Jump to content

Ιδιωτικές μονάδες υγείας από μη γιατρούς, στο ν.σ. για τα κλειστά επαγγέλματα


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα κλειστά επαγγέλματα δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.

Αυτό καταγγέλουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και οι Ιατρικές Επαγγελματικές Ενώσεις.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωσή τους «την ώρα που η Βουλή ψηφίζει το ισοπεδωτικό Νομοσχέδιο για την υγεία, από το παράθυρο επιχειρείται το ξεπούλημα της Π.Φ.Υ. στους «νονούς» της υγείας για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από το Σχέδιο Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Τα ιατρικά σωματεία αναφέρουν ότι «το Καλοκαίρι του 2008 ο τότε υπουργός Υγεάις Δημήτρης Αβραμόπουλος απεπειράθη με Π.Δ. να εκχωρήσει την Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το «νομοθετικό πραξικόπημα» ακύρωσαν, ο ξεσηκωμός της ιατρικής κοινότητας, η αντίδραση και της τότε Αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κομμάτων. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως ολοκλήρωσε λάθρα το έργο της παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των ολιγοπωλίων με το Π.Δ. 180/2009, δύο ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2009. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που τον διεδέχθη, άμεσα με νέο Π.Δ. 188/2009, αποκατέστησε τα πράγματα, κατηγορώντας τον προκάτοχό της για το ατόπημά του».

Σήμερα, αναφέρουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών «η ίδια Κυβέρνηση που «αναθεμάτιζε» και κατήργησε το Π.Δ. Αβραμόπουλου το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», προφανώς και αυτή δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τ’ άλλα τα εξορκίζει».

Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.

Ο κ. Λοβέρδος, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, δεν έχει το θάρρος να επωμισθεί την πολιτική ευθύνη για την πλήρη αποδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και μεταφέρει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών. Αν αυτό δεν είναι Αίσχος και Ντροπή. Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, ας μας πουν τι είναι; Καλούμε τα Κόμματα και τους ‘Ελληνες Βουλευτές, επιτέλους να θέσουν τέρμα στην εκποίηση και εμπορευματοποίηση του Κοινωνικού Αγαθού της υγείας».

http://www.healthview.gr/node/28904

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχει καμια διαφορα για το γιατρο-υπαλληλο των 700 αφρο να ξερει οτι το αφεντικο του ειναι γιατρος-επιχειρηματιας ή επιχειρηματιας σκετο?

http://www.youtube.com/watch?v=Kwa34NJwB2I

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην ομιλία του στη Βουλή, χθες αργά το βράδυ, ο Υπουργός Υγείας Λοβέρδος το διέψευσε.

Ισχυρίστηκε πως τα επί μέρους Υπουργεία έχουν το δικαίωμα να ζητούν εξαιρέσεις για επαγγέλματα που ρυθμίζουν.

Και το δικό του Υπουργείο ζήτησε εξαιρέσεις για τα επαγγέλματα του Ιατρού και του Φαρμακοποιού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για όσους αφιονίζονται με την ιδέα μη γιατροί να ελέγχουν εταιρίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, έχετε ποτέ σκεφτεί πως ίσως να υπάρχει ασυμβίβαστο (conflict of interest/συγκρουσιακό καθήκον) μεταξύ της ιδιότητας του επιχειρηματία και του γιατρού?

Π.χ. αν είμαι ιδιοκτήτης ενός νοσοκομείου-επιχείρησης και ταυτόχρονα διατηρώ ιατρείο, μήπως έχω οικονομικό συμφέρον να κάνω εισαγωγές μαιμού στους ασθενείς του ιατρείου μου και να τους υποβάλλω σε αναποτελεσματικές (αλλά ακριβές θεραπείες) για να τα κονομήσω?

Λέω τώρα ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.