Jump to content

Σε μάστιγα εξελίσσεται η κατάθλιψη ενώ κλείνουν 4 ψυχιατρεία!


V for Vendetta

Recommended Posts

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σε μάστιγα εξελίσσεται η κατάθλιψη

Απαραίτητη η λειτουργία δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας με δωρεάν πρόσβαση όλων

Προβληματισμός για την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δομών Ψυχικής Υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η κατάθλιψη εξελίσσεται σε «μάστιγα», εκφράστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτώβρη).

Οπως τονίζει η ΕΨΕ, «μόνο μια από τις μορφές της, η Μονοπολική Κατάθλιψη θα είναι το έτος 2030 η πρώτη παγκοσμίως αιτία αναπηρίας - το 2004 ήταν στην τρίτη θέση - και θα προηγείται έτσι της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, των τροχαίων ατυχημάτων, των εγκεφαλαγγειακών επεισοδίων και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας».

Σχετικά με την οικονομική κρίση και την κατάθλιψη σημειώνεται πως «η κοινωνικοοικονομική υποβάθμιση που προκύπτει από την απώλεια της εργασίας και τη μείωση του εισοδήματος είναι φυσικό να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που είναι πλέον ευεπίφοροι. Εχει υπολογισθεί ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε 0,79% αύξηση των αυτοκτονιών στις ηλικίες κάτω των 65 ετών (Stuckleretal 2009)» και ιδιαίτερα όταν κανείς χρωστάει χρήματα. Σημαντική αύξηση καταθλιπτικότητας παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους, καθώς βάλλεται τόσο η οικογένεια -400.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο- όσο και η δημόσια Παιδεία, ενώ αυξάνονται οι ανασφάλιστοι γονείς που δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιοι και τα παιδιά τους στις δημόσιες δομές. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως όπου λειτουργούν και χρηματοδοτούνται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και μάλιστα πρωτοβάθμιες, η συχνότητα των αυτοκτονιών μειώνεται.

Κλείνουν 4 ψυχιατρεία

Στο μεταξύ, χτες, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την οριστική κατάργηση μέχρι το 2015 των τεσσάρων ψυχιατρείων (Αττικής, Λέρου, Θεσσαλονίκης και Δρομοκαΐτειο) και την υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Στόχος, όπως εξήγησε η υφυπουργός, είναι οι χρονίως πάσχοντες να μεταφερθούν στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και στις «κοινοτικές δομές», οι οποίες έχουν παραδοθεί στα χέρια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των Αστικών Εταιρειών, απ' τις οποίες η συγκυβέρνηση ζητά «περιστολή των λειτουργικών δαπανών μια μισθολογικές μειώσεις».

  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχθούν τις απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το κλείσιμο των δομών και να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί. Παράλληλα, καταγγέλλει τις Διοικήσεις στο Σικιαρίδειο, που έχει προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και στο Περιβολάκι, που κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους και στέλνουν στα σπίτια τους τα άτομα με αναπηρία, τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, καταγγέλει τις απολύσεις των εργαζομένων με μπλοκάκι που οι εργοδότες τους ούτε καν αποζημίωση δεν τους αποδίδουν, καθώς υποκριτικά θεωρούνται «συνεργάτες» ενώ δουλεύουν κάτω από τις πιο βάρβαρες συνθήκες χωρίς ωράριο, χωρίς σύμβαση, χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας, όπως πρόσφατα συνέβη στο γνωστό κέντρο «Παιδί και Οικογένεια».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.