Jump to content

Steve Jobs 1955 - 2011.


Leviathan

Recommended Posts

"Εφυγε" στα 56 του ο Στηβ Τζομπς

ΑΘΗΝΑ 06/10/2011

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, ο συνιδρυτής της Apple, ο δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes, ο Στηβ Τζομπς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η Apple ανακοίνωσε το θάνατο του Τζομπς, ενώ στην κεντρική σελίδα της δεσπόζει η φωτογραφία του και ο τίτλος "Steve Jobs 1955-2011".

Εντός της σελίδας υπάρχει η ανακοίνωση: "Η Apple έχασε μία οραματική και δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε ένα συναρπαστικό άνθρωπο. Εμείς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε και να συνεργαστούμε μαζί του χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και έναν εμπνευσμένο μέντορα. Ο Στηβ αφήνει πίσω του μία εταιρεία που μόνο εκείνος μπορούσε να χτίσει. Το πνεύμα του θα είναι για πάντα ο θεμέλιος λίθος της Apple".

Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Η λάμψη του Στηβ, το πάθος και η ενέργεια του ήταν η πηγή για αμέτρητες καινοτομίες που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος είναι ασύγκριτα καλύτερος χάριν του Στηβ. Η μεγάλη του αγάπη ήταν για τη σύζυγό του, Λορέν, και την οικογένειά του. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με όλους όσοι είχαν ζήσει από κοντά τα εξαιρετικά χαρίσματά του".

Το χρονικό της επιτυχίας

Ο Τζομπς συνίδρυσε την Apple το 1976 και μαζί με τον παιδικό του φίλο, Στηβ Βόζνιακ, δημιούργησαν τον Apple II, που θεωρήθηκε ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Θεωρήθηκε ένας χαρισματικός και καινοτόμος άνθρωπος, που άλλαξε τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της μουσικής και της επικοινωνίας. Κάποιοι μάλιστα τον συνέκριναν ακόμα και με τον Τόμας Έντισον.

Το 1985 αποχώρησε από την Apple, δημιουργώντας μία νέα εταιρεία, την Next. Επέστρεψε μετά από 11 χρόνια, το 1996, ξαναγεννώντας το δημιούργημα του, μετατρέποντας σταδιακά την Apple σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως.

Το 2004 χτυπήθηκε από καρκίνο του παγκρέατος και το 2009 αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Μετά από χρόνια προβληματικής υγείας, ο Τζομπς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το τιμόνι της Apple, στις 24 Αυγούστου του 2011, με μία λιτή ανακοίνωση: "Πάντα έλεγα ότι όταν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα το ανακοινώσει. Δυστυχώς η μέρα ήρθε".

Η άνοδος της Apple

Με την συμβολή του Τζομπς η παρ' ολίγον χρεοκοπημένη Apple μετετράπη σε τεχνολογικό κολοσσό και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σε χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor's 500, μετά Exxon Mobil Corp.

Χάρη στον Τζομπς, η Αpple μπήκε το 2007 στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 παρουσιάστηκε το πρώτο iPad.

Με τις δύο αυτές συσκευές, η εταιρεία είχε αύξηση στην αξίας της 84%, στα 153 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να να αφήσει την Google στη δεύτερη θέση με αξία 111 δισ. και την IBM στην τρίτη θέση με 100 δισ. Η Microsoft βρίσκετε στην 5η θέση με αξία σχεδόν μισή απ' ό,τι η Apple.

Ο ασκητικός Τζομπς

Στον κλάδο της τεχνολογίας αιχμής οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αμείβονται και με το παραπάνω. Ο Τζομπς ωστόσο, όπως λέγεται, ήταν τρόπον τινά ασκητικός.

Πέραν του ενός δολαρίου ετησίως που ελάμβανε από το 1997, οπότε και επέστρεψε στην Apple, αρνιόταν κατ' εξακολούθηση να λάβει ως μπόνους μετοχές της εταιρείας και άλλα συναφή οικονομικά οφέλη.

Το 1999 το ΔΣ της εταιρείας σκαρφίστηκε ένα ψέμα... κι αγόρασε στον Τζομπς ένα αεροσκάφος τύπου Gulfstream V... Κάπως έπρεπε να τον ευχαριστήσει για την εκτόξευση της εταιρείας δια χειρός (και πνεύματος) του.

Τα moto του Τζομπς

"Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς". Αυτή ήταν η φράση που κινητροδοτούσε τον Τζομπς, όπως ο ίδιος ανέφερε σε ομιλία του, το 2005, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

"Αυτοί που αποκαλείτε τρελούς, απροσάρμοστους και επαναστάτες πάνε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις".

Ένα χρόνο μετά, το 2006, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του: "Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει την παγίδα ότι “έχεις κάτι να χάσεις”. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".

Υπόκλιση από τον μεγάλο "αντίπαλο" και τον συνεχιστή

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τόνισε ότι η επιρροή του Τζομπς "θα βιώνεται για πολλές γενιές". Και πρόσθεσε: "Για όσους είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του, ήταν μία εξωφρενικά μεγάλη τιμή. Θα μου λείψει ο Στηβ".

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγραψε: "Στηβ σε ευχαριστώ για το ότι υπήρξες μέντορας και φίλος. Σε ευχαριστώ που έδειξες ότι αυτό που δημιουργείς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Θα μου λείψεις".

Συλλυπητήρια από Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει: "Ο κόσμος έχασε ένα μεγάλο οραματιστή. Και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη τιμή για την επιτυχία του Στηβ, το ότι πολύς κόσμος πληροφορήθηκε για το θάνατό του μέσω συσκευών που ο ίδιος δημιούργησε".

ΠΗΓΗ : www.nooz.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ένα χρόνο μετά, το 2006, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του: "Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει την παγίδα ότι “έχεις κάτι να χάσεις”. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".

R.I.P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή του Στιβ Τζομπς αναμένεται σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βιβλίο «Steve Jobs» του συγγραφέα Walter Isaacson.

Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αποκαλύπτει γιατί ο Τζομπς απογοητεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και μία μοιραία απόφαση που έλαβε για την υγεία του.

Το βιβλίο αναμένεται πώς και πώς γιατί δεν πρόκειται για συρραφή φημών και ανυπόστατων υποθέσεων (κάτι που συνηθίζεται σε πολλές βιογραφίες διασήμων στις ΗΠΑ) αλλά για υλικό που συγκεντρώθηκε από συνεντεύξεις που πήρε ο Walter Isaacson από τον ίδιο τον ιδρυτή της Apple.

Στην τελευταία του μάλιστα συνέντευξη ο Τζομπς εξομολογήθηκε ότι ήθελε να βγει το βιβλίο ώστε να τον γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά του, δίπλα στα οποία δεν μπόρεσε να σταθεί όσο ήθελε.

Ανάμεσα στα όσα εξομολογείται ο Τζομπς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Μία συνάντηση που παραλίγο να μη γίνει επειδή ο -στριφνός πολλές φορές- Τζομπς παρεξηγήθηκε που ο Ομπάμα δεν του είχε στείλει προσωπική πρόσκληση. Τελικά η γυναίκα του τον έπεισε να δει τον αμερικανό πρόεδρο αλλά ο Mr. Apple το είχε κρατήσει «μανιάτικο» και δεν ήταν και τόσο θερμός μαζί του. Μάλιστα με το που τον είδε τον πήρε αμέσως από τα μούτρα: «Δεν θα καταφέρεις να κερδίσεις δεύτερη θητεία» ήταν τα πρώτα του λόγια προς τον Ομπάμα και συνέχισε κριτικάροντας τις προεδρικές επιλογές όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την παιδεία. Μάλιστα ο Τζομπς εξομολογήθηκε στον συγγραφέα ότι δεν εντυπωσιάστηκε από τον πρόεδρο, ωστόσο κράτησαν επαφή και μιλούσαν στο τηλέφωνο.

Ενας άλλος άνθρωπος που δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Τζομπς ήταν ο Μπιλ Γκέιτς. Δεν τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, έλεγε ότι δεν έχει φαντασία, ότι δεν έχει εφεύρει τίποτε απολύτως και ότι ήταν πιο χρήσιμος στη φιλανθρωπία παρά στην τεχνολογία.

Πώς γνώρισε τον βιολογικό του πατέρα

Ίσως η πιο απίστευτη ιστορία είναι αυτή που αφορά τον βιολογικό του πατέρα. Ως γνωστόν ο Τζομπς ήταν υιοθετημένος και δεν επεδίωξε ποτέ να δει τους πραγματικούς του γονείς. Συνήθιζε ωστόσο να συχνάζει σε ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα στο Σαν Χοσέ. Το εστιατόριο αυτό ανήκε στον πατέρα του και παρόλο που είχαν γνωριστεί ως πελάτης-ιδιοκτήτης, μόνο πολύ αργότερα έμαθαν τη σχέση που πραγματικά είχαν. Ο Τζομπς σοκαρίστηκε από τη σύμπτωση όμως τελικά δεν ήθελε ουσιαστική επαφή μαζί του, γιατί ήδη είχε τεράστια περιουσία και φοβόταν μήπως ο Σύρος πατέρας του ήθελε απλώς χρήματα.

Το μοιραίο λάθος

Ο Τζομπς αν δεν ήταν αυτό που ήταν, θα ήθελε να ζει στο Παρίσι και να γράφει ποιήματα. Πάντα πίστευε ότι θα πεθάνει νέος και αυτή του η πεποίθηση ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα όσα έκανε. Βιαζόταν, ήθελε να προφτάσει να κάνει όσα είχε στο μυαλό του, γιατί νόμιζε ότι το νήμα της ζωής του θα κοβόταν απότομα.

Ένα πράγμα που σόκαρε τον συγγραφέα ήταν η απόφαση του Τζομπς να μην κάνει χειρουργείο όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας. «Μία τέτοια ιδιοφυία έκανε μία τόσο λάθος κίνηση με τόσο ολέθριες επιπτώσεις!» είπε ο Walter Isaacson σε συνέντευξή του. Και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Δεν ήθελε το κορμί του να ανοιχτεί όπως είπε ο ίδιος στον συγγραφέα! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εννιά πολύτιμοι μήνες μέχρι να λάβει την απόφαση για επέμβαση και πλέον ο καρκίνος είχε προχωρήσει πολύ!

Πηγή Huffington Post

http://www.protothema.gr/technology/article/?aid=153742

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε εξωτικές θεραπείες είχε καταφύγει ο Στιβ Τζομπς για να νικήσει τον καρκίνο, σύμφωνα με την εξουσιοδοτημένη βιογραφία του που κυκλοφορεί σήμερα. Η απόφασή του να μην υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλά αντίθετα να εμπιστευτεί χυμούς φρούτων, βελονισμό, βότανα και άλλες θεραπείες, πολλές από τις οποίες ψάρευε στο Διαδίκτυο, εξόργιζαν και ανησυχούσαν την οικογένειά του, τους φίλους του και τους γιατρούς του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο συγγραφέας Ουόλτερ Αϊζακσον στο βιβλίο του, ο Στιβ Τζομπς ήταν ένας από τους 20 ανθρώπους στον κόσμο που είχε χαρτογραφήσει την ακολουθία του DNA του αλλά και του καρκινικού του όγκου. Το ποσό που είχε πληρώσει ήταν 100.000 δολάρια.

Στις 630 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες για τη συναισθηματική ζωή του Τζομπς, τον γάμο του, την σχέση του με την αδελφή του και τις επιχειρηματικές του συμφωνίες. Ο συγγραφέας πήρε περισσότερες από 40 συνεντεύξεις από τον συνιδρυτή της Apple τα τελευταία δυο χρόνια της ζωής του. Ο Τζομπς πληροφορήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 ότι είχε καρκίνο. Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που πήρε στο τηλέφωνο, ήταν ο επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ, ο οποίος ανέλαβε αργότερα του φιλανθρωπικό έργο της Google. «Πιστεύεις ακόμη στον Θεό;» ήταν η ερώτησή του. Ο συνομιλητής του τον ρώτησε τι συμβαίνει. «Εχω καρκίνο» απάντησε. Θα έπρεπε να περάσουν εννέα μήνες για να πεισθεί ο Τζομπς να χειρουργηθεί. Φίλοι και συγγενείς τον πίεζαν να εγκαταλείψει τις εξωτικές θεραπείες. «Είσαι τρελός» του είχε πει ο φίλος του και μέντοράς του Αντριου Γκρόουβ.

ΜΠΙΤΛΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧ. Ο Ουόλτερ Αϊζακσον γράφει ότι στις συνεντεύξεις που του παραχωρούσε ο Τζομπς στο λίβινγκ ρουμ του σπιτιού του, ακουγόταν πάντα μουσική. Σε μία συνέντευξη, ο Τζομπς διάλεγε τραγούδια από ένα iPad2. Τους Beatles διαδέχθηκαν μοναχοί του τάγματος του Αγίου Βενέδικτου που έψελναν γρηγοριανούς ύμνους, τους μοναχούς μια φούγκα του Μπαχ και ένα τραγούδι του σκωτζέζου μουσικού Ντόνοβαν. Ο Τζομπς αγαπούσε πολύ τη μουσική και είχε πολλούς φίλους μουσικούς. Από τον τσελίστα Γιο Γιο Μα είχε αποσπάσει την υπόσχεση ότι θα έπαιζε στην κηδεία του.

Ο ΜΕΡΝΤΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ. Ο Στιβ Τζομπς είχε συναντηθεί στο σπίτι του με διάφορους επιφανείς της βιομηχανίας του θεάματος. Ενας από αυτούς ήταν ο συντηρητικός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ. Ο Τζομπς είχε πει αστειευόμενος στον βιογράφο του ότι είχε κρύψει τα μαχαίρια της κουζίνας από τη γυναίκα του Λόριν Πάουελ, η οποία είναι φιλελεύθερων απόψεων.

Από την περασμένη άνοιξη ο Τζομπς ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με ανθρώπους που ήθελε να δει πριν πεθάνει. Ενας από αυτούς ήταν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Η συνάντησή τους έγινε τον περασμένο Μάιο στην έπαυλη του Τζομπς στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας και κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες. Αλλά για τους ιδρυτές της Google, το αφεντικό της Apple δεν έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια. Θεωρούσε ότι ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν έκλεβαν την τεχνολογία της Apple.

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ

http://www.enimerosi24.gr/index.asp?a_name=entertainment&item_id=2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.