Jump to content

Κουρεμα καταθεσεων στην Κυπρο


iceman

Recommended Posts

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63798599

Οδυνηρή συμφωνία διάσωσης της Κύπρου: Μνημόνιο 10 δισ. και κούρεμα καταθέσεων

Σε μία δραματική συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κατέληξε το Eurogroup ύστερα από 10ωρες ταραχώδεις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου περίπου 10 δισεκατομμυρίων προς την Κύπρο και επιπλέον την άμεση άντληση ποσού 5,8 δισεκατομμυρίων μέσω κλιμακωτής φορολόγησης -κουρέματος- των καταθέσεων, μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.

Θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες.

Στους καταθέτες που θα υποστούν απώλειες θα δοθούν μετοχέςτραπεζικών οργανισμών ύψους ανάλογου των απωλειών ώστε να αποτραπούν εκροές κεφαλαίων.

Πέραν του «κουρέματος», αποφασίστηκε επίσης οι τόκοι επί των καταθέσεων να φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Αγωνία για το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη

Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να καταστούν αδύνατες μεγάλες εκταμιεύσεις ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν από το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

Ηδη σήμερα πολλοί Κύπριοι έσπευσαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.

Οι εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζουν τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες κυπριακές τράπεζες όπως διαβεβαίωσε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Γεοργκ Ασομουσεν.

Δεν ισχύουν στην Ελλάδα

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις επιπτώσεις της απόφασης.

Ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι τα ανωτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ισχύσουν στις θυγατρικές Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μ. Σαρρής περιέγραψε την πολιτική συμφωνία του Eurogroup ως «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την «άτακτη χρεοκοπία της και δίνει στην Κύπρο τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Υποστήριξε επίσης ότι αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων.

Ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Απειλήθηκε αποχώρηση

Υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την Κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

Αργότερα ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος αποκάλυψε ότι η Κύπρος βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσουν άτακτα δύο τραπεζές της

Ντάισελμπλουμ: Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

Στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

«Δεν αποβλέπει στην τιμωρία της Κύπρου»

Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

ΔΝΤ: Βιώσιμη πρόταση

Το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο είναι οικονομικά υγιές και επιτρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το ποσό που θα προσφέρει.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ το Σάββατο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένο στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται ... Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο συμβολής στη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος» προσέθεσε στη συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ήμασταν – Είμαστε (πάλι) μόνοι!

Αν κάτι προκαλεί εντύπωση στην περίπτωση της Κύπρου είναι η ευκολία με την οποία οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους τράβηξαν την σκανδάλη. Απλά την πάτησαν. Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, απαλλαγμένοι από το συναισθηματικό βάρος...

Οι πληροφορίες είναι σαφείς: Η Κύπρος στο Eurogroup είχε δίπλα της μόνο την Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι ήταν απέναντί της. Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι η Κύπρος δεν είχε ανταποκριθεί σε τόσες και τόσες … προειδοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα του μαύρου χρήματος. Στα μάτια της Ευρώπης η Κύπρος ήταν ένας φορολογικός παράδεισος που ξέπλενε χρήματα από παράνομες συναλλαγές. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η Ευρώπη της κρίσης πιστεύει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος είναι πράγματι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Θα μπορούσε η Κύπρος να έχει συμμάχους αν στο προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι οι Κύπριοι είχαν αντιμετωπίσει την αναμενόμενη κρίση με μεγαλύτερη σύνεση. Όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου, φροντίζεις, τουλάχιστον, να βρεις ένα ασφαλές καταφύγιο. Δεν αρχίζεις τους λεονταρισμούς σαν να αγνοείς επιδεικτικά όλους τους πιθανούς κινδύνους. Στο κάτω – κάτω της γραφής τόσα χρόνια η Κύπρος έκανε με επιτυχία μία δουλειά: Αυτή που την κατηγορούν!

Το να σε έχουν βρει, λοιπόν, στην γωνία και να σε κτυπούν κι εσύ αντί να προσπαθείς να προστατευτείς από τα σκληρά και αντιαθλητικά κτυπήματα του αντιπάλου να κουνάς το δάκτυλο στην κερκίδα με τους θεατές, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανόητο.

Θα πει κανείς ότι υπάρχουν κι αλλού φορολογικοί παράδεισοι που κάνουν την ίδια δουλειά με εκείνη των Κυπρίων. Έχει δίκιο. Με μία διαφορά! Εκείνοι οι άλλοι είναι πιο προσεκτικοί. Δεν δίνουν την ίδια ώρα μαθήματα...

Στο ερώτημα αν η Ευρώπη είχε άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών, η απάντηση είναι πως ναι. Αλλά δεν θέλησε. Κι εδώ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει μία Ευρώπη των θεσμών, αλλά μία Ευρώπη των Γερμανών. Το κούρεμα των καταθέσεων είναι έτσι κι αλλιώς άδικο, λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα του. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να ελέγξουν την νομιμότητα των καταθέσεων. Αλλά δεν ήθελαν αυτό. Αυτό ήταν το πρόσχημα. Ο πραγματικός τους σκοπός ήταν ότι θέλησαν να βάλουν λουκέτο στον φορολογικό παράδεισο.

Το πρόβλημα είναι ότι ανοίγουν με τον τρόπο αυτόν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Προσωπικά δεν πίστευα πριν το κούρεμα των καταθέσεων ότι θα έκαναν κάτι τέτοιο. Πίστευα ότι απλά και μόνο απειλούσαν. Έκανα λάθος. Το εννοούσαν. Κι από ό,τι φαίνεται δεν υπολογίζουν τις συνέπειες. Είναι απόλυτα σίγουροι ότι τα πάντα θα γίνουν όπως τα έχουν στο μυαλό τους. Κι αυτό μπορεί να συμβεί με την περίπτωση της Κύπρου. Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να πείσουν για την ανάγκη να τηρήσουμε τους κανόνες των χρηστών ηθών, σε περίπτωση που κάποιος άλλος αποφασίσει με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον ότι δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του...

Η Κύπρος θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της. Το έχει κάνει κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Μην κάνουν όμως το λάθος που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε έθνος ανάδελφον, που έλεγε και ο πρόεδρος. Δεν υπάρχουν ούτε αδέλφια, ούτε ξαδέλφια για να βοηθήσουν. Μόνοι μας θα βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Ας μην ελπίζουμε στο ξανθό ή στο πορφυρό γένος. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα σταθούμε και πάλι στα πόδια μας.

Θανάσης Μαυρίδης

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1752914

Πηγή:www.capital.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

την κυπρο την εβαλε στο μνημονιο το ΑΚΕΛ-το ΚΚΕ της κυπρου δηλαδη- του συντροφου ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΑ ο οποιος δεν τολμησε καν να υπερασπιστει τον εαυτο του βαζοντας υποψηφιοτητα στις εκλογες-ο πρωτος προεδρος στην ιστορια της κυπρου...

που ειναι ο αλλος δρομος που θα εφαρμοζε? που μας λεει οτι θα εφαρμοσει κι αριστερα στην ελλαδα?

που ειναι τα δανεια των ρωσων? δεν εδωσαν στην κυπρο 15 δισ,ψιχουλα δηλαδη μπροστα στα δανεια που πηρε η ελλαδα απο την τροικα... που ειναι η κινα? ο τσαβεζ,ο φιντελ, η κορεα να βοηθησουν τους συντροφους τους?

που ειναι ολοι αυτοι οι ψευτοεπαναστατες που μιλουσαν για προδοτες,νενεκους,γερμανοτσολιαδες,για εθνικη ανεξαρτησια,λαικη αντεπιθεση κι αλλα τετοια ωραια πιασαρικα?

που ειναι ολοι αυτοι που μας ελεγαν πως οι ευρωπαιοι μπλοφαρουν, να μη "τσιμπαμε" απο την καταστροφολογια των μμε του συστηματος που θελουν απλα να περασουν τα μνημονια?

που ειναι ολοι αυτοι που θα πηγαιναν ως νεοελληνες μαγκες στην ευρωπη και θα μας διεγραφαν σε μια νυχτα το χρεος απειλωντας με εξοδο απο το ευρω κι οι φοβισμενοι ευρωπαιοι οχι μονο θα το δεχονταν αλλα θα συνεχιζαν να μας δανειζουν εσαει για να ζουμε με δανεικα σε μια εικονικη πραγματικοτητα?

10% κουρεμα καταθεσεων αναγγέλθηκε -χρηματα τα οποια εχουν κερδισει ουσιαστικα απο 4-5 χρονια τοκων- κι απειλειται bankrun στην κυπρο...

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231240106

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Κύπρο, απόψε το διάγγελμα Αναστασιάδη

Στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να απευθυνθεί διάγγελμα προς τον λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ μέσω της πολιτικής και κοινωνικής έντασης που έχει προκαλέσει η συμφωνία του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι ραγδαίες στη σκιά της συμφωνίας.

Η προγραμματισμένη για την Κυριακή σύγκληση του κυπριακού Κοινοβουλίου προς κύρωση του σχετικού νομοσχεδίου -με αβέβαιο αποτέλεσμα- μετατέθηκε για τη Δευτέρα, αν και ακολούθησαν πληροφορίες πως ίσως η συνεδρίαση γίνει τελικά και εντός της ημέρας υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Λευκωσία.

Ματαιώθηκε, εν τω μεταξύ, απογευματινή σύσκεψη στην Βουλή υπό την προεδρία του προέδρου της και των αρχηγών των κομμάτων. Στη σύσκεψη θα γινόταν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συγκαλείται εκ νέου στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας, όπως αναφέρει στο δικτυακό της τόπο η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έλεγε, στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, δηλαδή λίγες μέρες πριν εκλεγεί πρόεδρος «Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο που θα περιέχει την οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων»

ΠΡΙΝ...ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ...

Πολύ ενοχλήθηκε χτες ο dreamchaer με την απόφαση του εκλεκτού του Αναστασιάδη να κουρέψει τις καταθέσεις και προσπαθεί με προβοκατόρικο τρόπο να σπιλώσει το ΚΚΕ. Ομως ήταν ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ενταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Την δήλωση της Αλ. Παπαρήγα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε σημαίνει λύση, αλλά «βήμα προς τον ενταφιασμό της δίκαιης λύσης του Κυπριακού» την γνωρίζει άραγε ο dreamchaser;

Το γεγονός ότι ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί ο dreamcheaser ειδικεύεται δεκαετίες τώρα στο να γεννά αυταπάτες στον ελληνικό λαό για το ρόλο της ΕΕ είναι γνωστό. Εκείνο που ποτέ δεν έγινε γνωστό είναι να υπήρξε κάποια αυτοκριτική από την πλευρά τους, τουλάχιστον τις στιγμές που αποκαλυπτόταν περίτρανα ότι το ιδεολόγημά τους περί «Ευρώπης των λαών» αποτελεί όχημα για να προστίθενται νέα δεινά στον ελληνικό λαό.

Τέτοιου είδους αυτοκριτική δεν έγινε ποτέ γνωστή, γιατί, πολύ απλά, ουδέποτε υπήρξε. Ούτε όταν η «ΕΟΚ των 300 εκατομμυρίων καταναλωτών» αποδείχτηκε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία.

Αλήθεια, σήμερα, μετά τις γνωστές “εξελίξεις” στην Κύπρο, την συμπεριφορά της Τρόϊκας (ΕΕ, ΚΤΕ, ΔΝΤ), την ορατή πλέον καταστροφή του Κυπριακού λαού, ο χώρος του dreamchear σκέφτεται καθόλου να ξαναδεί την θετική ψήφο που έδωσε τότε για την είσοδο της Κύπρου στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ ;

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ:ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Το σκάνδαλο

Αν ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά δεν διστάζει να ποδοπατήσει ένα ουσιώδες συστατικό του στοιχείο, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, τότε η ίδια η ύπαρξή του τίθεται σε αμφιβολία.

Λ. Τσουλφίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, tvxs

Αδιανόητα πράγματα έγιναν προχθές στην Κύπρο, λοιπόν. Σκάνδαλο! Ο καπιταλισμός, που οδήγησε χιλιάδες οικονομικά κατεστραμμένους ανθρώπους στην αυτοκτονία την τελευταία τριετία, ο καπιταλισμός, που οδήγησε στο θάνατο ανυπολόγιστο αριθμό αρρώστων που δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν για φάρμακα και θεραπείες, ο καπιταλισμός, που οδήγησε τους ανθρώπους να τρώνε σκουπίδια, τις αγορές να πουλούν ληγμένα νόμιμα, τους μεγαλέμπορους να μας ταϊζουν κρέας αλόγου και βούβαλου και ποιος ξέρει ποιου άλλου πλάσματος, ο καπιταλισμός, που γέμισε την Ευρώπη άστεγους, άνεργους, υποσιτισμένα παιδιά, που έκλεισε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, παιδικούς σταθμούς, που πέταξε στο καλάθι των σκουπιδιών τη μισή και πάνω νεολαία, που οπλίζει φασίστες, που πνίγει μετανάστες στη θάλασσα, τους μαχαιρώνει στις πόλεις, τους κάνει ηλεκτροσόκ με συρματοπλέγματα ή τους κάνει κομμάτια με νάρκες στα σύνορα αφού τους έχει διαλύσει τις χώρες με βομβαρδισμούς, ο καπιταλισμός λοιπόν ξεπέρασε κάθε όριο, έφτασε να καταπατήσει τα ιερά και τα όσια!

Όχι τη ζωή, βέβαια, όχι την υγεία, ούτε την παιδεία, ούτε την ελευθερία κίνησης των ανθρώπων, ούτε την περιώνυμη δημοκρατία, αλλά....τις ιδιωτικές καταθέσεις! Την ατομική ιδιοκτησία!

Αλλά ποιανού την ατομική ιδιοκτησία; Έχουμε στα αλήθεια εμείς ατομική ιδιοκτησία; Δεν χρωστάμε ήδη το κάθε τι στις τράπεζες; Ενοικιαστές είμαστε, ενοίκιο πληρώνουμε με το "μισθό" της εκμετάλλευσής μας. Την ατομική ιδιοκτησία όσων έχουν καταθέσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ; Και πού τα βρήκανε και είναι ατομική τους ιδιοκτησία; Πώς και κάποιοι εργάζονται για 200 και 400 ευρώ το μήνα και κάποιοι έχουν εκατομμύρια; Από τους πρώτους δεν τα βγάλανε;

Και αλήθεια, αν είναι τόσο ιερή η "ατομική ιδιοκτησία" στον καπιταλισμό γιατί ισοπεδώνει εδώ και δεκαετίες τους μικροϊδιοκτήτες και ακόμα και τους "μεσαίους"; Γιατί συγκεντρώνει όλα τα μέσα παραγωγής σε όλο και λιγότερους ανθρώπους; Γιατί είναι μονοπωλιακός; Όταν ξεπερνούσε το "φιλελεύθερό" του στάδιο, το στάδιο όπου η συσσώρευση μπορούσε ακόμη να εξυπηρετείται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό, δεν ξεπερνούσε μαζί και κάθε αναστολή απέναντι στην φιλελεύθερη θρησκεία της "ατομικής ιδιοκτησίας"; Δεν απαλλοτρίωνε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις, τράπεζες, βιοτεχνίες, μικρές βιομηχανίες, δεν τσάκιζε κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτών που πίστευαν στα δήθεν ιερά και απαραβίαστα δικαιώματα της "ατομικής ιδιοκτησίας"; Και μήπως, όταν ήταν ακόμη στο φιλελεύθερό του στάδιο, σεβάστηκε ποτέ ο καπιταλισμός την "ιδιοκτησία" των μοναστηριών που μετέτρεπε σε εμπορεύσιμη γη; Την "ιδιοκτησία" των "κοινών" που περιέκλειε; Την "ιδιοκτησία" των τεχνιτών που μετέτρεπε σε ανειδίκευτους εξαφανίζοντας τις τέχνες τους με τη βιομηχανοποίηση; Του παλιού υφαντουργού που κατέστρεφε οικονομικά με τη μαζική παραγωγή και έσπρωχνε στα εργοστάσια; Του μεταλλουργού, του τσαγκάρη, του βυρσοδέψη, του λινοτύπη; Του μικροκαλλιεργητή και του μικροκτηνοτρόφου; Των γενιών και γενιών που πολτοποίησε για να φτιάξει τον παραγωγικό χυλό του βιομηχανικού προλεταριάτου, των ανθρώπων χωρίς καμία ιδιοκτησία άλλη από την ικανότητά τους για εργασία που ήταν αναγκασμένοι να πουλούν;

Και τίθεται σε αμφιβολία ο καπιταλισμός; Από ποιον; Από όσους εξακολουθούν να αρνούνται πεισματικά να πιστέψουν ότι έχει 100 χρόνια που έχει φτάσει στο ανώτατο στάδιό του, το στάδιο της μονοπωλιακής συγκέντρωσης, το στάδιο, ακριβώς, της συντριβής της παλιάς μπουρζουάδικης πίστης στην αυτονομία που εξασφαλίζει η "ατομική ιδιοκτησία"; Από αυτούς που δεν έχουν ακόμη καταλάβει τα στοιχειώδη για την εξέλιξη του τρόπου παραγωγής και θεωρούν ότι "ιμπεριαλισμός" είναι κάτι που έχει να κάνει με τις ΗΠΑ και την επέτειο του Πολυτεχνείου; Θεωρούν ότι έχουν την παραμικρή σημασία για τη λειτουργία του παρά ως νέοι προλετάριοι; Θεωρούν ότι εκπροσωπούνται, ή ότι θα έπρεπε να εκπροσωπούνται ως "γνώμες" από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής; Θεωρούν ότι η "αμφιβολία" τους ενδιαφέρει τα μονοπώλια που κρατούν την βιολογική τους ζωή στα χέρια τους; Θεωρούν ότι η "αμφιβολία" του νου τους καθυπαγορεύει στο υπάρχον αν υπάρχει ή όχι;

Μπορούν να "αμφιβάλουν" όσο θέλουν. Μπορούν να συνεχίσουν να φαντασιώνονται ότι η πραγματικότητα είναι ζήτημα νοητικής συμφωνίας ή διαφωνίας, ζήτημα του "αν με καλύπτει" ή "δε με καλύπτει" η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα θα ποδοπατήσει και αυτούς και τις αμφιβολίες τους με σιδερένια φτέρνα. Το μόνο σκάνδαλο είναι ότι δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει.

http://leninreloaded...-post_3607.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

De te fabula narratur

atmoures_881867801.jpg

20000941.jpg

Κανένας δεν είχε αγωνιστεί στις μέρες του Ιούνη για τη σωτηρία της ιδιοκτησίας και για την αποκατάσταση της πίστης πιο φανατικά από τους Παρισινούς μικροαστούς - τους καφετζήδες, τους εστιάτορες, τους ταβερνιάρηδες, τους μικρεμπόρους, πραματευτάδες, επαγγελματίες κ.λπ. Το μαγαζί ανασκουμπώθηκε και βάδισε ενάντια στο οδόφραγμα για ν' αποκαταστήσει την κυκλοφορία που οδηγεί από το δρόμο στο μαγαζί. Πίσω όμως από το οδόφραγμα στέκονταν οι πελάτες κι οι οφειλέτες, μπρος του οι πιστωτές του μαγαζιού. Κι όταν τα οδοφράγματα γκρεμίστηκαν και οι εργάτες συντρίφτηκαν, κι όταν οι μαγαζάτορες, μεθυσμένοι από τη νίκη, έτρεξαν πίσω στα μαγαζιά τους, βρήκαν την είσοδο φραγμένη από ένα σωτήρα της ιδιοκτησίας, έναν επίσημο πράκτορα της πίστης, που τους παρουσίαζε τις απειλητικές επιστολές: ληξιπρόθεσμο γραμμάτιο! ληξιπρόθεσμο νοίκι! ληξιπρόθεσμη τραβηχτική! χρεοκοπημένο μαγαζί! χρεοκοπημένος μαγαζάτορας!

Διάσωση της ιδιοκτησίας! Ομως το σπίτι όπου κατοικούσαν δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Το μαγαζί που φυλάγανε δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Τα εμπορεύματα που πουλούσαν δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Ούτε το μαγαζί τους, ούτε το πιάτο όπου τρώγανε, ούτε το κρεβάτι όπου κοιμούνταν ανήκαν πια σ' αυτούς. Απ' αυτούς ακριβώς έμπαινε ζήτημα να σωθεί αυτή η ιδιοκτησία προς όφελος του ιδιοκτήτη που τους είχε νοικιάσει το σπίτι, του τραπεζίτη που τους είχε προεξοφλήσει το γραμμάτιο, του κεφαλαιούχου που τους είχε δανείσει μετρητά χρήματα, του εργοστασιάρχη που είχε εμπιστευθεί σ' αυτούς τους λιανοπωλητές εμπορεύματα για πούληση, προς όφελος του μεγαλέμπορα που είχε δώσει επί πιστώσει τις πρώτες ύλες σ' αυτούς τους επαγγελματίες. Αποκατάσταση της πίστης! Μα η ξαναδυναμωμένη πίστη αποδείχτηκε ένας ζωηρός και γεμάτος ζήλο θεός, ακριβώς γιατί έδιωξε από τους τέσσερις τοίχους του τον αναξιόχρεο οφειλέτη μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, παραδίνοντας την εικονική ιδιοκτησία του στο κεφάλαιο και ρίχνοντας τον ίδιο στη φυλακή για χρέη, στη φυλακή που ξαναϋψώθηκε απειλητικά πάνω από τα πτώματα των εξεγερμένων του Ιούνη.

Οι μικροαστοί είδαν με τρόμο ότι τσακίζοντας τους εργάτες παραδώσανε τους εαυτούς τους χωρίς αντίσταση στα χέρια των πιστωτών τους. Η χρεοκοπία τους, που από το Φλεβάρη και ύστερα κέρδιζε χρόνο και που είχε φαινομενικά αγνοηθεί, κηρύχτηκε ανοιχτά ύστερα από τον Ιούνη.

Η ονομαστική ιδιοκτησία τους είχε αφεθεί απείραχτη τόσο καιρό, όσο χρειαζόταν για να τους οδηγήσουν στο πεδίο της μάχης, εν ονόματι της ιδιοκτησίας. Τώρα που είχε ξεκαθαριστεί ο μεγάλος λογαριασμός με το προλεταριάτο, μπορούσε να ξαναξεκαθαριστεί κι ο μικρός λογαριασμός με τον μπακάλη. Στο Παρίσι, το συνολικό ποσό των γραμματίων που εκκρεμούσε η πληρωμή τους ήταν πάνω από 21 εκατομμύρια φράγκα, στις επαρχίες πάνω από 11 εκατομμύρια. Οι ιδιοκτήτες άνω των 7.000 εμπορικών επιχειρήσεων του Παρισιού δεν είχαν πληρώσει το νοίκι τους από το Φλεβάρη.

Καρλ Μαρξ, Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία

http://leninreloaded...ratur.html#more

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231240159

Το απόγευμα της Τρίτης η κρίσιμη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή

Αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για να συζητήσει τις τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου.

Περίπου στη 1:30 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει, κατά πόσον υποτιμήθηκε ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της συζήτησης έγινε γνωστή τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους Financial Times του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατί έγινε η δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο; (του Δημήτρη Καζάκη)

Αυτό που έγινε στην Κύπρο με κατευθείαν «κούρεμα» των καταθέσεων δεν είναι ολίσθημα, ούτε λάθος, ούτε κάποιο αναγκαίο κακό. Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης που αποφασίστηκε από το Eurogroup στις 15/3 και εκτελέστηκε από τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, γνωστό οικονομικό δολοφόνο και διαπλεκόμενο με πολύ σκοτεινά συμφέροντα.

Το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται απλά στο «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχτηκε το τραπεζικό σύστημα του νησιού. Είτε περάσει το «κούρεμα», είτε όχι. Είτε γίνει στα 9,90 % για πάνω από 100 χιλιάδες ή όχι, είναι παντελώς αδιάφορο. Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ ένα τραπεζικό σύστημα όπου κάποιος αποφασίζει αυθαίρετα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί. Ακόμη κι αν ανακληθεί το «κούρεμα», ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί; Επομένως το σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες της Κύπρου, είτε «κουρευτούν» οι καταθέσεις, είτε όχι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν – μόλις, όποτε, ή αν ανοίξουν ποτέ – ένα γενικευμένο πανικό καταθετών που θα επιδιώκουν την ανάληψη των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Και έχουν απόλυτο δίκιο.

Τι τράβηξε την προσοχή στην Κύπρο των αρπακτικών της Ευρωζώνης; Μα το ύψος των καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζές της. Οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο 382% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ίσως ο υψηλότερος δείκτης καταθέσεων στην ευρωζώνη. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιρλανδία είναι 152%, ο μέσος όρος της ευρωζώνης κυμαίνεται περίπου στο ΑΕΠ της, ενώ στην Ελλάδα οι καταθέσεις και ρέπος στις εγχώριες τράπεζες ανέρχονταν στα 221 δις ευρώ (Ιανουάριος ’13) δηλαδή στο 115% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Με άλλα λόγια οι κυπριακές τράπεζες έχουν πολλές καταθέσεις.

Περίπου το 62,5% των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι από κατοίκους της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα ο ιδιωτικός τομέας της Κύπρου διαθέτει (13/2/’13) καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες ύψους 42,3 δις ευρώ, ή 237% του ΑΕΠ της Κύπρου. Από αυτά τα 26,3 δις ευρώ, ή 147% του ΑΕΠ της Κύπρου ανήκουν στα εγχώρια νοικοκυριά, ενώ τα 9,3 δις ευρώ, ή 52% του ΑΕΠ ανήκουν σε επιχειρήσεις. Για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά, ας αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013, οι κάτοικοι εσωτερικού διέθεταν καταθέσεις 176,6 δις ευρώ, ή 91% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά τα 161 δις ευρώ, ή 83% του ΑΕΠ αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενώ τα νοικοκυριά διαθέτουν σε καταθέσεις 135,8 δις ευρώ ή 70% του ΑΕΠ της χώρας.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο της καταθετικής βάσης των τραπεζών της Κύπρου είναι το ιδιαίτερο μεγάλο μέγεθος καταθέσεων και ρέπος από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο που προέρχονται εκτός ευρωζώνης ανέρχονται σε 20,8 δις ευρώ, ή 116% του ΑΕΠ του νησιού. Από αυτά τα νοικοκυριά από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,9 δις ευρώ ή 27%, οι επιχειρήσεις από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 11,4 δις ευρώ καταθέσεις ή 64% του ΑΕΠ, ενώ πιστωτικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,5 δις ευρώ ή 25% του ΑΕΠ της Κύπρου. Στην Ελλάδα, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι καταθέσεις και ρέπος μη κατοίκων της ζώνης του ευρώ ανέρχονται στα 43 δις ευρώ, ή στο 22% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι περίπου 875.000, ώστε οι καταθέσεις από τον τομέα των νοικοκυριών συνεπάγονται κατά κεφαλήν ποσό 30.000 ευρώ περίπου. Σε αντίθεση με τα 4,6 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ιρλανδίας που συνεπάγεται κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών της τάξης των 20.000 ευρώ. Και της Ελλάδας της οποία οι κατά κεφαλή καταθέσεις των νοικοκυριών ανέρχονται στα 12.500 ευρώ. Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλή ΑΕΠ 17.900 ευρώ περίπου, η Ιρλανδία έχει 35.000 ευρώ, ενώ η Κύπρος 20.000 ευρώ.

Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι 150% υψηλότερες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι Κύπριοι έχουν πολλά χρήματα στην τράπεζα. Ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποτελεί πόλο προσέλκυσης πολύ σημαντικών καταθέσεων από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Ολόκληρη τη οικονομία της Κύπρου στηρίζεται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην μετατροπή των τραπεζών της σε διαμετακομιστικό κέντρο κεφαλαίων, ειδικά με την μορφή δανείων και καταθέσεων. Για παράδειγμα το 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου εξήγαγαν 43,5 δις ευρώ σε Δάνεια/Νόμισμα και καταθέσεις και εισήγαγαν 62,6 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Κύπρου ανήλθε σχεδόν σε 18 δις ευρώ τρέχουσες τιμές. Το χρήμα που διακίνησαν οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου προς το εξωτερικό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ και από το εξωτερικό σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του νησιού.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν περάσει απαρατήρητα από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία. Το θέμα ήταν πώς θα έβαζαν στο χέρι την Κύπρο με δεδομένο ότι χάρις στη συμμετοχή στην ευρωζώνη το συνολικό εξωτερικό χρέος του νησιού ανήλθε από 200% του ΑΕΠ το 2004 στα 447,4% του ΑΕΠ το 2008, στα 465,6% του ΑΕΠ το 2011. Η ιδιαίτερα μεγάλη καταθετική βάση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και το εμπόριο χρήματος με το εξωτερικό και κυρίως με χώρες εκτός ευρωζώνης, έδινε στο νησί την δυνατότητα να αντιμετωπίσει με σχετική ευκολία τις όποιες ζημιές λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η επίθεση που δέχθηκε η Κύπρος από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης άρχισε να προετοιμάζεται από το 2011, έστω κι αν έλλειπαν στα στοιχεία εκείνα που έκαναν περισσότερο ανησυχητική την οικονομική πορεία της Κύπρου από εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης ακόμη και της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά η ευρωζώνη ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία για την θυματοποίηση της Κύπρου. Σ’ αυτήν την εκστρατεία συμμετείχε και ο προηγούμενος πρόεδρος της Κύπρου Χριστόφιας, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση αυτή εναντίον του νησιού. Το παραμύθι είναι γνωστό: οι τράπεζες εμφάνισαν λογιστικές ζημιές και επομένως το κράτος έπρεπε να τις διασώσει. Βέβαια οι λογιστικές ζημιές των τραπεζών ήταν εν πολλοίς εικονικές λόγω της αλλαγής των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά και άλλα ομόλογα, αλλά λόγω της συγκριτικά τεράστιας καταθετικής βάσης που υποτίθεται ότι διαθέτουν, οι ζημιές δεν συνιστούσαν κίνδυνο γι’ αυτές. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήξεραν πολύ καλά τι είχαν κάνει την καταθετική τους βάση οι τράπεζες και πώς την έχουν εξανεμίσει, γι’ αυτό και τις έπεισαν να δεχθούν το «δώρο» της διάσωσης. Κι έτσι όλοι μαζί άρχισαν να ψάλουν το Αλληλούια του γνωστού μονόδρομου της τρόικας. Με πριμαντόνα τον Χριστόφια προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους Κύπριους ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Και κλάμα η κυρία του προεδρικού μεγάρου!

Κι όλα αυτά βέβαια με την γνωστή δικαιολογία. Οι τράπεζες έπρεπε να διασωθούν και μάλιστα ατόφιες, χωρίς να ψάξει κανένας τα ενεργητικά τους για το που πήγε και πάει τόσο χρήμα, μόνο και μόνο για να εγγυηθούν άπαντες τις καταθέσεις του κοσμάκη. Με την άνοδο του Νίκου Αναστασιάδη και με δεδομένη την γενική αποχαύνωση που ακολουθεί κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη, ξεκίνησε η επίθεση.

Το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει τα εξής:

Πρώτο: Σε τι άθλια κατάσταση βρίσκεται η ίδια η ευρωζώνη και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες της με πρώτη την Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε να παίξουν το παιχνίδι της κλιμάκωσης των μνημονίων, όπως έκαναν με την Ελλάδα, όπως επίσης με την Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η διάλυση της οικονομίας της Κύπρου με αυτόν τον άμεσο τρόπο υποδηλώνει ότι η ύφεση που αγκαλιάζει ακόμη και την Γερμανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στα αρπαχτικά της ευρωζώνης.

Δεύτερο: Πώς σκέφτονται να λειτουργήσουν τον αποκαλούμενο «ενιαίο τραπεζικό χώρο» της ευρωζώνης, όπως τον έχουν αποφασίσει. Οι τράπεζες και κυρίως οι καταθέσεις των πολιτών της ευρωζώνης θα μετατραπούν σε εύκολη λεία των αρπαχτικών της. Άλλωστε εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα μόνο τα κράτη μπορούσαν να παράσχουν τέτοια εγγύηση, αλλά μόνο εικονικά μιας και σε περίπτωση γενικής κατάρρευσης των τραπεζών δεν μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν τις χαμένες καταθέσεις.

Τρίτο: Η Κύπρος δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά μετά από αυτό το χτύπημα. Ότι κι αν αποφασιστεί για το «κούρεμα» οι εγχώριες τράπεζες θα αδειάσουν από καταθέσεις και κεφάλαια, ενώ κανείς δεν πρόκειται ποτέ να τις ξαναεμπιστευτεί. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να εξαρτηθεί πλήρως η Κύπρος και η οικονομία της από τον μηχανισμό στήριξης που θα της επιβάλει το Eurogroup, ενώ θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει τα πάντα μετατρέποντας του Κυπρίους σε ραγιάδες, σε δουλοπάροικους των αγορών με την προσδοκία ενός ξεροκόμματου.

Η Κύπρος κι ο λαός της έχει δυο μόνο επιλογές: Ή να επιζήσει σαν αποικία υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις από το ευρωσύστημα που θα δώσει σε Γερμανούς και άλλους την δυνατότητα να την λεηλατήσουν όσο κανένας άλλος κατακτητής στην πολύχρονη ιστορία του νησιού. Ή να φύγει αμέσως εδώ και τώρα από το ευρώ, να εισάγει ξανά την κυπριακή λίρα, να θέσει υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις τράπεζες – για να ξεκαθαριστεί το που πήγε όλο αυτό το χρήμα – έτσι ώστε να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημά της υπό κρατική ιδιοκτησία και να ανοικοδομήσει την οικονομία της επενδύοντας στην ζωντανή εργασία και στην κυριαρχία του νησιού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δούμε αν οι μηχανισμοί της ευρωζώνης θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την επιδρομή στις τράπεζες από καταθέτες σ’ ολόκληρο το ευρωσύστημα. Αν τα καταφέρουν θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την ραγδαία πτώση του ευρώ, αλλά και των αγορών κεφαλαίου. Διαφορετικά θα δούμε έναν γενικευμένο πανικό με εξαργυρώσεις σε όλες τις αγορές κεφαλαίου που θα συμπαρασύρει τα πάντα και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κραχ στην ίδια την καρδιά της ευρωζώνης.

Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν έκαναν κάτι τέτοιο σε μια εύρωστη γενικά οικονομία σαν της Κύπρου, σκεφτείτε τι σχεδιάζουν για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει εδώ και τώρα να αποσύρουν όσοι διαθέτουν ακόμη καταθέσεις, ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ από τις τράπεζες πριν να είναι πολύ αργά γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γενικευτεί η παύση πληρωμών όλων μας προς το κράτος, έτσι ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αν το κάνουμε με συνέπεια και συνέχεια για το επόμενο δίμηνο, τότε αποκτούμε την πρωτοβουλία ως λαός και επιβάλουμε τετελεσμένα. Αντί να μας τα επιβάλουν αυτοί, ας τους τα επιβάλουμε εμείς.

πηγή: http://dimitriskazak...st_18.html#more

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και τώρα σχέδιο Βήτα ( ; )

ΑΑ | 19 Μάρτιος 2013, 19:49

Ακούστηκε ωραίο αλλά στην πραγματικότητα είναι τρομακτικό. Η καταψήφιση του κουρέματος που επιθυμούσαν τα μέλη της τρόικας για την Κύπρο δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την… μεθεπόμενη μέρα. Την Πέμπτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξευρεθούν 5.8δις ευρώ για ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε –ακόμα και αν βρεθούν άλλοι τρόποι- αν οι δανειστές θα τους δεχθούν για να προχωρήσει η συμφωνία. Ήδη η Μέρκελ που ενημερώθηκε σχετικά απάντησε στον Νίκο Αναστασιάδη, μίλα με την τρόικα. Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem ανέφερε πως χωρίς απόφαση η Κύπρος δεν παίρνει βοήθεια.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν μετά από αυτήν την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει ρευστότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες από τις καταθέσεις που θα φύγουν. Μιλώντας την Τρίτη στη βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής είπε πως δεν δεσμεύεται αν η ΕΚΤ δεν δώσει απεριόριστη ρευστότητα επειδή άλλαξαν οι συντελεστές και μπορεί να μην μαζευτούν τα 5.8δις ευρώ.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με την μεταφορά των ελληνικών εργασιών των κυπριακών σε ελληνικό ίδρυμα. Κάτι που φαίνεται να μην θέλουν ούτε και κάποιες από τις τράπεζες αφού το τίμημα όχι απλά θα είναι ευτελές αλλά θα πρέπει να καταβληθούν και λεφτά.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα ρευστά διαθέσιμα βρίσκονται στις τράπεζες για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι ευρωπαίοι θα μας δώσουν έστω τα μέχρι 10δις ευρώ χωρίς την απόφαση για κούρεμα κι ειδικά αν τα χρήματα που θα εξευρεθούν από ιδίους πόρους επιβαρύνουν περαιτέρω το δημόσιο χρέος.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε με τι πρόταση πάει ο Μιχάλης Σαρρής στη Μόσχα και ποιο ρόλο θα παίξουν οι Ρώσοι. Πληροφορίες λένε πως πάει για πώληση τουλάχιστον μίας τράπεζας προς ένα ευρώ.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι ξένες καταθέτες μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά και οι επόμενες ώρες θα είναι οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Κύπρου…

http://www.sigmalive...inancials/35946

Δημοσίευση: 19 Μαρ. 2013, 20:08

Σε μετρητά για τα στρατεύματα

Η Βρετανία έστειλε ένα εκατ. ευρώ με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κύπρο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε την Τρίτη με αεροσκάφος ένα εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για τους στρατιώτες που σταθμεύουν στο νησί. Η πτήση της RAF αναχώρησε το απόγευμα για τη Λευκωσία, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων του Λονδίνου για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και των χρεωστικών κρατών.

«Μία πτήση της RAF αναχώρησε σήμερα το απόγευμα μεταφέροντας 1 εκατομμύριο [ευρώ] για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να χορηγηθούν στο στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που έχουν να πληρώσουν δάνεια, εφόσον σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και οι χρεωστικές κάρτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλες αποστολές μετρητών. Τονίζεται, επίσης, οι Βρετανοί στρατιώτες θα έχουν την επιλογή να λαμβάνουν στο μέλλον τους μηνιαίους μισθούς τους σε βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι σε κυπριακούς.

Περίπου 3.500 Βρετανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Κύπρο.

http://news.in.gr/wo...244:syriza.jpg]

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ emquestion emquestion emquestion:o :o :o

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ-ΑΝ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ- emquestion emquestion emquestion

ΑΥΤΟ

post-14050-0-54162600-1363725656_thumb.j

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ" ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ...

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΕΙΧΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ-ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ-ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΗΧΗΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ...

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ...

ΕΙΧΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ "ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ", ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΚΡΙΝΕ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ-ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣΤΕΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ- ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ...Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δήμευση καταθέσεων, ΤΩΡΑ!

Σύντροφοι

Επιτέλους!

Μία νέα ημέρα! Μια νέα εποχή ξημερώνει! Ένας άνεμος επαναστατικής αλλαγής φυσά, έτοιμος να παρασύρει την μπόχα του σάπιου καθεστώτος των ντόπιων και ξένων συμφερόντων! Οι σύντροφοι των Βρυξελλών έκαμαν το πρώτο βήμα σπάζοντας το απόστημα «ταμπού» των αστών και των νοικοκυραίων.

Το κούρεμα των καταθετών κατά 7%-10% εις την Κύπρον αποτελεί μια καλή αρχή! Το πρώτο βήμα στον δρόμο της επανάστασης! Ας σημάνουν οι καμπάνες!

Σύντροφοι! Στην μεγαλειώδη προσπάθεια αυτή των συντρόφων της Εσπερίας πρέπει να βάλουμε όλοι τα στήθη μας μπροστά! Ας πιάσουμε την σπίθα των συντρόφων από την Ε.Ε και ας την μετατρέψουμε σε μια λαϊκή πυρκαγιά που θα σαρώσει σαν πύρινη λαίλαπα το σάπιο κατεστημένο τους.

ΗΡΘΕ η στιγμή που ο πραγματικός επαναστάτης πρέπει επιτελέσει το Κομματικό του καθήκον. Σφίξτε τις γροθιές σύντροφοι, σηκώστε τις ψηλά και βροντοφωνάξτε «Συνεχίστε! Οι μάζες είναι μαζί σας. Μην ταλαντεύεστε! Venceremos!»

Ενώστε τις φωνές σας με την δική μου, να ακουστούμε μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης. Δήμευση στις καταθέσεις των αστών και των νοικοκυραίων με ταυτόχρονη εκτόπισή τους σε Gulag της επιλογής τους.

Με την δήμευση, σύντροφοι, θα εξασφαλίσουμε έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε ο οδηγός του Κομισάριου να μην ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος για το αν θα πληρωθεί το επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου.

Ταυτόχρονα, μέσω της καταναγκαστικής εργασίας, θα αυξήσουμε κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα, με άμεσο θετικό αποτέλεσμα στις εξαγωγές και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αλλά παραμένουν δογματικοί, σύντροφοι. Δεν θυμούνται.

Η μάλλον ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μην θυμούνται τον μεγαλειώδη οικονομικό ελιγμό μου το 1930, όταν με ένα τεχνητό λιμό των 20εκ νεκρών στην Ουκρανία , ΕΚΤΟΞΕΥΣΑ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΣΣΔ. Λόγω έλλειψης κεφαλών.

Τα σάπια ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να σας κάνουν πλύση εγκεφάλου, σύντροφοι. Πρέπει να μείνετε αταλάντευτοι. Βράχοι στα κύματα του οπορτουνισμού που κατακρίνουν την μεγαλειώδη απόφαση των συντρόφων της Ε.Ε.

Η παραμικρή έλλειψη πίστης, ο παραμικρός δισταγμός θα σας κατατάξει άμεσα στην αντίδραση. Αν συμβεί αυτό, σύντροφοι, θα έχετε την τύχη του Εργατολόγου με το αδήλωτο εκατομμύριο. Θα εκκαθαριστείτε και δεν θα μιλά κανένα Κομματικό ή Έγκριτο αγωνιστικό έντυπο για εσάς. Σαν να μην υπήρξατε ποτέ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Lavrenti Beria εμφανίστηκε στα ξαφνικά και μπορεί και πάλι το ίδιο έξαφνα να χαθεί στα σκοτεινά σοκάκια της ιστορίας. Αυτό που διαβάσατε μπορεί να ήταν το τελευταίο κείμενο του μεγαλύτερου συνωμότη των δύο τελευταίων αιώνων.

Πηγή:www.capital.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κύπρος: Καταψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο (VIDEO)

Δημοσίευση: http://www.902.gr/

Τελευταία Ενημέρωση: 20/03/2013

Καταψηφίσθηκε κατά την συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής το σχέδιο που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τον εφάπαξ φόρο («κούρεμα») στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, 36 βουλευτές καταψήφισαν, κανένας βουλευτής δεν υπερψήφισε ενώ οι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού απείχαν. Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιοενώ έκανε πρόταση για λύση εκτός τρόικας με 15 σημεία.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων την ίδια ώρα με την συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σώματος. Πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Στην κεφαλή της συγκέντρωσης ήταν το μπλοκ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Ξεχώρισαν επίσης για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Ισχυρή ήταν η

παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έξω από το Κυπριακό Κοινοβούλιο απεύθυναν η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Κύπρο και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Σύγκρουση με ΕΕ, ΔΝΤ, αστικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα». Επίσης, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φώναζαν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια

γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά, Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ενώ τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι υπόλοιποι διαδηλωτές.

Δείτε το βίντεο με σύνθημα από το μαζικό και μαχητικό μπλοκ της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λευκωσία

http://www.youtube.com/watch?v=p6o0VjZJMXw&feature=player_embedded

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άντε επιτέλους φαίνεται πως αρχίζει ο "γύρος του θανάτου" για την Ευρώπη, αρκετά περιμέναμε τόσα χρόνια με τα μνημόνια, τα συνεχή Eurogroup, τα μπλα-μπλα και τις χαριτωμενιές. Έφθασε η μεγάλη ώρα για το "κυνήγι της αλεπούς" και το ξαναμοίρασμα της "τράπουλας" για τον αιώνα που ζούμε.

Ας ανοίξουν λοιπόν όλοι τα χαρτιά τους κι ο καλύτερος ας κερδίσει, ας χαράξει τα καινούρια σύνορα και το νέο status στον καινούριο κόσμο που έρχεται, γιατί ο κόσμος που ξέραμε "πέθανε" εδώ και αρκετό καιρό...

Θα πέσει και πάνω στην επέτειο των 100 χρόνων από το μοίρασμα της τράπουλας για τον προηγούμενο αιώνα (1914-2014). Για δες κάτι συμπτώσεις...

Φαίνεται πως ο Θεός έχει χιούμορ ή πως όσοι κινούν τα νήματα αυτού του κόσμου και μαζί τις μαριονέτες που κυβέρνησαν, κυβερνάνε και θα κυβερνήσουν στο μέλλον στερούνται πρωτοτυπίας...

Good Luck to everybody, KINGDOMS RISE AND KINGDOMS FALL!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τη ναυτική βάση στο Μαρί θέλουν λέει στα ανταλλάγματα οι Ρώσσοι...

Μπα, μπα, δεν το άκουσαν ότι το Μαρί έχει την κακή συνήθεια να "αυτοαναφλέγεται" και τυχαία να "αυτο-ανατινάζεται" όταν η κατάσταση γίνεται "θερμή" στο νησί? Ας μας πει κανένας αδελφός που είναι στη Μεγαλόνησο αν η θερμοκρασία κυμαίνεται σε "φυσιολογικά για την εποχή" επίπεδα, γιατί φαίνεται πως πλησιάζει "λίβας" μεγάλης διάρκειας στην Κύπρο...

Εμείς βέβαια έχουμε άλλα σημαντικά θέματα να λύσουμε, τον ...Κατίδη, την εγκυμοσύνη της Τσιμτσιλή (γέννησε?) κοκ.

Το μήνυμα θα "αυτοκαταστραφεί" σε δέκα δευτερόλεπτα. Καλή επιτυχία αστυνόμε Σαίνη...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βόμβα Σόιμπε: Συμφωνήθηκε με Χριστόφια το κούρεμα

Από: Sigmalive Ημερομηνία: Μάρτιος 20, 2013 22:20

Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο Βόλφαγκ Σόιμπλε κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική Βουλή σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Euorgoup είχαν συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το έγγραφο συμφωνήθηκε η μείωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 και συνεισφορά των καταθετών για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

Η συμφωνία των δανειστών με τον Πρόεδρο Χριστόφια προνοούσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου έως το 20018 και συμμετοχή των μετόχων, των καταθετών και των ομολογιούχων των κυπριακών τραπεζών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας με εφάπαξ εισφορά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φάρσες της "Ελληνοφρένειας" σε Κύπριους βουλευτές (Βίντεο)

Το ότι η Μέρκελ μαζί με το οικονομικό επιτελείο του Σόιμπλε την πάτησαν χοντρά και δημιούργησαν ένα κακό προηγούμενο γ’ αυτούς με την συμπεριφορά που επέδειξαν στην Κυπριακή κυβέρνηση δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Είχαν την αίσθηση ότι κι εκεί οι πολιτικοί είναι καρπαζοεισπράκτορες, όπως την Ελλάδα και έκαναν ένα τραγικό λάθος.

Το ότι οι αστοί κύπριοι πολιτικοί έχουν μια κάποια αξιοπρέπεια το διαπιστώνουμε και στις φάρσες που του έκανε η «Ελληνοφρένεια».

Και επειδή οι «δικοί» μας εθνοπατέρες μ’ αυτή την εξέλιξη εξευτελίστηκαν εντελώς ήρθε ο παμμέγιστος Πάγκαλος να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. «Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου είναι πολύ διαφορετικός από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση και καμιά δυνατότητα παραλληλισμού» μας είπε ο μεγάλος διανοητής για να απαλλάξει τους ντόπιους νενέκους από την εθελοδουλεία τους.

[media=]

http://tsak-giorgis....-post_2550.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΕ: Κήρυξη πολέμου στην Κύπρο

21 Μαρ

Ο «χρηματοοικονομικός αποκλεισμός» σε βάρος τής Κύπρου που μόλις εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ αποτελεί ενέργεια εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας, τής οποίας οι συνέπειες είναι αναγκαίο να εξεταστούν εκ τού σύνεγγυς. Η απόφαση τού κ. Μάριο Ντράγκι έχει δύο σκέλη: καταρχάς, η ΕΚΤ διέκοψε την τροφοδότηση με χαρτονομίσματα τής Κεντρικής Τράπεζας τής Κύπρου (πράγμα που δεν φαίνεται να είναι και τόσο σημαντικό λόγω των κυπριακών τραπεζικών αποθεμάτων σε «ρευστό») και, στη συνέχεια, ανέστειλε τις συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών με το λοιπό τραπεζικό σύστημα τής ευρωζώνης. Αυτό ακριβώς το μέτρο είναι το επαχθέστερο. Από τη μια μεριά, οδηγεί, βραχυπρόθεσμα, σε εξόντωση τις κυπριακές τράπεζες (αλλά επίσης και τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, είτε πρόκειται για κυπριακές, είτε όχι), εφόσον τους αφαιρεί τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με τα υπόλοιπα κράτη τής ευρωζώνης. Από την άλλη, το μέτρο ισοδυναμεί με οικονομικό «αποκλεισμό», με άλλα λόγια, από πλευράς διεθνούς δικαίου, αποτελεί ενέργεια που ισοδυναμεί με «πράξη πολέμου». Καθίσταται επομένως εμφανής η βαρύτητα τής απόφασης που έλαβε ο Μάριο Ντράγκι, η οποία θα μπορούσε εξάλλου να προσβληθεί ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων — πράγμα το οποίο επίσης σημαίνει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος τής ΕΚΤ θα μπορούσε στο μέλλον να κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον των διεθνών ή εθνικών δικαστικών αρχών για την ευθύνη τής απόφασης του αυτής.

Όσον αφορά τη διακοπή των συναλλαγών μεταξύ των κυπριακών τραπεζών και τής ευρωζώνης, το επιχείρημα που προτάσσεται είναι ότι πρόκειται για τράπεζες «αμφίβολης φερεγγυότητας». Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί ένα καθαρό πρόσχημα, εφόσον οι εν λόγω «αμφιβολίες» είχαν καταστεί εμφανείς από τον περασμένο Ιούνιο. Ποιος δεν γνωρίζει ότι το «κούρεμα» που επιβλήθηκε στους ιδιώτες πιστωτές τού ελληνικού χρέους κατέστησε ευάλωτες τις κυπριακές τράπεζες; [Ας σημειωθεί ότι ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος τής Εκτελεστικής Επιτροπής τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη 20 Μαρτίου {στην Zeit} ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να παράσχει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως φερέγγυες, εάν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε τη γρήγορη ανακεφαλαιοποίησή τους. Πράγματι, αλλά αυτός δεν ήταν ο στόχος τής Τραπεζικής Ενοποίησης που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες τον περασμένο Νοέμβριο;]. Ωστόσο, τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προτίμησε να μην αντιδράσει, θεωρώντας ως μη επείγον το πρόβλημα τής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αποφάσισε όμως να το κάνει την επομένη τής απόρριψης εκ μέρους τού κυπριακού κοινοβουλίου τού κειμένου τής συμφωνίας που επέβαλαν στην Κύπρο το Γιουρογκρούπ και η Τρόικα. Σαφέσταστη — και άκρως υποκριτική — στάση! Το «μήνυμα» λοιπόν που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι είναι το εξής: ή συμμορφώνεστε με τις αποφάσεις μας ή θα υποστείτε τις συνέπειες τής στάσης σας. Μόνο που δεν πρόκειται για μήνυμα αλλά για τελεσίγραφο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες οι δηλώσεις περί «συναίνεσης» και «ομοφωνίας», που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση τού Γιουργκρούπ, δεν αποτελούν παρά προπέτασμα καπνού, το άλλοθι τής απόλυτης υποταγής στις ευρωενωσιακές υπαγορεύσεις.

Η δήλωση στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 20 Μαρτίου αποτελεί μνημείο διγλωσσίας και υποκρισίας:

Από το φθινόπωρο τού 2011, οι κυπριακές αρχές συζητούν με την Επιτροπή τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τον Ιούλιο τού 2012, η Κύπρος ζήτησε και επίσημα βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος. Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει ουσιαστικά εξαιτίας προβλημάτων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ο οποίος ήταν υπερβολικά μεγάλος για το μέγεθος τής κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Τέλος, το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο τού Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης τής Κύπρου, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος σύμφωνου με τους όρους που καθόρισαν τα κράτη μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τον δανεισμό 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οι όροι τού δανείου περιελάμβαναν την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου βιωσιμότητας τού χρέους και αντίστοιχες χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε, σε όλα τα στοιχεία του, στις προτάσεις και τις προτιμήσεις τής Επιτροπής, η Επιτροπή θεώρησε καθήκον της να το υποστηρίξει δεδομένου ότι οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις ήσαν αφενός πιο ριψοκίνδυνες και, αφετέρου, λιγότερο ευνοϊκές για την κυπριακή οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή Βουλή.

Τώρα εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να υποβάλουν εναλλακτικό σενάριο που να συμφωνεί με τα κριτήρια τής βιωσιμότητας τού χρέους και τις σχετικές χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο και να συμβάλει σε μια εποικοδομητική και διαχειρίσιμη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένης τής ίδιας τής Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων και συνεχίζει τις επαφές με την Κύπρο, τα άλλα κράτη μέλη στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα τής ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 €. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο.

Καθίσταται επομένως σαφές ότι το περασμένο Σάββατο δεν υπήρξε καμία «ομοφωνία» και ότι η Κύπρος, ένα κυρίαρχο κράτος, δέχτηκε έντονη πίεση προκειμένου να αποδεχθεί το περιβόητο σχέδιο διάσωσης. Το να αποκαλεί κανείς «ομόφωνη» μια απόφαση που «ελήφθη» με το περίστροφο στον κρόταφο δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη παράδειγμα τής «νεογλώσσας» των Βρυξελλών.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα «μήνυμα μέσα στο μήνυμα» τού προέδρου τής ΕΚΤ. Με μια μονοκοντυλιά, ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να καταρρίψει τον μύθο των «συλλογικών αποφάσεων» στους κόλπους τής ΕΚΤ. Κι αυτό για τον απλό λόγο ότι ο Πρόεδρος τής Κεντρικής Τράπεζας τής Κύπρου δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην απόφαση [περί αποκλεισμού]. Εν ολίγοις, δεν τηρήθηκαν καν οι τυπικοί κανόνες για τη λήψη των αποφάσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ντράγκι αποκάλυψε, ενώπιον τής παγκόσμιας κοινής γνώμης, ότι οι αποφάσεις τού Γιούρογκρουπ ή και τής Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο, από έναν διορισμένο και μη εκλεγμένο αξιωματούχο, έναν ανεύθυνο, με τη βαθύτατα πολιτική έννοια τού όρου, γραφειοκράτη. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύπτει τον ακραία αυταρχικό χαρακτήρα των θεσμών και οργάνων που λειτουργούν στα πλαίσια τής ΕΕ. Οι διαλέξεις και τα κηρύγματα περί συνεργασίας και εμπειρογνωμοσύνης δίνουν τη θέση τους στις ψυχρές εκτιμήσεις για τον συσχετισμό των δυνάμεων και την αίσθηση ισχύος.

Η απόφασή του αποτελεί επίσης οριστική διάψευση των υποκριτικών, μεγαλόστομων δηλώσεων των διαφόρων ευρωπαϊκών οργάνων σε σχέση με την επίτευξη (με το πιστόλι στον κρόταφο) «ομόφωνης» συμφωνίας ή περί «σεβασμού τής ψήφου» τού κυπριακού κοινοβουλίου (την οποία ψήφο ο Ντράγκι μάς έδειξε ότι την γράφει στα παλιά του τα παπούτσια). Από μια άποψη, αν τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Πλέον όμως κανείς δεν μπορεί να δηλώνει «έκπληκτος» για την αλματώδη άνοδο κομμάτων που συχνά χαρακτηρίζονται ως «λαϊκιστικά». Ομοίως, κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί αν μεγιστοποιηθεί το κύμα βίαιων εκδηλώσεων κατά των ευρωπαϊκών θεσμών και των εκπροσώπων τους στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Κι αυτό γιατί ο αυταρχισμός είναι εκείνος που γεννά τη βία.

Όπως και να έχει, οι συνέπειες τής συγκεκριμένης απόφασης θα είναι δραματικές. Είναι πιθανόν το κυπριακό κοινοβούλιο να λυγίσει υπό την πίεση τής ΕΕ, αλλά τότε θα περιέλθει σε ανοικτή πολιτική κρίση, ερχόμενο αντιμέτωπο με τον κυπριακό λαό. Η παράδοση πολιτικής βίας στην Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αμελητέος παράγοντας. Είναι επίσης πιθανόν ότι η κρίση θα εξελιχθεί καταστροφικά και ότι η de facto έξωση τής Κύπρου από την ζώνη τού Ευρώ θα έρθει ως συνέπεια αυτής τής απόφασης τού Ντράγκι. Το προηγούμενο που δημιούργησε η συγκεκριμένη παρέμβαση τής ΕΚΤ θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες. Το επόμενο διήμερο θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες ενδείξεις για την πορεία των εξελίξεων.

http://waltendegewalt.wordpress.com/2013/03/21/%CE%B5%CE%B5-%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραία μου πλυντήρια: Αλλοι έχουν το όνομα και άλλοι την χάρη. Γερμανία, Ολλανδία, και ΑυΣτρία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από τη Κυπρο στην κατΆταξη χωρών που διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

http://www.enet.gr/?...emata&id=352532

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κύπρος: Καλώς ήρθατε στον Φασισμό!

[...]

Η Κύπρος φέρει την τυπική ευθύνη για την επιβολή των μέτρων ελέγχου των κεφαλαιακών ροών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η κορυφαία οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η ουσιαστική εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια τής ΕΚΤ, η οποία θα μπορεί για παράδειγμα να ελέγχει την καταβολή των συντάξεων και των άλλων κοινωνικών παροχών. Με ανατριχιαστική ψυχρότητα, η εφημερίδα προσθέτει ότι στους κύπριους πολίτες θα «παρέχονται τα αναγκαία προς το ζην».

Jordan Shilton & Chris Marsden

[...]

Ας θυμηθούμε τα επιχειρήματα με τα οποία ο Τολιάτι επιχειρεί να εξηγήσει ότι ο «ολοκληρωτικός» χαρακτήρας τού ιταλικού φασισμού προκύπτει ευθύς εξ αρχής από τη σύνδεσή του όχι με το φασιστικό κόμμα αλλά με την ιταλική μονοπωλιακή αστική τάξη. Στο ερώτημα «ποια πορεία θα ακολουθήσει ο φασισμός;», ο Τολιάτι έδωσε μια απάντηση που οδηγεί απευθείας στον πυρήνα τού φαινομένου: «το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκτελεί τις εντολές τού κυρίου του, τις εντολές τής αστικής τάξης».[57] Και συνεχίζει: «κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το ολοκληρωτικό φασιστικό καθεστώς. Ο φασισμός δεν γεννιέται, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός, τη στιγμή που οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι αγγίξουν τον μέγιστο βαθμό οικονομικής και πολιτικής τους ενοποίησης. Διότι πηγή και αυτής της ίδιας τής ιδέας τού ολοκληρωτισμού δεν είναι η φασιστική ιδεολογία. Ο ολοκληρωτισμός πρέπει να γίνεται αντιληπτός ως η αντανάκλαση τής επελθούσας μεταβολής και συνάμα τής κυριαρχίας τού χρηματιστικού κεφαλαίου. [...] Αν η αστική τάξη αλλάξει τις αντιλήψεις της, ο φασισμός οφείλει να την ακολουθήσει κατά πόδας!»[58]

Κουρτ Γκόσβαϊλερ, Αφετηρίες και Παραλλαγές τού Φασισμού («Hitler, l’irrésistible ascension?», σελ. 208)

[57]. Togliatti, Lektionen, σελ. 27.

[58] Ibidem, σελ. 30. Η εν λόγω έννοια στον Τολιάτι δεν έχει, προφανώς, καμία σχέση με αυτή των σύγχρονων θεωρητικών τού «ολοκληρωτισμού» — σύμφωνα με τους οποίους ο ολοκληρωτισμός συνιστά μια κατάσταση απόλυτης κυριαρχίας που πηγάζει από ένα κέντρο εξουσίας (το παντοδύναμο κυβερνητικό κόμμα, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση τής προσωποπαγούς εξουσίας) και η οποία ασκείται πάνω στο σύνολο της κοινωνίας, πάνω σε όλες τις τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα. Αντιθέτως, στον Τολιάτι, η έννοια αναφέρεται αποκλειστικά στη νόμιμη άνοδο και παρουσία τού φασιστικού κόμματος στην εξουσία.

http://waltendegewal...ΟΞ±ΟΞΉΟΞΌΟ/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.