Jump to content

Ereader και Ιατρική


Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι αν αξίζει να αγοράσω κάποιο ereader.

Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:

1) πόσο εύχρηστο είναι στην χρήση μέσα στην κλινική; (πχ πιο εύκολο να ανοίξεις το oxford handbook ή να κάνεις ενα search στο ereader στην ηλ. του handbook;)

2) από όσο ξέρω πολλές φορές πίνακες/εικόνες από επιστημονικά βιβλία παραμορφώνονται. Στα ιατρικά βιβλία (τα πιο συνηθσμένα-χρήσιμα) είναι προσαρμοσμένα στον ereader γενικά ή θα σου βγουν τα μάτια να καταλάβεις τι λέει.

3) πόσο ανεκτό είναι το διάβασμα pdf σε ereader; (ειδικά αν έχετε δοκιμάσει κάποιο ελληνικό που δύσκολα το βρίσκεις σε καλή μορφή για ereader)

ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξαρτάται για το τι θέλεις το ereader και ΠΟΥ θέλεις να διαβάζεις..

Το ipad mini ή το ipad (με σύνδεση Mobile internet εννοείται) είναι καταπληκτικό για να βλέπεις Pdf με εικόνες , άτλαντες κτλ. Αν διαβάζεις αγγλικά βιβλία, ίσως να μην χρειαστεί να ξαναγοράσεις έντυπο βιβλίο επειδή υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα που σου επιτρέπουν να βάλεις σελιδοδείκτες, να υπογραμμίσεις με ό,τι χρώμα θέλεις, να σημειώσεις, να κυκλώσεις στο κείμενο κτλ

Με ένα άλλο δωρεάν πρόγραμμα μπορείς να ανοίγεις epub+mobi οπότε καλύπτεις βασικά και τις 3 κύριες μορφές ebook.

Το ίδιο με τα ipad ισχύει και για ένα καλό android tablet: αναφέρω χαρακτηριστικά το Nexus 7 + 3G (349E στην Ελλάδα VS 500E ipad mini + 4G) και κάποια μικρού μεγέθους Samsung (250-350Ε πάλι με 3G).

Τα τάμπλετ έχουν 2 μειονεκτήματα: ο έντονος φωτισμός και αυτό κουράζει μετά από 2-3 ώρες διάβασμα (εγώ προσωπικά διαβάζω με τον πιο χαμηλό φωτισμό στο Ipad και διάβαζα διαφάνειες Powerpoint -και όχι βιβλίο- για να την παλέψω παραπάνω από 4 ώρες). Και το 2ο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να διαβάσεις κάτω από τον ήλιο, δηλαδή προαύλια νοσοκομείων, πολύ ευήλια δωμάτια θα σε δυσκολέψουν (γυαλίζει η οθόνη).

Από την άλλη τα ereaders με e-paper (kindle, sony readers) δεν δείχνουν έγχρωμα όμως είναι λες και διαβάζεις σε χαρτί. Μπορείς να διαβάσεις ξεκούραστα τα πάντα αλλά ξέχασε εικόνες-ιντερνετ κτλ. Από τιμές: 90-190Ε. Αλλά δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, μόνο διάβασμα από pdf-mobi-epub αρχεία.

Το Kindle Fire είναι παρόμοιο με το Nexus 7-ipad mini, είναι Tablet προσανατολισμένο στο Amazon Store.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Ένα μικρό Tablet (ΜΑΡΚΑ, μην πάρεις καμιά κινεζιά) πχ ipad mini - samsung - nexus 7 με σύνδεση 3G θα σε καλύψει. Χωράνε και σε τσέπη ιατρικής ρόμπας (τσεκαρισμένο).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αν το σκέφτεσαι για την κλινική πράξη (προσωπικά δε θα έπαιρνα μέσα στο θάλαμο το τάμπλετ, αλλά δικό σου το ρίσκο) θες τάμπλετ μέχρι 7-8 ίντσες.

Αν σκέφτεσαι ότι θα διαβάζεις συστηματικά από αυτό τότε πήγαινε στις 10 ίντσες.

Η ανάλυση παίζει το ρόλο της εδώ. Ευτυχώς και το χειρότερο 10άρι έχει ανάλυση υψηλότερη της HD.

Η διαμάχη μεταξύ τάμπλετ και e-reader απλά δεν υπάρχει. ΤΟ ένα κάνει τα πάντα και το άλλο είναι ανάπηρο....

Τέλος, προσωπική μου άποψη, αν έχεις κάποια στοιχειώδη επαφή με το ίντερνετ, αναζήτα και πάρε ένα από τα καλά και δοκιμασμένα κινέζικα τάμπλετ. Οι εποχές έχουν αλλάξει

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα eReader είναι καλά για βιβλία, αλλά όχι ιατρικά βιβλία. Τώρα με την έκδοση του Pubmed Central σε ePub αυτό έχει αλλάξει, αλλά οριακά μόνο, για άρθρα.

Το Kindle είναι πολύ καλύτερο για διάβασμα κειμένου από πχ το ipad ή οποιοδήποτε 7ρι Tablet.

Το πρόβλημα με τα μικρότερα των 9" tablet είναι ότι διαβάζονται κουραστικά τα μικρά γράμματα στα pdf. Τα πιο υψηλής ανάλυσης 7ρια κάτι κάνουν, αλλά και πάλι στραβώνεσαι. Πχ Galaxy Tab 7 3G (1024x600) είναι μεν καλύτερο από το Kindle Keyboard 3G (6" 800x600) αλλά χειρότερο από το iPad 1 (1024x768). Στο Galaxy Note (5.3", 1280x800) διακρίνονται τα γράμματα καθαρά, αλλά είναι σαν να διαβάζεις "σκονάκι". Προτιμώ αυτό για το θάλαμο πάντως (χωράει και σε scrubs καλύτερα από το 7ρι, άσε που γράφεις και σημειώσεις με το πενάκι άμα λάχει).

Θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο και γρήγορο το Google στο κινητό από οτιδήποτε άλλο. Oxford Handbook στο iOS ή Skyscape (iOS/Android) είναι πιο γρήγορα από το βιβλίο. BNF (το αγγλικό συνταγολόγιο) επίσης απείρως πιο γρήγορο από βιβλίο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να προσθέσω εκτός του άπειρου υλικού της skyscape και το medscape Που είναι καλά φτιαγμένο και αρκετά πιο γρήγορο (στην εκκίνηση) από το skyscape (ίσως να το έχω παραφορτωμένο εγώ βέβαια...)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Σκέφτομαι να αγοράσω iPad η tablet άλλης μάρκας. Κάποιος που να έχει ήδη η γνωρίζει σχετικά μ αυτά, αν μπορούσε να μου δώσει κάποιες πληροφορίες! Ενδιαφερόμαι για ιατρικες εφαρμογες και διάβασμα βιβλίων με δυνατότητα υπογραμμισης κειμένου με χρώματα και τα λοιπά που διευκολύνουν στο διάβασμα. Ευχαριστω πολύ!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άλλης μάρκας, άλλης μάρκας λέμε.

Αν έχεις χρήμα , κάνε καλύτερα μία δωρεά κάπου.

Αυτά που λες τα κάνει το acrobat.

Βρες το μέγεθος που σε βολεύει (8-10,1 ίντσες διαγώνιος) και μετά βλέπεις τις αντίστοιχες επιλογές σου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για μήλο αξίζει αν βελάζεις ή έχεις ανάγκη να το χρησιμοποιήσεις ως lifestyle (κάποτε γέλαγα με αυτό αλλά έχω αναγκαστεί να αναγνωρίσω σε μία περίσταση ότι έπρεπε να αγοράσεις ο υποψήφιος iphone και ipad. Αλλιώς θα είχε....κοινωνικά ζητήματα empokeye )

Αλλιώς δίνεις περίπου τα μισά και κάνεις περισσότερα.

Επειδή λοιπόν για διάβασμα το θέλω κι εγώ , πρόσφατα έκανα μία έρευνα αγοράς και κατέληξα να πάρω 9.7 ίντσες (υπάρχουν επίσης 9,4 και 10.1). Μικρές διαφορές, αλλά κάποιοι λένε ότι η αναλογία των πλευρών στο 9.4 και το 9.7 είναι προτιμότερη για διάβασμα.

Ειρήσθω εν παρόδω, στις οθόνες το μέγεθος μετράει (για μένα τουλάστιχον). Αν έβρισκα 12άρα, αυτή θα έπαιρνα, αλλά μέχρι 10.1 φτάνουν προς το παρόν.

Εφόσον λοιπόν αποφασίσεις μέγεθος τότε έρχεται το δίλημμα.

Από Ευρώπη ή από Κίνα?

Δε θα σε πρήξω, γιατί είμαι πολύ μεγάλος πλέον και δεν έχω τόσο χρόνο ώστε να αναλύω και να δικαιολογώ κάθε μου πρόταση,

αλλά αν έχεις έστω και λίγη εμπειρία δοκίμασε Κίνα.

Τα μηχανήματά τους πια κοντράρουν στα ίσα τα αντίστοιχα samsung και άλλα,

και στο θέμα τιμής, άστα... πολύ κλάμα.

Και για να έχεις και κάπου να ξεκινήσεις

εγώ παρήγγειλα το pipo m6

Καλά διαβάσματα

http://www.myphone.gr/forum/forumdisplay.php?f=170

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρκετά αναλυτική και χρήσιμη απάντηση ευχαριστω και πάλι, θα ξεκινήσω να το ψάχνω περισσότερο για να αποφασίσω τελικά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.