Jump to content

Οι περικοκές εφημεριών προάγγελοι νέων «λουκέτων»


V for Vendetta

Recommended Posts

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ

Οι περικοπές εφημεριών προάγγελοι νέων «λουκέτων»

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Με τα «λουκέτα» και τη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ προχωρούν οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που στόχο έχουν τη μείωση κατά 661 κλινικές και τομείς μέχρι το τέλος του 2012.

Ηδη μπήκε «λουκέτο» στο 1ο και στο 7ο ενώ άρχισαν οι μεθοδεύσεις για το κλείσιμο του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ (πλατεία Κάνιγγος) και της Πολυκλινικής (οδός Πειραιώς) που συγχωνεύτηκαν με τον «Ευαγγελισμό». Αποκαλυπτικές για τη μεθόδευση του κλεισίματος είναι οι άγριες περικοπές για τις εφημερίες στο 3ο Θεραπευτήριο και στην Πολυκλινική. Ενώ το 2011 δίνονταν 106.000 ευρώ μηνιαίως για εφημερίες, τον Ιούλη του 2012 δόθηκαν 76.000 ευρώ και τώρα ανακοινώθηκε ότι το μηνιαίο ποσό που θα διατίθεται για τις εφημερίες δε θα ξεπερνά τις 36.000 ευρώ. Μάλιστα, στους γιατρούς ήδη οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες από το Γενάρη, με αποτέλεσμα να κηρύξουν επίσχεση εργασίας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», γεννά κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για απλήρωτο εφημεριακό έργο, καθώς και για απώλεια θέσεων εργασίας και ειδικότητας. Μια ακόμα μεθόδευση υποβάθμισης των δύο νοσοκομείων αποτελεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, και η μείωση των προμηθειών με αναλώσιμα υλικά. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πολυκλινική χτες το πρωί υπήρχε μόλις μία βελόνα για παρακέντηση σε όλο το νοσοκομείο.

Χτες, έγινε παράσταση στη διοίκηση της Πολυκλινικής, ενώ οι εργαζόμενοι στο 3ο Θεραπευτήριο διακινούν για υπογραφή κείμενο στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζουν: «Η κυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο των 1ου και 7ου Νοσοκομείων του ΙΚΑ. Καταλαβαίνουμε ότι έρχεται και η σειρά του 3ου Θεραπευτηρίου... Ο καθένας και η καθεμία από μας να κάνει δική του υπόθεση το να μην κλείσει το Νοσοκομείο».

Συμβολική κατάληψη στο «Σισμανόγλειο»

Τα συμπτώματα των συγχωνεύσεων άρχισαν να εμφανίζονται με σφοδρότητα στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στα Μελίσσια, που έχει συγχωνευτεί με το «Σισμανόγλειο».

Χτες, οι εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στη διοίκηση του «Σισμανόγλειου». Οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόλις 3 μήνες για τις εφημερίες του 2012, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό έχει να πληρωθεί απ' την αρχή του χρόνου για τις υπερωρίες. Στην απλήρωτη εργασία έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις προσωπικού και κλινών, που σηματοδοτούν το «ξήλωμα» του 1ου Θεραπευτηρίου και ολοκληρώνουν τη σκόπιμη υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο στεγάζεται σε δασική έκταση - «φιλέτο».

Κινητοποιήσεις στα Πατήσια

Η μόνιμη έλλειψη γιατρών, η δραστική μείωση των κονδυλίων των εφημεριών και οι μετακινήσεις προσωπικού προς τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφαλή λειτουργία της εφημερίας στο Νοσοκομείο των Πατησίων. Εκεί, η διοίκηση, με γνώμονα το κόστος και όχι την ασφαλή λειτουργία, ανατρέπει αυθαίρετα τα προγράμματα εφημεριών που εκδίδει το Επιστημονικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα άλλοτε ειδικευόμενοι γιατροί να πραγματοποιούν εφημερία χωρίς επίβλεψη από ειδικευμένο γιατρό - όπως λόγου χάρη στο παθολογικό και οφθαλμολογικό - κι άλλοτε ολόκληρα τμήματα να βγαίνουν εκτός εφημερίας ακόμη και για μισό μήνα - όπως το ακτινολογικό.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων, κατοίκων και φορέων των Πατησίων για το «λουκέτο» στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Συναυλία διαμαρτυρίας στο πάρκο «Φιξ» διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται πικετοφορία στις γύρω γειτονιές για τη γνωστοποίηση του θέματος. Σε κοινό μέτωπο πάλης για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενου από το κράτος, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, καλούν στις κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και η Λαϊκή Επιτροπή Πατησίων - Κυψέλης.

ΜHΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.