Jump to content

Το μέλλον των νέων γιατρών απειλείται


vikara

Recommended Posts

25/09/2011

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το μέλλον των νέων γιατρών απειλείται(Υgeianet)

Στη μέγγενη της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΝΔ – ΕΕ – ΔΝΤ

Οι σοβαρότερες ίσως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λαίλαπας αντιδραστικών μέτρων που ζούμε αυτήν την περίοδο στον τομέα της περίθαλψης είναι δύο :

α) Η αφαίρεση και θεσμικά (“στα χαρτιά”) κάθε υπολείμματος δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα από το σύστημα περίθαλψης.

β) Η πλήρης καταστροφή κάθε επαγγελματικού και επιστημονικού δικαιώματος για τις μελλοντικές γενιές γιατρών.

Το δεύτερο θέμα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από το μαχόμενο νοσοκομειακό – υγειονομικό κίνημα και από τις δυνάμεις της αριστεράς, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις προωθούνται με “σιωπηλό” αλλά συστηματικό τρόπο συνήθως στο παρασκήνιο, συγκριτικά με την δημοσιότητα που παίρνουν τα υπόλοιπα “καμώματα” της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας. Επίσης, για τις αντιδραστικές αυτές αλλαγές δυστυχώς υπάρχει αξιόλογο κλίμα ανοιχτής συναίνεσης από πολλούς κύκλους μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση, στον ΠΙΣ, στους Ιατρικούς Συλλόγους, στις Επιστημονικές Εταιρείες κλπ.

Αυτό που επιχειρείται δεν είναι άλλο από μια μεγάλη πτώση της αξίας της ιατρικής εργασίας που θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του αισθήματος αξιοπρέπειας των επόμενων γενιών γιατρών. Έτσι θα μπορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε μέσα στα (μόνο κατ'' όνομα πλέον) “δημόσια” νοσοκομεία και ΚΥ είτε στον “αμιγή” ιδιωτικό τομέα να έχουν πάντα διαθέσιμη φτηνή και υποταγμένη ιατρική εργασία ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Το “πάζλ” συντίθεται ως εξής :

α) Η ΠΑΣΚ ιατρών του ΙΣΑ έχει προτείνει σε ανύποπτο χρόνο να σταματήσει η αυτόματη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στους πτυχιούχους, αλλά οι απόφοιτοι να στελεχώνουν (αμισθί, πιθανότατα) παθολογικές και χειρουργικές κλινικές για 2 (δύο) έτη μετά την αποφοίτηση και στην συνέχεια να “αξιολογούνται” για την χορήγηση άδειας.

β) Η πρόταση νόμου του ΚΕΣΥ την οποία ο υπουργός υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου (τηλεοπτική συνέντευξη Α.Λ. 23-8) προβλέπει εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας που θα αφορούν όχι μόνο όλους τους αποφοίτους, αλλά και όσους είναι σήμερα σε λίστα αναμονής, ακόμα και αυτούς που έχουν τελειώσει την προκατακτική ειδικότητα και περιμένουν για την κύρια (!). Οι αποτυχόντες θα κατευθύνονται αναγκαστικά στην γενική ιατρική και σε ειδικότητες χωρίς μεγάλη “ζήτηση” (ογκολογία, ιατροδικαστική, ιατρική εργασίας). Την όλη διαδικασία θα αναλάβουν οι “νέες” επιστημονικές εταιρείες ειδικοτήτων που προβλέπονται, από τις οποίες έχει αφαιρεθεί η δημοκρατική λειτουργία (π.χ. θα έχουν υποχρεωτικά πρόεδρο πανεπιστημιακό καθηγητή).

γ) Στον νέο νόμο που έχει τεθεί στην “διαβούλευση” (αυτόν που περικόπτει τις δημόσιες δομές αποκατάστασης και πρόνοιας) εκτός από τις σκανδαλώδεις διατάξεις περί δικαιώματος των πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικό ιατρείο και ιδιωτικό κλινικό έργο και περί δικαιώματος “επιλεγμένων” ιδιωτών να συμμετέχουν στην λειτουργία των νοσοκομείων, υπάρχει και διάταξη που αναθέτει την διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης και τίτλου ειδικότητας στον ΠΙΣ.

δ) Για τουλάχιστον 5 (πέντε) χρόνια αναστέλλονται οι προσλήψεις επιμελητών στο ΕΣΥ και πρόσφατα φημολογείται ότι θα σταματήσουν οι προσλήψεις ακόμα και επικουρικών επιμελητών.

ε) Οι αυριανοί ειδικευμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, άρα ούτε δικαίωμα ασφαλιστικής συνταγογράφησης, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμβεβλημένων που απαιτεί η τρόϊκα.

Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται ένα νέο “τοπίο” με μεσαιωνικές συνθήκες για τους νέους γιατρούς. Μέχρι τώρα, παρά τα πολλά προβλήματα του συστήματος, παρά την ευνοιοκρατία και τον νεποτισμό, παρά την απαράδεκτη συμπεριφορά του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, παρά τις αντιδραστικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και χάρις στην αντίσταση και τις κατακτήσεις του νοσοκομειακού και του φοιτητικού κινήματος υπήρχαν σαφή όρια και στάδια στα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα. Έπαιρνες πτυχίο, ήσουν γιατρός. Δήλωνες προτίμηση ειδικότητας και για μια περίοδο 10 – 12 ετών κατά μέσο όρο (στρατός, αγροτικό, αναμονή, μεσοδιαστήματα, ειδικότητα, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση) ήσουν ειδικευόμενος. Στη συνέχεια ήσουν ειδικευμένος και αναζητούσες την τύχη σου στο ΕΣΥ ή στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, θα έχουμε πτυχιούχους που δεν θα είναι ακριβώς γιατροί (δεν θα έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος), όμως θα κάνουν “λάτζα” για τουλάχιστον δύο χρόνια (ή και περισσότερα, αν αποτύχουν στην ... “αξιολόγηση” της ΠΑΣΚ). Θα έχουμε γιατρούς με άδεια άσκησης εφ'' όσον αξιολογηθούν, όμως δεν θα είναι ακριβώς ειδικευόμενοι, αν δεν πετύχουν στις εξετάσεις έναρξης ειδικότητας που προβλέπει το νομοσχέδιο ΚΕΣΥ – Λοβέρδου. Θα έχουμε γιατρούς με τίτλο ειδικότητας που δεν θα είναι ακριβώς ειδικευμένοι, αφού δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στο ΕΣΥ ούτε στον ΕΟΠΥΥ, ούτε κάν δικαίωμα ασφαλιστικής συνταγογράφησης. Σε αυτές τις (τουλάχιστον τρεις) “γκρίζες ζώνες” κάθε μία από τις οποίες θα διαρκεί αρκετά χρόνια θα βρίσκεται εγκλωβισμένη μια μάζα χιλιάδων γιατρών. Θα αποτελεί δεξαμενή στα θολά νερά της οποίας θα ψαρεύουν οι κερδοσκόποι της περίθαλψης για να εξασφαλίζουν φτηνή ιατρική εργασία χωρίς ούτε τα στοιχειώδη επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι εξοργιστική η προκλητικότητα και η υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας, την οποία αναπαράγουν αβίαστα τόσο τα “λιβανιστήρια” των ΜΜΕ όσο και διάφοροι “παράγοντες” του ιατρικού χώρου. Ενώ μιλούν για “απελευθέρωση” του επαγγέλματος, στην πραγματικότητα επιχειρούν “κλείσιμο” του επαγγέλματος προς τους νέους γιατρούς και ταυτόχρονα “αντιποίηση” του επαγγέλματος, αφού επιτρέπουν -με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών- σε μεγαλοεπιχειρηματίες ακόμα και μή γιατρούς να ιδρύουν κερδοσκοπικές ιατρικές εταιρείες. Στην εξυπηρέτηση της αντιδραστικής πολιτικής συμβάλλουν και κύκλοι των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ και των επιστημονικών εταιρειών προσκείμενοι στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικοί ήταν οι πανηγυρικοί τόνοι με τους οποίους υποδέχθηκε ο νέος πρόεδρος του ΙΣΑ την παραχώρηση της διαδικασίας χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος στον ΠΙΣ. Η στάση των κύκλων αυτών είναι κατάπτυστη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Φλεβάρη του 2011 στα 12 σημεία αιτημάτων της κατάληψης του υπουργείου υγείας, τα οποία οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων είχαν αναγκαστεί να προσυπογράψουν, αναφερόταν ρητά η αντίθεση των αγωνιζόμενων γιατρών σε κάθε φραγμό ενάντια στους νεότερους γιατρούς.

Ο αγώνας για το μέλλον των νέων γιατρών, για λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους, για επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια σε ένα δημόσιο σύστημα περίθαλψης είναι ήδη βασικό συστατικό στοιχείο τόσο του νοσοκομειακού όσο και του φοιτητικού κινήματος. Θα σαρώσει τόσο την αντιδραστική πολιτική κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ όσο και κάθε λογής απολογητές και συνοποιδοιπόρους της.

* Ο Πάνος Παπανικολάου είναι Νευροχειρουργός, Επιμελητής ΕΣΥ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Α.Ρ.Σ.Ι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έτσι ακριβώς και μη χειρότερα...

Όχι τίποτα άλλο, δηλαδή, αλλά όσοι συνάδελφοι δεν αντιλαμβάνονται τη δωρεάν υγεία ως αναφαίρετο και στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα (άμεσα πληγόμενο από τις ιδιωτικοποιήσεις), ίσως -λέω, ίσως- να συγκινηθούν λιγάκι τώρα, που τα... οπίσθιά μας φλέγονται! :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα είπε όλα ο κ. Παπανικολάου!

Απορώ πως υπάρχουν κάποιοι που δεν τα αντιλαμβάνονται!

Υποψιάζομαι ότι πιστεύουν -ο κάθε ένας για τον εαυτό του- πως είναι τόσο έξυπνοι και ικανοί, ώστε τα προβλήματα που θα πλήξουν όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, θα τους αφήσουν αλώβητους, καθ'ότι, εντός του νέου ιδιωτικοποιημένου καθεστώτος, θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι λόγω των... μυθικών ικανοτήτων τους... :antegeia:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.