορείς να ξέρεις επίσημα καθώς αποφασίζεται αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν. Ωστόσο πιθανώς να μπορείς να κάνεις μία συζήτηση με την κλινική που σε ενδιαφέρει για να δεις τι παίζει από ελλείψεις.

"Πως είναι η εκπαιδευση γενικά και ο φόρτος εργασίας;; "

Αναλόγως της κλινικής, της εποχής και του προσωπικού μπορεί να είναι από πολύ καλά έως πολύ κακά. Τα τελευταία χρόνια ο φόρτος εργασίας γενικά είναι πιο υποφερτός. Ως προς την εκπαίδευση είναι τόσες οι κλινικές που δεν είναι μία η απάντηση. Σίγουρα θα δεις πολλά περιστατικά που αυτό είναι το μεγάλο σχολείο στην ειδικότητα κατά την άποψή μου. Το ιδανικό βέβαια είναι να δεις να τα διαχειρίζονται και σωστά (στο Σωτηρία σε γενικές γραμμές θα γίνει κι αυτό).

"Πιστεύετε πως υπάρχει αποκατάσταση αν κάποιος θέλει να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στο μέλλον;"

Η πνευμονολογία είναι μία εξαιρετική ειδικότητα με πολλές επιλογές, καθώς πλέον υπάρχει μία τάση περαιτέρω εξειδίκευσης (αποφρακτικά, ύπνος, επεμβατική, μεθ, διάμεσα, κλπ). Αναλόγως της περιοχής πιστεύω πως ναι υπάρχει αποκατάσταση.

1)Στο γενικό μέρος, όταν κάνεις παθολογία, τα περιστατικά που βλέπεις είναι από όλο το φάσμα της παθολογίας ή κυρίως πνευμονολογια, μιας που το νοσοκομείο είναι κέντρο νοσημάτων θωρακα;

Θεωρητικά από όλο το φάσμα αλλά λόγω μη κάλυψης από άλλες ειδικότητες (πχ δεν υπάρχει, νεφρολόγος, ουρολόγος, ορθοπαιδικός κλπ κλπ) εν τέλη τα περιστατικά που θα δεις είναι κυρίως καρδιολογικά, πνευμονολογικά, λοιμώξεις και ογκολογικά.

2)Όταν είσαι στα ΤΕΠ ως ειδικευόμενος, υπάρχει κάλυψη από ειδικούς; 

Ναι πάντα.

3)Σε αυτή τη φάση, οι περισσότερες κλινικες είναι ακόμη μόνο Covid ή βλέπεις γκάμα περιστατικών; Δεν σπουδάζω Αθήνα και δεν έχω ιδέα τι παίζει ως προς αυτό. 

Πλέον ο COVID έχει γίνει ρουτίνα (αντί για καραντίνα) και βλέπεις γκάμα περιστατικών όπως πριν. Το νοσοκομείο έχει μπει σε γενικές εφημερίες κανονικά.

4)Και κάτι τελευταίο, ίσως χαζό. Μπορώ να επιλέξω μόνος μου σε ποια κλινικη του νοσοκομείου θα μπω; γιατί από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι άλλες είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες, οπότε είναι σημαντικό το που θα τοποθετηθεί κανείς. Επίσης, η πανεπιστημιακη ειναι πράγματι η κλινική που έχει τα περισσότερα μαθήματα; γιατί κάτι τέτοιο είχα ακούσει, αλλά όχι από πολύ έγκυρες πηγές 

Δε μπορείς να διαλέξεις αλλά μπορείς να κάνεις μία συζήτηση αναλόγως των αναγκών. Δεν ξέρω τι πρόγραμμα μαθημάτων έχει κάθε κλινική αλλά σε όποια και να κάνεις ειδικότητα μπορείς να παρακολουθήσεις αυτά της πανεπιστημιακής από όσο ξέρω.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.