Jump to content

Απαγορεύεται η επίσχεση εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Ενεργοποιείται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Στην απαγόρευση των επισχέσεων εργασίας των γιατρών Δημοσίων Νοσοκομείων προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε σήμερα αποδεκτή την υπ' αριθμόν 276/10 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα ακόλουθα:

- Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

- Οι ανωτέρω γιατροί δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας.

- Ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών, πάντως, αμφισβητούν τη νομιμότητα της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, πρόκειται για γνωμοδότηση του 2010, την οποία δεν έκανε αποδεκτή ουδείς από τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας

«επειδή αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Τούτο αποδεικνύεται από τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και του δικηγόρου Παρ´ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, όπως δηλώνει ο κ. Βαρνάβας, «…θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του "ευρωπαϊστή" υπουργού Υγείας».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=481119

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

επειδη εγιναν παρανοησεις

αποσπασμα

"κατ'ακολουθια επισχεη εργασιας δεν χωρει εις βαρους του Δημοσιου ή ΝΠΔΔ εκτος αν ασκειται απο εργαζομενο που προβαλλει αξιωσεις απο συμβαση εργασιας ιδιωτικου δικαιου οποτε το Δημοσιο ή το ΝΠΔΔ δεν συμβαλλεται κυριαρχικως, αλλα ως ισος προς ισον"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Αμφισβητεί το δικαίωμά τους στην επίσχεση

Στο Δίκαιο της εποχής του Οθωνα, όπου το κράτος εθεωρείτο «αξιόχρεος και φερέγγυος εργοδότης», επανέρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αποδεχόμενος, με καθυστέρηση δύο χρόνων, γνωμοδότηση που πήρε το 2010 το Δ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο υπουργός την αποδέχτηκε με το επιχείρημα ότι «διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του ΕΣΥ» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η διαβόητη «νομιμότητα» που επικαλείται ο υπουργός Υγείας έρχεται ως προάγγελος της επιβολής με κάθε τρόπο των επικίνδυνων για την υγεία των ασθενών άγριων περικοπών στα κονδύλια των εφημεριών. Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρούν και με τις επισχέσεις εργασίας στις περικοπές, οι οποίες - πέρα από τη μείωση των εισοδημάτων τους - καθιστούν ανασφαλή για τους ασθενείς τα προγράμματα εφημεριών.

Η ετεροχρονισμένη αποδοχή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου προβλέπει ακόμα ότι οι γιατροί που κάνουν επίσχεση εργασίας «δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας» και ότι ο «ως άνω χρόνος δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας».

Μ' άλλα λόγια, η γνωμοδότηση «κουμπώνει» με τις εγκυκλίους του υπουργού Υγείας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα εγκεκριμένα κονδύλια των εφημεριών. Και τούτο γιατί οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις συντάσσουν προγράμματα με βάση τις ανάγκες στην εφημερία, τα οποία υπερβαίνουν τα εγκεκριμένα κονδύλια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Παρά το ότι συμμετείχα σε όλες τις επισχέσεις των ειδικευομένων του Νοσοκομείου μου, όσο μεγάλες κι αν ήταν, και μάλιστα προς στιγμήν αντιμετώπισα και πρόβλημμα αφού στην παλαιότερη 3μηνη επίσχεση εγώ ήμουν σε ένα από τα rotation της ειδικότητας μου το οποίο η Διοίκηση δεν μου το αναγνώριζε όταν τελείωσα, οφείλω να πω πως ποτέ δεν κατάλαβα τί είναι και τί εξυπηρετεί η επίσχεση των ειδικευόμενων. Απλώς να κλείσουν τα τακτικά ιατρεία? Τα χειρουργεία έμπαιναν, τα επείγοντα έβγαιναν, και ο εφημερεύων πέθαινε για να βγει η δουλειά της Κλινικής.

Αν είμαστε μάγκες βάζουμε λουκέτο στο Νοσοκομείο και αναγκάζουμε το Δικοικητή να έρχετε με τα ΜΑΤ επειδή φοβάται μην φάει ξύλο, αλλά χρειάζονται "καρύδια". Όλοι οι υπόλοιποι "αγώνες" των ειδικευόμενων είναι για γέλια και για κλάμματα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.