Jump to content

Λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών


aterpos

Recommended Posts

Στις 6 Απριλίου 2011, αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες του "Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-ΚΕΕΛΠΝΟ" το πρώτο Ενημερωτικό Δελτίο του οργανισμού.

- Ιστοσελίδες ΚΕΕΛΠΝΟ:

-
Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ
(
Μάρτιος 2011, Αρ. 01, έτος 1ο, ISSN 1792-9016
):

- Αγγλική έκδοση:
HCDCP Newsletter
:

Στη σελίδα 12 του δελτίου αυτού, υπάρχει το παρακάτω άρθρο που αφορά στη "Λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών":

Λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών

Ο καρκίνος αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας και μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας, όπως και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (International Agency for Research on Cancer) διαγιγνώσκονται σχεδόν 37000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως ενώ οι θάνατοι από καρκίνο υπολογίζονται σε 27000 ετησίως [1]. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, 3,4 εκατ. Ευρωπαίοι θα διαγνωσθούν με καρκίνο.

Εξαιτίας των ανησυχητικών διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα, η συστηματική συλλογή αξιόπιστων δεδομένων μέσω των Εθνικών (πληθυσμιακών) Αρχείων Νεοπλασιών στα κράτη-μέλη θεωρήθηκε αναπόσπαστο κομμάτι της Υγειονομικής Πολιτικής της κάθε χώρας και συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου [2]. Επισημαίνεται παγκοσμίως, ότι τα Αρχεία Νεοπλασιών είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος σε μια χώρα και να αξιολογηθούν, με βάση τον πληθυσμό, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών, ο χρόνος και η ποιότητα επιβίωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους Brewster κ.α. τα πληθυσμιακά αρχεία νεοπλασιών αποτελούν το αόρατο κλειδί για τον έλεγχο του καρκίνου [3].

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ) περιήλθε στην αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ με το Ν3370/2005 περί «οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», ωστόσο άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2008. Αποτέλεσε συνέχεια του μηχανισμού καταγραφής που λειτούργησε στη Διεύθυνση Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας από το 1990- 2005, ο οποίος όμως εξέδωσε στοιχεία μόνο για το διάστημα 1990- 91 χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν ως ελλιπή ενώ δεν υπήρξε ηλεκτρονικό αρχείο από το 1994 έως το 2008 που μεταφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το λόγο αυτό έγινε αναδρομική ηλεκτρονική καταγραφή των δηλωμένων περιπτώσεων καρκίνου από 1/1/2007 με σκοπό την κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος και τον εντοπισμό ελλείψεων και δυσκολιών στο σύστημα καταγραφής.

Στα δυόμισι περίπου έτη που το ΕΑΝ λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα συμμετέχοντα Νοσοκομεία και στις καταγραφόμενες περιπτώσεις, καθώς επίσης οργανώθηκε πλήρες λειτουργικό πλαίσιο για ένα Εθνικό/ Κεντρικό Αρχείο Νεοπλασιών που θέτει σοβαρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του και θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα, αναβαθμισμένα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλλεται μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της καταγραφής και την αύξηση του ποσοστού των Νοσοκομείων που συμμετέχουν, τα δεδομένα που συλλέγονται παραμένουν ελλιπή και αφορούν μόνο το 30% των νέων περιπτώσεων καρκίνου της χώρας μας ετησίως. Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό σύστημα δήλωσης βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των εργαστηρίων/ κλινικών και αποτελεί το λεγόμενο παθητικό σύστημα δήλωσης.

Τα παραπάνω δεδομένα μαζί με το γεγονός ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζει μεταξύ των ετών 1980- 2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο και έντονες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις μεταξύ βορρά και νότου [4] υπαγορεύουν την ανάγκη για άμεση σύσταση ενός καλά οργανωμένου εθνικού πληθυσμιακού Αρχείου για την καταγραφή των νεοπλασιών στην Ελλάδα στο οποίο θα βασιστεί η Αντικαρκινική Πολιτική της χώρας. Η οργάνωση και λειτουργία του ΕΑΝ αποτελεί την 1η Δράση του 5ου Άξονα Παρέμβασης του Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο 2011- 2015.

Η ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του ΕΑΝ αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο με βάση τη διεθνή πρακτική και εμπειρία θα προχωρήσει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων μέσω δύο δικτύων καταγραφής. Τα δίκτυα θα λειτουργήσουν παράλληλα με στόχο την ολοκληρωμένη καταγραφή του καρκίνου στη χώρα μας και την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων με πληθυσμιακή αναφορά. Ωστόσο, για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι απολύτως απαραίτητη η βοήθεια και συνεργασία των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στη χώρα μας, στην οποία και προσβλέπουμε.

Κλείνοντας, ως εκπρόσωπος του ΕΑΝ, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ιατρούς που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά μας μέχρι τώρα, το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ Αντώνη Δημόπουλο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ογκολογίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή κ. Γεώργιο Φούτζηλα, καθώς και τα Μέλη της Επιτροπής του ΚΕΣΥ για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στο δύσκολο αυτό έργο.

Λία Τζάλα, Τμήμα Εκπαίδευσης και Εθνικών Αρχείων

Πηγές:

1. The GLOBOCAN Project. Fast stats for Greece (2008). Στο
(προσπελάστηκε στις 20-3-2011)

2. Council of the European Union. Council Conclusions on Reducing the Burden of Cancer, 2876th Employment, Social Policy Health and Consumers Affairs Council Meeting, Luxembourg, 10 June 2008.

3. Brewster DH, Coebergh JW, Storm HH (2005). Population-based cancer registries: the invisible key to cancer control. Lancet Oncol; 6:193-5.

4. Tzala E and Best N (2008). Bayesian latent variable modelling of multivariate spatio-temporal variation in cancer mortality. Stat Methods Med Res; 17: 97-118.

--------------------------------------------------------

Το άρθρο είναι περιληπτικό (μια και πρόκειται για ενημερωτικό δελτίο και όχι για δοκίμιο) αλλά υπάρχουν σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις και άλλα που δημιουργούν ερωτηματικά. Τα σημεία αυτά θα εξετασθούν στη συνέχεια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλά, ας φέρουν στα Δημόσια Νοσοκομεία πρώτα όλα τα διαθέσιμα Ιατρικά Μηχανήματα για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών καρκίνου, και μετά να ασχολούνται με τις στατιστικές και τις γραφικές παραστάσεις! emcensored

Έλεος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.