Jump to content

Συρανό ντε Μπερζεράκ


Recommended Posts

Η ιστορία του Εντμόν Ροστάν είναι γνωστή τοις πάσι κυρίως από τη δημοφιλή ταινία «Cyrano de Bergerac» του 1990 με πρωταγωνιστή τον Γάλλο ηθοποιό Gérard Depardieu. Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο κείμενο του Ροστάν, ένα από τα διασημότερα ρομαντικά θεατρικά έργα του 19ου αιώνα.

Διασημότερη και από το ίδιο το έργο και και από την ανεξάντλητη αγάπη του Συρανό για τη Ρωξάνη, δεν είναι άλλη από τη μύτη του: πελώρια και ξακουστή. Μια μύτη που καταφέρνει να του που ορίζει τη ζωή και να τον απομακρύνει από την αυτοπεποίθησή του στερώντας του το θάρρος να διεκδικήσει την αγαπημένη του.

Το στόρι: ο Συρανό ντε Μπερζεράκ είναι ερωτευμένος με την όμορφη Ρωξάνη. Δεινός ξιφομάχος και ταλαντούχος ποιητής θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός άντρας. Έχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: την …τεράστια μύτη του. Παρορμητικός, σαρωτικός, ανεξέλεγκτα ρομαντικός κι ονειροπόλος, ο Συρανό ζει τον απόλυτο έρωτά του, υποφέρει βαθειά, αλλά δεν τολμάει να τον αποκαλύψει σε κανέναν. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε μια γυναίκα να τον ερωτευτεί, αφού κανείς δεν μπορεί να τον αντικρίσει χωρίς να σοκαριστεί ή να βάλει τα γέλια; Δέχεται λοιπόν να βοηθήσει τον όμορφο Κριστιάν να διεκδικήσει την καρδιά της Ρωξάνης με τους δικούς του στίχους. Στίχοι χειμαρρώδεις, που αναβλύζουν από την ψυχή του συγκινώντας ακόμη και τους εχθρούς του.

Τι είναι αυτό όμως που θα κερδίσει τη Ρωξάνη;

Η ομορφιά του Κριστιάν ή οι δικοί του στίχοι;

http://www.youtube.com/watch?v=hbJHjiNkOYw

Τι είναι σημαντικό στον έρωτα: η ομορφιά ή ο εσωτερικός κόσμος;

Φοβούμενος το πρώτο, ο Συρανό αποφασίζει να μη διεκδικήσει την όμορφη Ρωξάνη, για να ανακαλύψει έπειτα από χρόνια ότι εκείνη ήταν ερωτευμένη με την ψυχή του.

Η υπόθεση αφορά τη ζωή του Γάλλου συγγραφέα Συρανό ντε Μπερζεράκ. Λόγω της μεγάλης μύτης του, πιστεύει πως δεν μπορεί να αγαπηθεί. Έτσι, δεν εξομολογείται τον έρωτά του στην όμορφη Ρωξάνη, αλλά καταφέρνει να την κατακτήσει έμμεσα, γράφοντάς της ερωτικές επιστολές για λογαριασμό του ωραίου Κριστιάν. Έπειτα από πολλά χρόνια, όταν η Ρωξάνη αντιλαμβάνεται την αλήθεια, είναι πια πολύ αργά καθώς ο βαριά τραυματισμένος Συρανό πεθαίνει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.