Jump to content

Ο «Φώντας» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα


V for Vendetta

Recommended Posts

Ο «Φώντας» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Τον «Φώντα» του Μήτσου Ευθυμιάδη, παρουσιάζει ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, στις 4/9 στο Πέτρινο σχολείο Πανοράματος (ελεύθερη είσοδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ευριπίδεια, της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης) και 6/9 στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη. ΣκηνοθεσίαΑγγελικής Ξένου, πρωτότυπη μουσική«KollektivA» και σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος.

Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με συγγραφική μαεστρία ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ενα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Μήτσος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1945. H πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ταυτίστηκε με την επιτυχία. Hταν το 1975, όταν ο Kάρολος Kουν ανέβασε στο υπόγειο του Θεάτρου Tέχνης τους «Προστάτες». Ακολούθησαν «O Φώντας» (1977-1978), «O Φονιάς» (1981-83), και «Πέρα από τη νύχτα» το 1997. Ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία ανεβάζοντας στο θέατρο «Πολυθέαμα» των Ιωαννίνων τους «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ και τα «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ. Εχει μεταφράσει Αριστοφάνη («Ιππείς») και Αισχύλο («Προμηθέας Δεσμώτης», ενώ έχει γράψει και ένα μυθιστόρημα («Μοιραία σχέση»). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικά, άνεργοι 8 ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει, αύριο, στις 9:30 μμ, το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», στο STUDIO C,στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Πρωτότυπη μουσική: «KollektivA». Είσοδος ελεύθερη.

http://www.youtube.com/watch?v=lq8gKGTWabo

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.