Jump to content

Γδάρσιμο αντί γιατρειά των ασθενών προτείνει ο ΙΣΑ


V for Vendetta

Recommended Posts

«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΓΕΙΑΣ»

Να θεσπιστούν ... κριτήρια για την πρόσβαση σε περίθαλψη!

Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προτείνεται η «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις - φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης»!

Στη συγκρότηση ενός «Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας» που αντί να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αρρώστων καταθέτει προτάσεις για την οριστική κατάργησή της, πρωτοστατεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στον οδυνηρό για τα λαϊκά στρώματα «εξορθολογισμό των δαπανών υγείας», που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατέθεσε (μετά από σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του και τη συμμετοχή 17 ιατρικών και υγειονομικών κλαδικών φορέων από όλη την Ελλάδα) αιτήματα όπως τη «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης»!

Δηλαδή, ο ΙΣΑ θεωρεί ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κάτι στο οποίο δεν πρέπει να έχουν όλοι ανεξαίρετα ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση, αλλά πρέπει κατά περίπτωση να κρίνεται αν (και ποια) κάποιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση!

Γδάρσιμο αντί γιατρειά των ασθενών

Αντιδραστικό είναι όμως το περιεχόμενο και άλλων αιτημάτων που καταλήχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη. Εκτός απ' τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθούν, ακόμα, τα εξής:

  • Αύξηση κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% και μετά στο 1% τουλάχιστον του ΑΕΠ.
  • Ελάττωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
  • Ανακοστολόγηση Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε επίπεδα πραγματικών δεδομένων κόστους - οφέλους. Δηλαδή, περαιτέρω διατίμηση των υπηρεσιών Υγείας που θα αποβεί σε βάρος Ταμείων και ασφαλισμένων.
  • Ελάττωση φαρμακευτικής δαπάνης όχι μέσω ελάττωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά με απευθείας μείωση στις χονδρικές τιμές φαρμάκων και στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
  • Απευθείας εισφορά ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Πρόκειται για μια σειρά αντιδραστικές προτάσεις που αντιμετωπίζουν την ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων ως «δαπάνη» που πρέπει να μειωθεί.

Ο ΙΣΑ πήρε την πρωτοβουλία για σύσκεψη με μόνο στόχο τη διεκδίκηση των μεγάλων οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους γιατρούς, τα εργαστήρια, τα διαγνωστικά κέντρα και τους φαρμακοποιούς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα αξιολογηθεί εάν πραγματοποιήθηκαν οι προχτεσινές υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά για την καταβολή οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς. Προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν οι διανεμητικοί λογαριασμοί των φαρμακευτικών συλλόγων για την εξόφληση του Ιουνίου. Η τελική απόφαση για τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση ή όχι θα παρθεί στη συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα γίνει το Σάββατο. Πάντως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος - που συμμετείχε στη χτεσινή σύσκεψη - δήλωσε πως η πρότασή του θα είναι για συνέχιση της άρσης της πίστωσης στη συνέλευση του ΠΦΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.