Jump to content

Με αφορμή το θάνατο της 27χρονης Βρετανής τραγουδίστριας Ε. Γουαϊνχάουζ


V for Vendetta

Recommended Posts

Η κατάντια του συστήματος

Με αφορμή το θάνατο της 27χρονης Βρετανής τραγουδίστριας Ε. Γουαϊνχάουζ

Ο θάνατος της Βρετανής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού, της σόουλ, ρυθμ εντ μπλουζ και τζαζ, Εϊμι Γουαϊνχάουζ, στα 27 χρόνια της, το προηγούμενο Σάββατο, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ηταν απόρροια του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και ειδικότερα της πολυσήμαντης για το σύστημα βιομηχανίας μουσικής, «διασκέδασης» και ευρύτερα του ελεύθερου χρόνου, που για τα κέρδη της συνθλίβει ανθρώπους και πολλές φορές ταλέντα. Η συγκεκριμένη καλλιτέχνης ήταν μια προσωπικότητα με μπόλικη εκκεντρικότητα και προβαλλόταν, όπως και άλλοι, ως πρότυπο σε έναν τρόπο ζωής που προτείνεται στη νεολαία, που περιλαμβάνει την ανοχή στα ναρκωτικά και στις κάθε είδους καταχρήσεις και ...αποδράσεις. Ετσι και η Γουαϊνχάουζ ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και πλασαριζόταν από τη βιομηχανία για συναυλίες που μόλις και μετά βίας στεκόταν στα πόδια της. Τελευταία, μάλιστα, λόγω της άθλιας κατάστασής της, κάποιες είχαν αναβληθεί.

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Κάμντεν του Λονδίνου. Τα αίτια του θανάτου της θα αποσαφηνιστούν μετά από σχετική ιατροδικαστική εξέταση. Πάντως, όλοι όσοι εμφανίζονται ως σοκαρισμένοι απλά συμμετέχουν σε όλο αυτό το «θέατρο», που θέλει να κρύψει τις αιτίες αυτής της κατάντιας για νέους ανθρώπους και να την αποδώσει σε «προσωπικό δράμα». Σκοπός τους να «βγει λάδι» το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς, των αξιών της κονόμας και του «πάτα επί πτωμάτων για να ανέβεις», ο καπιταλισμός που σαπίζει.

Αλλά η βιομηχανία της μουσικής δεν πτοείται. Και ο θάνατος πουλάει, όπως έγινε και με άλλα δημιουργήματά της που είχαν το ίδιο τέλος. Ετσι, φαίνεται ότι τα άλμπουμ της Γουαϊνχάουζ γνωρίζουν αύξηση πωλήσεων αυτές τις μέρες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το Σύστημα φταίει ρε που η κοπελιά αποφάσισε να σκατώσει τη ζωή της;

Το Σύστημα την ανάγκασε να παίρνει ο,τι σάπιο υπήρχε στα στενοσόκακα του Λονδίνου;

Το ψάρι βρομάει απ'το κεφάλι...

Το κλούβιο το κεφάλι της φταίει, όχι ο Καπιταλισμός!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το Σύστημα φταίει ρε που η κοπελιά αποφάσισε να σκατώσει τη ζωή της;

Το Σύστημα την ανάγκασε να παίρνει ο,τι σάπιο υπήρχε στα στενοσόκακα του Λονδίνου;

Το ψάρι βρομάει απ'το κεφάλι...

Το κλούβιο το κεφάλι της φταίει, όχι ο Καπιταλισμός!

Θεωρώ πως το ζήτημα της χρήσης ουσιών, στο οποίο παραπέμπει ο θάνατος της εν λόγω γυναίκας, έχει ισχυρές ρίζες στις κοινωνικές δομές και ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της ατομικής ευθύνης.

Το σύστημα φέρει την ευθύνη για το "κατρακύλισμα" πολλών τέτοιων ατόμων...

Όταν κανείς γεννιέται και ανατρέφεται σε μια κοινωνία εκ φύσεως άδικη και σάπια, δε μπορούμε να αναμένουμε από αυτόν να έχει την απαιτούμενη ηθική ωριμότητα και διαύγεια σκέψης, ώστε να αποτινάξει το κατεστημένο, υπό τα δεσμά του οποίου τελεί από κούνιας. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση ουσιών, αν και καταδικάζεται από κάθε φορέα της (καπιταλιστικής) κοινωνίας μας, εν τούτοις χρησιμοποιείται συχνά ως διέξοδος σε ψυχολογικά προβλήματα, από άτομα που ενσωματώνουν αναπόφευκτα στο είναι τους ό,τι σκουπίδι παράγει και επιβάλλει (μέσω των "μέσων") ο καπιταλισμός. Να προσθέσουμε ότι στα σκουπίδια αυτά εντάσσεται και η προβολή ενός "άτακτου", ανισόρροπου και παραβατικού, αλλά "απελευθερωμένου" τρόπου ζωής διαφόρων (προβληματικών κατά βάση) διασημοτήτων στη νεολαία, ως ένα "εναλλακτικό" παράδειγμα προς μίμηση, όπως πολύ εύστοχα υπογράμμισε ο συνάδελφος "V for Vendetta".

Φυσικά, υπάρχει και η άποψη ότι κανείς μπορεί να "πέσει" στα ναρκωτικά λόγω αδύναμης ή μη ισορροπημένης προσωπικότητας, απόρροια του καταστροφικού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Σύμφωνοι. Όμως.... ξεχνούμε ότι κύριο ρόλο στη διαμόρφωση των οικογενειακών συνθηκών (μέσω της δύναμης που ασκούν στη διάπλαση των χαρακτήρων) διαδραματίζουν τα Μ.Μ.Ε. - πρωτίστως δε η τηλεόραση. Και τι είναι τα Μ.Μ.Ε. αν όχι το τελευταίο - πλην αποτελεσματικό (ακόμη) - όπλο χειραγώγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων προς όφελος του συστήματος;

Κατ' εμέ, λοιπόν, οφείλουμε να επιδεικνύουμε περισσότερο σκεπτικισμό και αυστηρότητα, όταν καλούμαστε να προβούμε σε "απόδοση ευθυνών" για τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα. Δεν διαφωνώ ότι η κυρία Winehouse διέθετε "κλούβιο κεφάλι". Η ένστασή μου έγκειται στο ότι δε γεννιόμαστε με τα "κεφάλια κλούβια". Η συντριπτική πλειψηφία των ατόμων του είδους μας (όπως και κάθε άλλου είδους αυτού του πλανήτη) έρχεται στον κόσμο με τις καλύτερες οργανικές και ψυχικές προϋποθέσεις για επιβίωση και ανάπτυξη. Η διαφθορά έπεται. Έχουμε αναρωτηθεί άραγε ποτέ μας γιατί σε κοινωνίες πρωτόγονες (παραδείγματα τέτοιων κοινωνιών υπάρχουν ακόμη και στο σύγχρονο κόσμο) δεν παρατηρούνται φαινόμενα παρακμιακών και ως εκ τούτου αποξενωμένων κοινωνικών ομάδων; Η απάντηση θεωρώ πως είναι προφανής: οι κοινωνίες αυτές διαθέτουν μια απόλυτα δίκαιη και δημοκρατική οργάνωση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η οποία δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης ανισοτήτων. Έτσι (για να διατηρήσουμε και τη συνοχή με το θέμα μας) δεν εντοπίζονται ισχυρότερες ομάδες ανθρώπων που διαφθείρουν και χειραγωγούν την υπόλοιπη κοινότητα προς όφελός τους. Όλοι έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες, γι' αυτό και "παρακμιακές" ομάδες τύπου χρηστών ουσιών, αστέγων, άπορων κ.ά. δεν εμφανίζονται.

Δεν είμαστε θύματα των εαυτών μας. Δεν είμαστε θύματα της "φύσης" μας. Είμαστε θύματα ενός ολέθριου συστήματος, τις αλυσίδες του οποίου υποχρεούμαστε, ως νοήμονα όντα, να αποτινάξουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.