Jump to content

This is England


Recommended Posts

ΣΕΪΝ ΜΙΝΤΟΟΥΖ

This is England

Θυμάστε κάποια παιδιά της Αγγλίας (κυρίως) με τα ξυρισμένα γουλί κεφάλια της δεκαετίας του 1960; Τους «περίφημους» σκίνχεντς; Εχει τρομερό πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον η μεταλλαγή αυτών των παιδιών από παιδιά της διαμαρτυρίας σε φασιστικές μαριονέτες και κυνηγούς των μεταναστών!

Τα παιδιά αυτά, εργάτες σε «δεύτερες» δουλειές (ναυπηγεία, εργοστάσια, μεταφορές), κάτοικοι φτωχών συνοικιών, παιδιά όλων των χρωμάτων και όλων των εθνοτήτων που ζούσαν στην Αγγλία, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της Θάτσερ, σχημάτισαν ομάδες με στρατιωτική πειθαρχία, ομάδες που αμφισβητούσαν το σύστημα! Ορφανά, όμως, από πολιτική καθοδήγηση και έχοντας τεράστια ιδεολογικά κενά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μετεξελίχτηκαν σε ασπίδες και στρατιώτες του συστήματος! Εγιναν ο φόβος και ο τρόμος των μεταναστών! Εγιναν η «Χρυσή Αυγή», της Αγγλίας. Το φυτώριο του φασισμού!

Η ταινία του Σέιν Μίντοουζ προσπαθεί - και επιτυγχάνει αρκετά - να αποκαλύψει τους λόγους και τις αιτίες αυτής της μεταλλαγής! Τα λαϊκά στρώματα, όταν είναι πολιτικά απληροφόρητα, αμόρφωτα και ανώριμα, πέφτουν, μοιραία, στα χέρια των επιτήδειων και μετατρέπονται από δυνατή αγωνιστική δύναμη σε όπλο της αστικής τάξης, σε εκτελεστικά όργανα φασιστικών μεθόδων και ιδεολογιών! Η πολιτικά ανώριμη εργατική τάξη στρέφεται εναντίον του εαυτού της! Δέχεται να υπηρετήσει εθνικιστικές και φασιστικές ιδεολογίες!

Η ταινία έχει μεγάλη αξία και για εμάς, γιατί οι δικοί μας εθνικιστές, οι στρατολόγοι των ανώριμων αγανακτισμένων και απογοητευμένων παιδιών, των παιδιών του απελπισμένου και αποπροσανατολισμένου εκείνου κομματιού της εργατικής τάξης, του πιο αμόρφωτου και πολιτικά καθυστερημένου κομματιού της εργατικής τάξης, έχουν, χρόνια τώρα, βγει σε παγανιά! Πότε για τη Μακεδονία, πότε για την Τουρκία, και πότε για την καθαρότητα της φυλής! Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν όλες οι συνθήκες, που υπήρχαν στην Αγγλία της Θάτσερ, για παρόμοιους στρατούς! Υπάρχουν άφθονοι μετανάστες για να τους μαχαιρώσουμε. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Υπάρχει μεγάλη πολιτική και κοινωνική απελπισία. Και με αυτήν την έννοια, η ταινία είναι πολύ χρήσιμη και πολύ διδακτική!

Παίζουν: Τόμας Τέργκουζ, Στίβεν Γκρέιαμ, Τζο Χάρετλεϊ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.