Jump to content

Μικροβιολογία vs. Κυτταρολογία


anasMZ

Recommended Posts

Γειά σας,

Συζητώντας μ'έναν φίλο, που ενδιαφέρεται για εργαστηριακή ειδικότητα,
θα 'θελα τη γνώμη σας και την εμπειρία σας στο παραπάνω, ας πούμε "δίλημμα"..

Εντάξει, για λόγους, πρακτικά μηδενικής αναμονής, και μικρού εύρους αντικειμένου,
ο φίλος μου προσανατολίζεται προς Κυτταρολογία..

Παρόλα αυτά, μήπως τελικά,
το πολύ μεγαλύτερου εύρους αντικείμενο της Μικροβιολογίας, να είναι ακριβώς, ένα πολύ σημαντικό "plus" ως προς το φάσμα απασχόλησης στην Αγορά...? huh.gif

Για παράδειγμα, τις προάλλες, άκουγα στο ραδιόφωνο για το θέμα με το "φρέσκο γάλα"..

Ένας μικροβιολόγος, αν ήθελε, προκειμένου να "παίξει μπάλα" σε μεγάλο εύρος (εν δυνάμει) επαγγελματικής απασχόλησης,
δεν θα μπορούσε να κάνει ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των συστατικών του προϊόντος,
και επιπλέον,
να το κατατάξει σε Βαθμίδα Ποιότητας (φρεσκότητας)...?? huh.gif

Σας ευχαριστούμε πολύ..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Αντι για κυτταρολογια,καλυτερα να κοιταξει προς παθαν μερια...καποτε θα την απορροφησει την κυτταρολογια.Στο εξωτερικο δεν νομιζω οτι υπαρχει ξεχωριστη τετοια ειδικοτητα.Λεω μια στο εκατομμυριο αν υπαρχει και η προοπτικη να βρεθει και καπου εξω.

Οσον αφορα το τελευταιο,ναι.

Για το λογο αυτο ο μικροβιολογος πλεον ονομαζεται βιοπαθολογος :Ρ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αντι για κυτταρολογια,καλυτερα να κοιταξει προς παθαν μερια...καποτε θα την απορροφησει την κυτταρολογια.Στο εξωτερικο δεν νομιζω οτι υπαρχει ξεχωριστη τετοια ειδικοτητα.Λεω μια στο εκατομμυριο αν υπαρχει και η προοπτικη να βρεθει και καπου εξω.

Οσον αφορα το τελευταιο,ναι.

Για το λογο αυτο ο μικροβιολογος πλεον ονομαζεται βιοπαθολογος :Ρ

Πράγματι, αυτό που αναφέρεις για την Κυτταρολογία, νομίζω, ότι ΚΑΡΑΙΣΧΥΕΙ στο Εξωτερικό...

Απλά εδώ, ένας άλλος φίλος, που ήδη κάνει Κυτταρολογία, μου έλεγε για ένα ισχυρό (εγχώριο) λόμπυ που διατηρεί την αυτονομία της Κυτταρολογίας...

Ως προς τις εφαρμογές της Μικροβιολογίας (πλέον Βιοπαθολογίας), σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως τρόφιμα κλπ,

έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο νού σου...?

Ενδεχομένως, κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης των Βιοπαθολόγων σε τέτοιους τομείς...?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτο με το λομπυ ισχυει,φυσικα εδω και δεκαετιες.Ειδαλλως,οι ειδικοτητες αυτες που μοιραζονται σχεδον το ιδιο κομματι της πιτας θα ειχαν ενωθει.

Επισης,περα απο το γεγονος αυτο,και οι 2 εχουν εναν σαφες μειονεκτημα:βασιζονται σε αλλους.Δηλαδη πρεπει συνεχως να εχεις ενα ευρυ κυκλο χειρουργων,παθολογων,γυναικολογων κτλπ στους οποιους θα πρεπει να στηριζεσαι για να βρισκεις περιστατικο. Επομενως,εισαι πληρως εξαρτημενος απο τη δουλεια καποιου αλλου,απο τις σχεσεις μαζι τους κτλπ.Δεν ειναι σπανια τα ''ριξιματα''

Εν αντιθεσει,η μικροβιολογια προσφερει μια οποια ανεξαρτησια σε αυτον τον τομεα.

Σχετικα,με το τελευταιο που ρωτησες,ο μικροβιολογος με μεταπτυχιακο σε καποιο τμημα τεχνολογιας τροφιμων θεωρητικα θα μπορουσε να ασχοληθει με το εν λογω αντικειμενο,της ποιοτικης αναλυσης,απαλλαγης απο μικροοργανισμους κλπ.Υπαρχουν τμηματα ιατρικων που συνεργαζονται εξαλλου με αντιστοιχα τμηματα τεχνολογων τροφιμων και προσφερουν προγραμματα αντιστοιχα.Μια αναζητηση στο Google βγαζει καποια λημματα.

Ωστοσο,θα πρεπει να γινει αντιληπτο οτι στον τομεα τα πρωτεια θα τα εχουν αλλες ειδικοτητες πχ χημικοι μηχανικοι,κτηνιατροι,τεχνολογοι (αυτες οι ειδικοτητες εχουν αμεση συναφεια ) και επιπλεον θεωρω οτι ο μικροβιολογος που θα επιλεξει κατι αναλογο κανει ενα τεραστιο βημα πισω.Τι εννοω;Τοσα χρονια περασε στην ειδικοτητα μιλωντας κυριως για την κλινικη φυση των λοιμωξεων και λιγοτερο απλα για την απομονωση του αιτιου απο ενα μεσο απλα ;) Αυτος ειναι ενας τομεας ,ο κλινικος δλδ,που δεν καλυπτεται απο τους αλλους πχ χημ μηχανικους γιατι δεν αφορα το συγκεκριμενο αντικειμενο αμεσα και αρα δεν θα χρειαστει σε μεγαλο βαθμο .Ελπιζω να καταλαβες τι ενννοω :P

Θεληση να υπαρχει για δουλεια και ολο και κατι βρισκεται,συναφες με αυτο που θελουμε. ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτο με το λομπυ ισχυει,φυσικα εδω και δεκαετιες.Ειδαλλως,οι ειδικοτητες αυτες που μοιραζονται σχεδον το ιδιο κομματι της πιτας θα ειχαν ενωθει.

Επισης,περα απο το γεγονος αυτο,και οι 2 εχουν εναν σαφες μειονεκτημα:βασιζονται σε αλλους.Δηλαδη πρεπει συνεχως να εχεις ενα ευρυ κυκλο χειρουργων,παθολογων,γυναικολογων κτλπ στους οποιους θα πρεπει να στηριζεσαι για να βρισκεις περιστατικο. Επομενως,εισαι πληρως εξαρτημενος απο τη δουλεια καποιου αλλου,απο τις σχεσεις μαζι τους κτλπ.Δεν ειναι σπανια τα ''ριξιματα''

Εν αντιθεσει,η μικροβιολογια προσφερει μια οποια ανεξαρτησια σε αυτον τον τομεα.

Σχετικα,με το τελευταιο που ρωτησες,ο μικροβιολογος με μεταπτυχιακο σε καποιο τμημα τεχνολογιας τροφιμων θεωρητικα θα μπορουσε να ασχοληθει με το εν λογω αντικειμενο,της ποιοτικης αναλυσης,απαλλαγης απο μικροοργανισμους κλπ.

Υπαρχουν τμηματα ιατρικων που συνεργαζονται εξαλλου με αντιστοιχα τμηματα τεχνολογων τροφιμων και προσφερουν προγραμματα αντιστοιχα.Μια αναζητηση στο Google βγαζει καποια λημματα.

Ωστοσο,θα πρεπει να γινει αντιληπτο οτι στον τομεα τα πρωτεια θα τα εχουν αλλες ειδικοτητες

πχ χημικοι μηχανικοι,κτηνιατροι,τεχνολογοι (αυτες οι ειδικοτητες εχουν αμεση συναφεια ) και επιπλεον θεωρω οτι ο μικροβιολογος που θα επιλεξει κατι αναλογο κανει ενα τεραστιο βημα πισω.Τι εννοω;Τοσα χρονια περασε στην ειδικοτητα μιλωντας κυριως για την κλινικη φυση των λοιμωξεων και λιγοτερο απλα για την απομονωση του αιτιου απο ενα μεσο απλα ;) Αυτος ειναι ενας τομεας ,ο κλινικος δλδ,που δεν καλυπτεται απο τους αλλους πχ χημ μηχανικους γιατι δεν αφορα το συγκεκριμενο αντικειμενο αμεσα και αρα δεν θα χρειαστει σε μεγαλο βαθμο .Ελπιζω να καταλαβες τι ενννοω :P

Θεληση να υπαρχει για δουλεια και ολο και κατι βρισκεται,συναφες με αυτο που θελουμε. ;)

Ψάχνοντας, βρήκα, κατά κύριο λόγο, κάποια πολύ ενδιαφέροντα ΠΜΣ από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ..

Πάντως, συνεργασία, και διατμηματικά προγράμματα μεταξύ Ιατρικών Σχολών και Τεχνολόγων Τροφίμων, δεν βρήκα..

Είχες ακούσει κάτι..?

Για να 'μαι ειλικρινής,

δεν καταλαβαίνω, γιατί, για παράδειγμα οι κτηνίατροι, θα έχουν τα πρωτεία ως προς την ποιοτική/ποσοτική ανάλυση ενός προϊόντος με βάση το κρέας...?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δες λιγο εδω στο προγραμμα σπουδων της κτηνιατρικης και ισως καταλαβουμε λιγο καλυτερα γιατι οι κτηνιατροι εχουν τα πρωτεια ως προς τηςν ποιοτητα/ποσοτικη αναλυση ενος προιοντος...

http://www.vet.auth.gr/%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%83/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%83/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-2006-2007-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτο με το λομπυ ισχυει,φυσικα εδω και δεκαετιες.Ειδαλλως,οι ειδικοτητες αυτες που μοιραζονται σχεδον το ιδιο κομματι της πιτας θα ειχαν ενωθει.

Επισης,περα απο το γεγονος αυτο,και οι 2 εχουν εναν σαφες μειονεκτημα:βασιζονται σε αλλους.Δηλαδη πρεπει συνεχως να εχεις ενα ευρυ κυκλο χειρουργων,παθολογων,γυναικολογων κτλπ στους οποιους θα πρεπει να στηριζεσαι για να βρισκεις περιστατικο. Επομενως,εισαι πληρως εξαρτημενος απο τη δουλεια καποιου αλλου,απο τις σχεσεις μαζι τους κτλπ.Δεν ειναι σπανια τα ''ριξιματα''

Εν αντιθεσει,η μικροβιολογια προσφερει μια οποια ανεξαρτησια σε αυτον τον τομεα.

Σχετικα,με το τελευταιο που ρωτησες,ο μικροβιολογος με μεταπτυχιακο σε καποιο τμημα τεχνολογιας τροφιμων θεωρητικα θα μπορουσε να ασχοληθει με το εν λογω αντικειμενο,της ποιοτικης αναλυσης,απαλλαγης απο μικροοργανισμους κλπ.

Υπαρχουν τμηματα ιατρικων που συνεργαζονται εξαλλου με αντιστοιχα τμηματα τεχνολογων τροφιμων και προσφερουν προγραμματα αντιστοιχα.Μια αναζητηση στο Google βγαζει καποια λημματα.

Ωστοσο,θα πρεπει να γινει αντιληπτο οτι στον τομεα τα πρωτεια θα τα εχουν αλλες ειδικοτητες

πχ χημικοι μηχανικοι,κτηνιατροι,τεχνολογοι (αυτες οι ειδικοτητες εχουν αμεση συναφεια ) και επιπλεον θεωρω οτι ο μικροβιολογος που θα επιλεξει κατι αναλογο κανει ενα τεραστιο βημα πισω.Τι εννοω;Τοσα χρονια περασε στην ειδικοτητα μιλωντας κυριως για την κλινικη φυση των λοιμωξεων και λιγοτερο απλα για την απομονωση του αιτιου απο ενα μεσο απλα ;) Αυτος ειναι ενας τομεας ,ο κλινικος δλδ,που δεν καλυπτεται απο τους αλλους πχ χημ μηχανικους γιατι δεν αφορα το συγκεκριμενο αντικειμενο αμεσα και αρα δεν θα χρειαστει σε μεγαλο βαθμο .Ελπιζω να καταλαβες τι ενννοω :P

Θεληση να υπαρχει για δουλεια και ολο και κατι βρισκεται,συναφες με αυτο που θελουμε. ;)

Ψάχνοντας, βρήκα, κατά κύριο λόγο, κάποια πολύ ενδιαφέροντα ΠΜΣ από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ..

Πάντως, συνεργασία, και διατμηματικά προγράμματα μεταξύ Ιατρικών Σχολών και Τεχνολόγων Τροφίμων, δεν βρήκα..

Είχες ακούσει κάτι..?

Για να 'μαι ειλικρινής,

δεν καταλαβαίνω, γιατί, για παράδειγμα οι κτηνίατροι, θα έχουν τα πρωτεία ως προς την ποιοτική/ποσοτική ανάλυση ενός προϊόντος με βάση το κρέας...?

Οσον αφορα στο τελευταιο,νομιζω πως υπαρχει καποια εξειδικευση των κτηνιατρων στα ζωα καταναλωσης-παραγωγης.

Και οι αντιστοιχες νομαρχιακες υπηρεσιες που ασχολουνταν με τον ελεγχο αυτο (παλαι ποτε νομαρχιακες τωρα δεν ξερω σε τι θα εχουν μετονομαστει ) απαρτιζονταν κυριως απο κτηνιατρους.

Τωρα στο προκειμενο.

Με το θεμα αυτο ασχολειται κυριως ο τομεας της υγιεινης-->ποιοτικες ανακυσεις κλπ Οποτε,μια επικοινωνια με αυτο το τμημα για τα υποψηφια μεταπτυχιακα-διδακτορικα θα ηταν οτι καλυτερο.Στην θεσσαλονικη σιγουρα υπαρχει τετοιο εργαστηριο στη σχολη,καναμε και κατι μαθηματα.Καποιοι απο αυτους ηταν μικροβιολογοι,αν δεν κανω λαθος.

Για να πω βεβαια,ασχολειται περισσοτερο με την ποιοτικη αναλυση του νερου.Για τα τροφιμα δεν θυμαμαι κατι τοσο συγκεκριμενο,υπηρχαν ομως μαθηματα για τις τροφικες λοιμωξεις απο κακοσυντηρημενα προιοντα,νοθεια προιοντων στην αγορα κλπ.

Υγ δεν νομιζω οτι στο νετ θα βρεις κατι παραπανω καθως το θεμα ειναι extremely εξειδικευμενο!Οποτε,ο φιλος σου ισως θα ηταν καλο να το ψαξει ο ιδιος απο κοντα,προσωπικα.Οχι τιποτα δηλαδη,αλλα να μην γινουν και παρανοησεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.