Jump to content

«Αυτόματα» δωρητής οργάνων κάθε έλληνας πολίτης


Recommended Posts

Σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι κάθε έλληνας πολίτης είναι δωρητής οργάνων, αν δεν έχει δηλώσει την άρνηση του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων να γίνεται και σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχουν πάρει άδεια του υπουργού Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η αφαίρεση οργάνων σε ιδιωτικές κλινικές μόνο από ομάδα κέντρου μεταμόσχευσης δημοσίου νοσοκομείου. Η αδεία θα ισχύει για 3 χρόνια και θα ανανεώνεται μετά από επανέλεγχο.

video

ΣΚΑΪ.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι από εδώ και στο εξής όλοι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.

Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.

My link

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με λίγα λόγια είμαστε όλοι υποχρεωτικά δότες μετά το θάνατό μας.Χωρίς να είμαι κατά της δωρεάς οργάνων θεωρώ οτι το μέτρο είναι ακραίο.Υπήρχε κάποιος λόγος να γίνει αυτό?Μήπως θέλουν να βγάλουν λεφτά κ μετά το θάνατό μας?Καλύτερος ο νόμος που ίσχυε πριν.Πάντως ο κόσμος είναι πολύ θετικός στο να τους δώσει συγκεκριμένο όργανο :bloodomen: Η γιαγιά από το τελευταίο ξεχασμένο χωριό της επαρχίας έχει τη δυνατότητα να πάει να δηλώσει ότι αρνείται να γίνει δωρητής μετά το θάνατο της?Δε μου αρέσουν καθόλου αυτά...Μήπως είναι κίνητρο να αφήνουν τους ηλικιωμένους στα νοσοκομεία να πεθαίνουν?

ΥΓ.δεν κάνω παρέα με τον Λιακόπουλο :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όλοι δωρητές οργάνων με το... ζόρι!

Χωρίς... μάτια, καρδιά, νεφρά, συκώτι ή οποιοδήποτε άλλο όργανο θα παραλαμβάνουν εμβρόντητοι τη σορό αποθανόντος σε κρατικό ή ιδιωτικό νοσοκομείο στο άμεσο μέλλον οι εμβρόντητοι συγγενείς του, αν γίνει νόμος το νομοσχέδιο που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση. Εν πλήρει αγνοία τους, χωρίς να τους ρωτήσει κανείς για να πάρει την άδειά τους, οι γιατροί θα έχουν προχωρήσει κατά την αυθαίρετη κρίση τους σε... μεταμόσχευση όσων οργάνων του εκλιπόντος ασθενούς επιθυμούν! Θα τεμαχίζουν δηλαδή το πτώμα κατά τις ορέξεις και τις ανάγκες που υφίστανται κατά την άποψή τους, θα αφαιρούν τα χρήσιμα όργανα και ό,τι περισσεύει θα το παραδίδουν στους συγγενείς προς ταφή!

Αυτή η συμπεριφορά και δράση ανατριχιαστικής ιατρικής αυθαιρεσίας θα είναι απολύτως νομότυπη βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Με ένα απαράδεκτο νομικό τέχνασμα, το εφεύρημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» των πεθαμένων (!), η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει ότι όλοι οι Ελληνες κατατάσσονται αυτομάτως και αυθαιρέτως στην κατηγορία των... «δωρητών σώματος» - και τα έντεκα εκατομμύρια!

Η κυβέρνηση ορίζει δηλαδή ότι όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, από τη στιγμή της ενηλικίωσής τους, είναι δωρητές ανθρωπίνων οργάνων και μάλιστα χωρίς καθόλου να τους ρωτήσει!

Μόλις κάποιος πεθάνει δηλαδή το σώμα του ανήκει στο... κράτος, το οποίο διαχειρίζεται (και δυνάμει εμπορεύεται, προσθέτουμε εμείς) τα όργανά του κατά την απόλυτη βούλησή του! Δωρητές οργάνων με το ζόρι σε ένα κράτος που κανένας πολίτης δεν το εμπιστεύεται, βαθύτατα διεφθαρμένο και μισητό από τον κόσμο...

Μόνο όποιος υποβάλει δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, αφού προηγουμένως πάει και σε... συμβολαιογράφο (!) ή αστυνομική αρχή για να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του, μπορεί να γλιτώσει μετά θάνατον αυτή τη μεταχείριση.

Πόσοι θα το κάνουν; Ουσιαστικά κανένας, το πολύ μερικές χιλιάδες, άντε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Ούτε καν θα το μάθουν οι Ελληνες ότι θα υπάρχει τέτοιος νόμος, μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά. Να υποστούν δηλαδή τις συνέπειές του στο περιβάλλον τους.

Είναι εξοργιστική η εξαπάτηση του πληθυσμού σε ένα τέτοιο θέμα. Πόσω μάλλον που ένας νόμος που βασίζεται στην «εικαζόμενη συναίνεση» των πεθαμένων, θα έχει τερατώδεις παρενέργειες στην εφαρμογή του στην πράξη. Η μετατροπή κάθε νεκρού Ελληνα σε πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση θα δώσει αντικειμενικά ώθηση στα κυκλώματα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Εξαγοράζοντας υπαλλήλους της υπηρεσίας διαχείρισης των τεράστιων πλέον ποσοτήτων ανθρωπίνων οργάνων προς μεταμόσχευση, τα κυκλώματα αυτά θα κατευθύνουν τα μοσχεύματα προς πελάτες τους που θα έχουν χρυσοπληρώσει και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα - θα κάνουν και... εξαγωγές σε πλούσιες χώρες του εξωτερικού, όπου φυσικά δεν ισχύουν τέτοιοι νόμοι!

Υπάρχουν ακόμη πιο φρικιαστικές δυνατότητες παρεκτροπών. Τα κυκλώματα αυτά να εξαγοράζουν κάποιους επίορκους γιατρούς, οι οποίοι να μην καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης π.χ. βαριά τραυματισμένων νέων σε τροχαία δυστυχήματα, να επέρχεται έτσι ο εγκεφαλικός θάνατος και το κύκλωμα να κατευθύνει τα όργανα του νεκρού προς πελάτες που τα έχουν ανάγκη και έχουν πληρώσει γι' αυτό.

Μέχρι στιγμής τέτοιοι κίνδυνοι δεν υπάρχουν, καθώς οι συγγενείς που θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταμόσχευση θα έχουν και άμεση γνώση σε ποιον θα μεταμοσχευθούν τα όργανα του ανθρώπου που έχασαν. Αυτό περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες δράσης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Οσο για το γεγονός ότι ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού (λιγότερο από το 1%) έχει δηλώσει αυτή τη στιγμή την επιθυμία του να είναι δωρητής οργάνων, αυτό αποτυπώνει τη βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων προς τους κρατικούς και ιατρικούς θεσμούς που διαχειρίζονται τις μεταμοσχεύσεις.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Αλλο η πειθώ, άλλο η αρπαγή

Υπέροχη πράξη είναι η δωρεά οργάνων. Συγκλονιστική πράξη ανθρώπινου ψυχικού μεγαλείου συνιστά η μεταμόσχευση οργάνων από κάποιον που πέθανε σε άλλον που με τα όργανα αυτά θα ζήσει ή θα αλλάξει εκ βάθρων η ζωή του. Η ανείπωτη ευτυχία του ανθρώπου που με λαχτάρα περιμένει ένα μόσχευμα και το βρίσκει, ανυψώνει πραγματικά τους ανθρώπους. Αλλο πράγμα όμως είναι μια επίμονη, επίπονη, μακροχρόνια εκστρατεία διαφώτισης και πειθούς του κόσμου ώστε ει δυνατόν όλοι σχεδόν οι Ελληνες να γίνουν οικειοθελώς δωρητές οργάνων συναισθανόμενοι το μεγαλείο της πράξης τους και εντελώς άλλο πράγμα η βίαιη αρπαγή των οργάνων που προωθεί η κυβέρνηση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

διορθώσεις στο νομοσχέδιο

επίσης, και μερικές τροποποιήσεις σε άσχετα με τον τίτλο του νομοσχεδίου, όπως οι άδειες των γιατρών.

Λοβέρδος: Aνοιχτός σε διάλογο για το ν/σ των μεταμοσχεύσεων

Ανοιχτός στο διάλογο για τυχόν αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου που καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο μεταμοσχεύσεων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναφέρθηκε σε δύο κυρίως διατάξεις, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει έντονες επιφυλάξεις τόσο από τα κόμματα όσο και από αρμόδιους φορείς, στο δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε.

Στη ρύθμιση αφενός, για την «εικαζόμενη συναίνεση», δηλαδή να θεωρείται εν δυνάμει δότης όποιος καθίσταται κλινικά νεκρός εφόσον δεν έχει κάνει αντίθετη δήλωση όταν ήταν εν ζωή. Αφετέρου, στον «συναισθηματικό δότη», που αφορά στη δυνατότητα να γίνονται δότες, άτομα με τα οποία υπάρχει έντονη συναισθηματική σχέση, όπως οι σύζυγοι και αυτοί που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε θετικός στην πρόταση που εκφράστηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες, να υπάρξει προσθήκη σύμφωνα με την οποία θα ερωτάται και ο συγγενής πριν την αφαίρεση του μοσχεύματος.

Σε ότι αφορά τον «συναισθηματικό δότη» και τον κίνδυνο να υπάρξει εμπορευματοποίηση ή εικονικές σχέσεις και γάμοι, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε θετικός στη πρόταση οι περιπτώσεις συμβίωσης ή έγγαμης σχέσης να είναι τουλάχιστον τρία χρόνια για να ισχύσει η διάταξη.

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε παράλληλα σειρά από προσθήκες που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι :

-Επικαιροποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Αλέκου Παπαδόπουλου από το 2001 για την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και ασθενών που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρίες, με την προσθήκη ότι θα ισχύσει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.

-Επανακαθορίζονται σύμφωνα με το πόρισμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι όροι για τις υποχρεωτικές ημερήσιες άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακτινολόγων, γιατρών και προσωπικού. Προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται για να καθορίζονται οι μέρες αδείας.

-Τέλος, προβλέπεται ότι χρόνια πάσχοντες που περιθάλπονται από Δημόσια Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης ή νοσηλεύονται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αρκουντως ανατριχαστικο αλλα δεν νομιζω να σκεφθουν και κανεναν αλλον τροπο ενσωματωσης ανθρωπινων οργανων σε ανθρωπινο σωμα (by digestion Λχ)οση πεινα και να πεσει!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

διορθώσεις στο νομοσχέδιο

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε παράλληλα σειρά από προσθήκες που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι :

-Επικαιροποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Αλέκου Παπαδόπουλου από το 2001 για την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και ασθενών που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρίες, με την προσθήκη ότι θα ισχύσει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.

-Επανακαθορίζονται σύμφωνα με το πόρισμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι όροι για τις υποχρεωτικές ημερήσιες άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακτινολόγων, γιατρών και προσωπικού. Προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται για να καθορίζονται οι μέρες αδείας.

-Τέλος, προβλέπεται ότι χρόνια πάσχοντες που περιθάλπονται από Δημόσια Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης ή νοσηλεύονται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.

Όσο κι αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω αυτές τις τελευταίες προσθήκες του Lover-δου. Αυτά που βρήκα είναι τα κάτωθι:

Βουλή των Ελλήνων

Το γνωστό προσχέδιο

Μία προτεινόμενη τροπολογία

έχει κανείς καμιά ιδέα που μπορούμε να τις βρούμε?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Από τα επίσημα Πρακτικά της ΡNE΄, 16 Ιουνίου 2011, Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόμου

Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 7 years later...

«Καθορισμός και εξειδίκευση του τρόπου και των τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με την εκδήλωση θετικής ή αρνητικής δήλωσης κάθε εν ζωή ατόμου ως προς την προσφορά οργάνων του για μεταμόσχευση»

 

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7Υ3Ψ465ΦΥΟ-4Φ0

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.