Jump to content

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος: Ας “επιμηκύνουμε” τις ζωές μας!


sekaris

Recommended Posts

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος: Ας “επιμηκύνουμε” τις ζωές μας!‏

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τη (μη) εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και για τα όσα κωμικοτραγικά βιώσαμε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 – όταν η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους ντεμπουτάρισε επίσημα στην καθημερινότητά μας – μέχρι σήμερα. Σημειωτέον ότι είχε προϋπάρξει και το εγχείρημα Αβραμόπουλου το 2009 που, λόγω των πολλών εξαιρέσεών του, επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Για την ιστορία, ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος στη σύγχρονη Ελλάδα εισήχθη με βασιλικό διάταγμα το 1856 από τον βασιλιά Όθωνα! Αφορούσε αποκλειστικά το κάπνισμα σε κρατικά κτίρια και θεμελιωνόταν στην ανάγκη πρόληψης πυρκαγιών.

Η αδυναμία εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, στο σύνολο της χώρας, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πολυπαραγοντικό. Κάποιοι μίλησαν και μιλούν για πολύ κακό timing έλευσης του συγκεκριμένου μέτρου, εν μέσω βαθειάς οικονομικής ύφεσης, κοινωνικών, ηθικών και πολιτικών αναταράξεων -επιχείρημα που μάλλον ανατρέπεται από την πλήρη απαξίωση του νόμου Αβραμόπουλου και προ κρίσης. Κάποιοι άλλοι αποδίδουν τον εθισμό των Ελλήνων στη νικοτίνη, στην ιδιοσυγκρασία, τις ιδιαιτερότητες, το χαρακτήρα ή το αντικομφορμιστικό DNA μας, προσέγγιση τουλάχιστον επιφανειακή και επιπόλαιη. Δεν θα επιδοθώ σε περαιτέρω αιτιολογική ανάλυση του φαινομένου, μιας και είναι άλλος ο σκοπός του κειμένου τούτου.

Όπως κι αν έχει, φαίνεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος σε όλες τις πιθανές μορφές του, για την ώρα τουλάχιστον, δεν δύναται να εφαρμοστεί και να καθιερωθεί εις το ακέραιο μέσα στην ελληνική κοινωνία, παρότι η προσφορά του σε μια πιο ρεαλιστική βάση θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας. Δεν δύναται, επίσης, να σταθεί αυτοτελώς ως το Ιερό Δισκοπότηρο του αντικαπνιστικού μετώπου, χωρίς να του κολληθεί μοιραία η απαξιωτική ταμπέλα της προχειρότητας και της λογικής «η σκόνη κάτω από το χαλάκι».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο μέγας και εξαιρετικά ύπουλος εχθρός της υγείας μας, το τσιγάρο, πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα, να περιοριστεί ή και να παταχθεί στο μέτρο του δυνατού με τη συνδρομή όχι της καταστολής, αλλά της απτής ιατρικής μεθοδολογίας.

Πνευμονολόγοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ψυχολόγους και διατροφολόγους, έχουν αναλάβει εδώ και καιρό συντονισμένη δράση και έχουν ταχθεί στην πρώτη γραμμή του αντικαπνιστικού αγώνα μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος (ΙΔΚ) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική, επιστημονική και συνεχή στήριξη.

Με όπλα στη φαρέτρα την επιστημονική -ιατρική γνώση και μεθοδικότητα, το ερευνητικό έργο, τις καλά οργανωμένες υποδομές και τα επαναστατικά σύγχρονα φαρμακευτικά σχήματα αντιμετώπισης του καπνίσματος, η δύσκολη αυτή μάχη δείχνει ότι μπορεί να κερδηθεί. Μέσα από μια διαδικασία ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς καπνιστή, τα ΙΔΚ στοχεύουν στην ίαση τόσο του σώματος, όσο και του πνεύματος και τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι το κάνουν καλά. Τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος στα Εξειδικευμένα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, ξεπερνούν το 64%, όταν μόνο το 3-5% των καπνιστών κόβει το τσιγάρο μόνο με τη δύναμη της θέλησής του.

Ας μην ξεχνάμε ότι η καπνισματική συνήθεια είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να λογίζεται και να αντιμετωπίζεται. Αποτελεί μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο, με θέση κυρίαρχη ανάμεσα στις διάφορες ψυχοσυμπεριφορικές διαταραχές, μια σύνθετη έξη με περιβαλλοντικές και γενετικές επιρροές, που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Η βλαπτικότητα του καπνίσματος (πρωτογενούς ή παθητικού) στην ψυχοσωματική μας ολότητα είναι δεδομένη και πασίγνωστη και δεν θα μακρηγορήσω αναλύοντάς την εκ νέου. Ενδεικτικά παραθέτω κάποια πολύ ενδιαφέροντα random στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τη σημαντικότητά του. Vide et credere:

·Μια μικρή ελληνική πόλη ξεκληρίζεται ετησίως στην Ελλάδα από το κάπνισμα(14.000 νεκροί από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα και διάφορα είδη καρκίνου συσχετιζόμενα με το τσιγάρο).

·Η πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα είναι 1 δισεκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως αποδιδόμενοι στο κάπνισμα!

·Οι Έλληνες που καπνίζουν, αν ήταν κόμμα, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα εκλέγονταν κυβέρνηση με αυτοδυναμία (42%)!

·Το 80% των παιδιών, που έχουν γονείς καπνιστές θα καπνίσουν.

·Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ηρωίνης.

·Οι μισοί από τους εφήβους που ξεκίνησαν το κάπνισμα και συνεχίζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, θα πεθάνουν από τον καπνό…

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρωταρχικός στόχος και απώτερη επιδίωξη της Πολιτείας στην καταπολέμηση του τσιγάρου πρέπει να είναι η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου και στον τομέα αυτό τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, δημόσια ή ιδιωτικά, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η διαδικασία απεξάρτησης από τη νικοτίνη είναι επίπονη, δύσκολη και απαιτεί ψυχικά αποθέματα και χρόνο. Ο Μαρκ Τουέην περιέγραψε κάποτε με αρκετή δόση στωικότητας και αυτοσαρκασμού τη δυσκολία του πράγματος λέγοντας ότι «είναι εύκολο να κόψει κανείς το τσιγάρο. Το έχω κάνει εκατοντάδες φορές…».

Mία από τις λέξεις -κλειδιά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, είναι ο όρος κινητοποίηση (motivation). Τουτέστιν, κάθε καπνιστής πρέπει να βρει ένα ή περισσότερα κίνητρα, πάνω στα οποία θα βασίσει όλη του την προσπάθεια, ώστε να κατακτήσει το στόχο του. Φίλοι καπνιστές, απευθύνομαι σε εσάς: Για αρχή βρείτε το κίνητρο και επισκεφθείτε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Μια τέτοια απόφαση θα καλυτερεύσει και θα «επιμηκύνει» τη ζωή τη δική σας και των οικείων σας!

*Αλέξης Πολίτης, ιατρός

http://www.aixmi.gr/index.php/iatreia-diakophs-kapnismatos/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για αυτό και το Υπουργείο Υγείας, που νοιάζεται για τους πολίτες κατάργησε από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όλα τα ακριβά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για αυτό και το Υπουργείο Υγείας, που νοιάζεται για τους πολίτες κατάργησε από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όλα τα ακριβά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος!

Έχεις δίκιο Μαρία - ας ελπίσουμε οι εξαγγελίες που υπήρχαν στο δημοσίευμα που διάβασα προ ημερών να ισχύσουν στην πράξη και να μην είναι λόγια του αέρα:

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε τα συγκεκριμένα σκευάσματα στη λίστα των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ο κ.Τιμοσίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα πιέσει προς την κατεύθυνση της ασφαλιστικής κάλυψής τους.

από http://news.pathfinder.gr/health/712258.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτοί θέλουν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο".

Γι' αυτό και την πρόταση του "τσιγαρόσημου" την κατάπιανε (αμάσητη).

Έτσι, τα μαζεύουν και από τους φόρους καπνού και από τα φάρμακα.

Βέβαια, αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν για τη δημόσια υγεία θα είχαν απαγορεύσει ακόμα και την καλλιέργεια καπνού αλλά ...

"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη".

_______________________________________

Παλιό σχετικό άρθρο:

Διάλογος για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα:

Ένα μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καπνού (ΕΦΚΚ) να διατίθεται σε ειδικό λογαριασμό ή Ταμείο για τη συστηματική και απρόσκοπτη χρηματοδότηση δράσεων Δημόσιας Υγείας όπως
α)
ενίσχυση των δράσεων κατά του καπνίσματος,
περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των καπνιστών για τη διακοπή του
,
β)
ανάπτυξη και λειτουργία υποδομών για τα στατιστικά στοιχεία της υγείας του πληθυσμού όπως π.χ. το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και
γ)
η έρευνα του καρκίνου και άλλων συναφών με το κάπνισμα ασθενειών.

Πρόταση:

Η κεντρική ιδέα της πρότασης δεν είναι καινούργια. Το 1986, εν όψει της εναρμόνισης της φορολογίας καπνού κατά την ολοκλήρωση της κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς του 1992, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) είχε προτείνει την επιβολή τεράστιας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την προϋπόθεση μέρος του φόρου αυτού να διατίθεται στις δράσεις κατά του καρκίνου.

Μάλιστα, ειδική έρευνα της κοινής γνώμης (Special Eurobarometer #33, 1987) έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (μ.ο. 73%), μεταξύ των οποίων και οι καπνιστές, έκριναν πολύ θετικά ....
η συνέχεια εδώ

.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.