Jump to content

Έγκλειστοι φρονιμίτες!


Recommended Posts

Όταν οι φρονιμίτες είναι έγκλειστοι και στραβοί και δε μπορούν να βγουν μόνοι τους, είναι

καλύτερο να βγουν και οι 4 μαζί με εγχείρηση ή ένας ένας? Και σε περίπτωση που δε μας

ενοχλούν, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν? Υπάρχει περίπτωση να μείνουν στάσιμοι ή θα

στραβώσουν όλη την οδοντοστοιχία?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλημέρα! Θα σου πω αυτά που ξέρω από την οδοντίατρό μου. Πρώτα απ' όλα η/ο οδοντίατρός σου θα σου πει αν πρέπει να βγάλεις τους έγκλειστους φρονιμίτες (συνήθως τους πάνω τους βγάζουν, ειδικά αν είναι στραβοί. Για τους κάτω τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όπως είπε σε έναν φίλο μου που είχε να βγάλει και τους πάνω και τους κάτω, για τους κάτω χρειάζεται αξονική, γιατί υπάρχει περίπτωση να ακουμπάνε στο υπογενείδειο νεύρο και αν βγουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν ακουμπάνε (οι κάτω) δεν πρέπει να πειραχτούν, εκτός αν υπάρχει ανάγκη.

Όσον αφορά στο αν πρέπει να βγουν ένας ένας ή όλοι μαζί, το καλύτερο - σύμφωνα με τον φίλο μου που έβγαλε τελικά τους πάνω- καλύτερα όλοι μαζί, γιατί γλυτώνεις τη διπλή ταλαιπωρία και δεν διαρκεί η επέμβαση τόσο πολύ. Ή έστω βγάλε τους 2-2. Βέβαια τα πάντα εξαρτώνται και από τις αντοχές σου. Λογικά αν κουραστείς μετά την πρώτη εξαγωγή, τους λες να σταματήσουν.

Ακόμα, αν τους αφήσεις, οι περισσότεροι οδοντίατροι θα σου πουν ότι θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά δημιουργούν τελικά ή μένουν στάσιμοι (ειδικά οι επάνω). Λογικά πάντως δεν θα τους χρειαστείς ποτέ.

Τέλος, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες της/του οδοντιάτρου, δηλαδή πριν και μετά την επέμβαση αντιβιοτικό και μετά από αυτήν ξηρό πάγο, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, την επόμενη μέρα, λογικά, θα είσαι πολύ καλά (ειδικά αν εφαρμόσεις τον ξηρό πάγο, την επόμενη μέρα ούτε πρήξιμο θα έχεις, και από πόνο, ίσως λίγη ενόχληση την ίδια μέρα- όλα αυτά από άτομο σε άτομο μπορεί να διαφέρουν και εξαρτώνται και από την/τον οδοντίατρο). Φυσικά θα σου δώσουν και οδηγίες για το τι θα φάς τις πρώτες μέρες και για πλύσεις με ειδικό στοματικό διάλυμα.

Αυτά είναι όλα.

Συμπέρασμα: Πάρε την απόφαση και κάνε το να τελειώνεις :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ως γναθοπροσωπικός χειρουργός, θα σου απαντήσω ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, όπως άλλωστε οι περισσότερες καταστάσεις στην ιατρική. Γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις εγκλειστων συνιστάται η αφαίρεσή τους, μια και μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα, όπως φλεγμονή, κύστη, βλάβες σε γειτονικά δόντια κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα να μη αρκεστείσ στον οδοντίατρό σου αλλά να συμβουλευτείς γναθοπροσωπικό χειρουργό (γναθοχειρουργό) γιατί η χειρουργική αφαίρεση εγκλείστου απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Αν θέλεις κάτι περισσότερο, στείλε πμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή το είχα ψάξει κι εγώ είχα βρει αυτά:

http://www.mayoclinic.com/health/wisdom-teeth/DS00679/DSECTION=treatments-and-drugs

http://guidance.nice.org.uk/TA1

Γενικά κατάλαβα ότι δεν είναι σαφές τι πρέπει να κάνεις σε ασυμπτωματικούς έγκλειστους φρονιμίτες αλλά μάλλον δε χρειάζεται να τους βγάλεις...

Πάντως δεν είμαι ειδικός οπότε ο γναθοχειρουργός σου έχει τον πρώτο λόγο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.