Jump to content

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα


V for Vendetta

Recommended Posts

Μειώθηκαν δότες οργάνων και μεταμοσχεύσεις

Παραμένει κλειστό το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα, ενώ το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη είναι χωρίς υποστήριξη

Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι περικοπές στις παροχές, με αιτιολογικό την οικονομική κρίση, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στη δωρεά οργάνων, και κατ' επέκταση στις μεταμοσχεύσεις, ενώ οι μεταμοσχευθέντες υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πανάκριβες εξετάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου των επιστημονικών εταιρειών και μεταμοσχευθέντων με ήπαρ. Η μείωση, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, της προσφοράς δοτών οργάνων στη χώρα μας συνδυάζεται με την υποβάθμιση της λειτουργίας πολλών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ετσι μειώθηκαν σημαντικά οι κλίνες, οι οποίες - επίσης - έμειναν υποστελεχωμένες όσον αφορά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπήρξαν μόλις 7 δότες, όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 οι δότες ήταν 16 (μείωση κατά 56%). Συνολικά οι δότες οργάνων το 2012 ήταν 77 ή 20 ανά τρίμηνο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν στη λίστα αναμονής 130 για μεταμόσχευση ήπατος. Το 2012 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης έγιναν 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ 19 άρρωστοι αναγκάστηκαν να κάνουν μεταμόσχευση στο εξωτερικό.

Σημαντική απώλεια για τις μεταμοσχεύσεις είναι και το κλείσιμο του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων το Λαϊκό Νοσοκομείο που λειτούργησε μόνο για μια τριετία (2006 - 2009). «Με δυο κέντρα και 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος συνολικά θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας», τόνισαν οι επιστήμονες.

Απ' το 1990 μέχρι σήμερα, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης έγιναν 440 μεταμοσχεύσεις ήπατος, εκ των οποίων οι 18 ήταν σε παιδιά. «Η ικανοποίηση των γιατρών είναι να βλέπουν ένα παιδί 18 χρόνων, που είναι πια υγιές, και στο οποίο έκαναν μεταμόσχευση ήπατος όταν ήταν τριών μηνών», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι ασθενείς κατάγγειλαν ότι με το νέο κανονισμό του Ενιαίο Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, υποχρεώνονται να πληρώνουν 15% σε ακριβές εξετάσεις, που συνήθως τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, πληρώνουν 15,6 ευρώ για μαγνητική τομογραφία, ενώ υπάρχουν τομογραφίες όπως η MRCP, που πληρώνουν μέχρι και 450 ευρώ, γιατί δεν είναι κοστολογημένες με κρατικό τιμολόγιο. Επίσης, λόγω μη κοστολόγησης, πληρώνουν 400 ευρώ για την εξέταση του ιικού φορτίου ηπατίτιδας που μπορεί να επαναληφθεί παραπάνω από μια φορά το χρόνο.

Οι γιατροί κατάγγειλαν ότι μετά την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων παραλίγο να πεθάνουν δύο ηπατομοσχευμένοι, καθώς η αντικατάσταση των πρωτοτύπων δημιούργησε σοβαρές παρενέργειες.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zZBbGqHLWe0

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.