Jump to content

Αγροτικό και άδεια εγκυμοσύνης - διευκρινίσεις


semnos

Recommended Posts

Καλημέρα! Η γυναίκα μου είναι αγροτική ιατρός και κυοφορεί, ενώ εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος. Ψάχνοντας στο φόρουμ όσον αφορά στις άδειες που εκείνη δικαιούται στο αγροτικό, βρήκα τα εξής:

1) Δικαιούται 2 μήνες άδεια κύησης και 3 μήνες άδεια λοχείας.

2) Μετά, μειωμένο ωράριο, ή ισόχρονη σωρευτική άδεια θηλασμού διάρκειας 3.5 μηνών Ή άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας 9 μηνών, αφού "θεωρείται" δημόσιος υπάλληλος, βάση του δημοσιοϋπαλληλλικού κώδικα.

Από εκεί και πέρα, έχω τις εξής ερωτήσεις;

1) Μπορούμε εκείνη κι εγώ (αφού κι εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος) να πάρουμε την εννιάμηνη, αλλά σπαστά, δηλαδή μισή - μισή; Και πρέπει αυτό να γίνει διαδοχικά, δηλαδή μόλις λήξει το δικό της "μισό" να αρχίσω το δικό μου, ή έχω περιθώριο μέχρι το παιδί γίνει 4 χρονών; Αυτό το ρωτάω γιατί ναι μεν κι εκείνη θα ήθελε να μείνει λίγο περισσότερο καιρό με το μωρό όταν γεννηθεί, αλλά συντρέχουν αργότερα σοβαροί οικογενειακοί λόγοι (ειδικότητα εκείνης σε άλλη πόλη), όπου και η παραμικρή άδεια που θα μπορούσα να εξασφαλίσω εγώ για τότε μετράει.

Στο ίντερνετ βρήκα αυτό:

Άρθρο 53 Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

2. Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.

3. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου.

2) Η γυναίκα μου, πριν το αγροτικό, έκανε κομμάτι ειδικότητας και έχει ένσημα ΙΚΑ. Δικαιούται κάτι από εκεί;

3) Όταν πάρει άδεια, η θέση της στο αγροτικό επαναπροκυρήσσεται. Πότε μπορεί εκείνη να γυρίσει στη δουλειά της; Όταν τελειώσει η αντίστοιχη άδεια που έχει πάρει, ή όταν τελειώσει τη θητεία του ο αντικαταστάτης της (δηλαδή μετά από ένα χρόνο);

Χίλια ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.