Jump to content

Recommended Posts

Reds (1981) - Warren Beatty

Ταινία - αφιέρωμα στο δημοσιογράφο/ συγγραφέα John Reed (γνωστός κυρίως για το βιβλίο του "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο") τον οποίο ερμηνεύει εξόχως ο ίδιος ο Beatty. Η ταινία είναι μαμούθ σε διάρκεια (περί τις 3,5 ώρες) όποτε δεν συστήνεται σε φίλους οπαδούς της λακωνικότητας.

Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε την ζωή του Reed στην Αμερική, την συνδικαλιστική του δράση, την γνωριμία με τη γυναίκα της ζωής του, την αλληλεπίδρασή του με άλλους κομμουνιστές/ προοδευτικούς της εποχής του (ανάμεσα σε αυτούς και του θεατρικού συγγραφέα Eugene O'Neill -τον οποίο παίζει απολαυστικά ο Jack Nicholson), τις προσπάθειες του να οργανώσει το ΚΚ των ΗΠΑ κτλ.

Στο δεύτερο μισό παρακολουθούμε τη μετάβαση του Reed στη Ρωσία και το ξέσπασμα της επανάστασης αλλά και την προσπάθεια ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού που ακολουθεί καθώς και ορισμένες από τις αντικειμενικές δυσκολίες (απολαυστική η σκηνή στην οποία ο Reed μιλάει σε συγκεντρωμένο πλήθος στο Baku με τους μεταφραστές να προσπαθούν να μεταφράσουν την ομιλία του στις διάφορες γλώσσες/ διαλέκτους και το συγκεντρωμένο πλήθος να ουρλιάζει.

Σας είπαμε ήδη πολλά -πράγμα που δεν συνηθίζουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε ένα κινηματογραφικό review τα πολλά λόγια είναι κακό πράγμα- αλλά θεωρούμε ότι αυτή η ταινία εκτός από πολύ καλή από κάθε άποψη (σκηνοθεσία, ερμηνείες, φωτογραφία) είναι επίσης σημαντική τόσο λόγω θέματος όσο και λόγο της θέσεως που κατέχει επάξια στις -περισσότερες- λίστες που υπάρχουν εκεί έξω και αφορούν ταινίες που πρέπει να δείτε.

Τα δεδομένα λένε ότι η ταινία έχει κατηγορηθεί αρκετά ως κομμουνιστική προπαγάνδα (δεν βαριέσαι, από την αντίρροπη προπαγάνδα είμαστε κομπλέ εδώ και αρκετές δεκαετίες). Εμείς θεωρούμε ότι κρατάει καλά κάποιες ισορροπίες και εξάλλου αναφέρεται στον πρώτο καιρό της ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού και δεν αποτελεί γενική αποτίμησή του.

Bonus 1: Η διεθνής ως background σε μερικές πολύ εντυπωσιακές ομολογουμένως σκηνές.

Bonus 2: Ο δημοφιλής συγγραφέας Jerzy Kosinski (βλέπε "Το βαμμένο πουλί") ως Zinoviev!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.