Jump to content

Recommended Posts

Απεργία πείνας ξεκινά ο Κώστας Σακκάς. Βρίσκεται 2,5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει δικαστεί

http://news247.gr/ ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -seis/koinonia/apergia_peinas_ksekina_o_kwstas_sakkas_vrisketai_2_5_xronia_sth_fylakh_xwris_na_exei_dikastei.2279808.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Η περίπτωση του Κώστα Σακκά δείχνει πώς στην Ελλάδα λειτουργεί μία σύγχρονη μορφή εξορίας.

Ο Κ.Σακκάς βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 2,5 χρόνια (!) χωρίς να έχει δικαστεί.

Με εφαρμογή συγκεκριμένης διαταξης του Τρομονόμου (που αν τον διαβασει κανεις, βλεπει εμφανως ότι μπορει να κατηγορηθει βασει Τρομονομου οποιοσδηποτε αντιστεκεται, ακομη και με μεσα ευρεως κοινωνικα αποδεκτα), επιτρέπεται πλέον η παράταση της προφυλάκισης, ακόμη και για το ίδιο ζήτημα (ενω μεχρι προτινος οπως ειναι λογικο, συμψηφιζοταν).

Με αυτόν τον τρόπο, παρουσιάζονται σταδιακά "στοιχεία" και επανακατηγορείται (θυμιζουμε ότι υποτίθεται πως η κατηγορία δεν σημαινει ενοχη μεχρι αποδειξεως τους εναντιον) ο εκάστοτε κατηγορούμενος, παρατείνοντας το χρόνο που είναι φυλακισμένος.

Έτσι, επανεφευρισκεται ενας συγχρονος τόπος εξορίας για τους αντιφρονούντες: Όχι στην Αμοργό, όχι στη Γυάρο, αλλά στις Ελληνικές φυλακές.

Ο Κ. Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς -πραγμα που εχει αρνηθεί και ο ίδιος και η οργάνωση- και παρότι έχει εκτίσει το ήδη εξοντωτικό μέγιστο όριο προφυλάκισης (18 μήνες), ξανακατηγορηθηκε για συμμετοχή, συμπλήρωσε ακόμη 18 μήνες, αλλά και πάλι αποφασίσθηκε η παράταση της κράτησής του για ακόμη 6 μήνες.

Ενάντια σε αυτό το εξοργιστικό καθστώς, κάνει απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου και βρίσκεται ατη τη στιγμη νοσηλευόμενος στο Γενικό Κρατικό.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών http://www.efsyn.gr/?p=56863

Αν ενδιαφέρεστε για την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, διαδώστε αυτή την είδηση, και συμμετέχετε στην πορεία αλληλεγγύης που εχει καλεστει στις 29/6 12 μμ με αφετηρία το Μοναστηράκι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε οριακό σημείο η υγεία του Κ. Σακκά

Ιατρική γνωμάτευση: Επικίνδυνη η εξέλιξη της υγείας του Κ. Σακκά

To Συμβούλιο Εφετών ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά. Με αυτό τον τρόπο επικύρωσε την απόφαση παράτασης της προφυλάκισης για 36 μήνες (τρια χρόνια) κάτι που παραβαίνει το ίδιο το Σύνταγμα που θέτει ως ανώτατο όριο (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για διαδοχικές προφυλακίσεις τους 30 μήνες.

Αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 12.00, στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ανοιχτή Πόλη, Πανεπιστημίου 56, Μέγαρο Ερμής, (1ος όροφος) θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου με θέμα την παράνομη εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά. Θα μιλήσουν: Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Σακκά, Όλγα Κοσμοπούλου, ιατρός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Μιχάλης Καλογήρου, δικηγόρος και Κλειώ Παπαπαντολέων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας και το δικαστήριο πρόσφατα περιγράφει σε ιατρικό της σημείωμα η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ:

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Για τον κρατούμενο απεργό πείνας κ. Σακκά Κωνσταντίνο, 29 ετών

25/06/2013

Παρακολούθησα την πορεία της υγείας του κ. Σακκά από την έναρξη της απεργίας πείνας έως σήμερα. Αρχικά με πρόσκληση δική του και της οικογενείας του τον εξέτασα ενόσω εκρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Α’ Παθολογικό τμήμα του Γ.Ν. Νικαίας, όπου εργάζομαι και όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από την 17η/6ου 2013.

Διανύει σήμερα την 22α ημέρα απεργίας πείνας. Συνολικά έχει χάσει 10 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί στο 8,7% του αρχικού σωματικού του βάρους. Κατά το τελευταίο μεγάλο διάστημα εμφανίζει σημαντική αδυναμία και αίσθημα καταβολής, ενώ έχει συχνά παραπονεθεί για άτυπα ενοχλήματα στην περιοχή του θώρακα, πιθανόν εκ του πεπτικού (ιστορικό σχετικής επεμβάσεως σε παιδική ηλικία). Επιπλέον εμφανίζει ξηροφθαλμία και μικρού βαθμού ουλίτιδα, καθώς επίσης γαστρεντερική διαταραχή του τύπου της επίμονης δυσκοιλιότητας.

Αντικειμενικά διαπιστώνεται συστολικό φύσημα 2/6 στην προκάρδιο χώρα (η σχετική διερεύνηση δεν ανέδειξε παθολογικό αίτιο), καθώς επίσης η αναμενόμενη ως εκ της ασιτίας και κλινοστατισμού σχετική βραδυκαρδία. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώθηκε συχνά ορθοστατική υπόταση και υπογλυκαιμίες. Από τις φυλακές ήδη εμφανίζει χαμηλή ουρία αίματος ως εκ της ασιτίας.

Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σακκάς υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας. Το γεγονός αυτό, προστιθέμενο στην παρέλευση των ημερών και στην σημαντική απώλεια βάρους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του.

Με βάση την σχετική βιβλιογραφία, στην φάση στην οποία βρίσκεται και έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της αρχικής χρησιμοποιήσεως του ηπατικού γλυκογόνου ως πηγή ενεργείας, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως πηγή ενεργείας κατά μείζονα λόγο το μυϊκό σύστημα. Τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή, 1. αφορά τόσο τους σκελετικούς όσο και τους λείους μύες (μυοκάρδιο) και ενέχει κινδύνους για μόνιμη βλάβη οργάνων, ενώ έχουν αναφερθεί και αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακές αρρυθμίες, 2. η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα γραμμική, αλλά μπορεί να είναι εκθετική, ειδικά αν ο απεργός πείνας σταματήσει να λαμβάνει υγρά και ηλεκτρολύτες.

Ολγα Κοσμοπούλου

Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ»

http://mao.gr/ygeiasakka/#.UcqSkB2KWtI.twitter

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μεγάλη πορεία αλληλεγγύης (περι τα 5000 άτομα έδωσαν παρόν) στον Κώστα Σακκά, που κρατείται φυλακισμένος επί 2,5 χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί και καταδικαστεί.

Ο Σακκάς βρίσκεται σήμερα στην 25η μέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό, διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή την αποφυλάκισή του.

Ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 4/6, ημέρα που συμπλήρωσε τους 30 μήνες που προβλέπει το Σύνταγμα ως ανώτατο όριο για διαδοχικές προφυλακίσεις για ξεχωριστές κατηγορίες.

Έχει αποφασισθεί η παράταση της κράτησής του για ακόμη 6 μήνες (δηλαδη κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχε δικαστει!!!) και σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε τη 2η ένστασή του, ουσιαστικά επικυρώνοντας μια αντισυνταγματική απόφαση, δλδ αγνοώντας ακόμα και την ίδια τους τη νομοθεσία!

http://vimeo.com/69374195

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μια ερώτηση θέλω να κάνω γιατί μέσα από την αναζήτηση που έκανα δεν έβγαλα άκρη. Ο Σακκάς είχε ή δεν είχε σχέση με τους πυρήνες;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο Σακκάς έχει αρνηθεί ότι είναι μέλος της ΣΠΦ. Το ίδιο και η ΣΠΦ η ίδια. Έχει δεχτεί μόνο την κατηγορία της απλής οπλοκατοχής (δηλαδή της κατοχής οπλισμού για προσωπικη΄χρήση, όχι για εμπόριο ή εξοπλισμο οργάνωσης) και το γεγονός ότι είναι αναρχικός.

Βέβαια, ακόμη και να είχε δεχτεί ότι είναι μέλος της ΣΠΦ, πιστεύω ότι η απόφαση των δικαστών και του συμβουλίου Εφετών να παρανομήσουν στέλνοντας στο διάολο ακόμα και την ίδια τη νομοθεσία που υποτίθεται υπηρετούν, είναι ενδεικτική του τι μέλλει γενέσθαι.

Εδώ θα ήθελα να πω πως τα τελευταία χρόνια έχεο στηθεί ένας μηχανισμός κατασκευής ενόχων με εξοντωτική αντιμετώπιση, όπως για την Κωνσταντινα Καρακατσάνη, η οποία κατηγορείται και αυτή ως μέλος της ΣΠΦ, με το ατράνταχτο στοιχείο του αποτυπώματος σε κινητό αντικείμενο, δηλαδή μια τσάντα. Αυτό είναι το μοναδικό "στοιχείο" και παρολαυτα κρατείται προφυλακισμένη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ακόμη, ειναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς για μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται με εκρηκτικά (δηλ. αφήνονται ελεύθεροι) σε σχέση με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν ακόμα και για φίλους ή ερωτικές συντρόφους αναρχικών (δηλ. προφυλάκιση και άρνηση αρσης προφυλάκισης για βαρειά προβλήματα υγείας, όπως με τη Στέλλα Αντωνίου -΄κάνε ένα σερτς για το ζητημα)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ηabeas Corpus. Kώστας Σακκάς Της Συντακτικής Ομάδας των «Ενθεμάτων»

Τρία είναι τα θεμελιώδη, εκ των ων ουκ άνευ, γνωρίσματα ενός κράτους δικαίου όσον αφορά τη δικαιοσύνη. Πρώτον, η ισότητα απέναντι στον νόμο: ο νόμος (τυπικά τουλάχιστον) ισχύει για όλους με τον ίδιο τρόπο: είτε είσαι πλούσιος είτε πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης, δεξιός, αριστεροδέξιος ή αναρχικός. Δεύτερον, το τεκμήριο της αθωότητας: το δικαστήριο είναι το μόνο που έχει την εξουσία να δικάσει και να καταδικάσει, πολλώ δε μάλλον να στερήσει την ελευθερία· γι’ αυτό και στην προφυλάκιση (έννοια αφεαυτής επαχθής) μπαίνουν ανώτατα όρια. Τρίτον, η δικαιοσύνη απονέμεται σε εύλογο διάστημα, και όχι σε «τρία τέρμινα», κατά το δοκούν των κρατούντων. Και τα τρία δηλαδή γνωρίσματα που έχουν θριαμβευτικά τσαλαπατηθεί στην υπόθεση του αναρχικού Κώστα Σακκά, κατηγορούμενου για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς: συμπληρώνει σήμερα τριάντα μήνες και είκοσι εφτά μέρες προφυλάκισης, πέρα από κάθε συνταγματικό όριο, ενώ προχθές, με προκλητικά παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η κράτησή του παρατάθηκε ένα ακόμα εξάμηνο. Απλά, απλούστατα: η κράτηση οποιουδήποτε έστω και μία μέρα πάνω από το ανώτατο συνταγματικά όριο θα έπρεπε να προξενεί ταραχή και τρόμο στους ιθύνοντες για την καταπάτηση ενός τόσο βασικού δικαιώματος (και δευτερευόντως για τις συνακόλουθες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), και ο άνθρωπος θα έπρεπε να ελευθερωθεί πανηγυρικά την μεθεπόμενη, με κάμποσες συγγνώμες, ίσως και καμιά παραίτηση. Όχι μόνο δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, αλλά ο Σακκάς αναγκάστηκε να ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας το στοιχειωδέστατο δικαίωμά του.

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι πάντες, εκτός ίσως των ακροδεξιών, γι’ αυτό. Να αισχύνονται οι δικαστικοί, να έχουν φρυάξει οι δικηγορικοί σύλλογοι, να έχουν χάσει τον ύπνο τους οι ιθύνοντες σε κυβέρνηση και διευθυντήρια υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (καθώς, μάλιστα, και ο Γεράσιμος Τσάκαλος, κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, συμπληρώνει 32 μήνες προφυλάκισης!). Όμως, όχι μόνο δεν έγιναν αυτά, αλλά η ΝΔ βρήκε άλλη μια φτηνή ευκαιρία να υπεραμυνθεί ενός ρόλου θιγμένου πλην πατριώτη, άρα και δικαιολογημένα παρανομούντος, χωροφύλακα (όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ), κατηγορώντας όποιον διαμαρτύρεται –κατά προτίμηση τον ΣΥΡΙΖΑ– ως υπερασπιστή «τρομοκρατών» και (επί λέξει) «κατηγορούμενων για αναρχία»! Η δημαγωγία βέβαια είναι το έλασσον, μπροστά στο μείζον: τη συστηματική και εκ προθέσεως καταπάτηση νόμων και Συντάγματος απέναντι σε οτιδήποτε νοείται ως εμπόδιο, συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων (ανθρώπινων, εργασιακών, κοινωνικών κ.ο.κ.). Είναι ολοφάνερο, για άλλη μια φορά, πώς, με αυτή την ακροδεξιά Δεξιά δεν υπάρχει σωτηρία. Ζούμε ήδη τα ζοφερά, ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

ΥΓ. Όταν μαθαίναμε στο σχολείο για το habeas corpus, του 12ου αιώνα, νομίζαμε ότι σήμερα πλέον έχει αξία ισοδύναμη με τα Regina rosas amat, Dum spiro spero κ.ο.κ. Χρειάστηκε το έτος 2013, για να ξεσκονίσουμε εκείνα τα λατινικά, αλλάζοντας γνώμη.

http://rnbnet.gr/details.php?id=10002

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Του ΘΑΝΑΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

Το όνομα «Κώστας Σακκάς» δεν μου έλεγε τίποτα. Εντάξει, κάπου σε κάποιον τοίχο είχε πάρει το μάτι μου ένα σύνθημα τύπου «Λευτεριά στον αναρχικό Κ.Σακκά» αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Τέτοιας μορφής γκράφιτι είναι βλέπετε πολύ συνηθισμένα στην Αθήνα, ορισμένα δε από τα ονόματα των «αναρχικών» που πρέπει να «λευτερωθούν» είναι τόσο εξωφρενικά και αλλόκοτα που αναρωτιέσαι αν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα.

Ωστόσο, σερφάροντας πριν λίγες μέρες στο ίντερνετ (η υπόθεση δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ) διαπίστωσα πως ο Κώστας Σακκάς είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο. Και, δυστυχώς, αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη πως η μπάλα έχει οριστικά χαθεί στη χώρα μας.

Ο Σακκάς συννελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 κατηγορούμενος για οπλοκατοχή και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ποια άραγε ήτο; Μην ήταν η Αλ Κάιντα; Μην ήταν η Μπάντερ Μάινχοφ; Μην ήταν η «Εμείς που χτίσαμε τη Σουηδία»; Χρειάστηκε τελικά να περιμένουμε τέσσερις μήνες για να μάθουμε πως επρόκειτο για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 18μηνο φυλάκισηας που προβλέπεται από το νόμο, ο Σακκάς κατηγορήθηκε εκ νέου για πάνω από 150 βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις – ούτε ο Νέρωνας να ήταν, δηλαδή. Το ζήτημα είναι πως ο άτυχος κατηγορούμενος έχει ήδη συμπληρώσει δυόμισι χρόνια στη φυλακή και οδεύει φουλ για τριετία, καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση της κράτησής του για άλλους έξι μήνες. Στις 4 Ιουνίου, ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας. Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικού. Καταστάσεις που μας θυμίζουν τη Βρετανία της Θάτσερ πριν τριάντα χρόνια. Βέβαια, ο Μπόμπι Σαντς και οι σύντροφοί του είχαν τουλάχιστον καταδικαστεί.

Το διά ταύτα; Ένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται τρία ολάκερα χρόνια πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Εσχάτως και με κλονισμένη υγεία. Επαναλαμβάνω: ευρωπαϊκής χώρας. Ο Σακκάς δεν ζει στη Σαουδική Αραβία ούτε είναι τρόφιμος του Γκουαντανάμο. Είναι ένας τύπος που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε ζούσε ανάμεσά μας και από τότε βρίσκεται στη φυλακή, όχι «για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ», όπως λέει η κλασική κλισέ έκφραση ούτε καν λόγω κάποιας καφκικής κακοδικίας. Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει καν δικαστεί! Για πόσο ακόμα; Και αν όποτε δικαστεί αποδειχθεί πως ήταν αθώος ποιος θα του επιστρέψει αυτά τα χρόνια της ζωής του;

Είναι ο Κώστας Σακκάς ένοχος; Είναι αθώος; Πρόκειται για τον Έλληνα Μπιν Λάντεν; Πρόκειται για την αρσενική Μητέρα Τερέζα; Ειλικρινά, αυτή την στιγμή δεν με νοιάζει καθόλου. Στα μάτια μου, είναι απλώς ένας συμπατριώτης μας που έχει χωρίς λόγο στερηθεί την ελευθερία του. Ίσως εξαιτίας της ανεπάρκειας του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Ίσως επειδή το «Κράτος» (με ό,τι συνεπάγεται αυτή η λέξη) θέλει απλώς μια ρεβάνς για την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη οι οποίοι πρόλαβαν και την κοπάνησαν με την παρέλευση του διαβόητου 18μήνου – μια ρεβάνς την οποία παίρνει από τον πρώτο άνθρωπο που βρήκε «μπόσικο».

Το θέμα φυσικά αποτέλεσε την 1453η μάχη στο χαρτοπόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με το κόμμα της Κουμουνδούρου (μέσω της Νεολαίας του) να προσπαθεί να επιβάλει πολιτική χροιά (παρότι σε όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ΔΗΜΑΡαίος) και τη Συγγρού να απαντά με μια ανακοίνωση η οποία, αφού ταυτίζει τις έννοιες «κατηγορούμενος» και «ένοχος», ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να «να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Εξκιούζμι, ρε παιδιά, για ποιες «αποφάσεις της δικαιοσύνης» μιλάμε;

Το θέμα του Κώστα Σακκά δεν είναι πολιτικό. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι ιδεολογικό – αν και κάπου αμφιβάλλω. Σίγουρα όμως μας αφορά όλους. Αύριο, στη θέση του μπορούμε να βρεθούμε εγώ ή εσύ, φίλε αναγνώστη. Σε ένα κελί. Χωρίς δίκη.

Από ATHENS voice.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

Πρωτοβουλία για την άμεση αποφυλάκιση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά αναλαμβάνει η ΚΕΔΔΕ με το παρακάτω κείμενο. Μπορείτε να το διακινήσετε ή να το υπογράψετε συμπληρώντας τα στοιχεία σας στη φόρμα που ακολουθεί.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για παράταση της προφυλάκισης του αναρχικού Κώστα Σακκά πέραν των 30 μηνών, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης και νομικής διάταξης. Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ. 4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες, απαγορεύει τη διαδοχική επιβολή προφυλακίσεων και δεν παρέχει εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να νομοθετεί διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά το άρθρο 288 Κ.Ποιν.Δ. επιτρέπει την επιβολή νέας προφυλάκισης για συναφείς πράξεις με ανώτατο όριο 12 μήνες. Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει δικαστεί από τις 4/12/2010 (31 μήνες) αντιμετωπίζοντας συνεχώς προφυλακίσεις και παρατάσεις.

Ο Κώστας Σακκάς είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος σε ένα ελληνικό Γκουαντανάμο: αν και το όνομά του δεν υπάρχει καν στη δεύτερη δικογραφία με την οποία παρατάθηκε η προφυλάκισή του, αν και εκλείπει κάθε νόμιμος λόγος και από καιρό έχουν παραβιαστεί όλες οι σχετικές εκ του νόμου προθεσμίες, η δικαστική εξουσία, η κρατική μηχανή και η κυβέρνηση παρατείνουν βάναυσα και εκδικητικά τον ήδη πολύχρονο εγκλεισμό του.

Στο πρόσωπό του το όλο σύστημα εξουσίας, πολιτικής και δικαστικής, επιχειρεί την κατάργηση κατ’ αρχήν στην πράξη του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, μιάς από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού που υπηρετεί το τεκμήριο αθωότητας. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δικών για τις υποθέσεις ΣΠΦ όπου επιχειρείται διαρκώς η καταπάτηση συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων και η επιβολή εξοντωτικών ποινών ως μέσου πολιτικής εκδίκησης.

Ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας στις 04/06/2013, ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 μήνες προφυλάκισης, και η ζωή του πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και αν αποφυλακιστεί άμεσα, κάποιες βλάβες στην υγεία του, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά αγωνίζεται με το έσχατο μέσο αγώνα, θα είναι ανεπανόρθωτες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών ως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και ως ευθύ μήνυμα τρομοκράτησης σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Όποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας.

Αθήνα 4 Ιουλίου 2013

http://ekedde.wordpress.com/2013/07/04/protsakk/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τον Κώστα Σακκά,που κρατείται ΠΑΡΑΝΟΜΑ για πάνω από 30 μήνες!!! χωρίς δίκη, και με την προοπτική να μείνει για ακόμη 6 μήνες φυλακισμένος, χωρις κανενα ερεισμα.

Βρισκεται νοσηλευομενος στο Κρατικο Νικαιας αφου ειναι σε απεργία πείνας από τις 4/6

"Όποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας."

Υπογράφετε εδώ:

http://ekedde.wordpress.com/2013/07/04/protsakk/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Έλα μωρέ, τόσα προβλήματα έχουμε. Με τον Kώστα Σακκά θα ασχολούμαστε τώρα; Αυτό είπε, σε ελεύθερη απόδοση, η «ιέρεια» του δικαστικού ρεπορτάζ, Ιωάννα Μάνδρου, στον ΣΚΑΪ. Υπό μία έννοια, τα καθεστωτικά media έχουν κάποιο δίκιο να σκέφτονται έτσι: Θα ασχολούνται με έναν απεργό πείνας, την ώρα που επωμίζονται το τιτάνιο έργο να πείσουν μια ολόκληρη κοινωνία ότι ακόμη και η πείνα των υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία στρώνει τον δρόμο της αρετής για να παρελάσει θριαμβευτικά το success story του Σαμαρά και του Βενιζέλου; Για σας παρακαλούμε...

Όπου δεν αρκεί η επίδειξη αδιαφορίας, αναλαμβάνει δράση η ιεροεξεταστικού τύπου «ανακριτική» κουτοπονηριά: Εσείς, δηλαδή, είστε με τον Σακκά; Εγκρίνετε τις ιδέες του; Την πρακτική του; Κρίμα, εδώ και λίγους μήνες πέθανε, κι έτσι δεν μπορεί να κληθεί για να ανακριθεί στα ελληνικά βραδινά τηλεοπτικά δελτία, ένας γνωστός αμερικανός νομικός, ο Ουίλιαμ Ρις Σμιθ Τζούνιορ, του οποίου μια απλούστατη φράση υπενθύμιζε έναν από τους θεμελιώδεις, αυτονόητους κανόνες κάθε κράτους δικαίου: «Να θυμόμαστε πάντοτε πως αν κάποιος χάσει ένα δικαίωμα, το χάνουμε όλοι μας».

Τι λέμε κι εμείς τώρα... «Δικαιώματα» και κανόνες «κράτους δικαίου» στη χώρα που κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και διαδοχικές ριπές εναντίον του Συντάγματος; Ναι, ξέρουμε, είναι σαν να ψάχνουμε καλλιγραφίες στης μνημονιακής μυλωνούς τα οπίσθια. Επειδή όμως δεν αναζητούμε καλλιγραφίες αλλά τρόπους για να σταματήσουν να ξαναγράφονται βασικοί κανόνες της ζωής μας με γραφική ύλη που δεν είχε τολμήσει καν να φανταστεί ο Όργουελ, κάνουμε δυο επισημάνσεις:

Πρώτη: Είτε είναι ένοχος είτε αθώος για όσα κατηγορείται, ο Σακκάς δεν νοείται να γίνεται το ανθρώπινο πειραματόζωο που θα την πληρώσει για να «προοδεύσει» η «επιστήμη» της νομικής εκβαρβάρωσης τόσο ώστε να σβηστεί και το όριο της δεκαοχτάμηνης προφυλάκισης. Δικάστε τον. Αν όμως δεν έχετε επαρκή στοιχεία ή αν -όπως εντονότατα ακούγεται- δεν παρατηρείται προθυμία δικαστών να συνδέσουν το όνομά τους με μια υπόθεση που «μπάζει», είναι αυτονόητο ότι ο Σακκάς πρέπει να αποφυλακιστεί. Εάν δηλαδή οι αρχές χρειάζονται μια δεκαετία για να «δέσουν» -είτε στην πραγματικότητα είτε στη φαντασία τους- την υπόθεση, ο κατηγορούμενος θα μείνει δέκα χρόνια προφυλακισμένος;

Δεύτερη: Η ιδέα ότι ο Σακκάς παραμένει έγκλειστος ως ύποπτος φυγής προκαλεί το εύλογο ερώτημα αν τα «μέτρα και τα σταθμά» του συστήματος απονομής δικαιοσύνης είναι περισσότερα κι από τους μήνες, αν όχι και τις ώρες, της προφυλάκισής του. Αρκεί να θυμηθούμε ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφυλακίστηκαν οι κύριοι Φλώρος και Μηλιώνης, όπως και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power. Οι άνθρωποι κατηγορούνται για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κοινώς για αρπαγή μεγάλων ποσών. Δηλαδή 300 εκ. ευρώ. Αποφυλακίστηκαν, όμως, σύμφωνα με το νόμο, ίσως προς μεγάλη ανακούφιση ορισμένων πολιτικών παραγόντων, εξ όσων επιθυμούν τη διαμόρφωση «κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα» και δη εκείνη που αφορά ιδιωτικοποιήσεις. Σε αντίθεση με αυτούς, ο Σακκάς κρίνεται προφανώς πιο... ύποπτος φυγής.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνιόμαστε: Δεν πρέπει να μας νοιάζει και πολύ. Κι αν από την απεργία πείνας πάθει κάτι ο Σακκάς, με την ήδη κλονισμένη υγεία, να δείτε που τα βραδινά δελτία θα εφεύρουν και τη μακάβρια εκδοχή του «γιατί τώρα σας έπιασε ο πόνος;». Θα μνημονεύσουν τα αφανή θύματα του διαλυμένου ΕΟΠΥΥ και των καταρρακωμένων νοσοκομείων και θα ξεμπερδέψουν, έχοντας διεκπεραιώσει ταυτοχρόνως και το φιλολαϊκό τους καθήκον. Ολίγον καθυστερημένα και φυσικά «ειλικρινέστατα», αλλά δεν βαριέστε...

ΥΓ: Από την εποχή του Κώστα Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία είχαμε να δούμε τέτοια προσπάθεια κατάργησης του 18μηνου ορίου στην προφυλάκιση. Ήταν τότε που λανσαρίστηκε η ιδέα πως αν κάποιος φορτωθεί πέντε κατηγορίες, οι μήνες της προφυλάκισης μπορούν είναι «5 επί 18». Η ιδέα έμοιαζε πολύ «χοντρή» τότε. Τώρα, άραγε, υπάρχει κάτι που δεν θεωρείται «χοντρό» για μια χώρα, η οποία -θεωρητικώς- δεν ζηλεύει τον «νομικό πολιτισμό» της νοτιοανατολικής Ασίας ούτε βρίσκει αξιοποιήσιμα στοιχεία στην Ουγκάντα του Αμίν Ντάντα; Ας ρωτήσουμε τη Ιωάννα Μάνδρου...

UNFOLLOW

πηγή: http://unfollow.com.gr/blog/item/269-skaimandr.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.