Jump to content

Απολύσεις και «σφαγή» των δημοσίων δαπανών σε Ιταλία,Ισπανία(βίντεο)


V for Vendetta

Recommended Posts

ΙΤΑΛΙΑ

Λαίλαπα με απολύσεις και «σφαγή» των δημοσίων δαπανών

ΡΩΜΗ.-- Νέα αντιλαϊκά μέτρα ανελέητης λιτότητας για την εξοικονόμηση 7 ως 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τρέχοντος χρόνου, εξαπολύοντας τους επόμενους μήνες ένα μπαράζ απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Τα ακριβή μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών επρόκειτο να αποφασιστούν χτες βράδυ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις από νωρίς χτες το πρωί είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το νέο εφιάλτη που περιμένει τον ιταλικό λαό, ιδιαίτερα με τη σχεδιαζόμενη νέα δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας...

Ως το 2014 σχεδιάζεται η απόλυση ή η αναγκαστική συνταξιοδότηση όχι 100.000 (όπως είχε αρχικά διαρρεύσει) αλλά τουλάχιστον 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προγραμματίζεται να προστεθεί στη στρατιά ανέργων το 10% και κατά περίπτωση το 20% του προσωπικού διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον ετοιμάζεται η απόλυση του 10% των ενόπλων δυνάμεων και άλλες 150.000 απολύσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού περιφερειακών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι απολύσεις υπαλλήλων οργανισμών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της συγχώνευσης μικρών δήμων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» μόνον οι περικοπές στον τομέα Υγείας ως το τέλος τρέχοντος έτους υπολογίζονται σε ένα δισ. ευρώ και σε δύο δισ. ευρώ από το 2013. Οι περικοπές στην Παιδεία το επόμενο εξάμηνο υπολογίζονται σε περίπου 200.000.000 ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ φέρεται πως αναβάλλεται για το Γενάρη του 2013 και αναμένεται αύξηση κατά μία μονάδα (για να πάει στο 22% από 21% και στο 11% από 10% για τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες).

Μπροστά στη νέα σφαγή θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αναγκάζονται να εξαγγέλλουν, χωρίς όμως να προσδιορίζουν πότε, 24ωρη πανιταλική απεργία. Οι αντιδράσεις από τη βάση είναι έντονες, ωστόσο είναι φανερό ότι οι ηγεσίες αυτές ετοιμάζονται να παίξουν τον «πυροσβεστικό ρόλο» που παίζουν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους «κοινωνικούς διαλόγους» και την «ταξική συναίνεση». Χαρακτηριστική η δήλωση του συνδικαλιστή της «Cisl», Τζοβάνι Φαβερίν, σε ιταλική εφημερίδα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Μόντι «οδηγούν τον ασθενή - το ιταλικό δημόσιο - στο χειρουργείο, χωρίς να του έχουμε βγάλει ούτε μια ακτινογραφία, με κίνδυνο να κοπεί το υγιές αντί για το προβληματικό πόδι...».

Η Ενωση των Συνδικάτων Βάσης, που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και συσπειρώνει αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, καλεί την εργατική τάξη να αντιδράσει σε ρήξη με το κεφάλαιο και να πάρει στα δικά της χέρια την υπόθεση να μπει φρένο στον κατήφορο.

http://www.youtube.com/watch?v=VXZFsWEz4WA&feature=plcp

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΙΣΠΑΝΙΑ

Διαδηλώσεις εργαζομένων κατά της λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των δημόσιων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων που αντιδρούν στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Στη Μαδρίτη εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στη Βαλένσια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την περικοπή των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, το «κόψιμο» του Δώρου Χριστουγέννων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21 από το 18%, αλλά και τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Αναμένεται ακόμη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιπλέον, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άντε και στα δικά μας!

Έχει πολύ ακόμη λίπος να κόψει το δημόσιο...

Έμπαινε Τόμσεν!

Μόνο μην κόψεις το επίδομα πλυσίματος χεριών...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΙΣΠΑΝΙΑ

Διαδηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν και χτες οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι, αντιδρώντας στις πρόσφατες περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που, μεταξύ άλλων, αφορά την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων κ.ά. στο όνομα της εξοικονόμησης 65 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014.

Οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις μπροστά στις πύλες των κυριοτέρων υπουργείων, ενώ απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες, μία ημέρα πριν την αναμενόμενη για σήμερα κινητοποίηση σε 80 πόλεις της χώρας. Τη σημερινή «ημέρα δράσης» ενάντια στις πρόσφατες περικοπές αναγκάστηκαν να προκηρύξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων CCOO και UGT κάτω από την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων. Οι ηγεσίες αυτές αρέσκονται απλά και αόριστα να ...προειδοποιούν για την κήρυξη μιας γενικής απεργίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». Οι αντιδράσεις των εργαζομένων του δημοσίου που είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ταυτόχρονα στερούνται προσανατολισμού αφού κυριαρχούν δυνάμεις που έχουν καθαρά διαχειριστική λογική και όχι ρήξης με το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΙΣΠΑΝΙΑ

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Ημέρα δράσης» η χτεσινή για τους Ισπανούς εργαζόμενους, οι οποίοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις σε 80 πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις πρόσφατες περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι οποίες και εγκρίθηκαν χτες από το κοινοβούλιο με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται για περικοπές που εφαρμόζονται στο όνομα της εξοικονόμησης 65 δισ. ευρώ σε δυόμισι χρόνια με αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη στέγαση, περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και δρομολογούνται και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.

Χτες το απόγευμα μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CCOO και UGT, οι ηγεσίες των οποίων εξαναγκάστηκαν να κηρύξουν την «ημέρα δράσης» λόγω της αγανάκτησης και της οργής των εργαζομένων. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών αυτών οργανώσεων συμμετέχουν χρόνια στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους», προωθώντας μια καθαρά διαχειριστική λογική και αποκοιμίζοντας και αφοπλίζοντας τους εργαζόμενους. Οι αγωνιστικές δυνάμεις των Επιτροπών Εργατικής Ενότητας, που συμμετέχουν τα στελέχη, μέλη και φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, συμμετείχαν δυναμικά και καλούν σε κλιμάκωση και πολιτικοποίηση του αγώνα σε συνολική ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΙΣΠΑΝΙΑ

Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πυρ κατά των διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ άνοιξε η ισπανική αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής, τόσο στη Μαδρίτη, όσο και στη Βαρκελώνη και αλλού μετά το τέλος των διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να συλληφθούν άλλοι 7. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της πορείας στη Μαδρίτη, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών, ενώ ξυλοκόπησαν με γκλομπς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Είχαν προηγηθεί μαζικότατες διαδηλώσεις (στη Μαδρίτη υπολογίζεται πως συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι) κατά την «ημέρα δράσης» που είχε κηρυχθεί για την Πέμπτη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις CCOO και UGT, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των οποίων προχώρησαν σ' αυτή τη δράση κάτω από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων, ωστόσο παραπέμπουν σε γενική απεργία για το ...Σεπτέμβρη.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις περικοπές ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δυόμισι χρόνια, που εμπεριέχουν αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη στέγαση, περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και δρομολογούνται και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.

Οι κινητοποιήσεις αυτές εκφράζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, στερούνται ωστόσο προσανατολισμού αφού το πολύ ζητούν μια διαφορετική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, χωρίς να βγαίνουν από τα πλαίσια του. Με το δικό τους πλαίσιο στηρίζουν τις κινητοποιήσεις οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις των Επιτροπών Εργατικής Ενότητας όπου συμμετέχουν τα μέλη, στελέχη και οι φίλοι του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που προβάλλουν την ανάγκη να βαθύνει ο αγώνας σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.