Jump to content

Ψάχνουν γιατρικό στην... ξενιτιά


Recommended Posts

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν πλέον εκατοντάδες Ελληνες γιατροί. Απογοητευμένοι από το ελληνικό σύστημα υγείας, αναζητούν επαγγελματική διέξοδο σε άλλες χώρες. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των γιατρών που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν και να αφήσουν πίσω τους την πατρίδα έχει αυξηθεί κατά 40%, ενώ ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται στη χώρα μας.

Μακριά στα ξένα φεύγουν οι νέοι γιατροί, οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν από την τεράστια αναμονή για έναρξη ειδικότητας, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα χρόνια, ενώ μετανάστες γίνονται και πολλοί ειδικευμένοι γιατροί, στην προσπάθειά τους να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές.

«Επρεπε να περιμένω πέντε ολόκληρα χρόνια για να ξεκινήσω την ειδικότητα της ορθοπεδικής. Οταν εγώ θα ξεκινούσα ειδικότητα, συνάδελφοί μου σε άλλες χώρες θα τελείωναν», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο γιατρός Τάσος Κενανίδης, ο οποίος έφυγε τελικά για τη Γερμανία και ξεκίνησε την ειδικότητα ορθοπεδικής/τραυματολογίας σε νοσοκομείο στην Pforzheim. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα: αν δεν είναι ευχαριστημένοι από το νοσοκομείο, μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάνε σε άλλο νοσοκομείο. Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

«Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι άθλιο», προσθέτει ο κ. Κενανίδης. «Χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης, σε μηδαμινές υποδομές και υπό άθλιες συνθήκες, ενώ οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επινοούν και θεραπευτικές μεθόδους, αφού στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ούτε γάζες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα τηλέφωνα των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχουν πάρει φωτιά τους τελευταίους μήνες. Το κύμα μετανάστευσης μεγαλώνει συνεχώς και ολοένα και περισσότεροι γιατροί ζητούν τη διαγραφή τους από τους ελληνικούς ιατρικούς συλλόγους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός έφτασε τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε αμείωτη και το 2011.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θέλουν να βοηθήσουν τους νέους γιατρούς και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας), για να πηγαίνουν εκεί οι γιατροί για ειδικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά 2.000 θέσεις ειδικευομένων. Οι νέοι γιατροί θα παρακολουθούν πρώτα εδώ ένα course για τη γλώσσα, το οποίο ενδέχεται να είναι δωρεάν. Θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για ποιες ειδικότητες ανοίγουν θέσεις εκεί και στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους και θα φεύγουν από την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο γιατρός Χρήστος Μπάκας, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει ένα κομμάτι της ειδικότητάς του στο εξωτερικό. «Είμαι στη φάση της αναμονής. Η θέση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 για το πρώτο κομμάτι της ψυχιατρικής ανοίγει το Δεκέμβριο του 2013 και η θέση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για το υπόλοιπο κομμάτι ανοίγει στις αρχές του 2015», τονίζει ο κ. Μπάκας και σκέφτεται μήπως αξιοποιήσει το διάστημα της αναμονής και φύγει στο εξωτερικό για να κάνει μέρος της ειδικότητας.

Μετανάστες και οι ειδικευμένοι γιατροί

Η τάση φυγής δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να κάνουν ειδικότητα, αλλά και τους ειδικευμένους που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι γιατροί, αφού περιμένουν 3 με 10 χρόνια για να ξεκινήσουν ειδικότητα κι άλλα 4 - 5 χρόνια για να την ολοκληρώσουν, έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Βρίσκουν τις πόρτες του ΕΣΥ αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας κλειστές, αφού δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις.

Ο γιατρός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αιμίλιος Λάλας, ολοκληρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ειδικότητα της Δερματολογίας στο Δερματολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. «Μελετάω όλες τις πιθανές περιπτώσεις και, αν βρω εργασία σε Αγγλία ή Γερμανία, θα φύγω από την Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Λάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νέος γιατρός, μόλις τελειώσει την ειδικότητα, έχει δύο δρόμους να επιλέξει: ο ένας είναι να ιδιωτεύσει και ο άλλος να μπει στο νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ. Και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι. Από τη μία, ο ΕΟΠΥΥ δεν εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και, από την άλλη, τα ιδιωτικά ιατρεία που έχουν πάγια μηνιαία έξοδα έχουν μειωμένη κίνηση, αφού οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς και δεν επισκέπτονται εύκολα ιδιώτη γιατρό».

Αγγελιοφόρος 15/4/2012

Link to comment
Share on other sites

Μα γιατί δε μένουν στα ποιοτικά μας δημόσια Νοσοκομεία οι ένδοξοι και υπερήφανοι Πανελληνιονίκες;

Γιατί δεν εκπαιδεύονται στα ελληνικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, τα καλύτερα στον κόσμο; (τόσο καλά που δε βρίσκονται καν στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, ως υπέρτατης αξίας ιδρύματα)

Θα πάμε ως ζητιάνοι στους βάρβαρους λαούς της Ευρώπης;

Να έρθουν αυτοί εδώ να τους μορφώσουμε εμείς!

Ξέρουν από γαστροπροστασία σε κάθε ασθενή;

Ξέρουν από διαχείρηση προμηθειών Νοσοκομείου; (και μίζες)

Ξέρουν από υπερσυνταγογράφηση χωρίς να τους πιάνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία;

Ξέρουν να κάνουν εφημερίες από το σπίτι;

Ξέρουν να ψάχνουν με δεκάδες εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις έναν ασθενή με κρυολόγημα;

Όχι!

Τότε τι θα μας διδάξουν;

Edited by karanti_maria
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.