Jump to content

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ


Recommended Posts

ΤΖΟΡΤΖ ΝΟΛΦΙ

Οι ρυθμιστές

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η μοίρα του ανθρώπου προγράφεται στο πεπρωμένο του; Στη θρίλερ δυστοπία, επιστημονικής φαντασίας «Οι Ρυθμιστές», που στηρίζεται στη βάση μιας ιστορίας του μετρ του είδους science fiction Φίλιπ Κ. Ντικ, το πεπρωμένο δεν είναι άλλο από την Αόρατη Μοίρα.

Μια μυστική οργάνωση που όχι μόνο χαράζει επακριβώς την πορεία των ανθρώπων, αλλά τους ελέγχει άγρυπνα - με υψηλή τεχνολογία - ώστε να μην παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό από τα επιτρεπόμενα όρια κίνησης. Οι ελεγκτές αποκαλούνται Ρυθμιστές και είναι υπάλληλοι της μυστικής οργάνωσης. Εχουν εμφάνιση ευυπόληπτων κυρίων ενδεδυμένων με γκρίζα διαχρονικά κοστούμια και καπέλα που προσδίδουν υπερφυσικές ιδιότητες σε όποιους τα φορούν. Κινούνται ελεύθερα πέρα από την εγκόσμια πραγματικότητα σε χώρους του φανταστικού, ανοιγοκλείνοντας απλά πόρτες που οδηγούν σε άλλες διαστάσεις του χώρου και του χρόνου. Η ταινία θέτει το ερώτημα της ελεύθερης βούλησης μέσα από τη φαινομενικά αδιέξοδη ερωτική σχέση του πολιτικού που εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει την ύπαρξή του για να ζήσει τον έρωτά του με μια χορεύτρια. Οι βάσεις για αντιπαράθεση, που τυχόν θέτει η ταινία αναφορικά με τον σημερινό άνθρωπο αντιμέτωπο με έναν κόσμο υπέρ ελεγχόμενο από μια παντοδύναμη - αόρατη - εξουσία, είναι σαθρές, μεταφυσικές, φανταστικές, σε σημείο που κάπου κουράζουν...

Ο Τζορτζ Νόλφι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ρόλο σκηνοθέτη με ένα θρίλερ εφευρετικό, με περίσσευμα ενέργειας και τόνους ρομαντισμού. Σαν σκηνογραφικό φόντο επιλέχθηκε μια γκρίζα Νέα Υόρκη, η πιο δυναμική πόλη της Αμερικής, μια που η Εταιρεία δε θα μπορούσε να έχει την έδρα της εκτός αστικού περιβάλλοντος. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ματ Ντέιμον υποδύεται έναν χαρισματικό και φιλόδοξο πολιτικό με λαμπρά διαγραφόμενη καριέρα, που ενώ προετοιμάζεται για μια σημαντική πολιτική ομιλία, πέφτει αναπάντεχα πάνω σε μια γοητευτική κοπέλα την οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Σαστισμένος από τα πρωτόγνωρα, αυθεντικά αισθήματα που τον έχουν κατακλύσει, ξεκινά την ομιλία - που άλλοι έχουν συντάξει - με τους σαχλούς, στερεότυπους αμερικάνικους αστεϊσμούς. Ξαφνικά, μοιάζει να συνειδητοποιεί τις γελοιότητες που λέει. Σταματά... Ξαναρχίζει να μιλά στο κοινό αλλαγμένος, εκμυστηρευτικά ειλικρινής, ευάλωτος... Γι' αυτή του την αλλαγή ευθύνεται ο έρωτας που τον κάνει καλύτερο άνθρωπο... Η αλλαγή αυτή σημαίνει συναγερμό στις αόρατες δυνάμεις της εταιρείας του απόλυτου ελέγχου, που καθήκον τους είναι να υποτάσσουν τη θέληση των ανθρώπων στο σχεδιασμό της εταιρείας. Οι Ρυθμιστές αναλαμβάνουν να επαναφέρουν την τάξη, κρατώντας τους δυο ερωτευμένους μακριά τον έναν από τον άλλο.

Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Εμιλι Μπλαντ, Αντονι Μακί, Τζον Σλάτερι, Τέρενς Σταμπ κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2011).

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.