Jump to content

Εως και 10 χρόνια περιμένουν οι γιατροί για την ειδικότητα


Recommended Posts

Εως και 10-12 χρόνια περιμένουν οι νέοι γιατροί για να αρχίσουν ειδικότητα στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή 486 γιατροί ενώ πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν το χαμένο χρόνο.

Αναμονή έως 10 χρόνια για ειδικότητα

Σε αδιέξοδο οι νέοι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Αν κάποιος γιατρός σήμερα θέλει να γίνει ενδοκρινολόγος, θα πρέπει να περιμένει εως το 2023 (!) για να αρχίσει ειδικότητα στο Βενιζέλειο, αν θέλει να κάνει την ειδικότητα της γαστρεντερολογίας στο ίδιο νοσοκομείο, θα πρέπει να περιμένει εως το 2020, ενώ αν θέλει να ειδικευθεί στην οφθαλμολογία στο ΠΕΠΑΓΝΗ πρέπει να έχει υπομονή μέχρι το 2019!

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε αναμονή για ειδικότητα μόνο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου 486 νέοι γιατροί, ενώ πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητα σε άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Αμερική.

Πολλοί φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του Βενιζελείου Μιχάλης Γουμενάκης, είπε στην “Π”: “Είναι γνωστό ότι το να αρχίσεις ειδικότητα στην Ελλάδα, είναι μια πολύχρονη διαδικασία, αφού μέχρι να βρεις κενή θέση σε νοσοκομείο, μπορεί να περιμένεις εως και 9 χρόνια. Αρκετοί γιατροί συνάδελφοι φεύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει αναμονή, ενώ αν μείνουν στην Ελλάδα, συχνά αναγκάζονται να κάνουν άλλες δουλειές στο διάστημα που μεσολαβεί. Εργάζονται σε ιατρεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε τουρίστες, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, μπορεί να γίνουν σερβιτόροι ή μπάρμεν”.

“Ασφαλώς υπάρχει πολύχρονη αναμονή για να αρχίσεις ειδικότητα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Κώστας Χαχλιούτης, ο οποίος είπε στην “Π” ότι γνωρίζει και περίπτωση γιατρού που μέχρι να αρχίσει ειδικότητα εργάστηκε στο ΚΤΕΛ ως εισπράκτορας.

“Εφυγα στην Αγγλία μέχρι να αρχίσω ειδικότητα”

Για την δική του εμπειρία μέχρι να αρχίσει ειδικότητα, μίλησε στην “Π” ο Παναγιώτης Σελιγκάκης, ειδικευόμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζελείου. Ο ίδιος μας είπε: “Πήρα το πτυχίο μου τον Δεκέμβριο του 2005 και μετά από αναμονή 3 χρόνων, έκανα ειδικότητα στην Χειρουργική. Στη συνέχεια μετά το στρατό, εργάστηκα σε ιδιωτική κλινική στη Χερσόνησο, έκανα αγροτικό στην Ιεράπετρα και στη συνέχεια πήγα στην Αγγλία για να εργαστώ, μέχρι να ανοίξει θέση ειδικευόμενου στην Ορθοπεδική του Βενιζελείου, κάτι που έγινε πριν 4 μήνες. Τελειώνοντας την ειδικότητα, σκέφτομαι να επιστρέψω και πάλι στην Αγγλία, γιατί εδώ βλέπω ότι δεν υπάρχει μέλλον”.

“Στην Αγγλία είχα μισθό 2.800 ευρώ εδώ 1.200 ευρώ”

Οπως μας είπε ο γιατρός, στην Αγγλία εργάστηκε σε δυο νοσοκομεία, όπου ο μηνιαίος μισθός ήταν 2.600 και 2.800 ευρώ αντίστοιχα, με 8ωρη εργασία την ημέρα, ενώ εδώ ο μισθός του ειδικευόμενου είναι 1.200 ευρώ.

Στο Ηράκλειο 486 γιατροί περιμένουν για ειδικότητα

Ο ίδιος αναφέρει: “Η αναμονή για την «ειδικότητα» είναι απαγορευτική για τους περισσότερους νέους ιατρούς. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για ειδικότητα μόνο στα νοσοκομεία της πόλης μας 486 νέοι ιατροί. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας, οτι αν κάποιος θέλει σήμερα να γίνει Ενδοκρινολόγος θα περιμένει έως τον Μάρτιο 2020 (Βενιζέλειο) & τον Ιούνιο 2021(ΠΑΓΝΗ), Οφθαλμίατρος έως τον Ιούλιο 2020 (Βενιζέλειο) & τον Μάιο 2019 (ΠΑΓΝΗ), ενώ στην Παιδιατρική θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2016 (Βενιζέλειο) & τον Ιανουάριο 2018 (ΠΑΓΝΗ).

Οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος υγείας –συγκέντρωση γιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα, μεγάλη αναμονή έως και δέκα χρόνια για την έναρξη ειδικότητας, υποαπασχόληση, ανεργία, χαμηλές αμοιβές– οδηγούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου: “Για να δοθεί λύση είναι απαραίτητη η “πολιτική βούληση”. Θα πρέπει η ενασχόληση της πολιτικής ηγεσίας με το πρόβλημα να είναι ουσιαστική, με μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές.

Η καθιέρωση ενιαίου πανελληνίου προγράμματος εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, η διαρκής αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, η αποσύνδεση του χρόνου απόκτησης του πτυχίου ως μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή στην ειδικότητα, αλλά και η θέσπιση κανόνων ανταγωνισμού κατά την συνταξιοδότηση, αποτελούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουμε την ιατρική μετανάστευση, για να επαναφέρουμε τους μετανάστες με το στηθοσκόπιο στην χώρα μας”.

Περίπου 10.000 γιατροί στη χώρα μας είναι άνεργοι

“Ο Ελληνας γιατρός στη χώρα μας είναι απαξιωμένος”, λέει στην “Π” ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, ο οποίος επισημαίνει: “ Η χώρα μας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αντιστοιχία ιατρών προς τον γενικό πληθυσμό από το 2006 (4,8/1000 κατ.) με δεύτερη την Ιταλία(4,2/1000κατ), αυξάνοντας μάλιστα την διαφορά της το 2009 (5,4/1000 κατ.) από το δεύτερο Βέλγιο (4/1000κατ). Στη χώρα μας αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 67.000 ιατροί, το 40% των οποίων βρίσκεται σε αναμονή για ειδικότητα. Η Ελλάδα είναι πρώτη επίσης στην Ευρώπη στην ανεργία ειδικευμένων ιατρών. Εκτιμάται ότι περίπου 10000 ιατροί δεν εργάζονται, χωρίς να περιλαμβάνονται αυτοί που υποαπασχολούνται”.

http://www.patris.gr/articles/197365/130028

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

arrow%20up.gif.....όσοι είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης θα δίνουν και πάλι εξετάσεις, και όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός σου τόσο

μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη !!!

Όσοι κόβονται δε θα παίρνουν σύνταξη ποτέ, θα δουλεύουν μέχρι να ψοφήσουν...

tongue.gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκεί που δεν έχουμε αξιολόγηση για την έναρξη της ειδικότητας θα βρεθούμε να συζητάμε στο άλλο άκρο... ό,τι να 'ναι :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αλλά και η θέσπιση κανόνων ανταγωνισμού κατά την συνταξιοδότηση

τι;

Υπάρχει ήδη απόφαση του ΣτΕ για τους φαρμακοποιούς που επιτρέπει στο κράτος να ανακαλεί την άδεια εξάσκησης των συνταξιούχων (μετά τα 70) με το αιτιολογικό ότι πρέπει να επιτραπεί στους νέους επαγγελματίες να μπουν στο χώρο αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος (ικανότητα του φαρμακοποιού να ασκεί το επάγγελμα μετά από αυτή την ηλικία). Μπορεί να εννοεί κάτι αντίστοιχο ... θα άδειαζε η Αθήνα από γιατρούς αν εφαρμοζόταν κάτι αντίστοιχο και για τον κλάδο μας 001shiny[1].gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Α εντάξει, αυτό το δέχομαι κι εγώ. Τη μέρα που θα κλείσω τα 65 μην σας πω και τα 60 (σε λίγο καιρό δηλαδή) ευχαρίστως να πάω να τους καταθέσω την άδεια. Και μακάρι να την παίρνανε απ' όλους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Α εντάξει, αυτό το δέχομαι κι εγώ. Τη μέρα που θα κλείσω τα 65 μην σας πω και τα 60 (σε λίγο καιρό δηλαδή) ευχαρίστως να πάω να τους καταθέσω την άδεια. Και μακάρι να την παίρνανε απ' όλους.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό το μέτρο θα άλλαζε τα στατιστικά της ανεργίας ... υποθέτω ότι η ηλικιακή πυραμίδα των γιατρών δεν υπάρχει διαθέσιμη κάπου (π.χ. στην ΕΛΣΤΑΤ).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χωρίς πλάκα νομίζω ότι οι νορμάλ γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη στα... ανθρώπινα χρόνια 60 με 65.

Αυτοί που δεν λένε να ξεκουμπιστούν ως γνωστόν είναι οι μεγαλοκαρχαρίες και οι καθηγητές που με το έτσι θέλω φεύγουν στα 67 από τα πανεπιστήμια (και λένε ότι πολλοί εμφανίζουν και πλαστά πιστοποιητικά γεννήσεως για να τσιμπήσουν κανα δυο χρονάκια).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απ' το ΙΚΑ πρέπει να βγεις στα 65, αλλά μπορείς να πάρεις κανά 2 χρόνια παράταση...

Και πάλι μπορείς να συνεχίζεις να δουλεύεις ιδιωτικά ... μπορεί να συνταξιοδοτηθείς από τη θέση σου στο ταμείο, αλλά την άδεια συνεχίζεις να την έχεις (και άρα μπορείς να διατηρείς ιατρείο). Νομίζω, ο συνάδελφος του ιατρικού συλλόγου αναφέρεται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση ΚΑΙ αφαίρεση της άδειας από την πολιτεία ώστε να μην μπορείς να εργάζεσαι κλινικά πλέον. Forced retirement λέγεται αυτό στα Εγγλέζικα και υπάρχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία (πάντα από τις ΗΠΑ) για τις γνωσιακές λειτουργίες και την απόδοση των ηλικιωμένων ιατρών. Εκεί βέβαια με την επανεξέταση για τη διατήρηση του τίτλου της ειδικότητας ανά δεκαετία, υπάρχει ένας έξτρα μηχανισμός φιλτραρίσματος των μεσηλίκων - ηλικιωμένων (όταν είχα δώσει τα boards παθολογίας, είχε πλάκα να δει κανείς την απορία των επανεξεταζόμενων για αρκετές ερωτήσεις μια και είχαν να ανοίξουν περιοδικό κοντά 10 χρόνια)

Η απόφαση του ΣτΕ για την αφαίρεση της άδειας από τους φαρμακοποιούς στα 70 δημιουργεί ένα προηγούμενο (με μια πολύ "ψαγμένη" συλλογιστική), στο οποίο θεωρητικά (πάντα) μπορεί να πατήσει το ΥΚΚΑ για να ελέγξει τον αριθμό των γιατρών στο grave, με το Υπ. Παιδείας να ελέγχει τον αριθμό στο cradle (θέσεις στις Ιατρικές).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Forced retirement λέγεται αυτό στα Εγγλέζικα και υπάρχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία (πάντα από τις ΗΠΑ) για τις γνωσιακές λειτουργίες και την απόδοση των ηλικιωμένων ιατρών. Εκεί βέβαια με την επανεξέταση για τη διατήρηση του τίτλου της ειδικότητας ανά δεκαετία, υπάρχει ένας έξτρα μηχανισμός φιλτραρίσματος των μεσηλίκων - ηλικιωμένων (όταν είχα δώσει τα boards παθολογίας, είχε πλάκα να δει κανείς την απορία των επανεξεταζόμενων για αρκετές ερωτήσεις μια και είχαν να ανοίξουν περιοδικό κοντά 10 χρόνια)

Αυτά τα re-certification exams για την ανανέωση της άδειας (στις ΗΠΑ) μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση, τα είχα δει σε ένα επεισόδιο του House και δεν γνώριζα ότι υπάρχουν !

Πάντως για τους χειρουργούς αυτό ισχύει ήδη, λίγοι πηγαίνουν σε έναν 65άρη χειρουργό, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τον 45άρη που είναι στο peak του, αλλά για παθολόγο ; emconfused

Πάντως γνωρίζω περίπτωση παθολόγου στην επαρχία που είναι 72 αν θυμάμαι καλά !

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως για τους χειρουργούς αυτό ισχύει ήδη, κανείς (ή ελάχιστοι) πηγαίνουν σε έναν 65άρη χειρουργό, θα προτιμήσει τον 45άρη που είναι στο peak του, αλλά για παθολόγο ; emconfused

Πάντως γνωρίζω περίπτωση παθολόγου στην επαρχία που είναι 72 αν θυμάμαι καλά !

Μάλλον πρέπει να κάνεις μια βόλτα στα ιδιωτικά νοσοκομεία των μεγάλων Ελληνικών πόλεων για να δεις τόσο χειρουργούς όσο και παθολόγους. Για όλες τις ειδικότητες έχει (κάποια) βάση το forced retirement ... ρώτα ενα 60αρη πως γίνεται η διάγνωση της αληθούς πολυκυτταραιμίας πλέον, 001shiny[1].gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως γνωρίζω περίπτωση παθολόγου στην επαρχία που είναι 72 αν θυμάμαι καλά !

Εγώ πάντως σε γιατρό με μυαλό πουρέ δε θα πήγαινα...( καλή η εμπειρία, αλλά υπάρχει και όριο ! )

Για να μην πω για τους πανεπιστημιακούς (ετών 67) που εξακολουθούν να εξετάζουν προφορικά...

στο τέλος της απάντησης έχουν ξεχάσει την ερώτηση !

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

.......

Η απόφαση του ΣτΕ για την αφαίρεση της άδειας από τους φαρμακοποιούς στα 70 δημιουργεί ένα προηγούμενο (με μια πολύ "ψαγμένη" συλλογιστική), στο οποίο θεωρητικά (πάντα) μπορεί να πατήσει το ΥΚΚΑ για να ελέγξει τον αριθμό των γιατρών στο grave, με το Υπ. Παιδείας να ελέγχει τον αριθμό στο cradle (θέσεις στις Ιατρικές).

Παλιό θέμα στο GM
: ΣτΕ- Φαρμακοποιοί: Σύνταξη υποχρεωτικά στα 70 (ΕΘΝΟΣ
16/1/2009
) -
Μήπως θα έπρεπε να επεκταθεί και στους γιατρούς;

και επόμενο δημοσίευμα:

"
Υποχρεωτικά σύνταξη στα 70 για τους φαρμακοποιούς
",
ΕΘΝΟΣ 29/6/2010

"
Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η υποχρεωτική αποχώρηση ή η ανάκληση της άδειας στο 70ό έτος αποτελεί ένα συνταγματικά θεμιτό περιορισμό της επαγγελματικής ελευθερίας, εφόσον συνδέεται με τις βιολογικές και πνευματικές ικανότητες των φαρμακοποιών
.

Σύμφωνα με το ΣτΕ (2204/10), η θέσπιση ορίου ηλικίας είναι συνταγματικά ανεκτή όταν γίνεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού ληφθούν υπόψη η βιολογική κάμψη που προκαλεί ο χρόνος στον άνθρωπο, οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και οι ειδικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλει η νομοθεσία στον φαρμακοποιό.

Το 70ό έτος της ηλικίας είναι εύλογο και δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, αφού, όπως αναφέρεται στην απόφαση, συνήθως στην ηλικία αυτή παρατηρείται μείωση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του επαγγέλματος και έτσι να θέσει σε κίνδυνο τον ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα.

Η Ολομέλεια ΣτΕ απέρριψε προσφυγές 20 φαρμακοποιών που ζητούσαν να ακυρωθεί η θέσπιση ορίου ηλικίας για την αποχώρησή τους, ενώ το 1989 είχε δεχθεί ότι ήταν αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση (του 1985) που είχε προβλέψει την υποχρεωτική αποχώρησή τους στο 65ο έτος της ηλικίας τους και με 35ετή άσκηση του επαγγέλματος υπό προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου,
η αποχώρηση λόγω ηλικίας
δεν παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία ούτε την αρχή της αναλογικότητας, αφού δεν αφορά την πρόσβαση αλλά την άσκηση του επαγγέλματος, διότι έγινε από δικαιολογημένο έντονο ενδιαφέρον του κράτους για την ορθή άσκηση του επαγγέλματος,
αλλά και για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε αυτό των νέων φαρμακοποιών
.

Τη θέσπιση του ορίου ηλικίας
υποστήριξε με παρέμβασή του στο δικαστήριο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
,
όχι μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας,
αλλά και επειδή το επάγγελμα απειλείται από υπερπληθωρισμό
μετά την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου
, τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά το 2005 από την Ολομέλεια ΣτΕ. Ωστόσο, ισχυρή μειοψηφία 14 ανώτατων δικαστών υποστήριξε ότι η υποχρεωτική αποχώρηση στο 70ό έτος είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην οικονομική ελευθερία.

Τονίστηκε μάλιστα ότι η πολιτεία χρησιμοποίησε επανειλημμένα αντιφατικές θέσεις σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας ή στη διευκόλυνση εισόδου στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών.
Κατά τη
μειοψηφία
, η δημόσια υγεία θα προστατευόταν επαρκώς με την υποχρεωτική υποβολή των φαρμακοποιών σε ιατρικές εξετάσεις μετά από κάποια ηλικία,
ενώ δεν δικαιολογείται η εξυπηρέτηση επαγγελματικών συμφερόντων των νέων φαρμακοποιών σε βάρος όσων έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα ελεύθερο επάγγελμα που υποχρεώνονται να διακόψουν απλά και μόνο επειδή συμπλήρωσαν το 70ό έτος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
"

----------------------------------------------

...

Πάντως γνωρίζω περίπτωση παθολόγου στην επαρχία που είναι 72 αν θυμάμαι καλά !

Υπάρχει και περίπτωση ομότιμου στα 80φεύγα, που είναι καθημερινά σε μεγάλο ιατρικό κέντρο από νωρίς το πρωί.

(σίγουρα μερικοί έχουν διαύγεια αλλά αποτελούν εξαιρέσεις - Μία από αυτές ήταν και ο http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?showtopic=2279 ).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τη μέρα που θα κλείσω τα 65 μην σας πω και τα 60 (σε λίγο καιρό δηλαδή) ευχαρίστως να πάω να τους καταθέσω την άδεια.

Κορίτσι μου, εσύ στα 60 θα είσαι ακόμη πανέμορφη, πανέξυπνη, λυγερή, εργατική, αποδοτική και το ίδιο ηθική.

Γιατί να στερήσεις από τους πολίτες αυτές σου τις ιδιότητες;

Θα πέσουν βορά των λαμογίων οι καημένοι...

emrose emrose

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.