Jump to content

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»:Εκλεισε το Τμήμα Κυστικής Ινωσης!


V for Vendetta

Recommended Posts

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Εκλεισε το Τμήμα Κυστικής Ινωσης!

Αδίσταχτη η κυβέρνηση συρρικνώνει και τις ελάχιστες εξειδικευμένες δημόσιες υπηρεσίες για τη σπάνια και ανίατη αυτή ασθένεια βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων

Εκλεισε το ένα από τα δύο (σε όλη τη χώρα) δημόσια Τμήματα Κυστικής Ινωσης για έφηβους και ενήλικες ασθενείς, αυτό του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Εδώ και περίπου δέκα μέρες αυτό το εξειδικευμένο στη σπάνια νόσο τμήμα, που ανακουφίζει δεκάδες ασθενείς, είναι κλειστό λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από τους 7 γιατρούς που είχε η 10η Πνευμονολογική Κλινική του «Σωτηρία» - όπου στεγαζόταν και το Τμήμα Κυστικής Ινωσης - τον Απρίλη έμειναν μόλις δύο, καθώς οι υπόλοιποι ήταν επικουρικοί ή μεταφέρθηκαν αλλού. Εμειναν έτσι 2 γιατροί για ολόκληρη την κλινική με αποτέλεσμα ένας γιατρός να βγει πρόωρα στη σύνταξη και ο άλλος να παραιτηθεί, αφού ήταν αντικειμενικά αδύνατον να τη λειτουργεί μόνος του.

Η κυβέρνηση με την υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου επέλεξε να βάλει «λουκέτο» αδιαφορώντας για τους χρονίως πάσχοντες, την ποιότητα των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία που υφίστανται. Οι 40 ασθενείς με κυστική ίνωση του «Σωτηρία» και οι 70 ενήλικοι ασθενείς που παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παραπέμπονται πλέον στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», όπου ήδη παρακολουθούνται άλλοι 110 ασθενείς. «Συνολικά είμαστε πάνω από 200 ασθενείς και στο "Σισμανόγλειο" μας βλέπει ένας γιατρός για δύο ώρες κάθε Παρασκευή! Δηλαδή, θα περνάνε μήνες μέχρι να κλείσουμε ραντεβού, ενώ η κατάστασή μας είναι κρίσιμη και πρέπει κάθε βδομάδα να μας βλέπει γιατρός», λέει στον «Ρ» ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ασθενής με κυστική ίνωση.

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου «Σωτηρία» βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας και κλείνει καθημερινά όλα τα ταμεία - στα επείγοντα και στα τακτικά περιστατικά - ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι να μην κλείσει κανένα τμήμα του νοσοκομείου, καμία κλινική, να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και να μη γίνουν απολύσεις, αξιολόγηση κ.λπ. Ηδη πολλές κλινικές είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κυρίως σε γιατρούς. Σε κάθε κλινική έχουν απομείνει 2 - 3 ειδικευμένοι γιατροί, οπότε είναι αδύνατον να βγουν εφημερίες και να εξασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία των αρρώστων. Μέσα στο καλοκαίρι έκλεισαν για πάνω από 20 μέρες τα επεμβατικά στον αξονικό τομογράφο (εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται σε ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας) λόγω έλλειψης υλικών. Ακόμα και σε χημειοθεραπευτικά υλικά υπάρχει μεγάλη έλλειψη, λένε οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, σε παρέμβαση των εργαζομένων και του σωματείου στον διοικητή του νοσοκομείου για να μην κλείσουν τμήματα και κλινικές, ο διοικητής εμφανίστηκε ανένδοτος και δε δίστασε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόσληψης προσωπικού, έστω και ενός γιατρού, για να λειτουργήσει το Τμήμα Κυστικής Ινωσης.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προχωρούν στη συρρίκνωση τμημάτων και κλινικών στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής του υπουργείου Υγείας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς», σημειώνει στον «Ρ» ο Γιώργος Κουτσοθανάσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Σωτηρία» και της Επιτροπής Υγιεινής κι Ασφάλειας και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ιδιαίτερα «ενόψει έξαρσης - όπως προβλέπουν μελέτες - της φυματίωσης και μάλιστα της ανθεκτικής. Οπου εφαρμόστηκαν μέτρα κατακρήμνισης του βιοτικού επιπέδου, όπως στην Ανατολική Ευρώπη, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης με ανθεκτικά στελέχη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ακάθεκτη προώθηση των συγχωνεύσεων

Δεν δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας ότι δεν θα κλείσει οριστικά το Τμήμα Κυστικής Ινωσης στο «Σωτηρία»

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία είναι η συγκυβέρνηση, όπως προκύπτει απ' τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις με τις οποίες καταργούνται κλινικές και τμήματα, για τη μη έγκριση του νέου οργανισμού του νοσοκομείου, τις μη προσλήψεις προσωπικού και τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες. Εδώ και 10 μέρες έκλεισε στο «Σωτηρία» το ένα από τα δύο (σε όλη τη χώρα) δημόσια Τμήματα Κυστικής Ινωσης για έφηβους και ενήλικες ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, από τους 7 γιατρούς που είχε η 10η Πνευμονολογική Κλινική του «Σωτηρία» - όπου στεγαζόταν και το Τμήμα Κυστικής Ινωσης - τον Απρίλη έμειναν μόλις δύο, καθώς οι υπόλοιποι ήταν επικουρικοί ή μεταφέρθηκαν αλλού. Εμειναν έτσι 2 γιατροί για ολόκληρη την κλινική με αποτέλεσμα ένας γιατρός να βγει πρόωρα στη σύνταξη και ο άλλος να παραιτηθεί, αφού ήταν αντικειμενικά αδύνατον να τη λειτουργεί μόνος του.

Η κυβέρνηση με την υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου επέλεξε να βάλει «λουκέτο», αδιαφορώντας για τους χρονίως πάσχοντες, την ποιότητα των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία που υφίστανται. Οι 40 ασθενείς με κυστική ίνωση του «Σωτηρία» και οι 70 ενήλικοι ασθενείς που παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παραπέμπονται πλέον στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», όπου ήδη παρακολουθούνται άλλοι 110 ασθενείς. Λόγω έλλειψης προσωπικού έκλεισαν 30 κρεβάτια της πρώτης πνευμονολογικής κλινικής.

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις καθώς δεν υπάρχουν, όπως υποστήριξε, χρήματα. Οταν οι εργαζόμενοι του έθεσαν το θέμα του κλεισίματος του Τμήματος Κυστικής Ινωσης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι θα προσπαθήσει, χωρίς όμως να εγγυάται ότι το τμήμα δεν θα κλείσει.

Επίσης στο αίτημα των εργαζομένων να μη γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, ο υπουργός απάντησε ότι και στο «Σωτηρία» θα γίνουν όσες αναλογούν απ' το σχέδιο να συγχωνευτούν 661 τμήματα και κλινικές μέχρι την 31.12.2012. Στο ερώτημα αν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι στόχος του είναι να μην απολυθούν νοσηλευτές και γιατροί. Δηλαδή δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.