Jump to content

Στους John Gurdon και Shinya Yamanaka το Νόμπελ Ιατρικής (ωαρια απο δερματικα κυτταρα! +++)


komplexares

Recommended Posts

Οι επιστήμονες John B. Gurdon και Shinya Yamanaka έλαβαν το Νόμπελ Ιατρικής 2012, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν για την έρευνά τους που οδήγησε στην ανακάλυψη πως τα «ώριμα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν» για να γίνουν «πολυδύναμα», «ανώριμα κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδους ιστό στο σώμα.

»Τα ευρήματά τους έχουν φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσονται τα κύτταρα και οι οργανισμοί».

Η αναγνώριση για τον John B. Gurdon έρχεται έπειτα από αναμονή 40 ετών, καθώς ήταν το 1962 που ανακάλυψε πως η εξειδίκευση των κυττάρων είναι αναστρέψιμη.

Συνεχιστής του έργου του Gurdon ήταν ο Shinya Yamanaka, ο οποίος το 2006 ανακάλυψε πως ενήλικα κύτταρα ποντικιών μπορούν να επαναπρογραμματιστούν σε ανώριμα βλαστοκύτταρα.

Προς έκπληξη του, διαπίστωσε πως εισάγοντας λιγοστά γονίδια μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδος κυττάρου στο σώμα.

«Αυτές οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά την αντίληψή μας για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των κυττάρων. Πλέον, καταλαβαίνουμε πως το ώριμο κύτταρο δεν χρειάζεται να παραμένει περιορισμένο δια παντός στην εξειδικευμένη του κατάσταση.

[...]

»Επαναπρογραμματίζοντας ανθρώπινα κύτταρα, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για να μελετήσουν ασθένειες και να αναπτύξουν μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας», καταλήγει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

ΠΗΓΗ skai.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.