Jump to content

ΣΥΡΙΑ:Αποκαλυπτικά βίντεο για την προβοκάτσια


V for Vendetta

Recommended Posts

ΣΥΡΙΑ
Αποκαλυπτικά βίντεο για την προβοκάτσια

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως έκαναν και πριν 10 χρόνια στην περίπτωση της εισβολής στο Ιράκ, επικαλούνται για άλλη μια φορά το πρόσχημα των όπλων «μαζικής καταστροφής», των χημικών όπλων και της χρήσης τους κατά αμάχων, για την οποία κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως πρόκειται για μια στημένη προβοκάτσια, με στόχο τη δημιουργία προσχήματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Ετσι, π.χ. σε ένα από τα προάστια της Δαμασκού, που μέχρι πρόσφατα έλεγχαν οι «αντικαθεστωτικοί», ο συριακός στρατός ανακάλυψε αποθήκη και εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων.

Τα οπτικά ντοκουμέντα είναι ισχυρά: Σε βίντεο του «ΑΝΝΑ news», αποτυπώνεται υπόγειο εργαστήριο κατασκευής χημικών που είχαν οι «αντικαθεστωτικοί» στην περιοχή Τζόμπαρ (κοντά στη Δαμασκό) και βρήκε στη συνέχεια ο συριακός στρατός, μετά την εκδίωξή τους από το συγκεκριμένο μέρος. Εκεί βρέθηκαν αμερικάνικες αντιασφυξιογόνες μάσκες, αντίδοτα των χημικών από το Κατάρ, κι άλλα υλικά για την κατασκευή χημικών όπλων (σε ένα απ' αυτά φαίνεται πως είναι κατασκευής Σαουδικής Αραβίας). Ο στρατιωτικός γιατρός στο 3ο λεπτό του βίντεο λέει πως 50 τουλάχιστον στρατιώτες παρουσιάστηκαν με συμπτώματα από δηλητηρίαση από χημικό αέριο, πιθανώς «αζαρίν».

Σε βίντεο του ρωσικού καναλιού «ΒΕΣΤΙ» φαίνεται το εργαστήριο κατασκευής των χειροποίητων χημικών όπλων που κατασκεύαζαν οι «αντικαθεστωτικοί». Τα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν χώρες προέλευσης τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Επίσης, το βίντεο δείχνει στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων, ενάντια στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν χημικά από τους «αντικαθεστωτικούς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συρία: Νέο αποκαλυπτικό βίντεο με τους «αντικαθεστωτικούς» να χρησιμοποιούν χημικά όπλα (VIDEO)

Νέο αποκαλυπτικό βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Σ’ αυτό φαίνονται «αντικαθεστωτικοί», του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, να ετοιμάζουν γόμωση χημικών όπλων και να την τοποθετούν σε κανόνι και τέλος να προχωρούν στην εκτόξευσή τους.


Το βίντεο, που είναι ερασιτεχνικό, φέρεται να έχει γυριστεί τον περασμένο Μάρτη, όταν σημειώθηκε η πρώτη περίπτωση χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

902.gr
.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για την ιμπεριαλιστική επίθεση
Στην τελική ευθεία εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία φαίνεται πως βρίσκονται οι ΗΠΑ και κάποιοι από τους συμμάχους τους, παρά το αποτέλεσμα της προχτεσινής ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, με την οποία απορρίφθηκε η συμμετοχή της Βρετανίας στην επέμβαση κατά της Συρίας με 13 ψήφους διαφορά (285 κατά της επέμβασης, 272 ψήφους υπέρ) αν δεν υπάρξουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα.
Από την άλλη, ο πυρετός προετοιμασιών που επικρατεί στο Λευκό Οίκο εδώ και μέρες μοιάζει να χτυπά κόκκινο, καθώς όλα δείχνουν πως μέσα στα επόμενα 24ωρα η επίθεση θα εξαπολυθεί, ενδεχόμενα και πριν την υποβολή της έκθεσης των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που αποχώρησαν χτες από τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συμμετέχοντας στο παιχνίδι προπαγάνδας και εγκλωβισμού των απρόθυμων ως τώρα Αμερικανών πολιτών να υποστηρίξουν τα σχέδια επέμβασης στη Συρία, επανέλαβε σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής τους ισχυρισμούς περί της χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και «το θάνατο 1.429 αμάχων», δίχως ωστόσο να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη, πέρα, βεβαίως, από τα υποτιθέμενα στοιχεία της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών.
Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος σε προηγούμενες εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, «ακόμη και τη Λιβύη», αλλά προεξοφλώντας ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δε θα μπορέσουν να βρουν την ταυτότητα του δράστη της χρήσης των χημικών όπλων, προειδοποίησε πως, γι' αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ δεν θα περιμένουν το πόρισμα των ειδικών για να χτυπήσουν!
Το ίδιο διάστημα, δημοσιοποιήθηκε τμήμα της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά το οποίο «υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα» οι συριακές δυνάμεις να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα «πολλές φορές στον πόλεμο» εναντίον των αντικαθεστωτικών, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «ενοχής» του καθεστώτος Ασαντ, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει βγάλει την τελική απόφαση.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες του πολεμικού πυρετού, στις ΗΠΑ έξω από το Λευκό Οίκο, στη Βρετανία και πολλές χώρες. Δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλα ποσοστά διαφωνίας με νέα στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που παίρνουν υπόψιν τους και τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών.
Απρόθυμοι και πρόθυμοι σύμμαχοι
Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ επιχειρούσε να αυξήσει το «διεθνή συνασπισμό» των προθύμων για την «περιορισμένη», όπως την εμφανίζουν, επικείμενη επίθεση δίχως άμεσα θεαματικά αποτελέσματα, αφού μετά το «όχι» της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και την «ταπείνωση» (όπως έγραφε προχτές η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ») του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ακολούθησε η ξεκάθαρη άρνηση του Βερολίνου να συμμετάσχει στην επέμβαση, γιατί τάχα (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά) ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε «δεν ζητήθηκε από τη Γερμανία να συμβάλει στα σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας». Επιπλέον, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Εμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της Ρώμης να συνδράμει μία επίθεση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «από μία δραματική και τρομερή σύρραξη κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία ανάφλεξη, ακόμη και σε μία παγκόσμια ανάφλεξη».
Αρνητικοί απέναντι σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία, εμφανίστηκαν ακόμη μέσα στην περασμένη βδομάδα, οι Βέλγοι (επικαλούμενοι την απουσία σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), οιΠολωνοί, οι Καναδοί, οι Αυστραλοί (διά του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ που ξεκαθάρισε πως οι Αυστραλοί στρατιώτες δε θα συμμετάσχουν στην επίθεση), ενώ Ισπανοί και Πορτογάλοι είχαν αποφύγει επιμελώς να πάρουν ξεκάθαρα θέση, επιλέγοντας να παραμείνουν σε θέση αναμονής...
Επιπλέον, ξεκάθαρο «όχι» στα σχέδια των ΗΠΑ για «χειρουργική» επέμβαση στη Δαμασκό είπαν ακόμη οιΙρακινοί, οι Ιορδανοί (παρά την παρουσία τουλάχιστον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός τους), οι Λιβανέζοι (φοβούμενοι την ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής), οι Αιγύπτιοι.
Εξυπακούεται πως βροντερό «όχι» στα σχέδια επίθεσης συνέχιζαν να λένε Ρώσοι, Κινέζοι και Ιρανοί προειδοποιώντας κάθε τόσο για τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία κατήγγειλαν και οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, τουΕκουαδόρ, της Βολιβίας, ενώ η Βραζιλία σημείωσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Σαφώς λιγότεροι δείχνουν οι έτοιμοι και πρόθυμοι (από καιρό) σύμμαχοι της Ουάσιγκτον για συμμετοχή στο χτύπημα κατά της Δαμασκού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος «Σοσιαλιστής» Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο «άνεμος της αλλαγής στην ΕΕ», ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ...
Στρατιωτική κινητικότητα
Η έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα συνοδεύτηκε από εντονότατη κινητικότητα θαλάσσιων και εναέριων στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι Αμερικανοί διέρρεαν σε μερίδα του διεθνούς αστικού Τύπου («Τάιμς της Ν.Υόρκης» κ.ά.) χάρτες με τις περιοχές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού που σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν.
Εως και πριν τη θυελλώδη ψηφοφορία στη βρετανική βουλή των Κοινοτήτων οι Βρετανοί προχωρούσαν σε αύξηση των μαχητικών τζετ στη στρατιωτική βάση που διαθέτουν στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Οι Αμερικανοί αύξησαν την Πέμπτη σε πέντε τα πολεμικά πλοία που διαθέτουν στην ανατολική Μεσόγειο, οι Γάλλοι έδωσαν εντολή για την αναχώρηση της φρεγάτας «Chevalier Paul» προς στην ανατολική Μεσόγειο, δίχως να αποκλείουν και τη μετάβαση του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντελ Γκωλ στην περιοχή, ενώ οι Ρώσοι έστειλαν στην περιοχή δύο μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία (ένα καταδρομικό και ένα ανθυποβρυχιακό) στο πλαίσιο, υποτίθεται, της «αντικατάστασης» ισάριθμων πλοίων του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.
Ασαντ: Θα αντισταθούμε!
Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση και ο λαός της Συρίας ετοιμάζονται για τα χειρότερα, κάνοντας πυρετώδεις προετοιμασίες για τη θωράκισή τους απέναντι στις βόμβες των ιμπεριαλιστών.
Εχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να θωρακιστούν νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, οι υπηρεσίες Υγείας, επικοινωνιών και καυσίμων.
Παράλληλα ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ Αλ Ασαντ διεμήνυε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «οι απειλές για μία άμεση επίθεση κατά της Συρίας το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την προσήλωση στις αρχές της και στην ανεξαρτησία της» και ότι «η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Τακτικός ελιγμός από ΗΠΑ

Χρόνο για να «κερδίσει πρόθυμους και κοινή γνώμη» διασφάλισε ο Ομπάμα παραπέμποντας το ζήτημα στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε εκστρατεία διασφάλισης συναίνεσης στην εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας έχει αποδυθεί η αμερικανική ηγεσία, εντός και εκτός ΗΠΑ. Ο ελιγμός του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο τελευταίο του διάγγελμα, δε σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης ως προς τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά προσαρμογή στις αρνητικές συγκυρίες της στιγμής, όπως είναι η αρνητική αμερικανική κοινή γνώμη και η ανυπαρξία «προθύμων συμμάχων», πλην του «ανθρώπου που θα έφερνε την αλλαγή στην Ευρώπη», του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Ολάντ.

Στο διάγγελμά του, το Σάββατο το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε εκ νέου απολύτως σίγουρος ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό επικαλούμενος σειρά «πειστικών στοιχείων». Προσέθεσε, δε, ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία τονίζοντας πως θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι «περιορισμένη σε εύρος και χρόνο» με «συγκεκριμένους στόχους».

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ως αρχηγός του στρατεύματος, μπορεί να δώσει άμεσα εντολή επίθεσης αλλά επέλεξε να ακούσει τη γνώμη του Κογκρέσου, καθώς η ίδια αυτή η διαδικασία «ενισχύει» τις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δε θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη απόφασης του ΟΗΕ πριν την εξαπόλυση επίθεσης.

Την Κυριακή, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, παρουσιάστηκαν σε γερουσιαστές και βουλευτές τα στοιχεία που η αμερικανική ηγεσία διατείνεται ότι διαθέτει. Κατά το πρακτορείο «Ρόιτερ» δε φάνηκε να κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις αρκετών μελών του Κογκρέσου, οι οποίες, μεταξύ τους, έχουν εντελώς διαφορετική αφετηρία. Μεταξύ όσων επιδιώκουν μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση συγκαταλέγεται και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος και Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Μακ Κέιν, με τον οποίο επρόκειτο, χθες, να συναντηθεί ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κανονίσει και σειρά άλλων συναντήσεων με εκπροσώπους και επιτροπές των ομάδων του Κογκρέσου.

Οπως και να έχει, το Κογκρέσο θα επαναλάβει τις εργασίες του στις 9 Σεπτέμβρη. Το δίκτυο ABC μετέδιδε ότι το αεροπλανοφόρο «Νίμιτζ» φέρεται να κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα με τελικό προορισμό την ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκονται ήδη μεταξύ άλλων πέντε αμερικανικά πλοία με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων «Κρουζ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει επίσης τις αλλεπάλληλες δήθεν «αποκαλύψεις». Την Κυριακή, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε, στην επίμαχη περίπτωση της επίθεσης με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Ο Κέρι, το Σάββατο, θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συνεδριάσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, προκειμένου να «ενημερώσει» και να πιέσει, προφανώς, για το ζήτημα.

Γκρίνια στη Γαλλία, τέλος «συζητήσεων» στο Λονδίνο

«Ενημερωτική» αναμενόταν να είναι και η χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της γαλλικής Βουλής, (επιτροπές Εξωτερικών υποθέσεων και Αμυνας) με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό ο οποίος, όπως έχει προαναγγελθεί, επρόκειτο να παρουσιάσει σειρά στοιχείων που «αποδεικνύουν την αναγκαιότητα στρατιωτικής επέμβασης». Αν και εντείνονται οι πιέσεις για διενέργεια ψηφοφορίας στη Βουλή μέχρι στιγμής εκπρόσωποι της κυβέρνησης το απέρριπταν εφόσον, συνταγματικά, ο πρόεδρος, ως αρχηγός του στρατού, έχει δικαίωμα να λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Η σχετική συζήτηση αναμένεται την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να προχωρήσει μόνη.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των συγκυβερνόντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, «έκλεινε το θέμα» της πραγματοποίησης νέας συζήτησης στο Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην επίθεση κατά της Συρίας.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν δυναμικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Στο Λονδίνο με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Συγκεντρώσεις έγιναν και στην Αυστραλία με τη συμμετοχή φίλων του ΚΚΕ. Στην Τουρκία διαδηλωτές προχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις σε διαμαρτυρίες καταγγέλοντας και τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης που πρωτοστατεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

«Δεν πείθεται» η Ρωσία, «ανησυχία» Κίνας

Τα «στοιχεία» που διαθέτουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη φερόμενη ως χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό παρουσίασαν οι Αμερικανοί πρέσβεις στη Ρωσία και στην Κίνα σε διπλωμάτες των δύο χωρών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφδήλωσε ότι η Μόσχα «δεν πείσθηκε» αφού στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται τίποτε συγκεκριμένο. Οπως και ο Πούτιν, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ζητά αποδείξεις και οι ΗΠΑ απαντούν ότι «αυτές είναι μυστικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν». Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το κατασκοπευτικό πλοίο «SSV-201 Priazovye» πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να συρθεί σε στρατιωτική εμπλοκή με επίκεντρο τη Συρία, τουλάχιστον «στην παρούσα φάση».

Οι κινεζικές αρχές εμφανίστηκαν πιο λακωνικές. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης κατά της Συρίας και τάσσεται ενάντια στις μονομερείς κινήσεις.

Κατά της εξαπόλυσης μονομερούς επίθεσης κατά της Συρίας, με ηπιότερο ύφος, τάχθηκαν και οι δύο διεκδικητές της γερμανικής Καγκελαρίας στη, μεταξύ τους, τηλεμαχία την Κυριακή, ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος από τον ΟΗΕ». Διευκρινίσεις και περισσότερες αποδείξεις ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η νεοζηλανδική κυβέρνηση, τη συνδρομή της οποίας ζήτησε ο Τζον Κέρι.

Ικανοποίηση στη Δαμασκό, πιέσεις από Αραβικό Σύνδεσμο

«Εναρξη της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης» χαρακτήρισαν συριακά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «αλ Θάουρα», το διάγγελμα Ομπάμα. Την Κυριακή, το πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» μετέδωσε δηλώσεις του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ ,ότι η χώρα του είναι «έτοιμη ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση και ν' απαντήσει».

Ωρες αργότερα, δινόταν στη δημοσιότητα συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στον απεσταλμένο του BBC στη Δαμασκό. Ο Μεκντάντ εκτιμά ότι η απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει, τελικά, την έγκριση του Κογκρέσου, δείχνει διστακτικότητα και ότι τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες μιας επίθεσης. Προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ενισχύσει την τρομοκρατική δράση οργανώσεων που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα», και σήμερα δραστηροποιούνται στη Συρία, όπως είναι το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζα'αφάρι καλεί με επιστολή του προς τον ΓΓ και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οργανισμό «ν' αναλάβει τις ευθύνες του» και ν' αποτρέψει ένα πλήγμα κατά της Συρίας εντείνοντας τις προσπάθειες πραγματοποίησης της πολυσυζητημένης διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση μιας πολιτικής μεταβατικής λύσης. Προς τον ΟΗΕ και τη «διεθνή κοινότητα» απευθύνθηκαν, όμως, και οι εκπρόσωποι της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που συμμετείχαν στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, ζητώντας την «άμεση παρέμβασή του για να τερματιστεί η βαρβαρότητα του καθεστώτος Ασαντ».

Ανάλογες εκκλήσεις για άμεση «επέμβαση» έγιναν και από τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών ενώ στο τελικό ανακοινωθέν του Συνδέσμου καλείται η «διεθνής κοινότητα» να «πάρει όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα» κατά της Συρίας. Την απόφαση δεν στήριξαν οι ΥΠΕΞ του Λιβάνου και του Ιράκ ενώ εκπρόσωποι της ιορδανικής ηγεσίας, που στήριξε το ανακοινωθέν, δήλωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιορδανική συμμετοχή σε οποιαδήποτε επίθεση.

Τέλος, οι επιθεωρητές του Οργανισμού, που συνέλεξαν δείγματα από τη χρήση χημικών όπλων, και αναχώρησαν από τη Δαμασκό τα ξημερώματα του Σαββάτου, υποστήριζαν ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο βδομάδες.

Το Ιράν, από την πλευρά του, διά του νέου του υπουργού Εξωτερικών Σαβάντ Ζαρίφ προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει εκ νέου για εξεύρεση πολιτικής λύσης με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Από τη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Λονδίνο στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Συρία
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Σε εξέλιξη «επίθεση» προπαγάνδας

Τα δύο κόμματα του κεφαλαίου στις ΗΠΑ συναινούν στην επίθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξη των επικεφαλής των δύο κομμάτων σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων στην προοπτική στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με το πρόσχημα των χημικών και με τη λογική, κυρίως, ότι αν υπάρξει υπαναχώρηση, θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού φαίνεται να εκμαιεύει ο Αμερικανός Πρόεδρος.Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπόνερ και Ερικ Κάντορ, αλλά και της επικεφαλής τωνΔημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και στελεχών των δύο κομμάτων σε διάφορες επιτροπές.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν, κεκλεισμένων των θυρών, και με «απόρρητα στοιχεία», χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Τη στήριξή τους στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Συρίας εξέφρασαν και οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, με τον πρώτο να τονίζει ότι θα στηρίξει την απόφαση του Προέδρου, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης και να προειδοποιεί ότι θα είναι «καταστροφικές οι συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα αν τελικά δεν υπάρξει επίθεση, αν και έχει προαναγγελθεί».

Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τους ηγέτες του Κογκρέσου, επανέλαβε ότι στα σχέδιά του βρίσκεται μια «περιορισμένη και αναλογική επίθεση», επιμένοντας σε μια εμφανή προσπάθεια να κάμψει την αμερικανική κοινή γνώμη που αντιδρά σε νέο πόλεμο, ότι η Συρία «δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Αφγανιστάν». Συμπλήρωσε ότι έχει ήδη καταστρωθεί «ευρύτερη στρατηγική η οποία προβλέπει στήριξη» των αντικαθεστωτικών, η οποία θα προστεθεί στα πλήγματα που θα υποστεί το καθεστώς Ασαντ. Χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι στη Συρία έφτασαν 50 μισθοφόροι εκπαιδευμένοι από τη CIA για να ενισχύσουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς.

Ελιγμοί από Ολάντ

Η Γαλλία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση μόνη της, σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο ταχθεί ενάντια στην προοπτική, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα εντείνει τη στήριξή της προς τους αντικαθεστωτικούς. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί μια ευρεία συμμαχία και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Σύρου Προέδρου, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη αυτή ο Μπασάρ αλ Ασαντ αρνείται κατηγορηματικά ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών την 21η Αυγούστου και προειδοποιεί ότι ήδη η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι σαν ένα «βαρέλι με μπαρούτι» το οποίο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, θα εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ασαντ υπογραμμίζει ότι μια γαλλική ανάμειξη προφανώς δε θα μείνει ατιμώρητη και θα έχει συνέπειες στα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει «εχθρούς του συριακού λαού» όσους στηρίζουν την «τρομοκρατία στη Συρία».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό παρουσίασε στους βουλευτές 9σέλιδη έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στο συριακό στρατό και καταγράφει 281 νεκρούς, αριθμό πολύ μικρότερο από αυτόν που έχουν παρουσιάσει οι ΗΠΑ, επικαλούμενες δικά τους στοιχεία (1.429 νεκροί, εκ των οποίων 426 παιδιά).

http://www.youtube.com/watch?v=gl-DqDbGDtI

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ G20
Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε αναζήτηση «συμμάχων» ο Ομπάμα για την επίθεση, με το πρόσχημα των «χημικών», ενώ η Ρωσία κάνει πιο έντονη τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Η Συρία και η κλιμάκωση των προετοιμασιών της ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της βρέθηκαν και επισήμως, στην ατζέντα της συνόδου του G20, των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, που ξεκίνησε χτες στην Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης τόνισε ότι μετά από αίτημα αρκετών συμμετεχόντων «κρίσιμα ζητήματα διεθνούς πολιτικής, και κυρίως η Συρία, θα συζητηθούν, καταρχήν, στο δείπνο» που ήταν προγραμματισμένο για αργά χτες βράδυ.

Και στρατιωτική κλιμάκωση του ανταγωνισμού

Το ζήτημα ήδη κυριαρχούσε στις δηλώσεις των περισσότερων συμμετεχόντων, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις, ενώ την κλιμάκωση του ανταγωνισμού δείχνει η «ηχηρή» ρωσική «παρουσία» στην ανατολική Μεσόγειο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των αμερικανικών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τα στενά του Βοσπόρου έχουν διασχίσει από χτες τρία ρωσικά πολεμικά πλοία σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρόκειται για πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου SSV-201 «Priazovie», που συνοδεύεται από τα αποβατικά «Minsk» και «Novotcherkassk».

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ δήλωνε ότι «πρωταρχικός στόχος» της ενίσχυσης της ναυτικής ρωσικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι να υπάρξει ικανοποιητική και έγκαιρη ανταπόκριση στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης Ρώσων υπηκόων από την περιοχή, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, νωρίτερα υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι «νόμιμη, φυσική και προβλεπόμενη αντίδραση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή».

Προσέθεσε δε ότι «τα ρωσικά πλοία είναι εγγύηση περιφερειακής σταθερότητας, μια προσπάθεια να αποτρέψουμε άλλες δυνάμεις που είναι έτοιμες να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Δηλαδή, γίνεται φανερό ότι η Ρωσία για τα συμφέροντα της αστικής της τάξης, εμπλέκεται άμεσα «ως δύναμη αποτροπής», όπως λέει, στο πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Επίσης, ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο ιταλικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ανοιχτά του Λιβάνου, με στόχο να προστατεύσουν ή να απομακρύνουν, εφόσον χρειαστεί, τους περίπου 1.100 Ιταλούς στρατιώτες που συμμετέχουν στη δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.

Αντιπαραθέσεις συμφερόντων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά την άφιξή του στην Πετρούπολη, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε, και δήλωσε, στη συνέχεια, ότι οι δύο χώρες «συμμερίζονται την άποψη ότι ήταν τραγωδία η χρήση χημικών και ότι παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο» και ότι πρέπει να υπάρξει «αντίδραση», χωρίς, όμως όπως φαίνεται, να συμφωνήσουν ποια θα είναι αυτή. Ο Αμπε δεν έκανε δηλώσεις.

Τις έντονες ανησυχίες των χωρών - μελών των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) για τις συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε μετά το πέρας, μεταξύ τους, συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ζήτημα των «σοβαρότατων αρνητικών συνεπειών» στην παγκόσμια οικονομία έθιξε σε δηλώσεις του και ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζον Γκανγκιάο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωνε στο BBC, στο περιθώριο της συνόδου, ότι η Βρετανία διαθέτει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του καθεστώτος Ασαντ στην επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου. Η δήλωση έγινε μετά την επανάληψη από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, Πεσκόφ, της θέσης της Μόσχας ότι οι «αποδείξεις» που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δεν είναι διόλου πειστικές.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι θα εξετάσει το ρωσικό αίτημα για διερεύνηση των συνεπειών σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος στο μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα έξω από τη Δαμασκό καθώς και τρόπους προφύλαξης του πυρηνικού υλικού.

«Τελευταία ευκαιρία», για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη σύνοδο του G20 ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελεξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το «κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη κοινής θέσης» μεταξύ των συμμετεχόντων του G20.

Το αμερικανικό σενάριο περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς υιοθέτησε, όπως φαίνεται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και της Επιτροπής, Μπαρόζο, δήλωναν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο συριακό ζήτημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι τα χημικά όπλα είναι «ένα πρόσχημα» και εκτίμησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λάθος στο θέμα της Συρίας και είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν (...), όπως ακριβώς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε από την πλευρά του ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας αντίκειται στα συμφέροντα της περιοχής, αλλά και στους φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια δε θα ωφελήσει κανέναν».

Λεπτές ισορροπίες

Στο περιθώριο όλων αυτών των διαδικασιών ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να έχει αλλεπάλληλες προσωπικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν την απόφαση που υιοθέτησε, αργά την Τετάρτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας με ψήφους 10 προς 7, αποτέλεσμα που σχολιάστηκε ως «διστακτικό» απέναντι στα σχέδια Ομπάμα. Η απόφαση προβλέπει εξαπόλυση «περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών» για χρονικό διάστημα 60 ημερών με δυνατότητα μιας παράτασης άλλων 30 ημερών, αποκλείει τη χερσαία επέμβαση και ζητά από το Λευκό Οίκο να παρουσιάσει «στρατηγικό σχέδιο πολιτικής λύσης».

Πάντως, η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως αντικατοπτρίζεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νιού Γιορκ Τάιμς» που φιλοξενεί βίντεο που δείχνει αντικαθεστωτικούς ενόπλους να εκτελούν αιχμαλώτους διαπράττοντας έγκλημα πολέμου, παραμένει αρνητική στην προοπτική επίθεσης, φοβούμενη την ενίσχυση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στους κόλπους των αντικαθεστωτικών. Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας στην εκμαίευση της συμφωνίας μελών του Κογκρέσου αλλά και της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι το κόστος της οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, το οποίο ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ανέβασε σε «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια καθημερινά.

Χτες, ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερ αποπειράθηκε να κατευνάσει τη σχετική ανησυχία, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ένα αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του πλοία κοστίζουν καθημερινά για να περιπολούν περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια και εφόσον συμμετάσχουν σε επίθεση το ημερήσιο αυτό κόστος ανεβαίνει στα 40 εκατομμύρια, ενώ ένας πύραυλος «Τόμαχοκ» στοιχίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Οι παρατηρήσεις του Γκρίνερ, που επέμεινε ότι το κόστος δεν είναι «εκπληκτικά υψηλό», πάντως, δε φάνηκαν να πετυχαίνουν το στόχο τους.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anatolia», ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επανέλαβε, χτες, ότι η χώρα του θα στηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε από τη Λιθουανία ότι «εφόσον υπάρξει αμερικανική επίθεση στη Συρία θα είναι περιορισμένη και ακριβείας και δε θα χρειαστεί εμπλοκή του ΝΑΤΟ».

Εντός Συρίας, χτες, σκληρές μάχες φαίνεται ότι μαίνονταν στη χριστιανική πόλη Μααλούλα, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αντικαθεστωτικοί βάλλουν αδιακρίτως κατά των κατοικιών. Παράλληλα, το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδιδε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη δυτική Δαμασκό. Επίσης, για δεύτερη μέρα χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε, επικαλούμενο δηλώσεις της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», ότι στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο αποσκιρτήσας πρώην υπουργός Αμυνας της Συρίας, στρατηγός Αλί Χαμπίμπ, και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αναζητούν «κάποιο ρόλο» για τον Χαμπίμπ στη «μετά Ασαντ εποχή».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ - «G20» - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΕ
Ενταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κινδύνων

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΛΝΙΟΥΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η διεύρυνση και κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδείχθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις εργασίες του «G20», όπου κυριάρχησε το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο οι συμμετέχοντες φάνηκε ότι είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης με γνώμονα τα ξεχωριστά συμφέροντα και επιδιώξεις τους. Οι διαφωνίες διατυπώθηκαν στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τη σύνοδο και στη συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν. Παρά τις προσπάθειες διατήρησης ενός «διπλωματικού πνεύματος», το οποίο διαταράχθηκε και από τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ εκκενώνουν, ήδη, όλο το μη απαραίτητο προσωπικό από την πρεσβεία στο Λίβανο, από το γενικό προξενείο στα Αδανα της Τουρκίας και καλούν τους Αμερικανούς υπηκόους ν' απομακρυνθούν από το Ιράκ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιδόθηκε σε σειρά διμερών συναντήσεων (με τους Προέδρους Βραζιλίας, Κίνας, Ρωσίας) παραδέχτηκε, σε δηλώσεις του, ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς τον τρόπο δράσης, αλλά ότι ήταν «ομόφωνη» η παραδοχή ότι στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, και ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες περί μη χρήσης τέτοιου είδους όπλων. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «μια πλειοψηφία» τείνει να πεισθεί ότι πίσω από τη χρήση χημικών όπλων βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ.

Ο Ομπάμα εξήρε την πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου να θέσει στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας και χαρακτήρισε «εποικοδομητική και θερμή» την, μεταξύ τους, συνάντηση, αν και συνεργάτες των δύο πλευρών «αντάλλασσαν» επικριτικά σχόλια. Τόνισε ότι διαπιστώθηκε έλλειψη συμφωνίας ως προς το ζήτημα των χημικών όπλων αλλά ότι υπήρξε συμφωνία στο ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα της Συρίας είναι η πολιτική οδός και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διεθνούς συνόδου υπό τον ΟΗΕ.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να υπερσκελίσει την αδυναμία συγκρότησης μιας «συμμαχίας προθύμων», επανέλαβε ότι η χρήση χημικών δεν μπορεί να μείνει «αναπάντητη» από τις ΗΠΑ, που, ως «ισχυρότερη παγκοσμίως δύναμη», οφείλουν και μπορούν να διασφαλίσουν «την τήρηση των διεθνών κανόνων» και να μην επιτρέψουν σε τρομοκράτες και σε «κράτη παρίες» να νιώθουν ατιμώρητοι, όταν, όπως σήμερα, η «διεθνής κοινότητα» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «βρίσκονται σε παράλυση εξαιτίας διαφόρων πολιτικών και άλλων λόγων». Δήλωσε, επίσης, ότι ως Πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου γιατί η χρήση χημικών στη Συρία δεν «απειλεί άμεσα την ασφάλεια των ΗΠΑ», αλλά αποτελεί παραβίαση «των διεθνών κανόνων και απειλή της παγκόσμιας ασφάλειας».

Προανήγγειλε ότι την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, επαναλαμβάνοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία και τη διστακτικότητά του και διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να γίνει χερσαία επέμβαση. Ο Ομπάμα απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία στην περίπτωση που δεν διασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, αν και ο σύμβουλός του, Τόνι Μπλίνκεν δήλωνε, λίγο αργότερα, ότι δεν θα αναληφθεί δράση.

Σταθερός ο Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Ομπάμα εκτέθηκαν τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Ο Πούτιν είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Ομπάμα υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ακούν ο ένας τον άλλο». Επανέλαβε ότι στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει σοβαρότατη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το καθεστώς Ασαντ, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει ρωσική διάθεση για εμπλοκή σε πολεμική σύρραξη. Τέλος, τόνισε ότι για τη Ρωσία η χρήση χημικών ήταν προβοκάτσια από τους αντικαθεστωτικούς με στόχο να εξασφαλίσουν εξωτερική υποστήριξη και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των πληθυσμών των χωρών των οποίων οι ηγεσίες συντάσσονται με τις στρατιωτικές επιδρομές, διαφωνεί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πιθανότητα πλήγματος συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς εκεί φυλάσσεται το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι εκτός των τρομακτικών επιπτώσεων στον πληθυσμό της περιοχής και στο περιβάλλον, υπάρχει ο κίνδυνος τα όπλα αυτά να βρεθούν σε χέρια τρομοκρατών. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη δημοσίευση των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι ο Ομπάμα διέταξε το Πεντάγωνο να απεργαστεί «διεύρυνση των στόχων μιας αεροπορικής επιδρομής» στη Συρία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως η πληροφορία του ρωσικού πρακτορείου «Ιντερφάξ» ότι άλλο ένα ρωσικό πλοίο, το αποβατικό «Nikolai Filchenkov» αναχώρησε από τη Μαύρη Θάλασσα για την ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας «ειδικό φορτίο».

Επιθεωρητές ο Ολάντ, ανακοίνωση των «11»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, σε δηλώσεις του, επέμεινε στη θέση περί «αναγκαιότητας απάντησης για να μην υπάρξει ατιμωρησία», συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ πριν λάβει τις οριστικές της αποφάσεις. Λίγο μετά το πέρας των συνεντεύξεων εκδόθηκεανακοίνωση από 11 εκ των συμμετεχόντων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Τουρκία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Κορέα, Ιταλία, Αυστραλία), στην οποία τονίζεται ότι κρίνεται «αναγκαία μια διεθνής ισχυρή απάντηση» και ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως την κατάληξη αποτυχημένων διαδικασιών, κάτι που σημαίνει περισσότερα βάσανα για τη Συρία και μεγαλύτερη αστάθεια για την περιοχή». Εξ αυτών των χωρών, όμως, μόνο η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε αεροπορική στρατιωτική επίθεση μαζί με τις ΗΠΑ, και οι Βρετανία, Καναδάς και Τουρκία έχουν εκφράσει ανοιχτά στήριξη σε μια τέτοια προοπτική.

Ο Κινέζος Πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις. Ομως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να «λύσει» το ζήτημα της Συρίας και ότι η μοναδική λύση είναι η πολιτική καλώντας όσους σκέφτονται τη στρατιωτική οδό, να το ξανασκεφτούν. Η παρέμβαση αυτή μοιάζει να «απαντά» σε δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, που δήλωνε ότι η Ρωσία «συνεχίζει να κρατά όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας» και ότι για τις ΗΠΑ το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει η Βρετανία «είναι νεκρό», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αμερικανική ανάληψη δράσης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Αντιπαραθέσεις και εντός ΕΕ

Κλίμα αντεγκλίσεων και ανταγωνισμών φαίνεται ότι επικρατεί και στους κόλπους της ΕΕ, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του οικοδεσπότη υπουργού Αμυνας της χώρας, οι υπουργοί Αμυνας συμφωνούν ότι υπάρχουν «πολυάριθμες ενδείξεις» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα, της 21ης Αυγούστου, βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ. Εντούτοις, με εξαίρεση τους υπουργούς Γαλλίας και Δανίας που τάχθηκαν υπέρ μιας στρατιωτικής αντίδρασης, και της Βρετανίας - η οποία όμως λόγω της απόφασης του Κοινοβουλίου δε δύναται να συμμετάσχει σε μια τέτοια εξέλιξη -, οι περισσότεροι υπουργοί φέρονται να εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί ως προς την επιλογή μιας στρατιωτικής λύσης, με κυριότερους εκπρόσωπους της άποψης αυτής τους υπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας.

Στη Σύνοδο στο Βίλνιους θα βρεθεί σήμερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος προσκλήθηκε από την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Κάθριν Αστον, προκειμένου «να παρουσιάσει την αμερικανική θέση», δηλαδή να επιδοθεί σε μια ακόμη προσπάθεια προπαγάνδισης της αμερικανικής θέσης. Ο Κέρι, όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου, εκτός των άλλων, θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν εκτός από το ζήτημα της Συρίας και αυτό των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Μετά, θα μεταβεί και στο Λονδίνο όπου θα έχει συζητήσεις με Βρετανούς αξιωματούχους αλλά θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς.

«Σύννεφα» στο Κογκρέσο

Εκτός όμως από το διεθνές πεδίο, ο Αμερικανός Πρόεδρος προετοιμάζεται για προπαγανδιστική μάχη και εντός συνόρων, γι' αυτό και επιστρέφοντας από την Πετρούπολη, θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον, αναβάλλοντας προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Καλιφόρνια, σε μια προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν την πρόταση για εξαπόλυση «περιορισμένων πληγμάτων» κατά της Συρίας. Παρά το ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε την απόφαση με ψήφους 10 προς 7, δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των BBC και ABC μεταξύ των μελών του Κογκρέσου και δημοσιεύτηκε χτες στη Γερουσία, κατά της στρατιωτικής επίθεσης τάσσονται μετά βεβαιότητας 11 γερουσιαστές και «μάλλον κατά» άλλοι 6. Υπέρ τάσσονται 19 γερουσιαστές, «μάλλον ναι» άλλοι 4, ενώ αναποφάσιστοι παραμένουν 59 και είναι άγνωστη η θέση ενός.

Στη Βουλή των αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, τα πράγματα είναι πιο αρνητικά καθώς 63 βουλευτές τάσσονται κατά, άλλοι 136 προσανατολίζονται στο κατά, υπέρ τάσσονται ξεκάθαρα μόλις 20 και προς αυτό προσανατολίζονται άλλοι 25, ενώ 153 παραμένουν αναποφάσιστοι και 36 δεν είναι γνωστό τι γνώμη έχουν. Μήνυμα στα μέλη του Κογκρέσου «να μη στηρίξουν επίθεση στη Συρία» απέστειλε ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου.

Το σχετικά «βαρύ» κλίμα ως προς την προοπτική στρατιωτικού πλήγματος ενισχύουν δημοσιεύματα όπως το προχτεσινό των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που έθετε εμμέσως αλλά σαφώς το δίλημμα ως προς το ποιοι μπορούν να βρεθούν στην εξουσία στη Συρία μετά τον Ασαντ δείχνοντας βίντεο με εκτελέσεις/εγκλήματα πολέμου στρατιωτών από αντικαθεστωτικούς. Χτες, ακολούθησε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ», η οποία, επικαλούμενη ανώτερες πηγές των μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζε ότι έχει υποκλαπεί μήνυμα του επικεφαλής του ιρανικού παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», το οποίο δίνει εντολή σε ένοπλες σιιτικές οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ να εξαπολύσουν επίθεση κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων, εντός και εκτός Ιράκ, εφόσον πραγματοποιηθεί πλήγμα κατά της Συρίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ - G20
Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί, εντείνονται οι κίνδυνοι ανάφλεξης
Σε πεδίο οξύτατων ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο τον τρόπο διαχείρισης των εξελίξεων στη Συρία, παρά τη διπλωματική γλώσσα, εξελίχθηκε η διήμερη σύνοδος του G20 φέρνοντας στο προσκήνιο με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον προφανή πλέον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης. Οι ισχυρότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου «ξιφούλκησαν», υιοθετώντας το ρόλο είτε του «υπερασπιστή των διεθνών κανόνων» στο πλευρό των ΗΠΑ είτε αυτό του «υπέρμαχου» της πολιτικής λύσης υπεραμυνόμενες έκαστη τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους για την ευρύτερη περιοχή. Στο στόμα όλων, φυσικά, το πρόσχημα - καραμέλα του ενδιαφέροντος για το συριακό λαό και για τους λαούς όλης της περιοχής.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως αναμενόταν, επιδόθηκε σε μια μαραθώνια προσπάθεια εξασφάλισης συμμετοχών σε μια «νέα συμμαχία των προθύμων», τόσο στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου όσο και σε σειρά διμερών συναντήσεων, επαναλαμβάνοντας ενδελεχώς όλη την επιχειρηματολογία που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει παρουσιάσει τις τελευταίες βδομάδες. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στα περί βέβαιης ενοχής του συριακού καθεστώτος για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και αξιοποίησε, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, κάθε δυνατότητα συγκινησιακής φόρτισης εμφανιζόμενος «ταραγμένος» από τον αριθμό των θυμάτων (περισσότερα από 1.400 κατά την αμερικανική εκδοχή) και κάνοντας ειδική μνεία στα παιδιά.
Κατέληξε στη γνωστή επωδό περί αναγκαιότητας «αποφασιστικής απάντησης προκειμένου να γίνουν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τη μη χρήση χημικών όπλων» στους οποίους έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ, ως «η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, δύναμη», οφείλει και μπορεί ν' αναλάβει τις ευθύνες της, και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει», υπονοώντας τις αντιρρήσεις και τα «βέτο» που έχουν ασκήσει για το ζήτημα της Συρίας οι Ρωσία και Κίνα. Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για αναγκαιότητα ειρηνικής επίλυσης πέρασε απαρατήρητη.
Παράλληλα, επεδίωξε να υποβαθμίσει τη μη διασφάλιση σημαντικής συναίνεσης στην προοπτική εξαπόλυσης «περιορισμένων και αναλογικών αεροπορικών επιδρομών» κατά συριακών στόχων, λέγοντας ότι υπήρξε ομοφωνία ως προς την αποδοχή ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, και ως προς την καταδίκη της χρήσης αυτής και την αναγκαιότητα να μην ξαναγίνει. Εκτίμησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων «τείνει» να πεισθεί ότι πίσω από τη χρήση χημικών βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ.
Η «τάση» που διαπίστωσε ο Ομπάμα θα μπορούσε κανείς να πει ότι καταγράφηκε στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν 11 εκ των συμμετεχόντων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Τουρκία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Κορέα, Ιταλία, Αυστραλία), στην οποία τονίζεται ότι κρίνεται «αναγκαία μια διεθνής ισχυρή απάντηση» και ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως την κατάληξη αποτυχημένων διαδικασιών, κάτι που σημαίνει περισσότερα βάσανα για τη Συρία και μεγαλύτερη αστάθεια για την περιοχή». Εξ αυτών των χωρών, όμως, ανοιχτή στήριξη στην εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης έχουν εκφράσει μόνο οι Βρετανία (η οποία, όμως, δεν θα συμμετάσχει δεδομένης της σχετικής αρνητικής απόφασης του βρετανικού κοινοβουλίου), Τουρκία και Καναδάς (που επίσης δεν έχουν κάνει λόγο για δική τους συμμετοχή).
Ετσι, στο πλευρό του Ομπάμα, στο τέλος της Συνόδου του G20 στην Πετρούπολη, βρέθηκε ολοκάθαρα μόνο αυτός που ήταν εξαρχής εκεί: ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος δέχεται επίσης ασφυκτικές πιέσεις για διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας στο γαλλικό κοινοβούλιο. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως, θα πρέπει να ερμηνευτεί και η «ξαφνική» αναλαμπή του Ολάντ, ο οποίος, ενώ εμφανιζόταν να είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη, στην Πετρούπολη «θυμήθηκε» ότι υπάρχουν και οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, το πόρισμα των οποίων δήλωσε ότι θα αναμένει πριν λάβει τις όποιες τελικές αποφάσεις.
Επιμένουν στις αντιρρήσεις τους Μόσχα - Πεκίνο
Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της στάσης που, προς το παρόν τουλάχιστον, εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει η Μόσχα. Ο Πούτιν επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ενοχή του καθεστώτος Ασαντ, διατύπωσε την εκδοχή ότι η συγκεκριμένη επίθεση με χημικά έγινε από αντικαθεστωτικούς με στόχο να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση υπέρ τους και προειδοποίησε, εκ νέου, ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες και αστάθεια σε όλη την περιοχή (που προφανώς θα πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα). Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, η Μόσχα έχει ζητήσει «εκτίμηση συνεπειών» και «μέτρα ασφαλείας» από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την περίπτωση πλήγματος του μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα έξω από τη Δαμασκό και προειδοποιεί για τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές συνέπειες ενδεχόμενου πλήγματος αποθηκών χημικών όπλων, σημειώνοντας ότι μπορεί να πέσουν και σε «χέρια τρομοκρατών».
Την ξεκάθαρη αντίθεσή του, σε μια στρατιωτική επιδρομή στη Συρία, διατύπωσε ουσιαστικά και το Πεκίνο. Αν και ο Κινέζος Πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνιζε ότι είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να «λύσει» πολιτικά το ζήτημα της Συρίας και ότι όσοι επιλέγουν τη στρατιωτική οδό, «να το ξανασκεφτούν», καθώς οι συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία (και την κινεζική) θα είναι τεράστιες.
«Μάχη» προπαγάνδας για τον Ομπάμα και στο Κογκρέσο
Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Ομπάμα δεν αποκόμισε από τη Σύνοδο αυτά ακριβώς που επεδίωκε. Πιθανώς σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος σχετικής «αβεβαιότητας» σε επίπεδο «προθυμίας» διαδραμάτισε η αρνητική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, που κατά πολλούς εξώθησε τον Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου, επικαλούμενος αρχικά τις «δημοκρατικές του ευαισθησίες» και χθες το γεγονός ότι η χρήση χημικών στη Συρία «δεν απειλεί άμεσα» την αμερικανική ασφάλεια. Πόσο μάλλον, που η εξέλιξη της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, παρά τις 10 ψήφους υπέρ και τις 7 κατά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δεν θεωρείται προβλέψιμη.
Τις επόμενες ώρες και μέρες Ομπάμα και Κέρι (ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στην Ευρώπη χτες και σήμερα για να «πείσει» τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση με τα περισσότερα μέλη της να τείνουν στη στήριξη πολιτικής λύσης και ποικίλους ανταγωνισμούς να βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη), όπως και άλλα μέλη του αμερικανικού προεδρικού επιτελείου, αναμένεται να επιδοθούν σε μια ύστατη προσπάθεια «σαγήνευσης» του Κογκρέσου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομπάμα προανήγγειλε ότι θα απευθύνει νέο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη, ενώ θα επίκεινται οι τελικές ψηφοφορίες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των BBC και ABC μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, στα τέλη της βδομάδας, στη Γερουσία, κατά της στρατιωτικής επίθεσης τάσσονταν μετά βεβαιότητας 11 γερουσιαστές και «μάλλον κατά» άλλοι 6. Υπέρ τάσσονταν 19 γερουσιαστές, «μάλλον ναι» άλλοι 4, ενώ αναποφάσιστοι παρέμεναν 59 και ήταν άγνωστη η θέση ενός. Στη Βουλή των αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, τα πράγματα εμφανίζονταν πιο αρνητικά, καθώς 63 βουλευτές τάσσονταν κατά, άλλοι 136 προσανατολίζονταν στο κατά, υπέρ τάσσονταν ξεκάθαρα μόλις 20 και προς αυτό προσανατολίζονταν άλλοι 25, ενώ 153 παρέμεναν αναποφάσιστοι και 36 δεν ήταν γνωστό τι γνώμη έχουν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει σε περίπτωση μη διασφάλισης της έγκρισης του Κογκρέσου, αν και συνεργάτες του δήλωναν ότι δε θα προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Αν γίνει κάτι τέτοιο, δε σημαίνει τερματισμό των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο τη Συρία αλλά μάλλον εξεύρεση νέων πεδίων εκδήλωσής τους μέχρι την επόμενη κλιμάκωση.
Πολεμικός συναγερμός
Πάντως, στην ανατολική Μεσόγειο η ατμόσφαιρα είναι μάλλον πολεμική καθώς παρατηρείται διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων. Την Παρασκευή, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το αποβατικό «Nikolai Filchenkov» αναχώρησε από τη Μαύρη Θάλασσα για την ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας «ειδικό φορτίο».Ερχεται να προστεθεί σε άλλα πέντε ρωσικά που βρίσκονται ή πλέουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τουλάχιστον, προς την περιοχή. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι «προτεραιότητα» είναι η απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων, αλλά συμπλήρωναν ότι «τα πλοία είναι έτοιμα ν' ανταποκριθούν με κάθε τρόπο στην εξελισσόμενη κατάσταση».
Στην ίδια περιοχή, βρίσκονται πέντε αμερικανικά πλοία, μεταξύ των οποίων πλοία που φέρουν πυραύλους «Τόμαχοκ», και καθ' οδόν βρίσκεται ένα ακόμη καταδρομικό αλλά και το αεροπλανοφόρο «Νίμιτζ» με τη συνοδεία του. Επίσης, θεωρητικώς, τα πλοία βρίσκονται εκεί για «κάθε περίπτωση». Η Βρετανία φέρεται να έχει ενισχύσει τα μαχητικά της αεροσκάφη στη βάση της στην Κύπρο, ενώ η Γαλλία να έχει στείλει υπερσύγχρονη φρεγάτα με αντιαεροπορικό εξοπλισμό. Η Ιταλία φέρεται επίσης να έχει στείλει δύο φρεγάτες «για το ενδεχόμενο αναγκαιότητας απομάκρυνσης των 1.100 στρατιωτών που βρίσκονται στο νότιο Λίβανο στη δύναμη του ΟΗΕ».
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα και ποια πλοία συνωστίζονται στην περιοχή, (είναι προφανές ότι οι πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο εκατέρωθεν προπαγάνδας), είναι ξεκάθαρο ότι το κλίμα πλέον θυμίζει ολοένα περισσότερο αντίστροφη μέτρηση για μια πολεμική σύρραξη, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Στη διατήρηση και ενίσχυση του πολεμικού κλίματος συνέβαλε και η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν όλο το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας τους στο Λίβανο και του προξενείου τους στα Αδανα της Τουρκίας καθώς και η έκκληση αποχώρησης όλων των Αμερικανών από το Ιράκ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.
ΜΑΔΟΥΡΟ:θΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΣΥΡΙΑ.ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ
Νέα δεδομένα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα δεδομένα τίθενται επί τάπητος στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τη ρωσική πρόταση να δεχθεί η συριακή ηγεσία να τεθεί το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Οπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ Μουάλεμ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητήθηκε από τη συριακή ηγεσία να συναινέσει, σε δεύτερη φάση, στην καταστροφή του οπλοστασίου και να συμμετάσχει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Χημικών Οπλων.
Θετική ήταν η πρώτη συριακή αντίδρασηκαθώς ο Ουαλίντ Μουάλεμ καλωσόρισε την «πρωτοβουλία». Ετοιμο να «παρακολουθήσει από κοντά και με σοβαρότητα τη ρωσική πρόταση» δήλωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο, ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για «το τι μπορεί να κάνει η συριακή ηγεσία για να αποτρέψει τις αεροπορικές επιδρομές» είχε πει ότι «θα μπορούσε να παραδώσει το σύνολο του χημικού της οπλοστασίου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για πρόταση αλλά για «ρητορικό επιχείρημα», μια διευκρίνιση της οποίας το περιεχόμενο μένει να αποδειχτεί.
«Τεράστιο βήμα» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, το ενδεχόμενο να καταστραφούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος, συμπληρώνοντας όμως ότι μπορεί να πρόκειται για μια νέα «τακτική διάσπασης της προσοχής και καθυστέρησης». Από την άλλη, εντονότατη δυσφορία προκάλεσε η εξέλιξη στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, με τον επικεφαλής του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Σελίμ Ιντρίς, να υποστηρίζει ότι πρόκειται μόνο για ελιγμό χρόνου και να επαναλαμβάνει το αίτημα για στρατιωτική εξωτερική επέμβαση.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Τόνισε ότι εφόσον η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών την 21η Αυγούστου, τότε ο ίδιος θα θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει τον ορισμό μιας συγκεκριμένης ζώνης εντός συριακού εδάφους όπου υπό την εποπτεία του ΟΗΕ θα ζητηθεί η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Μόσχα - Δαμασκός: «Τεράστιες οι συνέπειες»

Κατά τη συνάντηση στη Μόσχα, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών θα προκαλέσει «έκρηξη τρομοκρατίας» στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε, μαζί με τον Μουάλεμ, το αίτημα να επανέλθει η συζήτηση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο Μουάλεμ ευχαρίστησε τη Ρωσία «για τις προσπάθειες να αποφευχθεί ένα πλήγμα κατά του συριακού λαού».
Την προειδοποίηση ότι ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα κατά της χώρας του θα αποτελέσουν «άμεση ενίσχυση της "Αλ Κάιντα"» και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια και διάχυση της τρομοκρατίας διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υπογράμμισε ότι όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται «στο χείλος της έκρηξης» και ότι το τίμημα μιας αεροπορικής επίθεσης θα είναι μεγάλο και ότι όποιος την απεργάζεται «δεν σκέφτεται σοφά απέναντι στους τρομοκράτες» και δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες.
Προειδοποίησε ότι μετά από μια τέτοια ενέργεια, θα πρέπει «ν' αναμένονται τα πάντα» διευκρινίζοντας, με νόημα, ότι «η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παίχτης στην περιοχή» καθώς υπάρχουν πολλές άλλες φατρίες, μέρη και πολλές διαφορετικές ιδεολογίες αποφεύγοντας επισταμένα να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε συμμάχους της συριακής ηγεσίας, όπως η λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ» ή σε κάτι άλλο. Τέλος, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η Δαμασκός δεν εμπλέκεται στη χρήση χημικών κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου και τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη, πέραν αμφιβολίας, ότι για την τραγωδία αυτή ευθύνεται ο συριακός στρατός.

Συνεχίζεται η «εκστρατεία» του Λευκού Οίκου

Την προπαγανδιστική του εκστρατεία υπέρ της εξαπόλυσης αεροπορικών επιδρομών κατά της Συρίας συνεχίζει, από την πλευρά του, και ο Λευκός Οίκος. Μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο (όπου πάλι δεν αποδεικνύει ποιος έκανε χρήση χημικών αφού καταγράφονται μόνο τα θύματα) ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να δώσει συνεντεύξεις σε σειρά παναμερικανικών δικτύων, χτες. Σήμερα αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα. Επίσης, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι μετά την ανακοίνωση των 11 στο πλαίσιο του G20, την περασμένη βδομάδα, υπάρχουν άλλες 14 χώρες οι οποίες υπογράφουν κείμενο όπου καταγγέλλεται η χρήση χημικών όπλων και τονίζεται η αναγκαιότητα «σθεναρούς αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα», χωρίς όμως να γίνεται λόγος για στρατιωτική επέμβαση.
Το νέο κείμενο, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, υπογράφουν οι Δανία, Μαρόκο, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Εσθονία, Κροατία, Ουγγαρία, Κόσσοβο, Ονδούρα, Ρουμανία, Λετονία, Αλβανία, Λιθουανία αλλά και Γερμανία, η οποία δεν είχε υπογράψει το κείμενο στο πλαίσιο του G20. Η αλλαγή αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων σε βάρος της καγκελαρίου Μέρκελ, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όσο και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, συνέχιζαν να επαναλαμβάνουν την επωδό περί «σύντομης και αποτελεσματικής επέμβασης» που «δεν θα ομοιάζει με το Ιράκ ή το Αφγανιστάν» και δεν θα συμπεριλαμβάνει «χερσαίες δυνάμεις». Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής, οι «συσχετισμοί» εντός του Κογκρέσου δεν φαίνεται να ευνοούν τον Ομπάμα. Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται αύριο, Τετάρτη, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων την επόμενη βδομάδα.
Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και το μέλος της επιτροπής ελέγχου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, εξέφραζαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εντοπιστεί ο δράστης της επίθεσης με χημικά. Συμπλήρωναν δε ότι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει εκατέρωθεν στη Συρία και ότι μια στρατιωτική επιδρομή «θα έκανε ακόμη χειρότερη την κατάσταση».

http://www.youtube.com/watch?v=KAhE-df4Ugo

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ
«Σκληρό πόκερ» μεταξύ ιμπεριαλιστών
Σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη για το σχέδιο πρότασης να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Με την προγραμματισμένη, για σήμερα, συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, στης οποίας το επίκεντρο θα βρεθεί η ρωσική πρόταση, φαίνεται ότι αρχίζει μια νέα φάση στην εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Μια φάση που, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηριστεί από πολύ σκληρές «κόντρες» στο διαπραγματευτικό τραπέζι αλλά και επί του πρακτέου, αφού, όπως δήλωναν εμπειρογνώμονες, η επίτευξη του εγχειρήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη μεγάλο διάστημα.
Τα πρώτα δείγματα αντεγκλήσεων δόθηκαν ήδη από την πρώτη «ανταλλαγή» διαφωνιών μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν αργά χτες προκειμένου να κάνουν μια πρώτη συζήτηση ως προς το περίγραμμα μιας απόφασης για τον συριακό χημικό αφοπλισμό. Δεν είχε γίνει σαφές αν η Γαλλία, κατά τη συνάντηση αυτή, θα επέμενε στην, κατά τις διαρροές, αρχική της πρόταση για υιοθέτηση απόφασης που θα θέτει χρονοδιάγραμμα 15 ημερών στη Δαμασκό να αποκαλύψει το είδος και τις τοποθεσίες του χημικού της οπλοστασίου υπό την απειλή άμεσων μέτρων.
Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν, χτες το απόγευμα, ότι η Μόσχα μεταβίβασε στην αμερικανική διπλωματία ένα πρώτο σχέδιο εφαρμογής της πρότασης με στόχο να γίνει μια πρώτη συζήτηση στη Γενεύη. Κανένα στοιχείο ως προς το περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλ. Πούτιν, είχαν φροντίσει να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα συναινέσουν σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υπάγεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, δηλαδή θα προβλέπει αυτόματη ανάληψη μέτρων (στρατιωτικών ή όχι) κατά μιας χώρας σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της. Τόνιζαν, επίσης, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε απόφαση στην οποία ρητώς θα αποδίδεται η ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στο συριακό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, παρουσιαστεί καμία σχετική απόδειξη. Η στάση της Ρωσίας, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για τον συριακό λαό αλλά συνδέεται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διάγγελμα «θολώματος των νερών» από Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την άλλη, αξιοποίησε το διάγγελμα που είχε προαναγγείλει για αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να «επιχειρηματολογήσει» υπέρ της απόφασής του «να δώσει χρόνο στη διπλωματία». Ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πίσω από τη χρήση χημικών όπλων βρίσκεται το συριακό καθεστώς καθώς και το επιχείρημα ότι η χρήση στρατιωτικής απειλής συνεισέφερε στην «αχτίδα» διπλωματικής επίλυσης που εμφανίστηκε γι' αυτό και ο αμερικανικός στρατός παραμένει σε επιφυλακή, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά σημάδια» την πρόταση της Ρωσίας και την πρώτη συριακή αντίδραση. Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα επιτύχει η πρωτοβουλία αυτή και ότι το οποιοδήποτε βήμα προόδου θα πρέπει να επαληθεύεται στο έπακρο, αλλά κατέληξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθεί η απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου «να αναστείλουν» μέχρι νεωτέρας τη διαδικασία ψηφοφορίας ως προς την πρόταση ανάληψης δράσης κατά της Συρίας, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Αναγνώρισε ότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης (όπως και του Κογκρέσου) παραμένει αρνητική στην προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται, ό,τι και να γίνει, να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, καθώς στόχος δεν είναι η ανατροπή του συριακού καθεστώτος αλλά η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς αυτό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο ίδιος προτιμά πάντα τη διπλωματική λύση από τη στρατιωτική. Ωρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, διευκρίνιζε ότι αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται ν' ανεχτεί «στρατηγικές καθυστέρησης», δεν πρόκειται, επίσης, να θέσει «χρονοδιάγραμμα» στην ολοκλήρωση της διπλωματικής προσπάθειας, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ευοδωθεί.
Ανάλογη επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και η γαλλική Προεδρία τονίζοντας επίσης τη σημασία της στρατιωτικής απειλής στη «διπλωματική στροφή». Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε, νωρίς χτες το πρωί, έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν γνωστοποιήθηκε, εκτός του ότι αποφασίστηκε ο γαλλικός στρατός να παραμείνει σε εγρήγορση.

Επανάληψη των ιμπεριαλιστικών προσχημάτων από την Αστον

Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησε, χτες, και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Η Κάθριν Αστον υιοθέτησε πλήρως την αμερικανο-γαλλική ρητορική περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς (χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ). Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να υπάρξει μία σθεναρή απάντηση στο καθεστώς Ασαντ, και σχετικά με τη ρωσική πρόταση είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση (...) Το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου, γρήγορα, πλήρως και άνευ όρων».
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, δήλωσε, εκ νέου, ότι η Δαμασκός «είναι έτοιμη να ενημερώσει για το χημικό της οπλισμό, για τις τοποθεσίες όπου βρίσκεται, να σταματήσει την παραγωγή, και να τον επιδείξει σε εκπροσώπους της Ρωσίας, του ΟΗΕ και άλλων χωρών», σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι «να τερματιστεί η κατοχή χημικού οπλισμού». Την ίδια ώρα, η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία ερευνούσε εννιά περιπτώσεις μαζικών σφαγών στη Συρία, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «τερατώδη εγκλήματα πολέμου διαπράττονται εκατέρωθεν στη Συρία». Στην έκθεση αποδίδονται ευθύνες για δύο από τις σφαγές, η μία στους αντικαθεστωτικούς και η άλλη στον κυβερνητικό στρατό.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες και η επέμβαση συνεχίζεται
Νέα συνάντηση στη ΓΣ του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτέμβρη

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεύτερη ημέρα των επαφών, χτες, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας με επίκεντρο τη ρωσική πρωτοβουλία για συριακό χημικό αφοπλισμό και οι διαφωνίες ερμηνείας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις παρέμεναν σημαντικές, δίνοντας και τον τόνο για έναν ακόμη γύρο ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού». Οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν πριν επανέλθουν στο θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Λακχντάρ Μπραχίμι, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας πραγματοποίησης διεθνούς συνόδου, υπό την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ» για την επίτευξη πολιτικής ειρηνικής λύσης στη Συρία. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.
Την ίδια ώρα, πολυπληθείς ομάδες εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ και Ρωσία συζητούσαν για δεύτερη ημέρα το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Θέμα «κλειδί» που είναι φανερό ότι θα εξελιχθεί σε σημείο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης -παράλληλα με τη διαδικασία εξέλιξης της επέμβασης και τον όλο και μεγαλύτερο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών- είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μετά την υπογραφή από τη συριακή ηγεσία της συνθήκης για τη Μη Παραγωγή και Μη Χρήση χημικών όπλων
.

Χρονοδιάγραμμα και συνέπειες στο επίκεντρο των διαφωνιών

Τυπικά, η διαδικασία, προβλέπει να προχωρήσει η συριακή ηγεσία σε παραχώρηση πλήρους ενημέρωσης για το χημικό της οπλοστάσιο προς την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε διάστημα 30 ημερών. Ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξή του, δήλωνε την Πέμπτη ότι προτίθεται να τηρήσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ανοιχτά, στις δηλώσεις μετά την πρώτη τους συνάντηση την Πέμπτη αργά το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εξαίρεση» εφόσον έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και δεν υπάρχει λόγος να τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τόνισε ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία να επισπευσθεί και να είναι «πλήρης, ακριβής, έγκαιρη και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο». Η Μόσχα, από την πλευρά της, διεμήνυε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθηθούν οι γνωστές διαδικασίες.
Οι ηγεσίες Κίνας, Ιράν και Ρωσίας που συμμετέχουν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που πραγματοποιείται στο Καζακστάν, καλωσόρισαν τη συριακή κίνηση. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη λύση του ζητήματος και αποδεικνύει τις σοβαρές προθέσεις της συριακής ηγεσίας». Οπως έγινε γνωστό, την Κυριακή, μεταβαίνει στην Κίνα για συνομιλίες με επίκεντρο τη Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Κέρι και Λαβρόφ, εκτός από το ζήτημα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, στη Γενεύη θα «ξιφουλκήσουν» και ως προς το περιεχόμενο ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα σχέδιο απόφασης που θα υπάγεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επισείει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της χώρας στην οποία αναφέρεται η απόφαση. Επίσης, έχει ταχθεί ενάντια στην επαναδιατύπωση στρατιωτικών απειλών και στην απόδοση ευθυνών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη συριακή ηγεσία.
Οπως έγινε πάντως γνωστό, ο Κέρι, την Κυριακή, θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, και όλα δείχνουν ότι στη συνάντηση θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Συρίας.

Εξοπλίζονται οι αντίπαλοι του Ασαντ

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η διαρροή, μόλις την Πέμπτη διά μέσου της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι άρχισαν, εδώ και δύο βδομάδες, να παραδίδονται σε αντικαθεστωτικούς του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τα πρώτα φορτία αμερικανικών όπλων υπό την άμεση εποπτεία της CIA (στα οποία σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν βαρέα όπλα), να σχετίζεται κυρίως με τη διαμόρφωση κλίματος πίεσης προς τη Δαμασκό και τη Μόσχα.
Ταυτόχρονα, προφανώς στο πλαίσιο του γενικότερου προπαγανδιστικού «πολέμου», η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραφε χτες, επικαλούμενη αραβικές και αμερικανικές πηγές, ότι η ειδική επίλεκτη μονάδα 450 του συριακού στρατού μετακινεί διαρκώς τα χημικά όπλα σε διαφορετικές τοποθεσίες και τα μοιράζει σε μικρότερες ποσότητες. Κατά το δημοσίευμα, αυτό γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και ένα χρόνο, έχει ανεβάσει ρυθμό τον τελευταίο καιρό, οι τοποθεσίες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι περισσότερες από 50, και στόχος είναι να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός του συνόλου του χημικού οπλοστασίου, αν και υποστηρίζεται ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν ικανοποιητική εικόνα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.