Jump to content

ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΑΑ . Βορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ


V for Vendetta

Recommended Posts

ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΑΑ . Βορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Κατά 53,3% μειώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία απ' το «κούρεμα» των αποθεματικών και τον τζόγο στο Χρηματιστήριο

Με τα υπολείμματα της λεηλατημένης περιουσίας του κλάδου υγείας (του πρώην ΤΣΑΥ) και του ΕΤΑΑ επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ.

Η ένταξη και του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ εντάσσεται στα σχέδια υποβάθμισης της περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων μέσω μιας ενιαιοποίησης που δεν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, αλλά στηρίζει την πλήρη παράδοση της περίθαλψης στους νόμους και στους ανταγωνισμούς της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), η συνολική περιουσία του πρώην ΤΣΑΥ -στοιχεία της 31.7.2012- είναι 456,9 εκατ. ευρώ, όταν πριν την εφαρμογή του PSI (δηλαδή του «κουρέματος») ήταν περισσότερα από 980 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε, ότι τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην Eurobank και την Attika έπεσαν μετά το «κούρεμα» σε 230 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 30% του αρχικού λογαριασμού. Εκτός απ' το «κούρεμα», τεράστιες απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου προκάλεσε και η αγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Μόνο η αξία των ακινήτων του ταμείου αυξήθηκε σε αντικειμενικές αξίες (από 13,5 εκατ. ευρώ σε 39,9 εκατ. ευρώ).

Στο πρώην ΤΣΑΥ ασφαλίζονται για παροχές υγείας και επικουρική σύνταξη οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί και οι κτηνίατροι.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι είναι 100.900 και οι συνταξιούχοι είναι 21.900. Μάλιστα όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 31.12.1992 και θα συνταξιοδοτηθούν παίρνουν συντάξεις 490 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι συνολικά στο ΕΤΑΑ αντιδρούν στην ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ.

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, κατά τον ΠΙΣ, μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αποκλειστικά δημόσια υγεία

«Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα τα σωματεία όπου οργανώνονται οι μισθωτοί μηχανικοί, γιατροί , δικηγόροι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απ' τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων, απ' τις ριζοσπαστικές ταξικές δυνάμεις» τονίζεται σε ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους παραπάνω χώρους, οι οποίες μεταξύ των άλλων, προτάσσουν για διεκδίκηση:

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας μαζί με τους 3518/06 (αφορά το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών), 3655/08 (αφορά το ΕΤΑΑ) και των πρόσφατων ρυθμίσεων (νόμος Λοβέρδου, μεσοπρόθεσμο).
  • Αμεση, δραστική μείωση των εισφορών με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία - πρόνοια. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.