Jump to content

Γονική άδεια ειδικευομενου


denharrow

Recommended Posts

  • 2 months later...

Εγώ πάντος που ρώτησα στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου πήρα απάντηση μετά από δύο ημέρες ότι δεν δικαιούμαι,διότι οι ειδικεύομενοι δεν υπάγονται στον δημοσιουπαλληλικό κώδικα και έχουν σύμβαση με το δημόσιο άλλου δικαίου.

Σημειώνοντας ότι μου είπαν ότι οι αγροτικοί την δικαιούνται κανονικά.

Τι να πω;

Όποιος γωνρίζει κάτι ας βοηθήσει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο ειδικευομενος εχει συμβαση ιδιωτικου δικαιου οποτε οσον αφορα τις αδειες υπαγεται στις αντιστοιχες διαταξεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Καλημέρα σε όλους!

Γνωρίζει κανείς ποιές είναι αυτές οι διατάξεις?

Γιατί προσπαθώ να βρω τον αντίστοιχο νόμο και δεν τα καταφέρνω...

"Η εργασιακή σχέση των ειδικευόμενων είναι σχέση σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις του ΑΚ και της εργατικής νομοθεσίας. Δεν ισχύουν για τους ειδικευόμενους οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. ► Στους ειδικευόμενους ιατρούς γονείς χορηγούνται όλες οι άδειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία αυτή (ν. 1849/89, ΕΓΣΣΕ 1993, ν. 2639/98)."

Ευχαριστώ πολύ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ πάντος που ρώτησα στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου πήρα απάντηση μετά από δύο ημέρες ότι δεν δικαιούμαι,διότι οι ειδικεύομενοι δεν υπάγονται στον δημοσιουπαλληλικό κώδικα και έχουν σύμβαση με το δημόσιο άλλου δικαίου.

Ψευδές το σκέλος πως οι ειδικευόμενοι δε δικαιούνται γονική άδεια, γενικώς και ειδικώς, η εργατική νομοθεσία κι η πράξη αναιρούν την εικασία στην απάντηση που έδωσε το γραφείο προσωπικού του συγκεκριμένου νοσοκομείου

Ποιός δεν έχει ακούσει για άδεια μητρότητας-λοχείας λχ, κατά τη διάρκεια της ειδικότητας;

Αντίστοιχα έχω ακούσει και για πατεράδες ειδικευόμενους που πήραν κανονικά τη γονική άδεια που δικαιούνταν.

Αλοίμονο αν οι γονικές και παρεμφερείς άδειες δηλαδή δεν προβλέπονταν στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Υπάρχει σχετική νομοθεσία, προηγούμενο με εθνικές συλλογικές συμβάσεις κλπ. Ενδεχομένως χρειάζεται να πληρούνται προϋποθέσεις.

Ας πούμε,

ΝΟΜΟΣ 1483/1984 Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 1984 Προστασία και διευκόλυνση των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις ­Τροποποιήσεις και βελτιώσεις εργατικών νόμων (ΦΕΚ 153 Α΄/8.10.1984) 

Άρθρο 5 Γονική άδεια ανατροφής 1. Ο γονέας που έχει τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και εργάζεται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον εκατό (100) άτομα, εάν; α) έχει συμπληρώσει ένα (1) χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη και β) ο άλλος γονέας εργάζεται έξω από το σπίτι, δικαιούται να λάβει γονική άδεια ανατροφής του παιδιού, στο χρονικό διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει ηλικία δυόμισι (2 ½) ετών. Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκεια της μπορεί να φθάσει έως τρεις (3) μήνες για κάθε γονέα και δίνεται από τον εργοδότη, με βάση τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων των ενδιαφερομένων δικαιούχων, μέχρι να καλυφθεί ποσοστό 8% του συνόλου των απασχολουμένων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. 2. Το δικαίωμα της παραγράφου 1 το έχουν και εργαζόμενοι που έχουν υιοθετήσει παιδί. 3. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παιδιών το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. 4. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάμει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου ή χηρείας ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου τη γονική άδεια και μέχρι 6 μήνες δικαιούται ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού. 5. Μετά τη λήξη της γονικής άδειας ανατροφής ο εργαζόμενος δικαιούται να επανέλθει στην εργασία του, στην ίδια ή σε παρόμοια θέση, η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι κατώτερη από αυτήν που είχε πριν λάβει τη γονική άδεια ανατροφής. 

και

ΝΟΜΟΣ 4075/2012 Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 50 (ρήτρες 2 έως 4 της συμφωνίας - πλαισίου Παράρτημα της Οδηγίας)
Γονική άδεια ανατροφής - Δικαιούχοι
Όροι και προϋποθέσεις

1. Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.

2. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

3. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.

4. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, με βάση σχετική αίτηση του εργαζόμενου, όπου διευκρινίζεται η έναρξη και η λήξη της. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται από τον εργοδότη με βάση τη σειρά προτεραιότητας των απασχολούμενων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

5. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

6. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

7. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

8. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εργαζόμενος ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας υιοθεσίας ή αναδοχής, ενώ τμήμα αυτής μπορεί να χορηγείται, με αίτηση του εργαζόμενου και στο προ της ολοκλήρωσης των ως άνω διαδικασιών διάστημα. Το ανωτέρω δικαίωμα ισχύει μέχρι τα οκτώ (8) έτη του παιδιού, σε περίπτωση που η διαδικασία υιοθεσίας ή αναδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών αυτού.

και

http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2013/11/adies.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.