Jump to content

Ερώτηση για μεθοτρεξάτη


lachesis

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

Σας διαβάζω κατά καιρούς αλλά δεν έτυχε να σχολιάσω μέχρι τώρα κάτι... Τώρα που διαβάζω όμως για την εξεταστική και οι καθηγητές δεν είναι προσβάσιμοι μπορεί και να με βοηθήσετε αν θέλετε!

Στην έκτοπη κύηση αναφέρει ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η μεθοτρεξάτη γιατί καταστρέφει τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα.

Θα ήθελα να μου πει κάποιος αν χρησιμοποιείται και στους όγκους γενικότερα το ίδιο φάρμακο και εάν χρησιμοποιείται και για διακοπή κύησης που εξελίσσεται όμως φυσιολογικά στο ενδομήτριο.

Και κάτι άλλο... Τη διάχυτη ενδαγγειακή πήξη γιατί τη λέμε πήξη αφού πρόκειται για διάχυτη αιμορραγία; Συγνώμη για τη βλακεία, ξέρω ότι έχει να κάνει με κατανάλωση των παραγόντων πήξης, αλλά μόνο για πήξη δεν πρόκειται. Στην αρχή το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα και δε μου ταίριαζε ο τίτλος με την περιγραφή.

Αυτά.

Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται και για καρκίνους και για άλλες ασθένειες όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή κυττάρων (πχ στην ρευματολογία)

Η μεθοτρεξάτη σε μικρές δόσεις χρησιμοποιείται σε ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα ως DMARD (disease modifying antirheumatic drug -Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα)

Σε μεγάλες δόσεις χρησιμοποείται για κάποιους καρκίνους, πχ λευχαιμίες/οστεοσάρκωμα/choriocarcinoma που τα κύτταρα αναπαράγoνται γρήγορα

Ανάλογα με το βάρος/ύψος της γυναίκας χρησιμοποιείται ως abortion medicine είτε σε έκτοπη είτε σε φυσιολογική εγκυμοσύνη < 6 εβδομάδων. Νομίζω οι σχετικές κλινικές δοκιμές έγιναν το 96-97.

Στην διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, μέσα στα αγγεία σχηματίζονται μικρά έμβολα, τα οποία καταναλώνουν τους παράγοντες πήξης- μικρά πήγματα. Γι αυτό, μετά την πιο συχνή εμφάνιση της ΔΕΠ που είναι η αιμορραγία, η αμέσως πιο συχνή κλινική εμφάνιση είναι νεφρική ανεπάρκεια από τα μικροέμβολα. Επίσης μπορεί να δεις μικροέμβολα στα μικρά αγγεία των δακτύλων και κυάνωση. Άρα διάχυτη ενδαγγειακή πήξη ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως στη περίπτωση τερματισμού φυσιολογικής κύησης αν και όντως χρησιμοποιείται η methotrexate, το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο είναι mifepristone ακολουθούμενο από PG ανάλογο(συνήθως misoprostol. Επίσης γίνεται μέχρι και σε κύηση 60 ημερών.

embluesbrother

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έτσι ακριβώς γράφει και στη γυναικολογία, χωρίς όμως να κάνει αναφορά για τη μεθοτρεξάτη. <_<

Προφανώς δεν είναι η πρώτη επιλογή. Βασικά η διακοπή κύησης με φαρμεκευτική μέθοδο δεν είναι καν επιλογή στην Ελλάδα απ' όσο ξέρω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.