Jump to content

Μεσάνυχτα στο Παρίσι


Recommended Posts

ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ

Μεσάνυχτα στο Παρίσι

Ο τουριστικός γύρος του Γούντι Αλεν στην Ευρώπη άρχισε από το Λονδίνο, πέρασε από την Βαρκελώνη και κατέληξε στο Παρίσι, την πόλη του φωτός με τους ολοζώντανους μύθους για τους μποέμ καλλιτέχνες και ρομαντικούς κάθε εποχής και εθνικότητας. Ο Πύργος του Αϊφελ, σύμβολο της πόλης από πάντα, δεσπόζει στην εισαγωγική σεκάνς που, σαν διαφημιστικό φυλλάδιο, αποτυπώνει πλάνα από κάθε στιγμή του 24ωρου και κάθε γωνιά της γαλλικής πρωτεύουσας, με ήλιο και βροχή, το πρωί και την κατάφωτη νύχτα, χωρίς να προσβλέπει σε έπαινο πρωτοτυπίας. Ο Γούντι Αλεν δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει μέσα από πρωτοτυπίες. Παρά το γεγονός ότι από το «Μανχάταν» ήδη ο σκηνοθέτης έχει γνωστοποιήσει τον έρωτά του για το Παρίσι, μοιάζει σαν να μην έχει ο ίδιος να διηγηθεί τίποτε το ιδιαίτερο για την πόλη. Ούτε για το σήμερα και ούτε για το χθες, το παρελθόν στο οποίο αναφέρεται αλλά συνθέτει μια ολόκληρη τοιχογραφία με γλυκανάλατα ανέμελα ταμπλό, σαν παζλ μιας μαγευτικής μπαγκατέλας.

Αυτήν τη φορά ο Οουεν Γουίλσον, ως alter ego του Γούντι Αλεν, φόρεσε τον ρόλο του νευρωτικού χαρακτήρα που για δεκαετίες ο σκηνοθέτης κρατούσε για τον εαυτό του. Ο Γουίλσον υποδύεται τον Τζιλ, έναν πολυτεχνίτη από την χολιγουντιανή σεναριακή βιομηχανία που ονειρεύεται να συγγράψει ένα μεγάλο μυθιστόρημα. Ταξιδεύει στο Παρίσι με την αρραβωνιαστικιά του Ινες και τους πλούσιους ρεπουμπλικάνους γονείς της - που ο Αλεν χλευάζει σε κάθε τους βήμα. Χλευάζει και τον Πολ, τον Αμερικανό ψευτοδιανοούμενο ξερόλα. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της παρέας, ο Τζιλ καίγεται από έρωτα για το Παρίσι. Προβληματίζεται απ' όσο φαίνεται σοβαρά να αφήσει την δουλειά του και να μετακομίσει εδώ οριστικά. «Θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να παλέψεις για το όνειρο;» ρωτάει έκπληκτη η Ινες. Μεθυσμένος από ευτυχία που βρίσκεται στην πόλη του φωτός και τις ονειροπολήσεις του, το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα. Με λίγο σπρώξιμο από την νυχτερινή μαγεία, ο Τζιλ επιβιβάζεται στην μηχανή του χρόνου. Χώνεται μέσα σε ένα μύθο και γίνεται μέρος του, μεταφέρεται στο Παρίσι του '20 όπου συναντά όλους αυτούς που θαυμάζει. Χέμινγουεϊ, Φιτζτζέραλντ, Πικάσο, Νταλί, Κόουλ Πόρτερ, Μπουνιουέλ , Μαν Ρέι... Ο Γούντι Αλεν βρίσκεται στις καλύτερες αφηγηματικές του στιγμές όταν μας σερβίρει αυτό το φανταστικό παραμύθι για τον συγγραφέα με τις κράμπες στα δάκτυλα που επιστρέφει στο παρελθόν και παίρνει μάλιστα βοήθεια για το μυθιστόρημά του από την ίδια την Γερτρούδη Στάιν.

Στην γοητευτικά αυτή λαίμαργη ταινία για την νοσταλγία, σαν αθεράπευτη κατάσταση, την ριζωμένη στον άνθρωπο, ο Γούντι Αλεν αναμειγνύει πολλά από τα αγαπημένα του υλικά: αναφορές στην τέχνη και σε καλλιτέχνες, μυθοπλασία μέσα στην μυθοπλασία, ήρωας με ανίσχυρο εγώ, θεματική των αταίριαστων ζευγαριών, ήχοι από τζαζ, απιστία, σύγκρουση διανοούμενων και μη. Η εξιδανίκευση της νοσταλγίας, του παρελθόντος, συνιστά έναν μόνο τρόπο να εμποδίσει κανείς την ροή του χρόνου ...

Ο Γούντι Αλεν ήδη από το ξεκίνημα της ταινίας υμνεί την τέχνη, την ζωή και τον έρωτα όταν στρέφει με ήπια ειρωνεία την κάμερά του στα αξιοθέατα της πόλης. Ακόμα κι όταν, κάποιες στιγμές γίνεται ιδιαίτερα επιφανειακός, ας μην ξεχνάμε ότι έχει κάνει πολύ πιο «βαριά», πιο έξυπνα και πιο αστεία πράγματα. Καταπλήσσει πάντως το γεγονός πώς ένας 76χρονος μπορεί ακόμα να χαρίζει φιλμ που σφύζουν από τη χαρά της ζωής!

Παίζουν: Οουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κέιτ Μπέιτς, Αντριεν Μπρόντι, Μίμι Κένεντι, Κάρλα Μπρούνι κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία (2011).

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αχ.... Η αναπόφευκτη κατάληξη της άσκοπης παραγωγής ταινιών με συχνότητα 1φιλμ/2έτη. Επανάληψη πάνω στην επανάληψη.

Κρίμα.......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοιτα επειδη σου αρεσε μαλλον εχω να σου προτεινω μια πολιτικη ταινια σημερα το IN TIME να δουμε αν θα σ'αρεσει.Μια αλληγορική αντικαπιταλιστική ταινία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.