Jump to content

Ανθολόγιο από τα Πρακτικά της Βουλής


bromptonista

Recommended Posts

Αποχωρεί, αλλά παραμένει από τους πιο μαχητικούς πολιτικούς:

22 Ιανουαρίου 2004

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Ήθελα απλώς να επισημάνω ότι αν μετρώ καλά είναι τέσσερις με πέντε Βουλευτής της πλειοψηφίας που υποτίθεται ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο και απουσιάζει και ο Υπουργός.

Οπερέτα γίνεται η Βουλή κυρία Πρόεδρε. Να το καταλάβει και ο κ. Κακλαμάνης να το καταλάβει και ο κ. Σημίτης, να το καταλάβουν και οι κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους κάποτε πρέπει να εξεγερθούμε εναντίον αυτής της αθλιότητος.

Σας είπε ο κ. Παυλόπουλος ότι συνεδριάζουν επιτροπές εν τάχει. Δεκαέξι νομοσχέδια έχει φέρει η Κυβέρνηση.

Είναι ή δεν είναι κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, βαριά συνταγματική ανωμαλία; Και αυτά τα νομοσχέδια περνούν ως αναγκαστικοί νόμοι και απορώ αν θα τα κυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μ' αυτήν την αντικανονική διαδικασία που ακολουθείται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΘΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ!!!

23 Ιανουαρίου 2004

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Θα συζητηθεί η με αριθμό 373/20-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ορέστη Κολοζώφ προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικώς με τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου στο Γουδί κλπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κολοζώφ έχει ως εξής:

"Η ανακοίνωση του κυρίου Υπουργού Πολιτισμού στις 31.12.2003 ότι η Κυβέρνηση μεθοδεύει τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Γουδί, αποτελεί τη χαριστική βολή και, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τα όνειρα και τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής που για δεκαετίες τώρα περιμένουν από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις να παραχωρήσουν στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου το χώρο τον εννιακοσίων εξήντα πέντε στρεμμάτων των στρατοπέδων για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου, όπως εξάλλου προβλέπει και ο ν. 732/77. Αντί γι' αυτό, ο χώρος τεμαχίζεται και παραχωρείται για άλλες χρήσεις, ακόμη και για ανάπτυξη ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ή για τη δημιουργία "φιλανθρωπικής" εικόνας σε κυρίας της άρχουσας τάξης.

Η ανακοίνωση του κυρίου Υπουργού, ο οποίος μάλιστα διαβεβαιώνει ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και της Δημάρχου Αθηναίων, προκάλεσε την οργή των κατοίκων της περιοχής και καθιστά συνυπεύθυνους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία για την καταστροφή και τσιμεντοποίηση ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, ο οποίος μάλιστα περιβάλλεται από σημαντικό αριθμό νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία -με κρατική χρηματοδότηση και ελεύθερη πρόσβαση για το λαό και τη νεολαία- ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου στα εννιακόσια εξήντα πέντε στρέμματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Γουδί;"

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Λιάνης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Είναι ολοφάνερο πια ότι το θέμα των γηπέδων έχει γίνει ένα από τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και κατά τη γνώμη μου δικαίως ήταν ένα θέμα το οποίο παρέμεινε άλυτο στον αθλητικό χώρο για περίπου επτά δεκαετίες. Η Κυβέρνηση με ευέλικτες και σύντομες προσπάθειες έδωσε αποτελεσματικές λύσεις, κατά τη γνώμη μου, και στο θέμα του γηπέδου Καραϊσκάκη που αφορά ολόκληρο τον Πειραιά και στο θέμα της Φιλαδέλφειας και της ΑΕΚ, εσχάτως στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για το οποίο θα σας απαντήσω, αλλά και στο γήπεδο της Ξάνθης με το να δώσει εγκαταστάσεις για την εθνική ομάδα και σε όλες τις ολυμπιακές πόλεις με το να δώσει νέα γήπεδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα γίνει το προολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου.

Ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Γνωρίζετε πολύ καλά τι πρόβλημα υπήρχε με το θέμα της Λεωφόρου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά από συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου, με την κ. Βάσω Παπανδρέου Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και με τη Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη κατέληξαν στο να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση και να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Έχει επιλεγεί ένας χώρος, μία δημόσια έκταση επιφάνειας περίπου εβδομήντα πέντε στρεμμάτων στην περιοχή της Λεωφόρου Κατεχάκη, μετά το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, στην ίδια πλευρά της Λεωφόρου Κατεχάκη όπου είναι και τα νοσοκομεία Στρατού και Αεροπορίας και πριν από τη διασταύρωση με την οδό Πίνδου. Το γήπεδο θα απέχει πάνω από εκατόν πενήντα μέτρα από τα παραπάνω νοσοκομεία, απόσταση που είναι ικανή να αποσβέσει τους θορύβους και καταλαβαίνω την ευαισθησία που υπάρχει. Παρ' όλα αυτά, για την ανέγερση του γηπέδου θα συνταχθεί και θα εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα προσδιορίζει και θα επιβάλλει πιθανόν πρόσθετα μέτρα, τα οποία και θα εφαρμοστούν.

Κύριε Κολοζώφ, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί δεν έχει θεσμοθετηθεί νομικά, πρόκειται να θεσμοθετηθεί προσεχώς. Το γήπεδο στην περιοχή αυτή θα αντιμετωπιστεί πολεοδομικά και περιβαλλοντολογικά κατά έναν ενιαίο τρόπο με το σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου ως λειτουργία ενταγμένη σ' αυτό και όχι μεμονωμένα ή ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πάρκο.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι θα έτυχε και σε σας, όπως και σε πολλούς κατοίκους του Λεκανοπεδίου, να αγναντέψουν αυτό το Λεκανοπέδιο από ψηλά και να αναπολήσουν τα χρόνια τα παλιά όπου υπήρχε λίγο πράσινο.

Όσο και εάν κοιτάξεις γύρω σου, είναι γεμάτο από τσιμέντο με ορισμένες νησίδες από λίγο πράσινο.

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στο Λεκανοπέδιο συχνά κατεβαίνουν σε αγώνες για να υπερασπιστούν έστω και 10 μέτρα πράσινο από την τσιμεντοποίηση που συστηματικά προχωρά. Και αναρωτιέται κανένας πώς γίναμε έτσι, πώς έγινε αυτό το Λεκανοπέδιο μια λίμνη από τσιμέντο. Και αναζητά και τους ένοχους. Πού να τους βρει τους ένοχους;

Είναι η δική μας περίπτωση. Ενώ έχουμε ένα τεράστιο πάρκο -ακόμα δεν έχει γίνει- ενώ έχουμε νομοθετήσει αυτό το πάρκο να γίνει υψηλού πρασίνου και να περάσει στους κατοίκους της περιοχής, στους Δήμους Ζωγράφου και Αθηνών, παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια -και έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις γι' αυτό το ζήτημα στη Βουλή- ένα συστηματικό τεμαχισμό αυτών των 965 στρεμμάτων που είχαμε νομοθετήσει να παραμείνει σαν πάρκο με διάφορες χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με πάρκο. Έχει μείνει αυτό που έχει μείνει.

Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση και λέει ότι δεν θα γίνει αυτό το πάρκο στις διαστάσεις που προβλέπαμε, έτσι όπως το είχαμε νομοθετήσει, αλλά θα βάλουμε στη μέση έναν όγκο από τσιμέντο με διάφορες άλλες δραστηριότητες πέρα από το γήπεδο.

Να, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ποιος είναι ο ένοχος για την κατάντια που έχουμε σήμερα: οι διάφορες Κυβερνήσεις Δεξιάς ή του ΠΑΣΟΚ που συνέχεια νομοθετούν και αλλάζουν τη χρήση αυτών των εδαφών. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή διαμαρτυρία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ξανά να υποχωρήσουμε σε ορισμένα συμφέροντα που υπάρχουν και να διώξουμε και αυτό το λίγο πράσινο που έχουμε στην περιοχή μας. Πρόκειται για έγκλημα που θα αναρωτιόμαστε ύστερα από δέκα χρόνια ποιος τα αποφάσισε. Γιατί και αυτή η περιοχή με το γήπεδο εκεί πέρα θα γεμίσει στη συνέχεια από τσιμέντο και το ξέρετε πολύ καλά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι και κατανοώ απολύτως και τις οικολογικές ευαισθησίες του κ. Κολοζώφ και φαντάζομαι και των κατοίκων της πόλεως των Αθηνών.

Εξήγησα νωρίτερα ότι υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να θέλουμε να λύσουμε ένα αντικειμενικό πρόβλημα μεγάλων συλλόγων που είναι στενά συνδεδεμένοι με τις ιστορίες των πόλεων, που έχουν γράψει και αυτοί τις δικές τους όμορφες στιγμές, που προσφέρουν ψυχαγωγία στο κοινό -θα έλεγα- σε μεγάλο κομμάτι του λαού -και αυτό θα πρέπει να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα- και να λέμε ότι δεν πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα.

Η προσωπική μου θέση σαν Υφυπουργός Αθλητισμού ήταν πάντα ότι οι μεγάλες ομάδες πρέπει να παίζουν στις ιστορικές τους έδρες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη -στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στη Ρώμη, στο Τορίνο, στο Μιλάνο- ακριβώς στο κέντρο των πόλεων, μέσα στους ιστούς των πόλεων υπάρχουν τα μεγάλα γήπεδα και παραμένουν ως αθλητικά μνημεία αυτών των πόλεων.

Κατά τη γνώμη μου, κύριε Κολοζώφ, τα γήπεδα είναι οι τελευταίοι διαταξικοί χώροι, ανεξάρτητα του πώς έχουν καταντήσει εξαιτίας ορισμένων λίγων βανδάλων. Τα γήπεδα είναι χώροι ελευθερίας, είναι χώροι ισότητας και πρέπει να τα βλέπουμε έτσι. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι εάν γίνει εκεί ένας χώρος ενός σωστού γηπέδου -και πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός τέτοιο γήπεδο θα κάνει- να μου επιτρέψετε να πω ότι θα είναι χώρος χαράς, θα είναι ένας μαγνήτης για τη νεολαία και μάλιστα για τη νεολαία που έχει ανάγκη να στρέφεται προς το ηλιοτρόπιο που δείχνει την καλή πλευρά της ζωής και όχι τις άλλες πλευρές που κι εσείς κι εμείς τις καταδικάζουμε.

Τέλος, θέλω να πω το εξής. Στη β' ζώνη του Υμηττού, εκεί που πρόκειται να γίνουν όλα αυτά τα αθλητικά έργα, επιτρέπονται απολύτως και οι πολιτιστικές και οι αθλητικές λειτουργίες, δηλαδή λειτουργίες προς τις οποίες δεν είναι διόλου ασήμαντες οι λειτουργίες κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Εμείς δε τα αμφισβητούμε αυτά. Αμφισβητούμε την τοποθέτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εν πάση περιπτώσει σας εξήγησα ότι οι πολεοδομικοί όροι και οι περιορισμοί που θα τεθούν στην ανέγερση του γηπέδου θα είναι σύμφωνοι απολύτως με την ισχύουσα νομοθεσία και θα θεσπιστούν στο πλαίσιο που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Χαριτολογώντας θα σας έλεγα ότι καταλαβαίνω το αίσθημα που θέλετε να έχετε βλέποντας πράσινο αγναντεύοντας την Αθήνα, αλλά πιστέψτε με ότι ο Παναθηναϊκός είναι καταπράσινος και δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα, εάν πραγματικά πάτε στο γήπεδο του αργότερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάπου θα υπάρχουν και αυτά που συζητήθηκαν για το νέο νομοσχέδιο για τις ειδικότητες. Χθες είχε στο κανάλι της Βουλής απόσπασμα. Δεν είδα ιδιαίτερα έντονη αντίθεση από τη ΝΔ και μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι απλά θέμα χρόνου η ψήφισή του.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η εισηγητική έκθεση για το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες είναι διαθέσιμη στη σελίδα της Βουλής.

http://www.parliament.gr/ergasies/nomodetails.asp?lawid=291

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.