Jump to content

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ


V for Vendetta

Recommended Posts

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ

Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εργάτες!

Καταιγισμό από σφαίρες από απόσταση λίγων μέτρων έριξαν, χτες το απόγευμα, άνθρωποι των μεγαλοϊδιοκτητών γης - καπιταλιστών φραουλάδων της Μανωλάδας σε εξαθλιωμένους μετανάστες εργάτες γης! Οι περίπου 200 εργάτες από το Μπαγκλαντές, μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, στο Νοσοκομείο του Πύργου και στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Το γεγονός έγινε ως εξής: Οι μετανάστες εργάτες γης δούλευαν από τις 6 το πρωί. Οταν τέλειωσαν πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις επιστάτες ενός μεγαλοκτηματία - μεγαλοεξαγωγέα της περιοχής. Οταν κατάλαβαν πως οι επιστάτες δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Τότε δύο εκ των επιστατών, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πήγαν στα αυτοκίνητά τους και πήραν τις καραμπίνες τους, ενώ ένας τρίτος πήρε ένα περίστροφο κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αμέσως μετά, οι δύο πρώτοι επιστάτες όπλισαν τις καραμπίνες κι άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Ακολούθησε χάος καθώς από τον καταιγισμό των πυρών 33 εργάτες γης έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να σωθούν από τις φονικές σφαίρες. Οι σφαίρες και τα σκάγια τούς βρήκαν στο κεφάλι, στα μάτια, στο λαιμό, στο στήθος, σε πολλά ζωτικά όργανα.

Οι δράστες με τη συνδρομή των δύο οδηγών εξαφανίστηκαν από το χώρο και αναζητούνται από την Αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη ο μεγαλοϊδιοκτήτης της επιχείρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των δραστών είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι του 2009 είχε δέσει δύο μετανάστες εργάτες γης πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας με την υποψία και μόνο ότι είχαν κλέψει λίγα πρόβατα.

Λίγο αργότερα, περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο όπου κείτονταν τραυματισμένοι οι εργάτες γης κι άρχισε η άμεση διακομιδή στο Κέντρο Υγείας και στα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρδας, Νίκος Χούντρας, στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το σοκαριστικό σκηνικό με τους δεκάδες αιμόφυρτους τραυματίες τού έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για περιστατικό από πολεμικό μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σήμερα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από ανθρώπους-μπράβους της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά δεκάδων από αυτούς στα νοσοκομεία».

Το χρυσοφόρο «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας

Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας από τους μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς της φράουλας, χτες το απόγευμα, πήρε σάρκα και οστά με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

Η χτεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός ούτε τυχαίο. Στην περιοχή επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών.

Οι μετανάστες εργάτες γης, με μεροκάματο 25 ευρώ, από ήλιο σε ήλιο, δουλεύουν σαν τους είλωτες και μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, στα οποία μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών εργατών γης πως σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πολλές φορές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση.

Μάλιστα, τον Απρίλη του 2008, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους. Μετά την επίθεση εκείνη, την επόμενη μέρα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε στην περιοχή συγκέντρωση. Και λίγες μέρες αργότερα οργάνωσε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Οπως τότε, έτσι και τώρα οι εργάτες πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση στην τρομοκρατία των αφεντικών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει διαφορά μεταξύ της Μανωλάδας και του Νταχάου, Τρεπλίνκα, Αουσβιτς..... Πιστεύω οτι ξεπερνά τα όρια του ρατσισμού αυτό το περιστατικό. Θα πρέπει να μιλάμε για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, μου κάνει εντύπωση και η στάση του ντόπιου πληθυσμού τόσα χρόνια. Μάλλον θα μας πουν "Δεν το γνωρίζαμε"......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φράουλες & Αίμα

1

Στην Ηλεία τα τελευταία τρία χρόνια συντελείται ένα μικρό οικονομικό θαύμα την ώρα που η αγροτική οικονομία μαραζώνει. Με πρωτοποριακές καλλιέργειες, καλύτερες ποικιλίες φρούτων και ευρωπαϊκή αντίληψη στη διακίνηση και την οργάνωση, οι αγρότες ανοίγουν συνεχώς νέες αγορές και διπλασιάζουν τα εισοδήματά τους. Όχι άδικα λοιπόν αποκαλούν τη φράουλα «κόκκινο χρυσό». Κι εμείς αυτό το κόκκινο αναζητούσαμε όταν κατεβήκαμε πριν λίγες μέρες στη Νέα Μανωλάδα. Το χρυσό ήταν όντως βαμμένο κόκκινο, αλλά δεν ήταν το κόκκινο της φράουλας. Ήταν το αίμα.

Σύνδεσμοι

Άρθρα της «Ελευθεροτυπίας»

Ντίνα Δασκαλοπούλου

30 Μαρτίου 2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παραμένουν στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα 7 εργάτες

Οι μεγαλοεξαγωγείς και οι μπράβοι τους, η ...σύσκεψη στην Περιφέρεια και οι επιθέσεις σε στελέχη του ΚΚΕ το 2008

Στα νοσοκομεία Πύργου και Ρίου νοσηλεύονται 7 από τους 35 εργάτες που δέχτηκαν προχτές ένοπλη επίθεση από μπράβους των αφεντικών, με πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα σε κεφάλι, στήθος, κοιλιά και πόδια. Αντιπροσωπείες της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό των τραυματιών. Από μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών περίπου 5 - 6 μετανάστες που τραυματίστηκαν ελαφρά φοβήθηκαν να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.

Για τον επιχειρηματία - κτηματία φράουλας, ένας 57χρονος, που συνελήφθη προχτές στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Ο συγκεκριμένος είναι μεγαλέμπορος και μεγαλοεξαγωγέας φρούτων. Διαθέτει σειρά καταστημάτων στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 χρόνων, δεν έχουν συλληφθεί ακόμη, ενώ σε βάρος του ενός εκκρεμεί δίκη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Χτες συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχτές παρείχε κατάλυμα σε 2 από τους 3 καταζητούμενους. Στο χώρο της δολοφονικής επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, 15 σιδερένιους σωλήνες, 12 αυτοσχέδια ρόπαλα.

Η Περιφέρεια στο πλευρό των φραουλάδων...

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα, το ίδιο μεσημέρι (Τετάρτη 17 Απρίλη), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνάντηση - σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Κ. Αγγελόπουλου με εκπροσώπους των φραουλάδων (και άλλους κρατικούς παράγοντες) δήλωνε ότι είναι στο πλευρό των παραγωγών εμπόρων φράουλας, κι έθεσε θέμα το πώς οι φραουλάδες θα «κατακτήσουν» κι άλλες αγορές! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικές αρχές συνομιλούν όχι τόσο με τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς αλλά με τους μεγαλοφραουλάδες για το πώς αυτή η δυναμική καλλιέργεια θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς που παρουσιάζονται σαν πρότυπο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, έχουν θησαυρίσει πάνω στα κορμιά των εργατών που δουλεύουν ακόμα και με την απειλή όπλων, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα που δε ξεπερνούν τα 22 ευρώ. Ξεκινούν τη δουλειά από τις 6.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και με 3 - 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ.

Χρήματα που τις περισσότερες φορές δεν τα παίρνουν, είτε γιατί τα αφεντικά με το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς και αφού τούς έχουν απλήρωτους τούς καταγγέλλουν στην αστυνομία επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, είτε γιατί όσα λεφτά παίρνουν τα δίνουν στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες -έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών- οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού.

Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά 20άδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες και πληρώνουν μέρος του μεροκάματου.

Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και στελεχών του ΚΚΕ

Πολλοί από τους μεγαλοκαλλιεργητές διαθέτουν ολόκληρο «στρατό» από «μπράβους» και «επιστάτες».

Στη διάρκεια απεργίας των μεταναστών εργατών γης τον Απρίλη του 2008, αυτοί οι «μπράβοι» συγκρότησαν αποσπάσματα, εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, τις κατεδάφισαν, ξυλοφόρτωσαν οικογένειες μεταναστών και δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και όπλα για να γονατίσουν τους εργάτες γης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Απρίλη, δεύτερη μέρα της απεργίας, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πήγε στην πλατεία όπου γίνονταν η συγκέντρωση. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου καιΣωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το ίδιο βράδυ, οι μπράβοι των αφεντικών εξαπολύουν πογκρόμ μπαίνουν μέσα στις παράγκες, κάνουν χρήση των όπλων τους.

Τον Ιούνη του 2009 δύο αγροτοκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους δρόμους της Μανωλάδας.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης, και αγωνίζεται μαζί τους για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, μέχρι την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση σε βάρος των μεταναστών τα μέλη και τα στελέχη του στην περιοχή ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα. Επισκέφτηκαν τους τραυματίες στα Νοσοκομεία του Πύργου και του Ρίου, στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας για να τους συμπαρασταθούν και να τους προσφέρουν ό,τι χρειάζονται.

Το Κόμμα διοργάνωσε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους μετανάστες στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας κι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Εγιναν επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα όπου οι τραυματισμένοι μετανάστες είχαν μεταβεί για συμπληρωματικές καταθέσεις, ώστε να μη διανοηθεί κανείς να κινήσει τις διαδικασίες απέλασης σε βάρος όσων δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στην κατοχή τους. Την ίδια στιγμή κομμουνιστές βουλευτές έκαναν παρέμβαση στη Βουλή και κατέθεσαν Επίκαιρη Ερώτηση ώστε να σταματήσει το σύγχρονο «δουλεμπόριο» των εργατών γης, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να μην απελαθεί κανείς.

Θυμίζουμε, ότι τρία στελέχη του ΚΚΕ στην Ηλεία δέχτηκαν το 2008, κατά τη διάρκεια της απεργίας των μεταναστών εργατών γης για μεγαλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, τραμπούκικη επίθεση, τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Ακολούθησε η μεγαλειώδης παμπελοποννησιακή κινητοποίηση λίγες μέρες αργότερα, όπου μετανάστες εργάτες γης και κομμουνιστές βάδισαν πλάι - πλάι στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας.

Από τότε μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ δε σταμάτησε ποτέ να πρωτοστατεί με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος εργατών, για να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο και οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας χιλιάδων εργατών στη χώρα μας. Για να ανατραπεί η πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων και αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Από την προχτεσινή κινητοποίηση

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εντείνεται η λαϊκή κατακραυγή

Εντείνεται η λαϊκή κατακραυγή ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, αφού η δολοφονική επίθεση και οι 35 τραυματίες αποτελούν μονάχα την «κορυφή του παγόβουνου». Σωματεία, Συνδικάτα, μαζικοί λαϊκοί φορείς, καταδικάζουν και απευθύνουν κάλεσμα αντίστασης ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα, καθώς η επίθεση στη Μανωλάδα έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η προστασία του κέρδους: αυτή ήταν που «όπλισε» το χέρι όσων πυροβόλησαν τους εργάτες γης.

Καθόλου τυχαία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργάτες γης που χτυπήθηκαν άγρια, παραμένουν απλήρωτοι. Συνολικά, ο μεγαλοτσιφλικάς φαίνεται πως τους χρωστάει 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και της κακουχίας, καθώς τούς έχει κοπεί η πίστωση από το «μάρκετ» απ' όπου προμηθεύονταν τρόφιμα και βασικά είδη διατροφής.

Την ίδια στιγμή, τα αστικά μέσα ενημέρωσης, τα αστικά κόμματα και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιδιώκουν να «στρέψουν το βλέμμα αλλού». Πως δήθεν μόνο ο συγκεκριμένος τσιφλικάς ευθύνεται, πως δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο κλπ. Προς επίρρωση των παραπάνω, διαρρέεται και ένα «βίντεο» στο διαδίκτυο που δείχνει τον συγκεκριμένο τσιφλικά να μιλά με απαξιωτικό τρόπο απέναντι στους μετανάστες εργάτες γης. Το φαινόμενο, όμως, των κάθε λογής «φραουλάδων», είτε στη Μανωλάδα, είτε αλλού, δεν είναι μεμονωμένο. Είναι κυρίαρχο. Στο μεταξύ, τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχει σταματήσει η συγκομιδή φράουλας στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.

Σήμερα οι εργάτες γης, αύριο οι ξεκληρισμένοι αγρότες

«Σήμερα χτύπησαν με τα όπλα, μετανάστες εργάτες γης, αύριο θα χτυπήσουν εμάς τους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες - κτηνοτρόφους που σαν κολίγοι θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί στα χωράφια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας.

Και τονίζει: «Πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα της δολοφονικής επίθεσης "κάποιοι" το βρήκαν σαν αφορμή, όχι για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός, όχι για να δηλώσουν ότι εκεί που δουλεύουν καραμπίνες και ρόπαλα είναι η κόλαση της εξαίρεσης, αλλά για να δηλώσουν ότι χωρίς μετανάστες, χωρίς παράνομη και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς συνθήκες διαβίωσης που να θυμίζουν άλλες εποχές δεν πρόκειται να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της φράουλας ή για να συνεχιστεί πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο (όλοι εμείς) να φτιάξει κρατικά "γκέτο", γιατί τέτοια θα είναι. Στην Ηλεία και στην Ελλάδα όλη υπάρχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι που φτύνουν αίμα καθημερινά για να παράγουν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή του λαού, που όχι μόνο δεν καταφέρνουν πολλές φορές να πουλήσουν αλλά κινδυνεύουν να σταματήσουν να τα καλλιεργούν επειδή η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τα έχουν υπό διωγμό με τις αντιαγροτικές αποφάσεις τους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

http://news247.gr/ ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -seis/mhdamino_endiaferon_gia_ergasia_sta_fraoyloxwrafa_ths_hleias.2311954.html

Μηδαμινό ενδιαφέρον για εργασία στα φραουλοχώραφα της Ηλείας

Η κίνηση των παραγωγών φράουλας της Ηλείας να βρουν εργάτες γης μέσω του ΟΑΕΔ δεν έχει μέχρι στιγμής βρει ανταπόκριση, αφού το ενδιαφέρον των ανέργων είναι μηδαμινό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του patrisnews.gr, στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας μέχρι πριν από δέκα μέρες δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ζητούν πάνω από 4.000 εργάτες για τη συγκομιδή της φράουλας.

Το θέμα απασχόλησε και τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας (Γ. Κουτσούκος, Γ. Κοντογιάννης από Ηλεία, Α. Νταβλούρος, Δ. Τσούκαλης από Αχαΐα), οι οποίοι με ερώτηση στη Βουλή κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό αιτήσεων, ζητώντας παράλληλα να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης χρησιμοποίησης αλλοδαπών εργατών γης.

"Στον κάμπο της Ηλείας και της Αχαΐας απασχολείται για εποχικές και μόνιμες καλλιέργειες μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην καλλιέργεια της φράουλας απασχολούνται την περίοδο αιχμής στη συγκομιδή του προϊόντος άνω των 5.000 εργατών, το σύνολο των οποίων είναι αλλοδαποί και εξ αυτών το 90% παράνομοι μετανάστες.

Αλλά και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (καρπούζι, πατάτες, ελιές, πιπέρι, ντομάτα κλπ), απασχολούνται αλλοδαποί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Μετά τα όσα συνέβησαν πριν από το Πάσχα, με την επίθεση σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα, πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ (πάνω από 4.250) με τις οποίες ζητούσαν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, κατά προτίμηση Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αιτήσεις ανταποκρίθηκε ελάχιστος αριθμός ανέργων με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να γίνεται πιο έντονο, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας ως δεδομένα τα προβλήματα που θα προκύψουν αν συνεχιστεί το καθεστώς χρησιμοποίησης παρανόμων μεταναστών σε αγροτικές εργασίες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πόσο πάει το μεροκάματο;

Εγώ από όσο θυμάμαι, διότι παιδί της περιφέρειας είμαι, το μεροκάματο είναι της πείνας για 12 ώρες αδιάκοπης χειρονακτικής εργασίας και οι εργάτες συνήθως θα μείνουν είτε σε καμμιά στάνη γεμάτο σβούνια.... Έτσι έχουν τα πράγματα έξω. Τα υπόλοιπα είναι προσχηματικά προκειμένου να δικαιολογείται οι εκμετάλλευση και κάτι βρωμιάρηδες τσοπανόβλαχοι παλιοεπαρχιώτες να καρπώνονται την υπεραξία, παίζοντας πρέφα στο καφενείο....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.