Jump to content

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους Αρεταίειο και Αιγινήτειο λόγω έλλειψης κονδυλίων!


idnf

Recommended Posts

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στη δημόσια υγέια. Ζήτημα ασφάλειας των ασθενών θέτουν οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο και αναστέλλουν το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί, διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει η λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας.

Όπως λένε δεν υπάρχουν πια χρήματα ούτε για τρόφιμα και καύσιμα, ούτε για φάρμακα. Όσο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, αυτή βρίσκεται στον αέρα εδώ και εβδομάδες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Aiginiteio__547_355.jpg

Aretaieio.JPG

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχουμε πιάσει πάτο, αδέρφια. Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο στα καλά του καθουμένου; Οι εργαζόμενοι;

Σε όσους ασκείστε στα συγκεκριμενα νοσοκομεία, τι σας λένε;'Oσοι χρωστάμε μαθήματα σε αυτές τις έδρες τι θα κάνουμε;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αστα να πάνε στο δι@ολο! Εμείς που έχουμε δηλώσει εκεί τμήμα ειδικότητας, έχουμε σκαλώσει εδώ και πολύ καιρό! (κανα 6μηνο τουλάχιστον). Χειρότερα και από τα άλλα νοσοκομεία σίγουρα (σε σχέση με το γενικότερο σκάλωμα δηλ.)...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η αναστολή αφορά τις εφημερίες του ΕΣΥ και τις νέες εισαγωγές, καθώς δεν υπάρχουν υλικά, φάρμακα, ούτε τρόφιμα για να φάνε οι άρρωστοι.

Προφανώς δεν αφορά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα, εξετάσεις) όπως δεν αφορά και την λειτουργία των διάφορων Ε.Ι. της ν/λ και ψ/χ.

Τουλάχιστον τώρα πρέπει να φαίνεται η σοβαρότητα της κατάστασης και να γίνεται αντιληπτό γιατί σταμάτησε το Αιγινήτειο να παίρνει ειδικευόμενους - αφού δεν έχει λεφτά όχι για νέους αλλά ούτε και για αυτούς που είναι ήδη μέσα. Δεν ήταν καπρίτσιο, ήταν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μεγάλο πλήγμα για το λεκανοπέδιο...

Και που εφημέρευε το Αιγινήτειο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ψυχιατρικά περιστατικά, δεν προσέφερε και πολλά ως προς την αποσυμφόρηση των άλλων νοσοκομείων.

Με μια εισαγωγή το μέγιστο ανα εφημερία της Ψυχιατρικής και αυτή προαποφασισμένη με κριτήρια (ανδρας / γυναίκα / διάγνωση) , αυτό δε νομίζω ότι λέγεται εφημερία.

Και όλα αυτά με την πλήρη κάλυψη του ΕΚΕΠΥ και πριν αρχίσει το πρόβλημα με τις πληρωμές στο νοσοκομείο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανήκω κι εγώ στους εν αναμονή γιατρούς που περιμένουν να ξεκινήσουν ειδικότητα στο Αρεταίειο και από όσο γνωρίζω όντως υπάρχει απόφαση της εφορίας του νοσοκομείου για να παγώσουν οι προσλήψεις νέων ειδικευόμενων.Το οικονομικό πρόβλημα είναι όντως υπαρκτό, ωστόσο είναι απαράδεκτο να μην ενημερώνονται σχετικά όσοι γιατροί είναι στην αναμονή (έστω τηλεφωνικά)ώστε να μπορούν να κανονίσουν την επόμενη κίνησή τους!Στο κάτω κάτω όταν δηλώνεις ένα νοσοκομείο έχεις πλήρη επίγνωση ότι διαθέτει για ειδικότητα πχ 10 θέσεις. Αν αυτές γίνουν ξαφνικά 5,δεν οφείλουν να ενημερώσουν?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νυστέρι στην Υγεία

Από τα 158 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα με την αναδιάταξη θα μείνουν 40, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού «E» 7/4

Με τη διοικητική και ανά περίπτωση λειτουργική συγχώνευση των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στον «άξονα της Βασ. Σοφίας» στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά ο πολυσυζητημένος «Καλλικράτης στην Υγεία».

2010111103287_105893377_type11495.jpg

Οπως εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, η αναμόρφωση του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο.

Τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Ετσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.

assets_LARGE_t_420_52159589_type11104.jpg Στο σύνολο της χώρας θα συγχωνευτούν 158 νοσοκομεία, σε νέα σχήματα διοικητικά ευέλικτα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πανελλαδικά, οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων που θα προκύψουν, από την «αναδιάταξη δυνάμεων», όπως αποκαλεί αυτήν την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τις 40.

Η μεγαλύτερη ομάδα νοσοκομείων κάτω από μία διοίκηση, σχεδιάζεται, με μια σειρά από κριτήρια, να είναι αυτή που περιλαμβάνει τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων στους Αμπελοκήπους, όπως είναι το Αλεξάνδρας, το Αρεταίειο, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η 2η ομάδα, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας (ογκολογικό), Σπηλιοπούλειο και Ελπίς. Η 3η ομάδα: Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική. H 4η ομάδα: KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Η 5η ομάδα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Σε καθεμία απ΄ αυτές τις νέες ομάδες νοσοκομείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, όλες οι λειτουργίες θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:

Εργαστηριακός: Περιλαμβάνει όλο το διαγνωστικό μέρος, τις αντίστοιχες υποδομές και θα υπάρχει συνεργασία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του παθολογικού τομέα, που θα διεκπεραιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Παθολογικός: Περιλαμβάνει τη νοσηλεία, την κλινική παρακολούθηση της θεραπείας και εξέλιξης του ασθενή.

Χειρουργικός: Εχει τις υποδομές και τη στελέχωση να εκτελεί έκτακτα και προγραμματισμένα χειρουργεία, ανάλογα με την αξιολόγηση και τις προτεραιότητες, που προκύπτουν από τα εργαστηριακά δεδομένα.

Στις συζητήσεις για αλλαγές, πριν αυτές πάρουν την οριστική τους μορφή, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, που εκπροσωπούν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αλλά και οι εισηγήσεις ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, που μελέτησε ένα πλάνο αλλαγών με βάση μια σειρά από στατιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.

Οι 40 νέες διοικήσεις που θα προκύψουν, από τις υπάρχουσες 158, θα κληθούν να εργασθούν σ΄ένα εντελώς νέο τοπίο. Θα υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση, με μηχανοργάνωση παντού, ανακατανομή προσωπικού όπου χρειάζεται, διαρκής παρακολούθηση αναγκών και ελλείψεων.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές

Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...

Εκμυστηρεύσεις αρμοδίων

Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι

«Οι προτάσεις της Επιτροπής υπάρχουν για να έχουμε μια βάση συζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα αποφασισμένο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι κυρίως διοικητικές και δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι». Οι τελικές αποφάσεις, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα προκύψουν μετά από διάλογο, με γνώμονα βελτιώσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». «Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, «για την "επιστημονικότητα" με την οποία συντάχθηκε ο "χάρτης υγείας" και για την ορθότητα του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων. Γι΄αυτό και είμαστε προβληματισμένοι, ενώ έχουμε προτάσεις, κατά πόσο θα συμμετέχουμε σ΄αυτό τον διάλογο».

Τι θα γίνει στην επαρχία

3 διοικήσεις νοσοκομείων ανά Περιφέρεια

Οι συγχωνεύσεις στην επαρχία θα ακολουθήσουν τον γενικό κανόνα ότι κάθε διοικητική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Ιδιαιτερότητες υπάρχουν επίσης στα νησιά, ενώ η Θεσσαλονίκη με 14 νοσοκομεία αποτελεί ειδική περίπτωση, που προτείνεται να αντιμετωπισθεί με τρόπο ανάλογο των Αθηνών και προβλέπονται από δύο έως τρεις διοικήσεις. Μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχής.

Η επαρχία ωστόσο, έχει πλήθος αγροτικών ιατρείων και σε πολλές κωμοπόλεις κέντρα Υγείας, που με την ανασύνταξη δυνάμεων του ΕΣΥ θα περιληφθούν στις αλλαγές, για καλύτερα οργανωμένες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, όπου θα φτάνουν κυρίως τα σοβαρά περιστατικά, ενώ τα περιστατικά ρουτίνας θα αντιμετωπίζονται στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή και οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία, θα αλλάξουν ρόλο και θα λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πρότυπο των Κ.Υ. αστικού τύπου.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα ενισχύεται σημαντικά και από τις δομές υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων και ειδικότερα του δικτύου ιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ, που συντονίζονται, στο πλαίσιο και της ομαδοποίησης των νοσοκομείων, με τις δομές των εξωτερικών ιατρείων τους. Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ, θα έχουν πλέον εποπτεία οι περιφέρειες του «Καλλικράτη», ενώ σημαντικό ρόλο θα μπορούν να έχουν και οι νέοι δήμοι, που εκτός των άλλων, θα μπορούν να υλοποιούν εξωνοσοκομειακές πολιτικές προστασίας της υγείας, θα αναπτύσσουν ιατρεία πρόληψης, στο πρότυπο που λειτουργούν ήδη στον Δήμο Αμαρουσίου και σε ορισμένους άλλους δήμους της χώρας.

Πιλοτική εφαρμογή

Ηδη έχει προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τη συμμετοχή και των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων, όπου ορίστηκαν τα στάδια των αλλαγών, που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα αναφέρονται στην τελική μορφή που θα έχει το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την προετοιμασία που έγινε, να ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της ένταξης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, κάτω από την εποπτεία μεικτής επιτροπής στελεχών των δύο υπουργείων.

Στη νέα δομή πρωτοβάθμιας υγείας ενσωματώνεται το ΙΚΑ που διαθέτει 350 υγειονομικές μονάδες και 5 νοσοκομεία. Εργάζονται 8.500 γιατροί και 3.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό.

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πρέπει να συντονισθούν με τους συναδέλφους τους από τα 200 Κέντρα Υγείας της Επαρχίας, τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα τμήματα εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.

Οι ενοποιήσεις σε 4 μεγάλες πόλεις

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη που έχει 14 νοσοκομεία, θα μπορεί να έχει ενιαία διοίκηση, όπως και στην Αθήνα, σε ομάδες τριών-τεσσάρων νοσοκομείων ανά γεωγραφική περιοχή (δυτικές συνοικίες, κέντρο κ.λπ.). Υπό συγχώνευση είναι μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τα «ΑΧΕΠΑ», Γενικό Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», «Γεώργιος Παπανικολάου», «Θεαγένειο» (ογκολογικό), «Ιπποκράτειο» κ.ά.

Πάτρα

Η γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορεί να περιλάβει υπό ενιαίες διοικήσεις έως δύο ομάδες, τα 6 νοσοκομεία της Αχαΐας, αλλά και τα μικρότερα όμορων νομών, ακόμη και μονάδες της Δ. Ελλάδας. Στην Πάτρα λειτουργούν τα νοσοκομεία: Παίδων «Καραμανδάνειο», Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Ν.Δ. Ελλάδας «Αγ. Ανδρέας», Περιφ. Γ. Ν. Πάτρας «Αγ. Ανδρέας» και Περιφ. Πανεπιστημιακό Ρίου.

Ιωάννινα

Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Περιφ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γεν. Περιφ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων («Γ. Χατζηκώστα»), που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Οι δομές Υγείας περιλαμβάνουν, επίσης, τα Κ.Υ. και δεκάδες αγροτικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι δομές αποκτούν ενιαία διοίκηση.

Ηράκλειο

Το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καλύπτουν τις ανάγκες τόσο της πόλης του Ηρακλείου όσο και των όμορων νομών. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης επιτρέπει να υπάρχουν μία έως τρεις διοικήσεις. Η τελική επιλογή για τις διοικήσεις που θα καλύψουν όλες τις μονάδες του νησιού θα καθορισθεί και από τις χωροταξικές ιδιομορφίες των τεσσάρων νομών.

Γιάννης Κρητικός

jkritikos@pegasus.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην τελική ευθεία οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων (1/4)

still_1059561_type11637.jpg

Σε ένα τρίμηνο θα ανακοινωθούν οι επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξήγησε τους λόγους των αλλαγών αυτών, τονίζοντας ότι στοχεύουν στην καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών. "Nέα κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, να μειώσουμε τις ανισότητες και να ικανοποιήσουμε τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτός είναι ο σκοπός μας", είπε χαρακτηριστικά.

Υποψήφια για συγχωνεύσεις είναι νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην ίδια περιοχή, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Ενδεικτικά, στο νομό Λασιθίου, τα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και Ιεράπετρας, τα οποία υπολειτουργούν, όπως ακριβώς και στην Ηλεία, τα τρία νομαρχιακά νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων. Εξετάζεται επίσης η συγχώνευση με μεγαλύτερα νοσοκομεία, μικρότερων μονάδων, όπως: στην Αθήνα, το Σπηλιοπούλειο, η Αγία Βαρβάρα και το Οφθαλμιατρείο και στην Πάτρα, το πρώην στρατιωτικό 409 και το Θώρακος.

Ανάλογα με τις ανάγκες θα ορισθεί:

  • κοινός διοικητής σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία
  • θα γίνουν συγχωνεύσεις στο εσωτερικό των νοσοκομείων
  • συνεργασίες νοσοκομείων με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού και
  • μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας
  • Εκτός όμως από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, ήδη γίνονται αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ανάλογα με την απόδοσή τους.

"Έχω ήδη αλλάξει καμιά δεκαριά και θα αλλάξω άλλους 20 το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά χωρίς φανφάρες. Υπάρχουν νοσοκομεία που ορισμένοι διοικητές τα διέλυσαν", ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που απουσιάζουν από το διάλογο, καταγγέλλουν ότι υποβαθμίζεται το ΕΣΥ. "Θα επιδεινώσουν δραματικά την περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών αλλά και την ιατρική εργασία", τόνισε από την μεριά του ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

Πηγη: Mega

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Προσωρινή λύση» για Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

Έδωσαν κάποια ψίχουλα για να κλείσουν την τρύπα, παραδεχόμενοι οτι πρόκειται για προσωρινό μέτρο!

Του χρόνου, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.

Αυτά συμβαίνουν όταν η ηγεσίες δεν έχουν μακρόπνοα σχέδια!

Είμαστε στο έλεος τυχάρπαστων οπορτουνιστών πολιτικάντηδων...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Μπλακ άουτ» σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2011 11:32

ARETAIEIO%2011_232x.jpgΣταματούν από σήμερα οι εφημερίες και γενικά η υποδοχή και νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν μόνο σε επίπεδο Κέντρου Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση των διοικήσεων των νοσοκομείων με τη συμμετοχή των πρυτανικών Αρχών και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι έξω από τα κτήρια στη Βασ.Σοφίας, χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα δύο νοσοκομεία, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας καθώς είναι πανεπιστημιακά, έχουν συσσωρευμένα χρέη, «λόγω οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης στην επιχορήγηση» (έχουν να λάβουν επιχορήγηση έναν χρόνο).

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και τις μισθοδοσίες του προσωπικού.

Οι διοικήσεις τους έκριναν ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή και πλήρης λειτουργία τους και αποφάσισαν να βγουν από το σύστημα εφημεριών, να σταματήσουν να δέχονται περιστατικά και να λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη. Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Αιγινήτειο Σωτ.Τριανταφύλλου κατήγγειλε ότι ελλείψει χρηματοδότησης δεν υπάρχουν πολλά φάρμακα πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.

«Μας ανάγκασε το κράτος να αναστείλουμε τις εφημερίες και την εισαγωγή αρρώστων» δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου, καταγγέλλοντας ότι νοσοκομεία με 100 χρόνια ζωής βρίσκονται «σε αυτό το χάλι».

Από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος δήλωσε στον σταθμό πως πιθανότατα θα δοθεί εντός της εβδομάδας η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, η οποία ανέρχεται ετησίως στα 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, από τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Πηγή: Τα Νέα

Μου φαίνονται πολύ λίγα τα 2 μύρια του υπουργείου Υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

<h1></h1>Την Τρίτη ξεκινούν οι πληρωμές σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι το 28% του προϋπολογισμού του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων<h2 class="article-subtitle"></h2>11/04/2011 | 21:03 Τελευταία Ενημέρωση 21:03 11/04/2011

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι το 28% του προϋπολογισμού του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να ξεκινήσουν τις πληρωμές δήλωσε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παπάζογλου.

Όπως είπε η λύση αυτή είναι προσωρινή προκειμένου να λυθεί το άμεσο πρόβλημα του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου, μετά την ανακοίνωση για αναστολή της λειτουργίας τους.

Πρόσθεσε ότι η οριστική λύση θα δοθεί μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας, που θα πρέπει να κάνουν οι δύο εφορίες των νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών τους.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί, διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει η λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι του νοσοκομείου, δεν υπάρχουν χρήματα για τρόφιμα, για καύσιμα αλλά ούτε και για φάρμακα.

skai.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα πανεπιστημιακά τρέχει τώρα στο κανάλι της Βουλής.

Και αν κατάλαβα καλά, ο Γιαννόπουλος προτείνει όσοι εν αναμονή ειδικευόμενοι έχουν κολλήσει στη λίστα του Αιγινητείου και του Αρεταίειου να διορίζονται στις θέσεις που ανοίγουν σε άλλα νοσοκομεία!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΔΤ-Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Υγείας μετά τη σύσκεψη για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο

Δελτίο Τύπου 14/04/2011

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου, μετά τη σύσκεψη για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας εδώ και μήνες δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και στους Πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών, αφορούσε δύο θέματα: το πρώτο είναι η λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου και το δεύτερο, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση των ιδιαιτέρων προβλημάτων που έχουν οι Πανεπιστημιακοί γιατροί.

Όσον αφορά στο Αιγινήτειο και στο Αρεταίειο, θέλω να κάνω σαφές ότι αντιμετωπίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, που αφορούν στην πληρωμή και στα άμεσα ζητήματα των δύο Νοσοκομείων.

Θέλω να τονίσω όμως ότι, παλαιότερα, όταν υπήρχαν προβλήματα, υπήρχε μία συνταγή επίλυσής τους: έβγαιναν οι εργαζόμενοι στο δρόμο, ο Υπουργός έπαιρνε τον Υπουργό Οικονομικών, βρίσκονταν λεφτά και την επόμενη χρονιά, πάλι τα ίδια. Αυτό στα συγκεκριμένα νοσοκομεία γινόταν τα τελευταία 10 χρόνια.

Αυτό λοιπόν που θα γίνει, άμεσα, με απόλυτο σεβασμό στο τεράστιο έργο των δύο Ιδρυμάτων είναι ότι θα γίνει αξιολόγηση των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων από διεθνείς αξιολογητές,. Θα γίνει αξιολόγηση του επιστημονικού, του ερευνητικού, του διδακτικού, του κλινικού και του διοικητικού έργου. Με βάση αυτή την αξιολόγηση θα γίνει τριετής προγραμματισμός, ώστε να μπορούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους ρεαλιστικούς και αποτελεσματικούς.

Θεωρώ ότι η λειτουργία προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και ένα πολύ καλό δείγμα λειτουργίας για πολλά άλλα Νοσοκομεία, μια και τα Πανεπιστημιακά πρέπει πάντοτε να είναι υποδειγματικά.

Δήλωση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου

Με τον Υφυπουργό, τον κύριο Τιμοσίδη, με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με τους προϊσταμένους των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας, πήραμε αποφάσεις για σοβαρά θέματα και κάναμε συζήτηση για άλλα, επίσης σοβαρά, για τα οποία θα πάρουμε αποφάσεις αργότερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συνάντηση. Πρωτοτυπώντας η κυβέρνησή μας το καθιέρωσε εδώ και τέσσερις μήνες να συναντάται με την ηγεσία της «αφρόκρεμας» του ελληνικού ιατρικού συστήματος.

Όπως σας είπε και η Υπουργός Παιδείας, δώσαμε λύση στο θέμα των δύο Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα τις περασμένες ημέρες. Δώσαμε μια λύση για το «τώρα» σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, που οδηγούσαν σε καθυστέρηση χρηματοδότησης και άρα σε ταλαιπωρία όλων: των εργαζομένων και των ασθενών.

Αποφασίσαμε μια λύση, την οποία επεξεργάστηκαν πριν από τη συνάντηση οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών, μαζί με τους εργαζόμενους. Εμείς, ως Υπουργείο Υγείας, θέτουμε και ένα θέμα με το οποίο συμφωνεί το Υπουργείο Παιδείας: να πάρουμε αυτά τα δύο Νοσοκομεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και τα άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ώστε η γραφειοκρατία να μη δημιουργεί εμπλοκές.

Ως προς αυτό το δεύτερο, η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνάντησή μας και αμέσως μετά, εάν δεν υπάρξει άλλη εμπλοκή, θα υπάρξει και η νομοθέτηση του όλου θέματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν το 28% της χρηματοδότησης επαρκεί για τα δύο νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας απάντησε:

Πήραμε απόφαση για πολύ συγκεκριμένη χρηματοδότηση και από το Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με τους ειδικευόμενους, δώσαμε ως ποσό, έναντι των υποχρεώσεών μας για το 2011, 2.100.000 ευρώ.

Αυτό καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων προς το παρόν και δεν θα υπάρξει άλλη εμπλοκή στο μέλλον με τις λύσεις που δώσαμε τώρα.

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9819578

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έκλεισε και το "Αλεξάνδρας" !!

Ο Λοβέρδος είπε οτι η διοικητής, που ο ίδιος διάλεξε και διόρισε, τον σαμποτάρει!

Έστειλε ελεγκτή και βρήκε, λέει, άφθονα υλικά και 45 ελεύθερα κρεβάτια.

Μόνο που υλικά δεν υπάρχουν και τα κρεβάτια ήταν σε Μαιευτικές Κλινικές(!), που δε μπορούν να φιλοξενήσουν άνδρες ή άλλα χειρουργικά περιστατικά!

Ρεζιλίκι ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ με την Έλλη Στάη...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ως παράδειγμα ανορθολογισμού, έφερε ο κ. Μόσιαλος το Αιγινήτειο νοσοκομείο όπου για 202 κλίνες το υγειονομικό προσωπικό εκτός ιατρικού είναι 368 άτομα και με τους γιατρούς αγγίζει τα 500.

http://www.healthview.gr/node/31246

75 καθηγητές, αναπληρωτές, επίκουρους λέκτορες και επιστημονικό προσωπικό....και 53 ειδικευόμενοι. Ένας ειδικευόμενος για κάθε 4 κλίνες....όπως άλλωστε σε κάθε επαρχιακό νοσοκομείο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έκλεισε και το "Αλεξάνδρας" !!

Ο Λοβέρδος είπε οτι η διοικητής, που ο ίδιος διάλεξε και διόρισε, τον σαμποτάρει!

Έστειλε ελεγκτή και βρήκε, λέει, άφθονα υλικά και 45 ελεύθερα κρεβάτια.

Μόνο που υλικά δεν υπάρχουν και τα κρεβάτια ήταν σε Μαιευτικές Κλινικές(!), που δε μπορούν να φιλοξενήσουν άνδρες ή άλλα χειρουργικά περιστατικά!

Ρεζιλίκι ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ με την Έλλη Στάη...

Μετά το "λεφτά υπάρχουν", τώρα έχουμε το κρεβάτια υπάρχουν και το υλικά υπάρχουν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τάσο εδώ δεν έχεις δίκιο. Πέφτεις στην παγίδα του Μόσιαλου και συγκρίνεις ένα εξιδικευμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ΓΝΝ. Για 200 κλίνες θα μπορούσε να έχει 100, 500, 1000 και 2000 άτομα προσωπικό και πάλι δεν θα αξιολογούνταν από την αναλογία προσωπικού/κλινών. Η στόχευση είναι διαφορετική και συνεπώς η αξιολόγηση θα έπρεπε να είναι πρώτα στην ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα και μετά στην παροχή υπηρεσιών υπό όρους ΕΣΥ. Είναι κατανοητό ότι ειδικές/εξιδικευμένες μονάδες (πολλές μάλιστα εκτός νοσοκομείου) απαιτούν περισσότερο προσωπικό και είναι επίσης κατανοητό ότι ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να δαπανά χρόνο για έρευνα και εκπαίδευση δεν μπορεί να έχει και πλήρες κλινικό έργο ανάλογο ενός επιμελητή ΕΣΥ. Το πρόβλημα είναι αλλού, είναι στο "θα έπρεπε" που έγραψα παραπάνω και όχι στα νούμερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.