Jump to content

Κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων!


karanti_maria

Recommended Posts

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Πολλά βήματα μπροστά αναμένεται να προχωρήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας, αν γίνει πράξη η πρόθεση του υπουργείου οικονομικών για πλήρη κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες και έμπειρους φοροτεχνικούς, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο, για το πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση στην πραγματικά νέα εποχή, που θα έρθει στις σχέσεις εφορίας και επιχειρήσεων.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη βασική θέση του οικονομικού επιτελείου, που είναι η κατάργηση του Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν και όλα τα στοιχεία, που εκδίδει μια επιχείρηση; Όχι ακριβώς.

Θα παραμείνουν πέντε βασικά στοιχεία, δηλαδή το τιμολόγιο, το δελτίο αποστολής, η απόδειξη, το πιστωτικό σημείωμα και η φορτωτική. Επίσης, θα διατηρηθεί η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, ώστε να περάσουμε σταδιακά στα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων, που τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα οι γιατροί για τους ασθενείς τους, τα ξενοδοχεία για τους πελάτες τους, τα πρατήρια καυσίμων για τα εισερχόμενα αυτοκίνητα κλπ.

Συζητήθηκε ακόμα να καταργηθεί η απόρριψη των βιβλίων μιας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία, σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει υπόθεση εικονικού τιμολογίου, αντί να απορρίπτονται τα βιβλία, προτείνεται ο παραβάτης να επιβαρύνεται με το ποσό, που ωφελήθηκε από την παράνομη αυτή διαδικασία, προσαυξανόμενο με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 10% ή το 20% επί της αξίας της φοροδιαφυγής.

Αν όλα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια και προβλήματα, οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν και από τη διαδικασία εκτύπωσης βιβλίων, αφού όλα θα είναι ηλεκτρονικά.

Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν τρεις υποομάδες, ώστε να μελετηθεί ευρύτερα το θέμα. Εκτιμάται ότι μέσα σε δύο μήνες θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η κατάργηση του Κ.Β.Σ. θεωρείται κομβικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, καθώς θα επιφέρει στη συνέχεια μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση ακόμα και στο εισόδημα και στο Φ.Π.Α.

«Αν η μεταρρύθμιση δεν ξεκινήσει από τον Κώδικα, δεν γίνεται τίποτα», υποστηρίζει με έμφαση στο Capitaltax ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών. Ζητούμενο πλέον είναι να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία και να μην οδηγηθεί στις καλένδες.

nectarios.notis@capital.gr

http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1177244

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.