Jump to content

Παρουσίαση του Υγειονομικού Χάρτη της Ελλάδας


ody

Recommended Posts

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 11:00 - 13:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο Υγειονομικός Χάρτης της Ελλάδας» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, Λ. Κηφισίας 39, στο Μαρούσι (ΕΚΕΠΥ).

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών στη 13:00 και στις 16:00, αντίστοιχα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χαώδης και δύσχρηστος. Πώς θα αντλήσουμε απο αυτό πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική Υγείας; (λέμε τώρα...)

Και πιο συγκεκριμένα, απο πού φαίνεται για παράδειγμα, ποιές θέσεις ειδικευομένων είναι περιττές και άχρηστες (όπως η ομάδα βόλευ αιματολογίας με αναπληρωματικούς που άνοιξε όλως τυχαίως στο Λαϊκό)και πρέπει να μειωθούν και ποιές θέσεις δεν επαρκούν ούτε για καλημέρα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης

Τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας.

Από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την 1η Ιουλίου.

«Στόχος είναι η άντληση πόρων μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης και τη βελτίωση των υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε πως τα 137 νοσοκομεία, ανάμεσα τους και τα 5 του ΙΚΑ, καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό των υπηρεσιών υγείας οι οποίες δεν οικοδομήθηκαν βάση των αναγκών αλλά των συμφερόντων από το χώρο της πολιτικής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στις υγειονομικές περιφέρειες Αιγαίου και Ιονίου, στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και στα ανατολικά της Πελοποννήσου.

Αντιθέτως, σε καλό δρόμο βρίσκονται τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως σηκώνουν όλο το βάρος, με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι ο μικρός αριθμός των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο που κάνει τους ασθενείς να προσφεύγουν σε άλλες πόλεις για νοσηλεία, αλλά άλλες παράμετροι όπως η διαφορετική ελκυστικότητα που έχει κάθε μονάδα υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας

Τον Απρίλιο η έναρξη του διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρχει σχετική απόφαση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος και για το λόγο αυτό χρειάζεται οργάνωση. Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης, εξήγησε.

Τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.

Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κυριόπουλος ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. «Το σύστημα έχει λαχανιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, ενώ υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. «Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στη συμπεριφορά των πολιτών, παρατήρησε τέλος ότι η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011, ενώ πτώση καταγράφεται και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άλλες πηγές της "παρουσίασης-ολοκλήρωσης":

-
ERT Online
: Παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της χώρας (και βίντεο) εδώ:

"
....
Ο χάρτης καταγράφει της
πραγματικές
υγειονομικές ανάγκες σε κάθε περιοχή
(
!
)
, καθώς και τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. .....
"

-
HealthView
:
Ολοκληρώθηκε
ο υγειονομικός χάρτης της χώρας

"
... αναμένεται ότι
θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος
. ...

... και οι βασικές ενότητες πληροφοριών που περιλαμβάνονται στον Υγειονομικό Χάρτη είναι οι εξής:

-------
Πόροι Υγείας και Πρόνοιας
του δημοσίου, ....... κλπ.

-------
Χρήση υπηρεσιών
: Υπηρεσίες ανά είδος ......., κλπ.

-------
Επιδημιολογικά στοιχεία
: Θνησιμότητα,
νοσηρότητα (
!
)
, ...... κλπ.

------- Περιβαλλοντικά στοιχεία: Μορφές και πηγές μόλυνσης ........ κλπ.

-------
Δημογραφικά στοιχεία
: Φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, ..........
"

*******>

Για του λόγου το αληθές όμως, ο Τάσος τον είχε ξαναπαρουσιάσει το 2009 στο GreekMeds, εδώ, ενώ άλλοι, τον είχαν ξαναπαρουσιάσει ήδη από τις 17.12.2008 (βλ. εδώ). Εξάλλου, την παράδοση του ΥΧ την είχε επιβεβαιώσει και η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο (εδώ).

Τώρα βέβαια, μετά την πρόσφατη παρουσίαση, ο Δ.Α. είναι ενδεχόμενο να οδύρεται ότι του "έφαγαν" το έργο

(βλ. σελ. 11, στο φυλάδιο της 23.9.2009
, όπου λέει:

"
Με την υλοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, η χώρα μας
για πρώτη φορά
χαρτογράφησε την κατάσταση της υγείας στον τόπο μας
,
απέκτησε αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία
και αποτύπωσε για τη χρήση των πολιτών όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Υγειονομικός Χάρτης είναι πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο προγραμματισμού, σχεδιασμού και νοικοκυρέματος για την ελληνική πολιτεία και το κοινωνικό κράτος.
").

Όμως αυτό, είναι μια άλλη ιστορία (διότι όπως λέει και ένας σοφός πολιτικός, μετά την απομάκρυνση από την εξουσία, ουδέν σωστόν αναγνωρίζεται).

Άλλη ιστορία είναι βεβαίως και το ότι και ο Αλ. Παπαδόπουλος τον είχε παρουσιάσει (τον Υγ.Χάρτη) από το 2002 (ορίστε και μερικά αποσπάσματα από σχετικές αναρτήσεις στον παλιό ιστοτόπο "healthgis.ariadne-t ..." εδώ , για του λόγου το αληθές- και υπάρχουν και πολλές άλλες, όπως π.χ. μια φωτογραφία της πρώτης σελίδας εδώ).

Συναρπαστική αυτή η ιστορία με το Χάρτη. Σκέτη διελκυστίνδα μεταξύ υπουργών, μεταξύ αρμοδίων ή/και αναρμοδίων, μεταξύ ανωτάτων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων κλπ κλπ. Ένα μικρό απόσπασμα περιγραφής μέχρι τον Αύγουστο 2008, υπάρχει εδώ (στις σελίδες 20-21).

Από εκεί πληροφορούμαστε για κάποιο προϋπολογισμό της τάξεως των 750.000 ευρώ. Μέχρι το 2008 βέβαια, διότι μετά άγγιξε τα 5.000.000 (βλ. Οικονομοτεχνικές Μελέτες εδώ, και "κλικ" στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία (2008-2012)", σελ. 76-79, όπου το συνολικό ποσό που αναφέρεται είναι 4.969.968 ευρώ - !!! εξαιρετική ακρίβεια τα 968 και όχι 970).

Για περιγραφή του Υγειονομικού Χάρτη στο σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία βλ. εδώ και "κλίκ" στο σχετικό αρχείο zip, μετά βλ. στις σελίδες 355-359, όπου η περιγραφή.

Δυστυχώς, η παραπάνω οικονομοτεχνική μελέτη δεν αναφέρει αρκετές λεπτομέρειες ώστε να καταλαβαίνει κανείς τη συνάφειά της με την προκήρυξη του Ιουνίου 2009 (εδώ) ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Κρίμα πάντως που δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, διότι υποθέτω ότι αυτές οι οικονομοτεχνικές μελέτες έχουν στοιχίσει κάποια λεφτά στο δημόσιο (ελπίζω όχι 4-5.000 ευρώ/άτομο/μήνα!!!) και θα έπρεπε να είναι πιο σαφείς.

Για τους λόγους αυτούς, τα άτομα που ασχολούνται με τον Υγειονομικό Χάρτη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, "χάριν" της διαφάνειας αλλά και της δημόσιας λογοδοσίας (όπως αναφέρεται και στα σχετικά σχέδια δράσης της δημόσιας υγείας), είναι να συγκεντρώσουν και να αναρτήσουν στον ιστοτόπο του ΥΧ όλα τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του έργου με λεπτομερή ισολογισμό και απολογισμό.

Τώρα, ως προς το σχέδιο ("μάσκα"), τη διάρθρωση, τη λειτουργικότητα, την ευχρηστία κλπ. κλπ., θα μπορούσαν να γραφτούν εκατοντάδες σχόλια. Ειδικότερα δε, για το περιεχόμενο του Υγειονομικού Χάρτη (σημαντικό μέρος του οποίου υπήρχε ήδη από τις προηγούμενες προσπάθειες), σε σχέση με τις παραπάνω εξαγγελίες, τί να πει κανείς;

Πραγματικά Greek Statistics όπως λέει ο Β. Βενιζέλος

Greek statistics ο υγειονομικός χάρτης
, Αυγή, 23/03/2011

"
Η καλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος στον κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων είναι να αφήσει εντελώς στην άκρη τον υγειονομικό χάρτη τον οποίο κατάρτισε ομάδα εργασίας υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γ. Κυριόπουλο.

Ένας υγειονομικός χάρτης ο οποίος "τεκμηριώνεται" με στοιχεία που χρονολογούνται σε αρκετές περιπτώσεις από το... 2006, ακόμη και από το... 1995, δεν είναι δυνατό να διαμορφώσει συνθήκες ειλικρινούς και ορθολογικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Ένας υγειονομικός χάρτης ο οποίος "τεκμηριώνεται" με αμφιβόλου αξιοπιστίας στοιχεία δεν έχει καμία θέση στον κοινωνικό διάλογο, εκτός εάν πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να επιδείξει συνέπεια μόνον ως προς το τυπικόν της όλης διαδικασίας.

Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για έναν υγειονομικό χάρτη ο οποίος "βαφτίζει" ως επιδημιολογικά τα απλά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για να μην υπενθυμίσουμε τα... greek statistics, ενώ προχωρεί σε ανάλυση της νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στερείται μηχανοργάνωσης και δεν υπάρχουν μητρώα, ούτε καν για τις πλέον βασικές και σοβαρές από τις ασθένειες...

.................
"

Θα επανέλθω .....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αντί να παίζουν με αμφίβολα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, εκεί στο Υπουργείο, θα μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν πρώτα τις τιμές των Ιατρικών Πράξεων και Εργαστηριακών Αναλύσεων, παρακαλώ;

Είναι στάσιμες εδώ και 20 χρόνια!

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον, πάντοτε πεινασμένο για διασημότητα και υστεροφημία, Υπουργό Λοβέρδο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.