Jump to content

[Άρθρο]Η ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας


bromptonista

Recommended Posts

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο N Engl J Med (2013; 368:987-998March 14, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1209825) ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τη Σουηδία υπολόγισαν την επίπτωση της ακτινοθεραπείας στο καρδιαγγειακό σύστημα (εξαιρώντας την απλή στηθάγχη) σε γυναίκες που έλαβαν αγωγή για καρκίνο μαστού. Συγκρίνοντας ασθενείς που έλαβαν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού μεταξύ των ετών 1958 και 2001, 963 γυναίκες που εμφάνισαν ισχαιμική καρδιοπάθεια με μια ομάδα ελέγχου 1205 γυναικών, υπολόγισαν ότι η ακτινοθεραπεία οδηγεί σε 7.4% αυξημένο κίνδυνο ανά Gray συνολικά.

Click here to view the article

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το άρθρο αναφέρεται σε ασθενείς που έλαβαν ακτινοθεραπεία από το 1958 μέχρι το 2001, όπου οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε σε ανεπτυγμένες χώρες πλέον...

Και μιλώντας για τεχνικές εννοώ τεχνικές τοποθέτησης της ασθενούς, δημιουργίας του πεδιου θεραπείας (treatment planning systems) όπως και της ίδιας της θεραπείας (IMRT vs VMAT vs 3D conformal etc). Επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να ελεχθεί η δόση που λαμβάνει η καρδιά και κατ'επέκταση το ρίσκο καρδιοπάθειας εξαιτίας αυτής της θεραπείας.

Ένα μικρό σχόλιο για όσους διάβασαν αυτή την περίληψη και δεν είναι του χώρου ή απλά μπορεί να μην γνωρίζουν αρκετά για αυτήν τη θεραπεία. Για περισσότερα καλό είναι να διαβάσετε και το σχετικό editorial (στο ίδιο τεύχος).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.